Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

Război în Ucraina, ziua 570: Oraș disputat și problemă NATO! Germania anunță cum vede sfârșitul războiului

missing
16 septembrie 2023, ora 23:14

Contraofensiva Ucrainei străpunge încet apărarea rusă, cu pierderi grele de vieți și timp. Dar dacă Kievul vrea să evite ca un atac reușit să se limiteze la capturarea unui sat obscur sau la luarea a câteva sute de metri de teritoriu, trebuie să pună armata rusă în mișcare, spun strategii.

Şeful Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a avertizat sâmbătă că sporirea substanţială a preţului muniţiilor nu înseamnă că o sporire a cheltuielilor pentru apărare se traduce în mod automat în mai multă securitate şi a pledat pentru o nouă abordare faţă de cooperarea militară, informează Reuters.

UPDATE Forţele militare ale Rusiei din Arctica, în apropierea Norvegiei, s-au redus foarte mult din punct de vedere numeric în comparaţie cu perioada de dinainte de războiul din Ucraina, a declarat, sâmbătă, generalul Eirik Kristoffersen, şeful apărării norvegiene, potrivit Reuters.

UPDATE Lituania solicită mai mulţi bani pentru Ucraina din bugetul UE şi suplimentarea fondurilor pentru mobilitatea militară a uniunii, a anunţat un demnitar lituanian, citat de Reuters.

UPDATE Fostul președinte american Donald Trump, favorit să obțină nominalizarea din partea Partidului Republican pentru Casa Albă la alegerile din 2024, a afirmat că s-a bucurat atunci când a auzit că a atras laude din partea liderului rus Vladimir Putin, scrie sâmbătă, 16 septembrie, The Guardian.

UPDATE Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, îl cataloghează pe președintele chinez Xi Jinping drept „dictator”, subliniind totodată sprijinul Guvernului german pentru Ucraina. "Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a declarat vineri Baerbock pentru Fox News, întrebată cum vede Guvernul de la Berlin sfârșitul războiului președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei. "Dacă Putin ar câștiga acest război, ce semn ar fi acesta pentru alți dictatori din lume, precum Xi, precum președintele chinez? Prin urmare, Ucraina trebuie să câștige acest război", a declarat Baerbock în interviul acordat în timpul călătoriei sale în SUA, relatează Politico. Dar și președintele american Joe Biden l-a numit dictator pe Xi, în vara anului trecut, când a vorbit despre un balon spion chinezesc pe care SUA l-au doborât la începutul acestui an, potrivit Știripesurse.

UPDATE Guvernatorul regional Oleg Sinegubov a anunțat sâmbătă că cel puțin cinci persoane au fost rănite după ce forțele ruse au lansat cinci rachete S-300 asupra districtului Kholodnohirskyi din orașul Harkov, scrie The Kyiv Independent. Potrivit lui Sinegubov, victimele au suferit răni ușoare sau medii. Din cauza proximității sale față de granița cu Rusia, Harkov și întreaga regiune sunt supuse aproape zilnic unor atacuri lansate de forțele ruse.

UPDATE Foștii luptători ai Grupului rus de mercenari Wagner sunt nevoiți să se orienteze către noi cariere după moartea finanțatorului Evgheni Prigojin în urma exploziei avionului său. Unul a înființat o companie de taxiuri numită după fostul său angajator, scrie publicația rusă VN.ru, citată de Business Insider.

UPDATE Cadavrul unui fost militar britanic a fost descoperit în Ucraina. Bărbatul era căutat din august după ce familia sa a anunțat dispariția la Poliție. Rudele bănuiau că bărbatul plecase în Ucraina. Cadavrul a fost găsit în Ucraina, iar autoritățile ucrainene au informat poliția britanică. Este vorba despre fostul parașutist Daniel Burke, în vârstă de 36 de ani, din South Manchester, potrivit Sky News, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ministrul apărării Serghei Șoigu i-a arătat dictatorului Kim Jong-un rachetele hipersonice Kinjal și Kalibr cu care Moscova atacă Ucraina. În a cincea zi de vizită în Rusia, liderul nord-coreean Kim Jong Un a inspectat sâmbătă, 16 septembrie, bombardiere strategice ruseşti cu capacitate nucleară, rachete hipersonice şi nave de război, însoţit de ministrul apărării al preşedintelui Vladimir Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, că oficialii ucraineni au programate zeci de negocieri în această lună, el subliniind, şi în perspectiva Forumului Industriilor de Apărare, că ţării trebuie să îi se ofere toate oportunităţile de a produce arme şi muniţii şi o tehnologie modernă pentru a avea o protecţie fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune.

