Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună

25 septembrie 2023, ora 21:20

Războiul din Ucraina trece din nou hotarul Republicii Moldova. Un fragment de rachetă cu tot cu încărcătura explozibilă a căzut în regiunea transnistreană. Ucrainenii susțin că au țintit noaptea trecută în mai multe rachete lansate de-a lungul hotarului cu țara noastră. Mai exact, Rusia a atacat regiunea Odesa în noaptea de duminică spre luni. Cel puțin o persoană a fost rănită, potrivit guvernatorului Oleh Kiper, care a precizat și că infrastructura portuară a fost avariată în atacul cu rachete și drone. În același timp, Ministerul rus al Apărării susține că a distrus mai multe drone ucrainene deasupra Mării Negre și peninsulei Crimeea. A fost alertă inclusiv într-o regiune aflată lângă Moscova.

Fiecare săptămână sporește forţa şi capacităţile Ucrainei, ceea ce înseamnă că fiecare săptămână ne aduce victoria mai aproape, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în discursul video nocturn în care a făcut bilanțul turneului său de peste Ocean, care l-a dus în Statele Unite şi în Canada. El a vorbit și despre o „decizie istorică”, dar și despre „o veste bună”. Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen luna octombrie ministrului Apărării, Serghei Șoigu, pentru a opri contraofensiva forțelor armate ale Ucrainei, relatează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

UPDATE Sirenele din Crimeea au indicat o alertă aeriană în seara zilei de luni. Totodată, presa locală a notat că traficul a fost sistat pe podul care leagă peninsula de Rusia.

UPDATE Ocupanții ruși i-au torturat pe ucraineni atât de brutal încât unele dintre victimele lor au murit, au declarat luni membri ai unui organism de investigație mandatat de ONU, în ultimele lor constatări după ancheta derulată pe teritoriile din care rușii s-au retras, relatează Reuters. Totodată, potrivit acestora, soldații ruși au forțat familiile să asculte cum ei violau femeile într-o încăpere alăturată. Pe de altă parte, organismul de anchetă a găsit dovezi ale unor „cazuri” de violențe comise de forțele ucrainene, notează HotNews.

UPDATE Primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina, a anunţat luni preşedintele Volodimir Zelenski, salutând o "veste bună", relatează AFP. Tancurile "Abrams sunt deja în Ucraina şi se pregătesc să ne întărească brigăzile", a precizat Zelenski pe Telegram, fără a oferi alte detalii, scrie Agerpres.

UPDATE O explozie puternică s-a produs luni pe locul unei fabrici din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, ocupată de ruşi, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Ramzan Kadîrov spune că este mândru de fiul său adolescent pentru că a bătut un prizonier acuzat că a ars Coranul, scrie Sky News.

UPDATE Organizarea scrutinului prezidențial este incertă, dar şi o candidatură a lui Volodimir Zelenski este la fel de incertă, spune actuala Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, însă ea declară că îl va susţine ”orice decizie ar lua”, notează B1.

UPDATE Rusia l-a adăugat luni pe preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista sa cu persoane căutate, fără a preciza însă motivul, relatează AFP, citată de Agerpres. „Căutat în cadrul unei anchete penale”, a precizat Ministerul de Interne în baza sa de date cu persoane căutate, potrivit agenţiilor de presă TASS şi RIA Novosti.

UPDATE Cu cât agresiunea Rusiei din Ucraina se prelungește, sunt multe întrebări despre ajutoarele financiare venite din vest, dar mulți lideri politici, printre care și Joe Biden, consideră că sunt cei mai bine cheltuiți bani. Cu doar 10 la sută din bugetul pentru Apărare al țărilor membre NATO, Armata Ucrainei a distrus jumătate din capacitatea de luptă a Rusiei, notează AlephNews.

UPDATE Rusia caută în mod deliberat să înlocuiască identitatea naţională ucraineană a peste un milion de copii în teritoriile ocupate în Ucraina, relevă o analiză asupra manualelor şcolare accesibile public şi a politicilor educaţionale ale statului, notează Adevărul.

UPDATE Mai mulți membri ai regimentului de aviație rusesc și membri ai serviciilor de securitate ar fi fost uciși în timp ce inspectau o dronă kamikaze ucraineană pe care o deturnaseră și aterizaseră în regiunea rusă Kursk.

