Colegiul de Disciplină și Etică al Consiliului Superior al Procurorilor a admis contestația depusă de Sergiu Tofilat și Ștefan Gligor de la Partidul Schimbării, care au cerut atragerea la răspundere disciplinară a procurorului Vasile Plevan. Membrii Comisiei de Etică au decis să remită procedura disciplinară pe numele lui Plevan către Inspecția Procurorilor pentru investigații suplimentare.
De menționat că Sergiu Tofilat și Ștefan Gligor au sesizat Colegiul de Disciplină și Etică din cadrul CSP și au cerut tragerea la răspundere pe motiv că acesta ar fi blocat intenționat investigarea dosarului "Hotelul Național" și a încălcat normele procesual-penale și Codul de etică a procurorilor. Despre asta a scris Sergiu Tofilat pe pagina lui de Facebook.
„Procurorul Plevan „nu vede” tentativa de delapidare a proprietății statului, şi anume faptul că gruparea Andronachi/Şor, ajutați de unii funcționari din primărie, a acaparat ilegal 1,2 ha de teren în centrul orașului şi scuipând peste hotărârea Curții Supreme. Acest teren valorează cel puțin 6 milioane de euro, bani care trebuiau încasați la bugetul municipal. La fel, Plevan ignoră faptul că Primăria Chișinău a emis ilegal autorizația de demolare a hotelului Național, or Andronachi trebuie să întoarcă statului hotelul în starea inițială dacă nu își îndeplinește obligația de a investi 33 milioane de dolari în reconstrucția lui”, a scris Tofilat.
Tofilat mai scrie că vor cere reluarea urmăririi penale pe acest caz și atragerea la răspundere a procurorului Vasile Plevan.
În decizia Colegiului de Disciplină și Etică se menționează:
„Colegiul ajunge la concluzia că datele și informațiile cauzei disciplinare acumulate de Inspecția Procurorilor nu sunt complete și suficiente pentru a fi adoptată o soluție obiectivă și întemeiată pe acest caz și urmează a fi remisă procedura disciplinară în privința procurorului din Procuratura Anticorupție (în prezent adjunct-interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție), Plevan Vasile, Inspecției Procurorilor a Procuraturii Generale ”.
Amintim că Hotelul Național a ajuns sub sechestru în vara anului 2022. Oamenii legii urmăresc recuperarea prejudiciilor, în valoare de 1,1 miliarde de lei, cauzate statului de fostul deputat democrat din anturajul oligarhului Plahotniuc, Vladimir Andronachi, proprietarul de facto al Moldova-Tur. Jurnaliștii TV8 de la Cutia Neagră PLUS au scris despre cum acest imobil dezafectat a devenit mărul discordiei între Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție.
Disensiunile dintre cele două instituții au pornit în mai 2022, după refuzul Procuraturii Anticorupție de a începe urmărirea penală în cazul privatizării Hotelului Național. La 30 martie 2023, procurorul-șef Anticorupție, Veronica Dragalin, a menținut, ca legal și întemeiat, refuzul procurorului de caz, Vasile Plevan, pentru începerea urmăririi penale pe acest caz.
Potrivit lui Plevan, după investigații repetate verificate de mai mulți procurori, nu a reușit să găsească probele necesare pentru a demonstra că acel contract de privatizare a fost efectuat cu anumite încălcări.