UPDATE Două nave cargo se îndreptau sâmbătă spre porturile ucrainene, fiind primele care vor folosi un coridor temporar pentru a ajunge în porturile de la Marea Neagră și a încărca cereale care să ajungă pe piețele din Africa și Asia, a declarat pentru Reuters un înalt oficial guvernamental ucrainean. Luna trecută, Ucraina a anunțat instituirea unui „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru ca navele blocate în porturile sale încă de la începutul războiului să se poată deplasa și pentru a ocoli astfel blocada de facto a Rusiei, după ce Moscova a renunțat la acordul care permitea Kievului să exporte cereale.

UPDATE Mii de susţinători ai unui partid de opoziţie ceh pro-rus s-au strâns sâmbătă la Praga pentru a protesta faţă de guvernul de centru-dreapta al ţării, criticând gestionarea economică şi sprijinul militar acordat Ucrainei. Protestul a fost convocat de mişcarea PRO, care nu este reprezentată în Parlament şi care a adoptat o linie naţionalistă, pro-Moscova şi anti-occidentală, relatează Reuters. Agenţia de presă CTK a estimat participarea la aproximativ 10.000 de persoane, un număr mai mic decât la un eveniment similar de acum un an, care a avut loc în perioada de vârf a creşterii preţurilor la energie în Europa, potrivit Spotmedia.

UPDATE Un comandant ucrainean din zona frontului de la Bahmut a declarat că eliberarea satului Andriivka, care a avut loc vineri, este „necesară pentru a avansa mai departe” spre Bahmut, relatează CNN. Maksym Zhorin, comandantul adjunct al Brigăzii a 3-a de asalt, a afirmat pe canalul său de Telegram că Andriivka este „un cap de pod necesar pentru avansarea ulterioară, deoarece sarcina forțelor ucrainene în această zonă este de a înconjura Bahmutul, iar fără Andriivka este imposibil de realizat acest lucru”.

UPDATE Rusia a negat sâmbătă afirmația Kievului, potrivit căreia trupele ucrainene au recucerit satul Andriivka, din estul țării, o piatră de hotar în drumul spre orașul Bahmut, informează Reuters. „Inamicul nu a renunțat la planurile de a cuceri orașul Artyomovsk (Bahmut, n.r.) din Republica Populară Donețk și a continuat să desfășoare operațiuni de asalt (…), încercând fără succes să alunge trupele ruse din centrele de populație Klishchiivka și Andriivka”, a transmis Ministerul rus al Apărării, în briefingul său zilnic.

UPDATE Ucraina va putea efectua mai multe atacuri cu drone asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară. Răspunzând la o întrebare despre recentele lovituri din zona Crimeei, oficialul de la Kiev a afirmat că „vor fi mai multe drone, mai multe atacuri și mai puține nave rusești. Asta este sigur”.

UPDATE Rusia continuă să atace infrastructura civilă din zonele populate, anunță Statului Major General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda. Forțele ruse au lansat în ultimele 24 de ore, 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă atât asupra pozițiilor trupelor ucrainene, cât și asupra unor ținte civile, mai precizează Statul Major. De asemenea, Moscova a atacat Ucraina cu 17 drone kamikaze, toate fiind doborâte de apărarea aeriană ucraineană.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au sosit în portul Vladivostok pentru a vedea fregata Mareșal Șapoșnikov a Flotei rusești din Pacific, au relatat sâmbătă agențiile de presă rusești de stat, transmite Reuters.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe Kim Jong-un să stea alături de el în limuzina sa blindată. În 2018, Donald Trump, pe atunci președinte al SUA, i-a permis dictatorului nord-coreean doar să arunce o privire în interiorul limuzinei sale, numită de Secret Service Beast (Bestia).

