Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

Război în Ucraina, ziua 581: Tancuri false, semn de război lung și alerta lui Budanov! Letonia: Risc de Al Treilea Război Mondial

27 septembrie 2023, ora 20:32

Cele mai puternice tancuri din lume livrate Ucrainei din SUA stârnesc emoții mari printre comandanții și soldații ruși aflați în prima linie de foc în Ucraina, însă propaganda Kremlinului încearcă să-i convingă pe ruși că „armele occidentale sunt prost făcute și ard repede”, notează NewsWeek. Totuși, șeful spionajului militar ucrainean își îndeamnă colegii să utilizeze strategic noile blindate mult așteptate. Între timp, tancuri rusești false au fost filmate pe front, iar Kievul susține că a găsit zeci de componente de fabricație occidentală în dronele kamikaze iraniene.

Publicația Le Monde, care a analizat cheltuielile planificate de Rusia, concluzionează că Moscova se pregătește de un război îndelungat. Mai mult, perspectivele pentru rezolvarea crizei ucrainene nu sunt deocamdată vizibile, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, potrivit Rador. Pe de altă parte, președintele Letoniei se arată convins că va urma un război mondial, dacă Ucraina va fi înfrântă în actualul conflict armat. Între timp, mercenarii ruşi din compania Wagner s-au întors pe front, pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei – potrivit șefului serviciului de presă al Grupului de Forţe „Est” din cadrul armatei ucrainene, Ilia Evlaş.

UPDATE Nevoia Rusiei de a redistribui trupe de-a lungul liniei de front supraîncărcate cu Ucraina înseamnă că o nouă ofensivă a forțelor Moscovei este puțin probabilă, a afirmat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News. Acesta citează crearea și desfășurarea Armatei 25 de Arme Combinate a Rusiei (25 CAA), care ar fi fost văzută pentru prima dată în Ucraina în luna august.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Rustam Umarov, este sigur că teroarea rușilor împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei se va intensifica odată cu debutul vremii reci. În cadrul unui interviu acordat CNN, el a subliniat că în acest caz, Kievul va riposta.

UPDATE Mercenarii Wagner PMC s-au întors în Ucraina, a declarat pentru CNN un ofițer ucrainean care participă la ofensiva Forțelor Armate ucrainene de lângă Bahmut, relatează Meduza. „Da, și Wagner este aici. S-au întors. Și-au schimbat rapid comandanții și s-au întors aici”, a spus un soldat cu indicativul „Groove”. El a sugerat că apariția mercenarilor Wagner în zonă se poate datora lipsei de personal din armata rusă: „[Rusia] a adunat trupe din zonele apropiate și le-a mutat aici. Nu mai au foarte mult personal aici”, a adăugat Groove, notează Libertatea.

UPDATE Ucraina va boicota competiţiile europene de fotbal la care vor participa echipe din Rusia, a anunţat Federaţia Ucraineană de Fotbal (UAF), potrivit Digisport.

UPDATE Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton îl atacă pe preşedintele rus Vladimir Putin pe tema extinderii NATO după invazia Ucrainei de către Rusia, căruia-i transmite ”păcat, Vladimir, tu ai căutat-o”, relatează AFP, citată de News.ro. Fosta şefă a diplomaţiei americane s-a exprimat marţi, la Departamentul de Stat, unde i-a fost dezvelit portretul oficial. Ea era însoţită de către fostul preşedinte democrat Bill Clinton şi de către actualul secretar de Stat Antony Blinken. ”Era un adevărat subiect de discordie. Iar noi am spus mereu că nimeni nu este obligat să adere la NATO, că oamenii aleg şi vor să adere la NATO”, a subliniat ea într-o scurtă alocuţiune.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina doreşte să ia măsuri mai puternice împotriva industriei de armament a Rusiei, după ce a văzut un raport despre complexul militar-industrial al Rusiei, informează dpa, citată de Agerpres. „Putem vedea clar în ce zone trebuie crescută presiunea asupra Rusiei pentru a preveni creşterea capacităţilor teroriste”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de marţi seara. „Sancţiunile nu sunt suficiente. Vor fi, de asemenea, mai multe acţiuni proprii, ucrainene, împotriva statului terorist. Atât timp cât agresiunea Rusiei continuă, Rusia trebuie să simtă pierderi”, a declarat Zelenski, conform Reuters, fără a oferi alte detalii.

UPDATE Rusia folosește „bucăți” din noua Armată 25 pentru a diminua riscul unei ofensive majore a Ucrainei, însă acest lucru va reduce semnificativ probabilitatea unei noi ofensive masive din partea Rusiei, avertizează serviciile secrete britanice, scrie NewsWeek.

