Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie

22 septembrie 2023, ora 18:29

Ucraina urmează să primească un nou pachet de sprijin din partea SUA, pentru suplinirea necesităților critice de securitate și apărare. Totuși, preşedintele american Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, solicitate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP. Prezent la Washington, liderul de la Kiev a anunțat că Ucraina va lansa o producție comună de arme cu SUA și a lansat o promisiune, spunând că Bahmutul și alte două orașe importante vor fi eliberate.  Totodată, UE a eliberat o nouă tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar de 18 miliarde de euro.

Ulterior, Volodimir Zelenski a ajuns în Canada, într-o vizită neanunţată, pentru a obţine sprijin pentru ţara sa, relatează BBC. Între timp, tancurile ucrainene și alte vehicule blindate operează dincolo de principala linie de apărare a ruşilor străpunsă de armata Ucrainei în regiunea Zaporojie, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), iar președintele României, Klaus Iohannis, a precizat că Ucraina trebuie să câștige pentru asigurarea securității la nivel internațional, dar și că un rezultat favorabil trebuie să îndeplinească trei condiții.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a revendicat vineri o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al Statului Major al Flotei Ruse din Marea Neagră, în oraşul Sevastopol, în sudul Peninsulei Crimeea. "Promitem că vor fi mai multe", a adăugat un comandant ucrainean.

UPDATE Premierul ucrainean Denis Şmihal a anunţat, vineri, că Ucraina a primit cea de-a opta tranșă de asistență macrofinanciară de la Uniunea Europeană, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Astfel, sprijinul bugetar acordat de UE Ucrainei în 2023 se ridică la 13,5 miliarde de euro.

UPDATE Crimeea este ţinta unui atac cibernetic ”fără precedent”, anunţă vineri un oficial rus, la câteva ore după un atac ucrainean care a avariat sediul Flotei ruse la marea Neagră, în peninsula anexată de Moscova în 2014, relatează AFP. Între timp, au apărut imagini filmate chiar în momentul atacului:

UPDATE Forțele ucrainene bombardează puternic orașul Bahmut și au lansat atacuri coordonate asupra mai multor sate din regiune, a declarat vineri, 22 septembrie, un oficial instalat de Moscova.

UPDATE Un militar rus a fost dat dispărut în urma unui atac ucrainean cu rachetă vizând cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea anexată, anunţă vineri Ministerul rus a Apărării, relatează CNN.

UPDATE Kremlinul a anunțat, vineri, că speră în revenirea Rusiei în "familia olimpică", în timp ce sportivii din această ţară au fost excluşi din competiţii după războiul început de Putin în Ucraina.

UPDATE Ucraina trebuie să primească un răspuns dur pentru atacul cu rachete asupra Statului Major al Flotei Mării Negre de la Sevastopol, Kievul trebuie să se obișnuiască cu faptul că fiecare astfel de atac „terorist” se transformă într-o răzbunare de zece ori mai mare, a declarat, pentru RIA Novosti, președintele Consiliului director al organizației pe întreaga Rusie "Ofițerii Rusiei", Roman Șkurlatov.

UPDATE Ucraina a întreprins joi mai multe acţiuni de asalt în regiunea Doneţk, punând presiune pe frontul de est, au afirmat vineri autorităţile ruse de ocupaţie, care evocă bombardamente "haotice" la Bahmut, potrivit AFP, conform Agerpres.

UPDATE Disputa dintre Polonia şi Ucraina privind importul de cereale ucrainene nu va afecta semnificativ relaţiile bilaterale bune dintre cele două ţări, a declarat joi preşedintele polonez Andrej Duda, a cărui aşteptată întâlnire cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Adunarea Generală a ONU, nu a mai avut loc, relatează Reuters.

UPDATE Kremlinul a declarat după ultimele contre diplomatice dintre Polonia și Ucraina că observă o creștere a tensiunilor între cele două țări și că se așteaptă de asemenea la o creștere a faliei între Kiev și aliații săi occidentali, relatează Reuters.

UPDATE Guvernatorul Sevastopolului, din Crimeea ocupată, a anunțat că militarii ucraineni au lansat mai multe rachete asupra sediului central al Flotei ruse a Mării Negre, situat în zona portuară a Sevastopolului, în apropiere de mai multe obiective civile. Oficialul a transmis că victimele și pagubele sunt în curs de evaluare și nu exclude un al doilea atac. Din acest motiv, i-a rugat pe localnici să nu iasă din locuințe și să nu meargă în centrul orașului: “Vă rugăm să nu călătoriți în centrul orașului. Nu părăsiți clădirile. La sunetul sirenei, toți cei care se află în apropierea sediului flotei ar trebui să meargă la adăposturi”, notează Biziday.