UPDATE Finlanda îşi va închide începând de sâmbătă frontierele pentru autoturismele înmatriculate în Rusia, la fel cum au făcut deja miercuri statele baltice (Lituania, Letonia şi Estonia), conform instrucţiunilor emise săptămâna trecută de Comisia Europeană.

UPDATE Eliberarea satului Andriivka din zonele intens disputate din jurul orașului Bahmut, în estul Ucrainei, a fost esențială pentru „continuarea avansării”, a declarat vineri un comandant de rang înalt.

UPDATE Oleksandr Borodin, ofițerul de presă al Brigăzii a III-a de Asalt, a spus că nu există loc pentru a pune steagul ucrainean în Andriivka eliberată - satul a fost complet distrus. El a precizat că rușii s-au apărat cu tot ce aveau, au folosit artilerie, drone kamikaze și au minat dens teritoriul.

UPDATE Polonia, Slovacia și Ungaria își vor impune propriile restricții asupra importurilor de cereale ucrainene, au declarat vineri autoritățile din cele trei state, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricțiile din luna mai, care au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, potrivit Gandul.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri seara decizia Uniunii Europene de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, calificând-o drept exemplu de adevărată unitate şi încredere, potrivit Reuters.

UPDATE Comisia Europeană a anunțat vineri că nu va prelungi interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care expiră vineri, transmite Reuters, citat de Mediafax. 

UPDATE În conformitate cu decizia guvernului belgian, șase instructori ucraineni și patru planificatori de misiuni vor fi instruiți în Belgia pentru ca ulterior să poată antrena piloți ucraineni și alt personal pe F-16.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, vineri seara, despre situaţia de pe front şi despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmând cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri sud de Bahmut. În acelaşi timp, el le-a explicat că măsurile anticorupţie şi împotriva influenţelor oligarhilor fac parte tot din efortul de a apăra suveranitatea Ucrainei, pentru că aceste slăbiciuni au fost exploatate ani de zile de Moscova pentru a şubrezi ţara, potrivit News.ro.

Război în Ucraina, ziua 569: Alianța dictatorilor, atac matinal și război NATO-Rusia evitat! G7 va interzice diamantele ruseşti
Război în Ucraina, ziua 568: Atacuri, expulzare și cadouri Kim-Putin! NATO: Rusia poartă un război hibrid contra Moldovei

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024


"То, что должно было быть временем радости и единства, превратилось в горе". Санду осудила теракт в Германии
"То, что должно было быть временем радости и единства, превратилось в горе". Санду осудила теракт в Германии
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях

Пиротехника опасна для здоровья и жизни. Спасатели призывают не использовать её в праздники
Пиротехника опасна для здоровья и жизни. Спасатели призывают не использовать её в праздники
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
/ВИДЕО/ Украинские дроны атаковали Казань: повреждены жилые дома, аэропорт временно закрыли
/ВИДЕО/ Украинские дроны атаковали Казань: повреждены жилые дома, аэропорт временно закрыли

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Gluma lui Zelenski, dezvăluire rară și premieră pe front! Ungaria cere oficial ajutorul României

21 decembrie 2024, ora 21:14

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă în a 1032-a zi. Din februarie 2022, de la începutul invaziei ruse, Organizația Națiunilor Unite a înregistrat oficial decesele a peste 12.300 de civili în Ucraina, precum și peste 27.800 de răniți, relatează Ukrainska Pravda. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, solicită o creștere a bugetului pentru apărare, invocând Rusia ca principal pericol. „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să mergem la război”, a declarat oficialul, potrivit Spotmedia.

Cel puțin șapte drone au lovit orașul rus Kazan în dimineața zilei de 21 decembrie, lovind clădiri rezidențiale, între care un imobil de lux cu 32 de etaje, informează pravda.com.ua, citând agenția rusă de știri TASS. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat numirea în funcţia de ambasador în Turcia a unui politician şi membru al comunităţii tătare din Crimeea care a fost închis timp de aproape trei ani de Rusia. Zelenski a făcut cunoscut, într-un comunicat, că a aprobat decizia de a-l trimite pe „Nariman Celal în Turcia”, ca ambasador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut, în glumă, boxerului Oleksandr Usyk să-l cruţe pe rivalul său Tyon Fury în cursul meciului lor de sâmbătă, pentru a nu pune în pericol ajutorul militar al Londrei pentru Ucraina. "De aceea, atunci când îl vei învinge pe Fury, nu-l lovi prea tare, pentru că nu vrem ca ei să interzică Storm Shadow", a continuat Zelenski, referindu-se la numele britanic al unei rachete de croazieră franco-britanice furnizată de Londra ca ajutor militar pentru Kiev, informează Agerpres.