UPDATE Statul Major al Apărării a organizat o şedinţă cu responsabilii locali din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea în urma atacurilor ruseşti cu drone pe malul ucrainean al Dunării. Întâlnirea a urmărit sporirea coordonării interinstituţionale în contextul situaţiei determinate de evoluţia agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei – a transmis, miercuri Ministerul Apărării din România.

UPDATE Noi fragmente de rachetă au fost descoperite pe un câmp din Chițcani, sat aflat în regiunea transnistreană. Milițienii din zonă presupun că bucățile găsite ar putea aparține aceleași rachete de model S-300, care a fost găsită pe 25 septembrie. Victime sau distrugeri nu au fost înregistrate, iar geniștii au izolat zona și au evacuat fragmentele. 

UPDATE Premierul Ucrainei, Denis Şmihal, a anunţat că guvernul pe care îl conduce a adoptat o decizie privind un nou mecanism de verificare și aprobare a exporturilor agricole către Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia, potrivit Rador.

UPDATE Germania a cerut încă din februarie Elveției să îi revândă o parte dintre cele 96 de tancuri Leopard II, fabricate de Rheinmetall. Acum, odată cu aprobarea vânzării a 25 de tancuri, pentru a respecta legile elvețiene legate de neutralitate, Berlinul a asigurat Berna că tancurile nu vor merge la Kiev, ci vor rămâne în Germania sau la aliații săi din NATO sau UE, scrie Biziday.

UPDATE Discuțiile cu Ucraina cu privire la importurile de cereale sunt pe calea cea bună, a spus miercuri ministrul polonez al agriculturii, declarația venind după o dispută între cele două țări cu privire o interdicție prelungită de Varșovia, transmite Reuters.

UPDATE În Rusia, după ce a început războiul din Ucraina, cazurile de demolare a monumentelor militarilor străini sau ale celor care au fost reprimați îîn perioada URSS au devenit tot mai frecvente. Potrivit relatărilor mass-media, pot fi numărate cel puțin 15 astfel de cazuri – au fost demolate 11 monumente ale străinilor care au suferit represiunea sovietică și patru monumente ale militarilor străini, scrie BBC, scrie G4media.

UPDATE Oligarhul rus Oleg Deripaska, un critic neobișnuit de dur al războiului din Ucraina în pofida apropierii sale de președintele Vladimir Putin, spune acum că Rusia a rezistat sancțiunilor occidentale deoarece este prea „atractivă” pentru restul lumii, relatează Reuters.

UPDATE Moscova a afirmat miercuri că Washingtonul și Londra au ajutat Ucraina să lovească săptămâna trecută sediul Flotei rusești din Marea Neagră din Crimeea anexată, transmite agenția AFP. „Nu există nici cea mai mică îndoială că atacul a fost planificat în avans, folosind mijloace de informații occidentale, echipamente de satelit NATO și avioane de recunoaștere”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Atacul cu rachete a fost efectuat „în strânsă coordonare cu serviciile de informații americane și britanice”, a acuzat ea, potrivit G4media.

UPDATE ,,Dacă Ucraina nu este capabilă să se apere şi dacă pierde, atunci acest lucru va deschide calea spre un război mondial. Dacă agresorul nu este oprit, agresorul va merge cât de departe poate”, a spus Rinkēvičs. El a adăugat că cel mai bun mod de a preveni al treilea război mondial este ca NATO să ajute Ucraina cu toată puterea sa, citează Close The Sky Over Ukraine. ,,Trebuie să dăm Ucrainei tot ceea ce cere. Trebuie să facem tot ce este necesar pentru a întări Ucraina şi rezistența ei”, a spus preşedintele leton. Letonia a fost unul dintre cei mai activi aliaţi ai Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei. Oferă atât asistenţă militară, cât şi asistenţă politică Ucrainei. 

UPDATE Estonia va crește de anul viitor cheltuielile de apărare la 3,2% din PIB și îndeamnă și alte state membre ale NATO să-şi majoreze semnificativ bugetul apărării. "Războiul a revenit în Europa", a declarat premierul estonian, notează Digi24.

UPDATE „Când F-16 înarmate cu Harpoon vor veni, navele rusești nu vor avea absolut nimic de făcut în Marea Neagră”, a declarat un oficial ucrainean. Aceste arme au fost folosite pentru scufundarea a cel puțin două nave militare ale Rusiei, notează Gândul.

UPDATE Vladimir Putin a anunțat recent că 300 de mii de voluntari au semnat contracte cu Ministerul Apărării anul acesta. Conform datelor oficiale, tot atâția oameni au fost mobilizați în perioada 21 septembrie – 29 octombrie 2022. Însă recrutarea așa zișilor voluntarilor nu este singura strategie pe care o folosesc autoritățile ruse pentru a alimenta frontul din Ucraina, scrie publicația independentă de limbă rusă, Meduza. În ultimele luni, armata rusă și-a îndreptat atenția către cetățeni din țări sărace ale Asiei Centrale precum Kârgâzstan sau Tadjikistan. Unora li se promite obținerea rapidă a cetățeniei în schimbul semnării unui contract cu armata; alții - care au primit deja un pașaport rusesc - sunt duși cu forța la birourile de înrolare și amenințați cu expulzarea dacă nu acceptă mobilizarea, scrie RFI cu referire la AP.

