Deputatul din primul Parlament al Republicii Moldova, Constantin Tampiza, a adus un emoționant omagiu regretatului Mircea Snegur, dezvăluind detalii din ultimele momente de viață ale primului președinte. Tampiza a mărturisit că este cel mai greu discurs pe care l-a susținut vreodată și a subliniat: „chipul fratelui mai mare mă va însoți toată viața”.
„Ultimele 3 zile, când era în cunoștință, am stat alături de el și am să încep de la un moment care îl caracterizează. M-am așezat lângă el, i-am luat mâna și mi-a spus: 'Fratele meu, doctorii nu-mi permit să mă duc acasă. Am vrut măcar pentru un moment să intru în biroul meu și să scriu acest mesaj, dar nu-l pot scrie. Așa că ascultă-mă: te rog să transmiți că eu plec pe lumea cealaltă, dar plec cu sentimentele mele de recunoaștere față de tot stafful medical'”, a spus bunul prieten al lui Snegur.
De asemenea, Tampiza a dezvăluit că Mircea Snegur își exprimase durerea că nu a putut să răspundă la toate mesajele adresate și a cerut scuze pentru momentul în care nu a acceptat să vină președinta Maia Sandu la el.
„Și-a exprimat durerea că nu a putut să vă răspundă la toate mesajele adresate, doamnă președinte, m-a rugat să vă transmit să-l scuzați pentru momentul când n-a acceptat să veniți la el, el voia ca noi toți să-l memorăm așa cum îl vedem”, a subliniat ex-deputatul.
Constantin Tampiza a mai povestit că Mircea Snegur a suferit mult de când și-a pierdut soția: „Toate problemele lui s-au început pe 23 decembrie 2020, când a pierdut-o pe doamna. Am văzut un președinte disperat, veneam la dânsul și trebuia să-l ridic din disperarea asta, a suferit mult. Nu a iubit singurătatea. În ultima zi, mi-a zis să nu mă lăsați singur în biserică”.
În încheierea discursului, Tampiza a subliniat că „chipul fratelui mai mare (Mircea Snegur) mă va însoți toată viața”.
video: privesc.eu
Reamintim că Mircea Snegur s-a stins din viață în noaptea de 14 septembrie, din cauza unei boli incurabile. Fostul președinte avea 83 de ani.
Mircea Snegur a fost numit președinte al Republicii Sovietice Socialiste Moldova de către Sovietul Suprem pe 3 septembrie 1990, iar cu un an mai târziu, Parlamentul a adoptat Declarația de Independență.
Snegur a fost și principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială, dar și revenirea la drapelul tricolor.
Acesta a deținut funcția de președinte timp de cinci ani, iar în decembrie 1996 a pierdut alegerile în fața lui Petru Lucinschi.