UPDATE Cel puțin o rachetă ucraineană a lovit vineri după-amiaza sediul flotei ruse de la Marea Neagră, aflat în orașul-port Sevastopol din Crimeea, potrivit guvernatorului instalat de ruși aici, citat de Reuters.

UPDATE Moscova a anunțat că un alt atac cu dronă a avut loc în Tuapse, Teritoriul Krasnodar, dar că aparatul a fost distrus fără a provoca victime sau pagube. Tuapse are un port și o rafinărie mare de petrol.

UPDATE Premierul ucrainean, Denis Şmihal, susţine că teroarea energetică rusă a fost reluată de Rusia nu pe 21 septembrie, așa cum a transmis compania Ukrenergo, ci se desfășoară deja de două săptămâni. „Înțelegem că etapa terorii energetice din acest sezon de încălzire a început deja. Vedem acest lucru în distrugerea infrastructurii, producţiei şi stocării combustibilului. Acest lucru îl putem observa în primele lovituri asupra substaţiilor energetice regionale din ultimele două săptămâni” – a declarat, vineri, premierul ucrainean. Potrivit acestuia, Ucraina este mai bine pregătită pentru noile atacuri rusești în actualul sezon de încălzire, dar iarna „cu siguranță, va fi dificilă”. „Cu siguranță, nu mai ușoară” – a subliniat Şmihal, notează Rador.

UPDATE Potrivit unui nou studiu demarat de Banca Națională a Elveției, cele mai grave efecte ale războiului din Ucraina ar urma să apară în anii următori. Întrucât conflictul este mai aproape de Europa decât războaiele anterioare, ţările europene au fost de asemenea afectate mai negativ de refugiaţi şi de cheltuielile militare suplimentare decât în trecut, notează Adevărul.

UPDATE Rușii au încercat să recruteze spioni în bisericile din Statele Unite, ceea ce a dus la o intervenție a FBI. Ei ar fi avut informații personale despre membrii bisericilor, pe care voiau să le folosească pentru a-i șantaja, potrivit unui raport recent, citat de Newsweek.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a promis joi, în timpul unei discuții cu jurnaliști americani la Washington, să elibereze orașul Bahmut din estul țării, aflat în conflict, și alte două orașe ucrainene cheie de sub ocupația rusă, relatează CNN. „Vom elibera Bahmut”, a declarat Zelenski. „Cred că vom dezocupa încă două orașe”, a adăugat el. „Nu vă voi spune ce orașe, îmi pare rău. Și astfel avem planul. Un plan foarte, foarte cuprinzător”.

UPDATE Rusia s-a așteptat la o comunitate internațională slabă și la o Ucraină care se conformează, însă prin amenințările cu utilizarea forței și apoi prin folosirea acesteia a obținut exact opusul – a declarat președintele Klaus Iohannis. În opinia sa, un lucru este evident: pentru securitatea tuturor, Ucraina trebuie să câștige acest război. Șeful statului român a susținut o alocuțiune la Universitatea Columbia din New York, în cadrul evenimentului „World Leaders Forum” pe tema războiului, notează Rador.

UPDATE Potrivit publicației Pentagonului, Stars and Stripes, Armata SUA va trimite o brigadă de infanterie în Europa de Est în lunile următoare, ceea ce înseamnă că Pentagonul își menține o prezență mai mare a forței stabilite după invazia Rusiei asupra Ucrainei în 2022, notează Antena3.

UPDATE Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a fost victima unui atac cibernetic săptămâna trecută, a confirmat instanţa într-un comunicat, notează Mediafax.

UPDATE Cotaţiile la motorină pe piaţa din Asia au crescut vineri după anunţarea de către Rusia a unui surprinzător embargou la export, chiar dacă mai mulţi analişti se aşteaptă ca această restricţie să nu rămână în vigoare prea mult timp, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

UPDATE Într-un interviu acordat publicaţiei franceze Le Monde, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că Germania „nu refuză” să trimită în Ucraina rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi continuă turneul în America de Nord cu o vizită neanunțată în Canada, ţară cu o importantă diasporă ucraineană şi care a susţinut Ucraina încă de la începutul invaziei ruse, relatează AFP. Târziu joi seara, preşedintele Zelenski a aterizat în capitala Ottawa venind din SUA, fiind întâmpinat de premierul canadian Justin Trudeau, care l-a asigurat de „sprijinul neclintit” al Canadei pentru ca ţara sa să poată face faţă invaziei ruse. Volodimir Zelenski, însoțit de ministrul său al apărării, Rustem Umerov, urmează să se întâlnească cu guvernatorul general al Canadei, Mary Simon, şi să ţină un discurs în Parlamentul canadian, potrivit Cotidianul. Aceasta este prima vizită oficială a preşedintelui ucrainean în Canada de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. În martie, Volodimir Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni prin videoconferinţă.

