Cu siguranță mulți dintre noi și-o amintesc pe Charlotte din comedia romantică „Totul despre sex”, interpretată cu multă dăruire de către actrița americană Kristin Davis. Aceasta s-a născut în anul 1965, în statul Colorado, SUA. A fost singurul copil al familiei, iar părinții săi au divorțat la scurt timp după nașterea sa.
La 9 ani a primit un rol în piesa de teatru „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” și de atunci a înțeles că vrea să se facă actriță. Nu a renunțat la visul din copilărie, iar acum se bucură că face ceea ce-i place. O altă misiune pe care actrița de la Hollywood o îndeplinește la fel cu multă pasiune este voluntariatul. De la mama sa a învățat să fie empatică și să-i ajute pe cei nevoiași. Echipa emisiunii „Iubește viața” de la TV8 a reușit să-i adreseze câteva întrebări starului american:
„Am avut acasă exemplul minunat al mamei mele care mereu a făcut voluntariat. Eu am avut exemplul prin care cineva își petrecea timpul lui ajutându-i pe alții, ceea ce cred că într-adevăr m-a format pe mine”.
De ani buni, Kristin Davis este Ambasadoarea Bunăvoinței a Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, distincție care a purtat-o pe frumoasa actriță prin diverse colțuri ale lumii, acolo unde a dat și a primit multe emoții.
„Partea frumoasă în acțiunile pe care le fac este faptul că oamenii din întreaga lume văd munca ta și deschid uși, îți permit să întâlnești oameni care-ți schimbă viața. În Africa am întâlnit oameni aflați în situații extreme, provocatoare. Sărăcie lucidă în jurul lumii...”
Săptămâna trecută, Kristin Davis a vizitat pentru prima dată Republica Moldova, la fel în calitate de Ambasadoare a Bunăvoinței:
„Războiul din Ucraina este ceva la care nu ne-am gândit niciodată că se va întâmpla. Eu sunt fericită că reprezint o mică parte, care încearcă să ajute UNHCR și refugiații. Niciodată nu am fost în Moldova, dar este atât de frumos, oamenii sunt atât de calzi și faptul că am aflat despre ospitalitatea moldovenilor față de oamenii din Ucraina care au fost nevoiți să fugă, este foarte impresionant. Mă consider o norocoasă că le voi povesti oamenilor din întreaga lume poveștile fiecărui om pe care l-am întâlnit. Nu cred că oamenii într-adevăr cunosc cât de importantă a fost Moldova și cât de mare efort și sacrificiu au depus moldovenii pentru a-i primi așa cum se cuvine pe ucraineni. Vreau să le zic oamenilor despre acest lucru”.
La Chișinău, actrița a participat la evenimentul artistic intitulat „Explorând arta ca o cale spre reziliență”, organizat de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. Trupa ucraineană de teatru „Vocea țării” a prezentat o piesă despre experiența lor de strămutare. Durerea arzătoare pe care o trăiesc acești oameni de când în țara lor a început războiul i-a copleșit pe spectatori.
„Nu m-am așteptat ca spectacolul din această seară va fi atât de profund și dramatic. Cred că e foarte important ca să vindece durerea oamenilor din Ucraina, dar de asemenea este o uniune atât de frumoasă dintre Modova și Ucraina”.
Alături de actrița Kristin Davis, la eveniment a fost prezentă și Susținătoarea de Profil Înalt a UNHCR, Valentina Nafornița, precum și Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, dar și reprezentanta UNHCR în Moldova, Francesca Bonelli:
„Moldova este un exemplu pentru întreaga lume despre faptul cum sunt tratați cei refugiați. Aceasta explică de ce asemenea celebrități ca Kristin Davis și Valentina Nafornița au decis ca prin UNHCR să susțină refugiații și să vină aici, la acest eveniment”.
Un alt moment important al acestui eveniment a fost faptul că Ambasadoarea Bunăvoinței, Kristin Davis, i-a urat bun venit Valentinei Nafornița în familia Agenției ONU pentru Refugiați. În luna iunie, soprana moldoveancă, a devenit cea mai nouă Susținătoare de Profil Înalt a UNHCR și prima din Republica Moldova. Kristin Davis și Valentina Nafornița vor colabora cu UNHCR pentru a crește gradul de conștientizare a situației refugiaților și pentru a mobiliza sprijin.
Pentru refugiații din Ucraina, Republica Moldova înseamnă nu doar refugiu, ci și vindecare:
„La început a fost greu. Eu, o femeie singură cu un copil nu știam ce o să se întâmple. Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, locuitorii Moldovei, locuitorii orașului Căușeni m-au susținut mult, m-au ajutat, mi-au dat acoperiș de-asupra capului și m-au ajutat să mă integrez într-o țară nouă.”
„Sunt fericită că mă aflu în Moldova. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns anume aici.”
„Desigur, vreau acasă. Mi-i dor de Ucraina, de Odesa, dar, la moment nu-i nimic mai important decât pacea și un cer senin deasupra capului.”
„Aici m-a primit o familie minunată. Ei se comportă cu noi foarte cald.”