UPDATE Atacul ucrainean efectuat vineri împotriva sediului Flotei ruse de la Marea Neagră din Sevastopol a ucis 34 de ofiţeri ruşi, inclusiv comandantul flotei, şi a rănit alţi 105 soldaţi, a anunțat luni Comandamentul Forţelor de Operaţii Speciale al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de publicația ucraineană Kyiv Independent. Amiralul Viktor Sokolov, în vârstă de 61 de ani, născut în Republica Moldova, a fost numit la conducerea Flotei ruse la Marea Neagră în septembrie. Potrivit unor surse occidentale, el ar fi decis personal atacuri vizând instalaţii civile în Ucraina, ceea ce-l face paisibil de crime de război, scrie Ziare.com.

UPDATE Fostul premier slovac Robert Fico, pe care sondajele de opinie îl indică drept favorit în alegerile legislative de la sfârşitul acestei săptămâni, a calificat aderarea la UE a ţării vecine Ucraina drept o perspectivă îndepărtată, din cauza războiului, a corupţiei şi a deficienţelor în planul democraţiei, a consemnat Reuters, relatează Agerpres. Robert Fico nu a afirmat în mod specific că se va opune începerii negocierilor, dar a reiterat că Slovacia s-ar opune aderării Ucrainei la NATO în cazul în care va fi invitată, în viitor, având în vedere opoziţia Rusiei. "Nu vrem al treilea război mondial", a spus el.

UPDATE Ucraina blochează o forță de rezervă rusă nou creată în apropiere de Bahmut și este încrezătoare că unitatea de 15.000 de oameni va fi distrusă, afirmă șeful spionajului ucrainean, potrivit Adevărul.

UPDATE Ungaria nu va susţine Ucraina în niciun demers din cadrul afacerilor internaţionale, până când „Ucraina nu va restabili drepturile anterioare ale etnicilor ungari de pe teritoriul său”, a declarat premierul Viktor Orban luni, în Parlament, notează Rador.

UPDATE Ieri, 24 septembrie, pe internet au apărut imagini ale teroristuli rus Igor Ghirkin cu fața marcată de lovituri. Media rusă susține că incidentul a avut loc într-un centru de arest preventiv, unde este reținut teroristul ce a devenit un opozant vehement al lui Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene au spart fortificațiile Surovikin, presărate cu dinți de dragon și câmpuri de mine, cu ajutorul vehiculelor blindate americane Strykers, a declarat un comandant ucrainean pentru The Washington Post. Ucraina a trimis pentru prima dată în luptă, luna trecută, aceste vehicule furnizate de SUA în regiunea de sud Zaporojie. Spărtura din linie a fost mică și ucrainenii au fost supuși unui foc puternic din partea trupelor ruse, scrie The Wall Street Journal, dar comandanții ucraineni lucrează pentru a aduce mai multe astfel de vehicule în zonele mai puțin fortificate ale liniei. „Încercăm”, a declarat un ofițer ucrainean pentru WSJ, notează Ziare.com.

UPDATE Ukrpoșta emite colița „Armele Victoriei. Lumea cu Ucraina”, care cuprinde 6 timbre: tancurile Challenger 2 și Leopard 2, sistemele de rachete Patriot și Caesar și blindatul M2 Bradley. Precomandarea a început luni, 25 septembrie, relatează portalul TSN. „La sfârșitul săptămânii trecute, am urmărit cu toții cum rachetele Storm Shadow au lovit sediul flotei ruse staționate temporar în Crimeea noastră. Ei bine, cred că merită să le mulțumim partenerilor noștri străini pentru ajutorul acordat”, a spus Ihor Smilianski, șeful Poștei ucrainene, într-un mesaj postat pe Facebook, notează Libertatea. Încasările obținute din vânzarea acestei noi colecții vor fi direcționate pentru cumpărare de drone pentru armată.

UPDATE Proprietarul grădinii din Chițcani, în care au ajuns fragmente de la o rachetă, a venit cu primele declarații cu privire la incidentul care a zguduit zona. Acesta a declarat amuzat pentru presa transnistreană că astfel, i s-a urat la mulți ani.

UPDATE La prima vedere pare a fi opusul mercenarilor Wagner, este tatuat, are barbă și părul lung, a studiat economia la Paris și vorbește fluent rusă, engleză, spaniolă și franceză. Intră în cele mai bune restaurante, are imaginea unui erou în Republica Centrafricană și călătorește constant în Camerun, Ciad, Sudan, Niger sau Mozambic. Este vorba despre Dmitri Sitîi, cel care a preluat acum conducerea operațiunilor Wagner în Africa, notează Digi24.