UPDATE Următoarele două luni nu pot fi lăsate de NATO să treacă fără un sentiment mai mare de urgență. Dacă Rusia nu este învinsă, securitatea europeană este în pericol grav în deceniul următor, consideră CNN.

UPDATE Traficul pe Podul Crimeei a fost oprit temporar. Pe canalele de Telegram se vorbește despre un nor de fum în Portul Sevastopol. Se pare că și transportul maritim ar fi fost oprit. De la Moscova, Ministerul Apărării a anunțat că în jurul orei 10:30 sistemele de apărare antiaeriană au identificat două drone și rachete ghidate lansate de ucraineni asupra coastei vestice a Crimeei. Anterior, instituția condusă de Serghei Șoigu anunțase că două drone ucrainene au fost distruse deasupra Mării Negre, lângă coasta sud-estică a peninsulei, notează Spotmedia.

UPDATE Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la siturile lor de testare nucleară în ultimii ani, arată imagini din satelit obținute în exclusivitate de CNN, într-un moment în care tensiunile dintre cele trei mari puteri nucleare au atins cel mai înalt nivel din ultimele decenii. Deși nu există nicio dovadă care să sugereze că Rusia, SUA sau China se pregătesc pentru un test nuclear iminent, imaginile, obținute și furnizate de un analist cunoscut în domeniul studiilor de neproliferare militară, ilustrează extinderi recente la trei situri de testare nucleară, comparativ cu cele de acum câțiva ani.

UPDATE Kim Jong Un a dat ordin să fie făcuți pașii necesari pentru a întări relațiile Coreei de Nord cu Rusia, pentru „a consolida succesul” vizitei sale în țara condusă de Vladimir Putin, a anunțat presa de stat de la Phenian. Nu se precizează care sunt acești pași, dar anunțul sporește temerile despre livrările de arme și muniții către Rusia, dar și ce a obținut Kim la schimb, scrie Spotmedia.

UPDATE Artefactele culturale furate din Ucraina în timpul invaziei ruse au fost restituite preşedintelui Volodimir Zelenski în cadrul unei ceremonii la Washington, D.C.

UPDATE Blindate ucrainene operează dincolo de ultima linie a dispozitivului defensiv rusesc pe care forțele ucrainene din vestul regiunii Zaporojie îl străpung în prezent, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, adăugând că totuși nu poate afirma încă faptul că trupele Kievului au străpuns complet acest strat de apărare al inamicului, potrivit HotNews. Imaginile geolocalizate postate joi indică faptul că vehiculele blindate ucrainene au avansat la sud de șanțurile antitanc rusești și de obstacolele de tip „dinți de dragon" care fac parte dintr-un triplu strat de apărare și s-au angajat în lupte limitate imediat la vest de Verbove (18 km sud-est de Orihiv). Cu toate acestea, nu este clar dacă forțele ucrainene au rămas pe aceste poziții, potrivit ISW.

UPDATE Pentru a recâștiga de urgență teritoriul de la sud de Bahmut, care a fost recent eliberat de Ucraina, Kremlinul dă ordine „prost concepute și nesprijinite”, spun soldații și bloggerii militari ruși, citați de Newsweek.

UPDATE Cel puțin o persoană a fost ucisă – un bărbat în vârstă de 25 de ani – în bombardamentele rusești de vineri asupra orașului Herson din sudul Ucrainei. O altă persoană a fost rănită când cartierele rezidențiale au fost ținta unor focuri de armă în oraș, care se află în apropierea liniei frontului. Bombardamentele au provocat incendii într-o casă și într-un garaj, notează Spotmedia.

UPDATE Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi în timpul întrevederii avute la Casa Albă cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că primele tancuri Abrams vor fi livrate Ucrainei săptămâna viitoare. Biden a afirmat că Rusia "singură stă în calea păcii" în Ucraina şi Moscova speră să folosească iarna ca armă împotriva poporului ucrainean, notează Rador. "Vom continua să fim alături de dumneavoastră", l-a asigurat președintele american, Joe Biden pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în timpul întâlnirii la Casa Albă.

UPDATE Lituania îşi arată deschiderea de a facilita dialogul dintre Polonia şi Ucraina, după ce Varșovia - unul dintre cei mai apropiați și mai vocali aliați ai Ucrainei - a anunţat că va înceta livrarea de arme către Kiev, informează Rador.

UPDATE Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat în cadrul evenimentului organizat la Universitatea Columbia din News York, că Ucraina trebuie să câștige pentru asigurarea securității la nivel internațional, dar și că un rezultat favorabil trebuie să îndeplinească trei condiții. „În primul rând – nu poate exista pace fără a garanta pe deplin și a restaura independența, integritatea teritorială și suveranitatea depline ale Ucrainei. Trebuie să lucrăm împreună pentru a oferi asigurările necesare Ucrainei că o pace pe termen lung nu va fi desființată de o altă agresiune a Rusiei. Acesta a fost motivul pentru care România s-a alăturat Declarației G7 în sprijinul Ucrainei.

