În cadrul Centrului Național Anticorupție a fost inițiată o anchetă internă de serviciu după scandalul cu membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean vizat într-un dosar de corupție. Directorul CNA, Iulian Rusu a declarat luni, în cadrul audierilor parlamentare pe acest subiect, că există suspiciuni de rea credință din partea unor angajați ai instituției și că informațiile despre dosarul pe numele lui Iulian Muntean nu au fost introduse intenționat în sistemul unic de evidență al infracțiunilor.
„Noi am inițiat o cercetare de serviciu ca să stabilim exact pașii care au avut loc, la toate acțiunile care au avut loc, să avem o înțelegere clară cum a circulat informația. Această cercetare de serviciu s-a inițiat după ce șeful organului de urmărire penală a prezentat un raport în acest sens pe 18 septembrie. La 19 septembrie am pregătit informația și la 20 septembrie am transmis-o Comisiei Pre-Vetting. Asta ca să excludem orice dubii pe care au avut-o în comunicarea cu reprezentanții Comisiei”, a declarat Rusu.
Potrivit lui Rusu, imediat după ce a devenit cunoscut acest fapt, a fost inițiat un control intern a tuturor cauzelor active, pentru a stabili dacă nu există informații lipsă. Rusu mai spune că un demers similar va fi transmis și Procuraturii Anticorupție, care la rândul ei să furnizeze aceste informații care să completeze sistemul integrat de date.
Rusu mai spune că la etapa actuală, în cadrul cercetării interne există anumite suspiciuni ce ar plana asupra unor angajați ai instituției.
„Am stabilit preliminar că ar exista suspiciuni de rea voință din partea unor angajați ai CNA, face parte din cercetarea de exercițiu, să vedem care a fost întinderea acestei rele intenții și avem nevoie de timp ca să stabilim rolul acestor persoane. Asupra lor am pornit controlul asupra stilului de viață anul trecut și care imediat înainte ca să fie stabilită ședința comisiei disciplinare, subit s-au îmbolnăvit”, a mai adăugat Rusu.
Șeful CNA a mai spus că nu este pentru prima dată când astfel de informații nu sunt introduse în baza comună de date.
„Noi am depistat la etapa de angajare candidați care au participat la noi la interviu, că informații cu privire la aceștia nu au fost introduse pe deplin în banca centrală de date, sau aceste informații au fost ulterior excluse Noi am anunțat MAI, iar sancțiunile aplicate sunt de ordin disciplinar pentru neincluderea acestor date, iar dacă este intenție și e legată de un proces mai complex, aici poate fi și răspundere penală”, a conchis Rusu.
Amintim că săptămâna trecută în presă a apărut informația despre faptul că membrul CSM, Iulian Muntean, care a trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, ar fi vizat într-un dosar de corupție. Membrii Comisiei au declarat în context, că la etapa evaluării nu știau despre acest dosar și că nu au fost informați despre acest lucru de către CNA și PA. La scurt timp, după verificări suplimentare, CNA a confirmat informația. La fel a făcut și Procuratura Anticorupție, cu precizarea că membrii Comisiei nu au solicitat informații suplimentare pentru candidatul Iulian Muntean, așa cum a făcut în cazul altor pretendenți la funcții în CSM sau CSP.