UPDATE Fragmentele unei rachete care a explodat noaptea au căzut într-o grădină din satul Chițcani din stânga Nistrului. Despre asta anunță șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleacov, citat de presa din regiune. Redacția TV8.md a solicitat informații de la Biroul politici de reintegrare, dar nu ne-au putut răspunde deocamdată.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Forțelor ucrainene de Apărare din Sud a declarat că, pe parcursul nopții, militarii au doborât 19 drone Shahed, 11 rachete de croazieră Kalibr și două rachete supersonice Onyx, majoritatea deasupra regiunii Odesa, notează Biziday.

UPDATE Un parlamentar canadian a fost nevoit să își ceară scuze comunităților evreiești din întreaga lume pentru o gafă ce a avut loc în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Ottawa, după ce i-a făcut pe parlamentari să-l onoreze pe Yaroslav Hunka, un veteran ucrainean acuzat că a luptat într-o divizie nazistă în al Doilea Război Mondial, transmite Politico.

UPDATE O dronă rusă a lovit un avion de vânătoare ucrainean MiG-29 care se afla la aproximativ 80 de kilometri de cea mai apropiată poziție rusă, ceea ce sugerează că dronele sale mici de atac pot ajunge acum mult mai departe decât înainte, scrie Adevărul.

UPDATE Un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Kursk a avariat mai multe locuințe private şi o clădire administrativă, în timp ce două drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, au declarat luni guvernatori locali, relatează Reuters.

UPDATE Rusia a lansat peste noapte un atac aerian asupra orașului Odesa, afirmă un oficial ucrainean, citat de The Guardian. O femeie a fost rănită și infrastructura portuară a fost avariată într-un atac cu rachete și drone desfășurat în cursul nopții, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa din sudul Ucrainei. Un incendiu a izbucnit într-un imobil nerezidențial din Odesa ca urmare a atacului, dar a fost stins rapid, a scris Kiper pe Telegram, notează G4media.

UPDATE Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că se opune aderării Ucrainei la NATO, afirmând că nu crede că este în interesul securităţii Statelor Unite. Ron DeSantis este înscris în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Republican la funcția de preşedinte al SUA, notează Mediafax. "Nu cred că aderarea la NATO este în interesul nostru, după părerea mea", a declarat DeSantis în cadrul podcastului The Glenn Beck Program. "Tot ceea ce ar face ar fi să ne adauge mai multe obligații, aşa că, dacă adaugi mai multe obligații, atunci care sunt beneficiile pe care le primim în schimb?". DeSantis a reiterat că nu crede că Statele Unite ar trebui să dea un "cec în alb" Ucrainei, cu excepţia cazului în care se foloseşte de pârghii pentru a duce conflictul la o concluzie, informează Bloomberg.

UPDATE Serviciile de securitate ucrainene susţin că au destructurat o „reţea de spionaj" a ruşilor din Harkov, potrivit Sky News.

UPDATE Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) anunță că Armata Ucraineană își continuă atacurile în vestul regiunii Zaporijie și avansează spre satul Verbove. Surse militare ruse au raportat chiar că militarii ucraineni au pătruns la marginea satului și că atacă pozițiile ruse cu vehicule blindate. ISW confirmă prezența blindatelor rusești lângă limita vestică a localității, pe baza imaginilor geolocalizate, notează Bziday.

UPDATE Oleg Jdanov, expert militar și colonel în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară o operațiune ofensivă în direcția Crimeei. Jdanov a remarcat că populația civilă din Crimeea nu suferă după atacurile Forțelor Armate Ucrainene, scrie Unian. „Înțeleg că există o strategie a Statului Major, distrugem sistematic instalațiile militare. Atenție, acolo populația civilă nu suferă deloc, adică nu sunt răniți sau uciși, și sunt distruse instalații militare una câte una. Astazi nu este o excepție. Și astăzi vorbim despre faptul că nu numai în direcția Bahmut, ci și în direcția Crimeea, desfășurăm acțiuni ofensive active pentru eliminarea ocupanților", a spus expertul, potrivit Adevărul.

UPDATE Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă în Ucraina „dăunează imaginii” Chinei, a avertizat luni comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, citat de AFP, transmite Agerpres.

UPDATE Britanicii antrenează ingineri ucraineniEchipele militare britanice de eliminare a bombelor şi minelor antrenează ingineri ucraineni pentru a curăţa câmpurile minate, la o bază militară din Polonia. Ucrainenii au fost ajutaţi să cureţe mine antitanc mari, mine antipersonal mai mici şi alte dispozitive mortale plantate de forţele ruse, potrivit BBC, notează Realitatea.

UPDATE Flota Nordului a Rusiei, care operează în Arctica, a desfăşurat exerciţii pentru a contracara ambarcaţiuni inamice fictive fără pilot, a informat luni agenţia de presă rusă Interfax.

