Expulzarea din Moldova sau trimiterea acasă a unor reprezentanți ai Rusiei, precum diplomați, este o acțiune corectă, consideră secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Într-un interviu pentru TV8, acesta a subliniat că inclusiv de la NATO au fost expulzați așa-ziși diplomați ruși și că asta trebuie să facă un stat care își apără independența.
„Am văzut și noi în timp recent anumite expulzări, și noi de la NATO am expulzat așa-ziși diplomați ruși. România a expulzat, multe state aliate fac acest lucru, pentru că Rusia continuă să aibă acest obicei de a încerca să folosească inclusiv arme submersive la adresa partenerilor săi.
Cred că Republica Moldova și instituțiile sale fac ceea ce trebuie să facă orice stat care-și apără independența și suveranitatea și acest lucru sunt convins că va continua”, a declarat Mircea Geoană.
TV8.md reamintește că pe 14 august, 45 de diplomați ruși de la Chișinău, împreună cu familiile și personalul auxiliar, au fost trimiși în Rusia.
S-a întâmplat după ce pe 26 iulie, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, pentru a oferi explicații privind presupusele acțiuni de spionaj de la Ambasada Rusiei, pe acoperișul căreia sunt instalate mai multe antene prin intermediul cărora ar fi interceptate instituțiile statului.
La ieșire din sediul MAEIE, Vasnețov a declarat că antenele sunt vechi și ruginite. Argumentul acestuia nu pare să fi convins Chișinăul, ministrul de Externe, Nicu Popescu, anunțând ulterior că limitează numărul diplomaților de la Ambasada Rusiei.
MAEIE a remarcat că nu este vorba de o expulzare a diplomaților, ci realizarea unei parități diplomatice. Personalul ambasadei Rusiei este egal cu numărul reprezentanților Republicii Moldova la Moscova - 10 lucrători diplomatici și 15 persoane responsabile cu funcțiile administrative și tehnice.
Oleg Vasnețov a comentat ulterior decizia Chișinăului și a menționat că a fost una așteptată. Vasnețov a sugerat că aceasta ar putea implica și consecințe.
Iar recent, directorul Sputnik Moldova, Vitalii Denisov, a fost expulzat din Republica Moldova, fiind declarat indezirabil pentru o perioadă de 10 ani.