UPDATE Într-o perioadă în care instabilitatea mondială devine tot mai vizibilă, războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Europa se intensifică, iar frica de escaladare ne împinge să privim cu îngrijorare proliferarea nucleară globală, scrie Timothy Garton Ash în The Guardian.

UPDATE Ucraina se confruntă cu decizii dificile din cauza lipsei acute de trupe pe linia frontului. Armata ucraineană este epuizată și este formată din ce în ce mai mult din bărbați în vârstă, însă Zelenski este reticent în a reduce vârsta de mobilizare de la 25 de ani, scrie The Guardian.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interceptat o convorbire telefonică rusească care sugerează că trupele nord-coreene trimise să lupte pentru Rusia pe frontul ucrainean, în regiunea Kursk, suferă sute de pierderi, potrivit publicației Kyiv Independent. În convorbirea interceptată de SBU pe 18 decembrie, o asistentă de la un spital din Moscova îi spune soțului ei, un soldat care luptă în regiunea Kursk, că luptătorii răniți sunt aduși cu trenul.

UPDSTE Rusia a atacat orașul Zaporojie, rănind patru persoane, inclusiv un băiat de 12 ani, a informat guvernatorul regional Ivan Fedorov. Atacul a avariat un bloc cu 9 etaje din oraș, a spus Fedorov. Zaporojie este o țintă frecventă a atacurilor rusești. O lovitură cu rachete împotriva orașului pe 10 decembrie a ucis 10 persoane și a rănit 22. Atacul a distrus și o clinică medicală privată și a deteriorat mai multe clădiri, potrivit Spotmedia.

UPDATE Armata rusă a anunțat cucerirea unui sat ucrainean situat în apropiere de orașul Kurahove, din estul Ucrainei, în urma unui avans semnificativ în regiunea Donețk, anunță Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Într-o mișcare crucială pentru susținerea economiei Ucrainei în fața agresiunii rusești, Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat vineri o plată de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, scrie Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar dezvăluit de la invazia lansată de Rusia, comentează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Trailerul oficial al unui film satiric despre moartea lui Vladimir Putin stârnește un entuziasm considerabil în rândul ucrainenilor. Filmul este programat să fie lansat în cinematografele din Ucraina, o țară afectată de război, în jurul datei de 16 ianuarie 2025. Moartea dictatorului rus și căderea regimului său sunt legate de multe dintre speranțele ucrainenilor pentru o nouă eră în istoria globală. În acest context, Vega Investments a decis să realizeze un film pe acest subiect, conform informațiilor publicterestroboz.ua, notează Realitatea.

UPDATE O dronă a Rusiei a lovit un bloc de apartamente din Harkov. Cel puțin șase persoane au fost rănite, inclusiv un copil, potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei. Atacul a provocat un incendiu, potrivit Spotmedia.

UPDATE Aeroportul din orașul rus Kazan s-a redeschis sâmbătă, după ce a fost închis temporar mai devreme în cursul zilei, în urma unui atac ucrainean cu drone, a anunțat Rosaviatsia, organismul rus de supraveghere a aviaţiei, potrivit Reuters. Agențiile ruse de presă de stat au relatat atacul cu drone asupra unui complex rezidențial și a altor zone din Kazan, la aproximativ 800 km est de Moscova.

UPDATE Ucraina a efectuat primul atac exclusiv cu vehicule terestre fără pilot (UGV) și drone FPV, reușind să distrugă poziții rusești la Lipți, în apropiere de Harkov. Această operațiune marchează un pas important în utilizarea tehnologiilor avansate pentru a suplini deficitul de personal al armatei ucrainene și pentru a răspunde provocărilor impuse de conflictul cu Rusia, scrie Kyiv Post.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a spus că își poate imagina soldații germani în Ucraina, dar numai dacă există o încetare a focului. „Vreau să clarific un lucru: până la sfârşitul războiului, nu vor mai fi soldaţi germani pe pământul ucrainean”, a declarat ministrul, notează Spotmedia.