UPDATE Rusia este pregătită pentru discuții despre rezolvarea conflictului din Ucraina, dar nu va lua în considerare nicio propunere de încetare a focului, deoarece Moscova a fost deja înșelată o dată, a declarat în weekend ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, scrie TASS.

UPDATE O asociaţie de apărare a comunităţii evreieşti din Canada pretinde scuze din partea autorităţilor de la Ottawa după ce un ucrainean care a luptat alături de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost onorat în Parlament în cursul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, scrie AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Statele Unite au semnat un acord de finanţare prin împrumut direct în valoare de două miliarde de dolari pentru a susţine modernizarea sectorului de apărare al Poloniei, a comunicat Departamentul de Stat, informează Rador Radio România. "Alături de rolul său central de sprijin în facilitarea asistenţei internaţionale pentru ţara vecină, Ucraina, Polonia şi-a demonstrat angajamentul de neclintit faţă de consolidarea securităţii regionale, prin investiţiile sale robuste în cheltuielile pentru apărare", se precizează în comunicatul Departamentului de Stat.

UPDATE Un populist cu tentă anti-americană s-ar putea întoarce în fruntea guvernului din Slovacia în urma alegerilor anticipate din 30 septembrie. După ce a profitat în mai de declinul lent al coaliției de guvernare de centru-dreapta a fostului premier Eduard Heger, partidul de stânga Smer al lui Robert Fico a dominat dezbaterea națională, incitând teama de o influență malignă a Occidentului și perorând despre implicarea în războiul din Ucraina. E o evoluție îngrijorătoare pentru diplomații de la Bruxelles și Washington, care se tem că un nou guvern Fico ar putea submina sprijinul vestic pentru Kiev, sporind concomitent puterea liderilor iliberali din UE, notează G4media.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Rusiei au intrat în acţiune pentru respingerea unui atac cu drone deasupra regiunii Tula, care se învecinează la nord cu regiunea Moscovei, a anunţat în primele ore ale zilei de luni agenţia rusă RIA, citată de Reuters, potrivit news.ro. Orașul Kursk a fost din nou atacat cu drone, anunță autoritățile din Rusia.

UPDATE Polonia a pregătit coridoare de tranzit care vor permite transporturilor de cereale ucrainene să treacă pe teritoriul său şi să ajungă în ţările care au cea mai mare nevoie de ele, a declarat duminică preşedintele Andrzej Duda, relatează CNN. Guvernul polonez s-a alăturat Ungariei şi Slovaciei în extinderea interdicţiei asupra importurilor de cereale ucrainene ieftine, despre care spun că au subminat fermierii locali. Vorbind duminică, Duda a declarat că Polonia va ajuta totuşi transporturile să ajungă la destinaţia finală, scrie Realitatea.

UPDATE Muncitorii de la Metinvest, cea mai mare uzină siderurgică din Ucraina, au produs peste 250 de arme fantomă pentru trupele ucrainene, păcălind forțele rusești să consume muniție valoroasă doar pentru a folosi nimic mai mult decât gunoaie, relatează FT.

UPDATE Fiecare săptămână sporeşte forţa şi capacităţile Ucrainei, ceea ce înseamnă că fiecare săptămână ne aduce victoria mai aproape, le-a spus ucrainenilor, duminică seara, preşedintele Volodimir Zelenski în discursul video nocturn în care a făcut bilanţul turneului său de peste Ocean, care l-a dus în Statele Unite şi în Canada. El a vorbit despre o „decizie istorică” a Americii, aceea ca ca o parte din arme şi echipamente să fie produse de industria locală ucraineană, notează Ziare.com. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că pachetul de ajutor în domeniul apărării anunţat de Statele Unite ale Americii conține tipuri de arme care „se vor face auzite pe câmpul de luptă”. „Artilerie, obuze, rachete pentru Himars, rachete pentru apărare antiaeriană, sisteme suplimentare de apărare aeriană, vehicule tactice și alte tipuri de arme care se vor face auzite pe câmpul de luptă” – a transmis Zelenski pe Telegram, duminică seară. Potrivit preşedintelui, Canada, de asemenea, a decis să sprijine Ucraina pe termen lung, anunţând un ajutor de o jumătate de miliard de dolari americani. Acesta constă în special în vehicule de evacuare necesare pe front, notează Rador.

Război în Ucraina, ziua 578: Lupte grele și atac mortal! Putin riscă o nouă inculpare, iar Rusia refuză planul de pace al Kievului
Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și capcana pentru crabi! General: "Marea reușită a ofensivei urmează"
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.