Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție după ce șase angajați ai Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (ANSA). Agenția anunță că va demara o anchetă internă și va oferi suportul corespunzător organelor competente în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere juridică în conformitate cu normele legale.
Totodată, conducerea Agenției menționează că se disociază de angajații care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție.
„Inspectorii Agenției sunt obligați să respecte Constituţia, legislaţia Republicii Moldova și drepturile și interesele operatorilor economici - importatori de produse alimentare în Republica Moldova și să îndeplinească, cu responsabilitate, obiectivitate, promptitudine și integritate profesională, în spirit de iniţiativă şi colegialitate, toate atribuţiile de serviciu.
Conducerea Agenției se disociază de angajații care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție, și comunică despre faptul că va întreprinde toate măsurile ce se impun cu privire la curmarea și combaterea flagelului corupțional în cadrul Agenției, de comun cu organele de ocrotire a normelor de drept”, se arată în comunicatul ANSA.
Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți au efectuat, în această dimineață, percheziții la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al ANSA. În urma acestora, șase angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore Potrivit CNA, aceștia sunt bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.
„Angajații PIF Otaci ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. Astfel, aceștia ar fi evitat controlului asupra respectării normelor sanitar-veterinare, a cerințelor privind siguranța alimentelor și calitatea lor în procesul de import al cărnii proaspete, produselor lactate, produselor de cofetărie, precum și altor mărfuri, supuse supravegherii sanitar-veterinare”, este indicat în comunicatul CNA.
În urma perchezițiilor efectuate la sediul Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Otaci al ANSA, la domiciliile și în automobilele celor 6 bănuiți, de către ofițerii DGT Nord a CNA, au fost ridicate 35 000 de lei, 8000 de hrivne, telefoanele mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.
În prezent, au loc acțiuni de urmărire penală, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți, în vederea documentării sub toate aspectele a cauzei.
Orice persoană beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.