Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

Război în Ucraina, ziua 583: Atac matinal, războiul cerealelor și ironia Londrei pentru Moscova. Țara care va sancționa Rusia

29 septembrie 2023, ora 10:17

Mai multe explozii au fost auzite în această dimineaţă în regiunile ucrainene Sumî şi Mikolaiv, potrivit presei locale. În cele două regiuni s-a declanşat alarma de raid aerian, iar sistemele de apărare au intrat în acţiune, scrie Mediafax. Pe de altă parte, o dronă ucraineană a eliberat vineri explozibili deasupra unei staţii electrice dintr-un sat rus situat în apropierea frontierei cu Ucraina, generând întreruperea alimentării cu energie electrică a unui spital, a anunţat guvernatorul regiunii Kursk, informează AFP și Agerpres.

Nici Ucraina, nici Polonia "nu au nevoie de acest război al cerealelor", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, considerând că tensiunile sunt alimentate de campania electorală din ţara vecină şi aliată, potrivit AFP. 

UPDATE Ruşii au lovit ieri Kupiansk cu o rachetă Grom-E1, distrugând o „infrastructură” neidentificată, conform celor precizate de radiodifuzorul Rbc-Ucraina pe canalul său de Telegram, notează Mediafax.

UPDATE Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopciuk, a declarat pentru Digi24.ro că există riscuri ridicate de securitate la granița cu Ucraina, din cauza atacurilor cu drone rusești asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Diplomatul constată că Moscova are tot interesul să tensioneze situația în zonă.

UPDATE Flota rusă de la Marea Neagră a desfăşurat cel puţin şapte unităţi în largul coastei Ucrainei, inclusiv două crucişătoare cu rachete ghidate cu cel puţin 14 rachete de croazieră Kalibr. Acest lucru a fost raportat de canalul Telegram al ZSU, forţele armate ale Kievului, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia negociază deja cu Iranul cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, profitând de faptul că rezoluţia ONU care interzice astfel de operaţiuni va expira în curând, informează joi EFE, conform Agerpres.

UPDATE Armele pe care Ucraina le primeşte de la Statele Unite pentru a combate agresiunea rusă sunt folosite corect şi nu au existat cazuri de cădere în mâini greşite, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. „Avem mecanisme puternice de responsabilitate pentru armele SUA şi asistenţa militară pe care o oferim Ucrainei", a spus Miller. „Avem mecanisme puternice de supraveghere”. Din ianuarie 2021, Statele Unite au investit peste 44,5 miliarde de dolari în asistenţă de securitate pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit Mediafax.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut unui fost locotenent al fondatorului formaţiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit luna trecută într-un accident de avion, să antreneze noi voluntari care să fie folosiţi pentru a lupta în Ucraina. Este vorba despre Andrei Troşev, notează Mediafax.

UPDATE Șeful Statului Major al Forțelor Armate britanice, Tony Radakin, care a venit la Kiev împreună cu șeful Ministerului Apărării, a menționat că loviturile Ucrainei asupra Flotei de la Marea Neagră au demonstrat că Ucraina deține inițiativa. El a subliniat că vizita în Ucraina a întărit convingerea că Ucraina va obține victoria. Radakin a precizat că Marea Britanie va sprijini Ucraina la fiecare pas până la victorie, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Rusia vinde petrol către India la aproape 80 de dolari pe baril, cu aproximativ 20 de dolari peste plafonul occidental de preţ, potrivit traderilor şi calculelor Reuters, deoarece oferta limitată de pe piaţă ajută Moscova să genereze un apetit puternic pentru exporturile sale, scrie Ziare.com.

UPDATE Forțele ucrainene din zona Herson desfășoară „o luptă contra-baterie”, distrugând depozitele de aprovizionare ale rușilori și lovind pozițiile acestora, a anunțat vineri Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit armatei ucrainene, ieri, Forțele Aeriene ucrainene au lansat 13 atacuri pe zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare rusești și o lovitură asupra complexului de rachete antiaeriene. De asemenea, armata ucraineană mai spune că a lovit cu rachete și depozitul de muniție al rușilor, notează Libertatea.

UPDATE Ucraina le-a propus aliaților săi occidentali să atace fabricile de producție de avioane fără pilot din Iran, Siria și Rusia, a relatat ziarul britanic „The Guardian”, citând un document secret pe care guvernul de la Kiev l-ar fi dat luna trecută aliaților săi. În document, Ucraina solicită, de asemenea, rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea efectua astfel de atacuri pe cont propriu, dacă țările occidentale se tem să le efectueze ele însele. Deși nu este clar dacă Ucraina ia în considerare în mod serios această posibilitate, simpla evocare a ideii indică marea îngrijorare a Kievului cu privire la alianța tot mai strânsă dintre Iran și Rusia, o alianță care provoacă îngrijorare și în Israel și SUA, notează Ziare.com.

UPDATE Kievul urmărește să devină un „candidat cu drepturi depline la aderarea” la Uniunea Europeană, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pentru Politico, în timp ce a promis că își va aduce țara în UE în următorii doi ani, scrie B1.