În al doilea rând – Ucraina și Republica Moldova trebuie să continue să primească sprijin deplin pentru integrarea lor în Uniunea Europeană. Știm din propria noastră experiență că integrarea în Uniunea Europeană reprezintă un proces cu adevărat transformator – cultivând democratizarea, dezvoltarea economică, stabilitatea și securitatea. O decizie rapidă de deschidere a negocierilor de aderare cu ambele țări reprezintă un imperativ.

În al treilea rând – nu poate exista pace fără justiție. Agresorul trebuie să plătească prețul pentru agresiunea sa, în baza instrumentelor de drept internațional. Toți cei care au comis crime oribile în Ucraina și împotriva Ucrainei trebuie să fie aduși în fața justiției. Toate țările cu aceeași viziune sunt de acord că trebuie să continuăm să susținem Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei. Cu toate acestea, modul de ieșire din acest război și de îndreptare către pace va reprezenta un nou test pentru comunitatea internațională”, a aratătat președintele României.

UPDATE Președintele Joe Biden l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Washington, în legătură cu sprijinul constant al SUA și a precizat că nu există o "alternativă" pentru Congresul american în afară de votul în favoarea acordării de sprijin Ucrainei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Militarii din întreaga lume urmăresc îndeaproape luptele din Ucraina pentru a obține o perspectivă asupra războiului din secolul XXI, știind că urmăresc testarea unor tehnologii, care vor deveni mai comune și mai importante în conflictele viitoare, scrie „Washington Post“, notează Adevărul.

UPDATE O explozie puternică urmată de o întrerupere majoră a curentului electric a fost raportată de localnici joi seară, în orașul rus Tula, a informat publicația independentă rusă Meduza, citând mai multe canale ruse de Telegram. Agenția rusă de presă de stat RIA Novosti a anunțat că 5.000 de locuitori dintr-un district au rămas pe întuneric, fără alte detalii. Ministerul rus pentru Situații de Urgență a susținut că întreruperea a fost cauzată de o defecțiune tehnică. De asemenea, ministerul rus a spus că zgomotele pe care locuitorii le-au atribuit unei explozii au fost cauzate în schimb de o aeronavă care zbura „la viteză supersonică”.

UPDATE Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a acuzat Occidentul de ipocrizie, declarând că recunoașterea independenței Kosovo are ca argument aceeași justificare ca și războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie AFP, notează Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Telegram că omologul său rus Vladimir Putin avea o listă lungă de țări europene pe care plănuia să le distrugă, dar după ce a întâmpinat o rezistență puternică din partea Ucrainei, el este acum forțat să se umilească și să caute sprijin din partea Coreei de Nord și Iran. „Lista lui Putin cu țările de distrus a fost lungă până de curând. Dacă Ucraina ar cădea, jumătate din Europa riscă să cadă în sfera de influență a Moscovei. Dar investițiile americane în securitatea Ucrainei funcționează sută la sută, până la ultimul cent. În zilele noastre, Putin are o listă diferită de obiective. În loc să dicteze Americii, Europei și întregii lumi libere, Putin este forțat să se umilească distrând personal o delegație de la Phenian și încercând să câștige favoarea Teheranului. Acest lucru arată slăbiciunea lui evidentă”, a scris Zelenski, aflat în SUA la întâlniri cu președintele american Joe Biden și oficiali din domeniul apărării, notează Știripesurse.

UPDATE SUA anunță că vor acorda Ucrainei un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 128 milioane de dolari, alături de arme și echipamente în valoare de 197 de milioane de dolari, din tranşele autorizate anterior, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken, informează Rador.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden. Însă, pe fondul scepticismului republicanilor cu privire la o nouă rundă de ajutor militar pentru apărarea împotriva Rusiei, liderul de la Kiev nu a reuşit să convingă administraţia Biden să includă în noul pachet de asistenţă militară anunţat, în valoare de 325 de milioane de dolari, şi mult doritul sistem de rachete cu rază mai lungă de acţiune ATACMS, notează Ziare.com. Totuși, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi, după întrevederea cu preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă, că SUA vor ajuta Ucraina să îşi consolideze apărarea aeriană pe durata iernii care se apropie, informează Rador.

Război în Ucraina, ziua 575: Stare de urgență prelungită în Moldova, atacuri masive și problemă reală! ONU: "Lumea se destramă"
Război în Ucraina, ziua 574: Apelul NATO și misterul lui Kadîrov! Zelenski, aplaudat la ONU: Ocupantul să revină pe pământul său
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.