UPDATE Forțele ucrainene au atacat cu succes pozițiile rusești folosind doar sisteme robotizate în loc de infanterie, a declarat vineri un purtător de cuvânt al armatei. Comentând informațiile, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus că atacul a evidențiat diferența de atitudine față de trupele din prima linie prezentată de Rusia și de Ucraina, scrie Kiev Independent.

UPDATE Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că „este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo”, scrie agenția ungară de presă MTI. Cu ajutorul României și Bulgariei, în cooperare cu acestea, Ungaria are rutele şi resursele necesare pentru a se asigura că gospodăriile şi economia ungară nu suferă, a adăugat Orban în conferinţa sa de presă anuală, la Budapesta, potrivit Agerpres. El a vizitat cele două ţări cu o zi înainte.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va continua să răspundă „de fiecare dată” atacurilor ucrainene susținute de Occident. Acesta a făcut referire la atacurile recente efectuate de Ucraina asupra unor obiective din Rusia, inclusiv o uzină chimică din regiunea Rostov, lovită de rachete americane ATACMS și britanice Storm Shadow. Conflictul din Ucraina continuă să evolueze, iar atacurile reciproce subliniază intensificarea tensiunilor între cele două părți.

UPDATE Consilieri ai viitorului preşedinte american Donald Trump le-au transmis oficialilor europeni că el va cere statelor membre NATO să-şi crească bugetele Apărării până la 5% din PIB, faţă de ţinta actuală de 2%, care nici aceasta nu este atinsă de o parte dintre membri, şi că intenţionează să continue să ofere Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia, scrie vineri Financial Times (FT).

UPDATE Guvernul georgian al premierului Irakli Kobahidze a anunţat vineri decorarea şi chiar promovarea responsabililor sancţionaţi de Occident pentru reprimarea protestelor antiguvernamentale organizate de opoziţia care nu recunoaşte rezultatul alegerilor legislative, scriu agenţiile Reuters şi EFE. Printre cei decoraţi, cu medalia „Ordinul de Onoare”, se numără ministrul de interne Vahtang Gomelauri, care în plus a fost numit vicepremier. Au fost de asemenea decoraţi mai mulţi responsabili din Ministerul de Interne. Aceştia din urmă, ministrul menţionat şi încă un vicepremier, Aleksandr Darahvelidze, au fost sancţionaţi joi de SUA şi Marea Britanie, ei având astfel de acum înainte interdicţii de viză în aceste ţări şi fiindu-le îngheţate eventualele averi acolo.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că a distrus patru baterii antiaeriene Patriot în atacul cu rachete efectuat mai devreme asupra Kievului şi care a urmat ameninţărilor voalate lansate joi de preşedintele rus Vladimir Putin despre testarea rachetei balistice hipersonice Oreşnik ţintind capitala Ucrainei, informează agenţia spaniolă de presă EFE.

UPDATE Premierul slovac Robert Fico merge la Moscova, săptămâna viitoare, pentru discuții cu președintele rus Vladimir Putin privind aprovizionarea cu gaze, a anunțat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, relatează Kyiv Independent.

UPDATE Cine urmărește demult spațiul informațional al Federației Ruse, rețelele sociale sau televiziunile, nu are cum să nu fi remarcat numeroasele discuții și reportaje, uneori dramatice, din ultima vreme despre familii care-și dispută compensațiile pe care Federația Rusă le acordă militarilor morți pe front. Sumele acordate diferă în funcție de regiune sau stat, dar poate depăși chiar și 100.000 de dolari, notează HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1031: Atac cibernetic, explozii la Kiev și condiția lui Zelenski! Putin: „Când e liniște, ne plictisim”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях
/ФОТО/ Дневной центр Divertis помогает адаптироваться детям из Украины и подросткам Молдовы в трудных ситуациях
Израиль откроет посольство в Молдове в 2025 году
Израиль откроет посольство в Молдове в 2025 году
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
/ФОТО/ День глазами волонтера. Что происходит внутри муниципального приюта Кишинева зимой?
Зеленский исключил возможность продолжения транзита российского газа через Украину
Зеленский исключил возможность продолжения транзита российского газа через Украину

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.