UPDATE Aproximativ 40 de stâlpi cu sisteme de supraveghere au fost montați de forțele de ocupație rusești în Mariupol pentru a spiona locuitorii, potrivit unui oficial ucrainean., citat de Sky News. Convorbirile telefonice ale cetățenilor și traficul pe internet sunt monitorizate de aceste echipamente, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului exilat al orașului. "Controlul total în acțiune. Bătrânul Orwell ar fi pur și simplu uimit de modul în care toate ficțiunile sale au devenit realitatea din Mariupol", a spus el. La începutul acestui an, consilierul a afirmat că ocupanții vindeau cartele SIM care permiteau autorităților să asculte apelurile, notează HotNews.

UPDATE Rusia bruiază în mod „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor din apele teritoriale române, ceea ce provoacă riscul producerii unor coliziuni, iar România și NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare pe termen lung cu regimul Federației Ruse, a declarat miercuri șeful Statului Major al armatei române, generalul Daniel Petrescu, notează Digi24.

UPDATE Există diferențe de abordare între Pentagonul și Departamentului de Stat al SUA cu privire la furnizarea de arme către Ucraina, ceea ce încetinește acest proces, scrie Politico. Un oficial american a declarat că cele două instituții „se mișcă cu viteze diferite, bazate pe puncte de vedere diferite” în această chestiune." Departamentul de Stat caută oportunități, Ministerul Apărării - amenințări, scrie Ziare.com.

UPDATE Marcel Ciolacu a anunțat despre intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că România va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei. Premierul de la București spune că ministrul Transporturilor a avut discuții în acest sens cu BERD, care este proprietara portului, transmite Digi24.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi, 28 septembrie, o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca „Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an. În context, ministerul Apărării de la Londra a lansat un clip video ironic în care subliniază că „doar două țări au recunoscut acest plebiscit rușinos, iar restul lumii a decis să susțină Ucraina”.

UPDATE ”Un număr mic” de piloţi ucraineni au început cursurile de limbă, în pregătirea antrenamentelor pe avioanele de luptă F-16, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene ale SUA, relatează CNN, citată de News.ro. Cursurile de limbă au loc la Centrul de limbă engleză al Institutului Lingvistic pentru Apărare de la Baza Forţelor Aeriene Lackland din Texas. ”Testele vor stabili care sunt următoarele cursuri şi când piloţii vor putea începe antrenamentele pe F-16”, a declarat purtătorul de cuvânt. Antrenamentele ar urma să dureze câteva săptămâni, după care piloţii vor merge la Baza Morris a Gărzii Naţionale Aeriene din Arizona, pentru a se antrena pe avioanele de luptă de generaţia a patra.

UPDATE Kazahstanul a declarat în mod clar că va urma regimul de sancțiuni împotriva Federației Ruse, conform președintelui Kassym-Jomart Tokayev, după negocierile cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin, conform The Guardian. „Avem contacte cu organizațiile relevante pentru a respecta regimul de sancțiuni și cred că nu ar trebui să existe nicio îngrijorare din partea Germaniei cu privire la posibile acțiuni menite să ocolească aceste sancțiuni”, a declarat el. În plus, președintele a precizat că Kazahstanul nu are nicio îngrijorare în ceea ce privește revendicările teritoriale din partea Rusiei. „Frontiera dintre Rusia și Kazahstan a fost delimitată și în mare parte este demarcată, confirmată și ratificată de parlamentele celor două țări”, notează AlephNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat în timpul unei conferinţe de presă că blocajul guvernamental este cel mai rău scenariu care se poate întâmpla cu Departamentul de Apărare în ceea ce priveşte pregătirea echipajelor ucrainene pentru avioanele F-16, citează Kyiv Independent, scrie Mediafax.

UPDATE Biroul cartelurilor din Germania a autorizat formarea unei companii mixte între contractorul de apărare Rheinmetall şi compania Ukrainian Defense Industry din Ucraina. Compania mixtă va avea sediul la Kiev şi va efectua activităţi de service şi întreţinere pentru vehiculele militare, aşa că nu prezintă suprapuneri competitive în Germania, a spus biroul cartelului. Rheinmetall este un producător de vehicule militare, inclusiv tancul de luptă principal Leopard şi vehiculul de luptă de infanterie Puma. UDI este o companie de stat ucraineană din sectorul apărării, care are aproximativ 67.000 de angajaţi, scrie Money.

UPDATE Reprezentantul guvernului polonez, Piotr Mueller, a spus că, în opinia Varșoviei, poziția ucraineană cu privire la soluționarea crizei cerealelor este „inacceptabilă”. După cum  scrie Dziennik.pl, Polonia va menține embargoul asupra importului de produse agricole ucrainene până când va ajunge la concluzia că ridicarea restricțiilor „nu va avea un impact negativ asupra pieței noastre agricole, ceea ce este puțin probabil să se întâmple în viitorul apropiat”, scrie Adevărul. 