UPDATE O înregistrare video, aparent filmată de un vehicul aerian ucrainean fără pilot, arată ceea ce conturile OSINT și bloggerii au identificat ca fiind simulacri de T-72 rusești în apropierea frontului din Zaporojie. Insider nu a putut verifica în mod independent detaliile videoclipului, inclusiv când și unde a fost filmat. În videoclip, drona zărește trei tancuri false poziționate în zonă, unele acoperite cu viță de vie și arbuști, probabil pentru camuflaj, deși Rusia uneori nu face acest lucru foarte bine pentru mijloacele sale cu echipaj. În timp ce două potențiale T-72 momeală sunt ascunse lângă copaci, unul este în aer liber, notează Ziare.com.

UPDATE Dronele kamikaze iraniene, folosite de militarii ruși pentru bombardarea orașelor ucrainene, sunt pline de componente fabricate în statele occidentale, potrivit unui document secret trimis de autoritățile din Kiev către liderii G7 în august. La acel moment, Ucraina a cerut livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune și a sugerat inclusiv atacarea fabricilor din Iran și Siria, precum și a unui potențial loc de producție, din Rusia. Propunerea, cel mai probabil, a fost respinsă de G7, arată The Guardian. Între 30 şi 50 de piese din rachetele ruseşti sunt produse în afara Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Marinei, Dmytro Pletenchuk, în timpul unei conferinţe din 26 septembrie, scrie Mediafax.

UPDATE Deputatul Dumei de Stat din partea regiunii Crimeea, Mihail Şeremet, a cerut ca avioanele de recunoaștere ale NATO și dronele strategice din Marea Neagră să fie declarate ținte legitime de distrugere pentru coordonarea atacurilor ucrainene asupra Crimeii, transmite Agenţia RIA Novosti, scrie Știripesurse.

UPDATE Rusia intenționează să-și majoreze bugetul militar cu 70% în 2024. Cheltuielile secrete, din care se plătesc sporurile excepționale plătite familiilor soldaților uciși, s-ar putea dubla și ele. Pentru prima dată, bugetul apărării îl depășește pe cel al politicilor sociale. Dacă mai era nevoie de vreo confirmare... pregătirile pentru bugetul 2024 al Federației Ruse sunt clare: Kremlinul se pregătește pentru un război lung și își oferă mijloacele financiare pentru a face acest lucru, relatează Le Monde citat de Rador.

UPDATE Într-un interviu acordat AP pe 26 septembrie, ministrul de externe al Belarus Serghei Aleinik a declarat că nu poate imagina un scenariu în care Belarusul ar intra în război în Ucraina alături de forţele ruse, scrie Mediafax.

UPDATE Într-un interviu pentru The Drive publicat vineri, 22 septembrie, general locotenentul Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat că tancurile trimise de SUA trebuie să fie utilizate strategic, altfel vor fi distruse rapid de către forțele ruse dacă sunt dislocate direct pe linia frontului. „Ar trebui să fie folosite într-un mod foarte adaptat pentru operațiuni foarte specifice, bine realizate, deoarece, dacă sunt folosite în prima linie și doar într-o luptă cu arme combinate, nu vor trăi foarte mult pe câmpul de luptă”, a spus Budanov. „Trebuie să fie folosite în acele operațiuni inovatoare, dar foarte bine pregătite“. Nu se știe deocamdată câte tancuri au fost date Ucrainei până acum din cele 31 promise, deși o informație anterioare a Politico susținea că inițial vor fi furnizate aproximativ 10. Restul tancurilor vor fi furnizate în următoarele luni, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei  l-a numit pe Andriy Șevcenko, un fost fotbalist profesionist şi manager, ca consilier extern, potrivit unui decret prezidenţial publicat pe 26 septembrie, notează Mediafax.

UPDATE Președintele Camerei Comunelor s-a scuzat pentru că a onorat, cu ocazia vizitei liderului ucrainean, Volodimir Zelenski în Canada, un fost combatant ucrainean care a combătut pentru naziști. Yaroslav Hunka a fost prezentat drept "un veteran ucraineano-canadian al celui de-al Doilea Război Mondial care s-a bătut pentru independența Ucrainei împotriva rușilor. Ori, "un erou ucrainean și un erou canadian". La scurt timp, președintele Camerei Comunelor a aflat cine este, de fapt, Yaroslav Hunka, notează RFI.

Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și apariție suspectă! Medvedev amenință cu un război NATO-Rusia
Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică și o veste bună
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.