UPDATE Traficul pe Podul Crimeei a fost suspendat temporar până astăzi, ora 6 dimineaţa, ora Moscovei, relatează canalul de infrastructură Telegram. Ministerul rus al Transporturilor a declarat mai devreme că podul Kerci va rămâne închis vehiculelor cu motor câteva ore din cauza lucrărilor de reparaţii. Ieri a avut loc o explozie puternică în apropiere de Krasnoperekopsk, care a dus la închiderea podului din Crimeea. Pe 17 iulie, structura a fost atacată de două drone marine ucrainene, provocând victime şi pagube, notează Mediafax.

UPDATE Rustem Umerov a declarat că s-a format o nouă alianţă între Ucraina şi Franţa. Ministrul apărării de la Kiev a declarat că el şi Sebastien Lecoru, ministrul apărării francez, se concentrează pe stimularea cooperării în ceea ce priveşte instruirea forţelor armate ale Kievului, dar şi în domeniul tehnic, scrie The Guardian.

UPDATE NATO a anunţat joi desfăşurarea temporară a unor avioane de supraveghere AWACS la baza Siauliai din Lituania, pentru a monitoriza activităţile militare ruse în apropierea frontierei Alianţei Nord-Atlantice, scrie Adevărul.

UPDATE Procurorul general și ministrul justiției din Polonia, Zbigniew Ziobro, a confirmat că, pe 15 noiembrie, anul trecut, o rachetă ucraineană a căzut pe teritoriul republicii, informează Rador Radio România. Racheta a căzut peste o fermă din sudul Poloniei și a ucis două persoane.
El a făcut această declaraţie în orașul Lublin, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor. "Ancheta efectuată de Procuratura poloneză a dus la emiterea unei concluzii, în care se afirmă categoric că această rachetă este de fabricație ucraineană, sovietică sau rusă. Ţinând cont de locul de lansare și apartenenţa la o anumită formațiune militară, aceasta a fost o rachetă ucraineană" - a spus Ziobro, bazându-se pe concluzia experților. Ministrul polonez și-a exprimat regretul că "de multe luni nu a mai existat nicio cooperare cu partea ucraineană în această chestiune". "Cred că această decizie (de a nu coopera cu partea poloneză în cazul prăbușirii rachetei) a fost luată cel mai probabil la un nivel politic înalt al statului ucrainean", a subliniat Ziobro.

UPDATE O dronă ucraineană a aruncat două dispozitive explozive într-o substaţie de electricitate din regiunea de vest a Rusiei, Kursk, lăsând cinci locaţii şi un spital fără electricitate, a declarat guvernatorul Roman Starovoit pe Telegram. S-a întâmplat în districtul Belovski. „Un transformator electric a luat foc. Cinci zone populate şi un spital sunt fără electricitate”, scrie Starovoit, adăugând că echipajele de pompieri se îndreaptă spre zonă şi „reparaţiile vor începe de îndată ce zona va fi sigură”, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina va face totul pentru a asigura implementarea punctului din Formula de Pace referitor la securitatea nucleară şi a radiaţiilor. „Şi pentru a asigura eliberarea completă a centralei noastre de la Zaporojie de ocupanţii ruşi şi a proteja Ucraina şi toată Europa de şantajul privind radiaţiile al Rusiei”, notează HotNews.Volodimir Zelenski a arătat, în mesajul transmis joi seară, că negocierile cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care s-a aflat la Kiev în cursul zilei, au fost fructuoase, scrie News.ro. „Nu doar despre apărarea noastră de acum, ci şi despre apărarea noastră strategică, apărarea comună a tuturor din Europa. Ucraina merită să devină membru NATO şi va face asta. Indiscutabil. Şi aceasta nu este doar ambiţia noastră ucraineană. Este singura perspectivă eficientă de securitate pentru Europa, garantând o pace durabilă adevărată”, a afirmat el. Preşedintele Ucrainei a menţionat că s-a discutat şi despre activitatea Consiliului Ucraina-NATO. Zelenski a adăugat că a avut discuţii, în ultimele două zile, cu ministrul Apărării din Franţa şi cu secretarul de stat pentru Apărare din Marea Britanie.

Război în Ucraina, ziua 582: Explozie la Anenii Noi și scenarii negre! NATO: „Bătălii aprige! Rusia luptă pentru iluzii imperiale”
Război în Ucraina, ziua 581: Tancuri false, semn de război lung și alerta lui Budanov! Letonia: Risc de Al Treilea Război Mondial
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
Гроза: Молдова потеряла два шанса на вступление в ЕС, нельзя потерять третий
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
"Среди подозреваемых есть иностранцы". В полиции о вандализме госучреждений Молдовы
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ В Германии в пожаре сгорела одна из самых современных пожарных частей
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
/ВИДЕО/ Первые заморозки: в Кишиневе начинается отопительный сезон
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры
Россия снова атаковала Украину беспилотниками: в прифронтовых областях повреждены объекты инфраструктуры

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
15 октября в Кишинев приедут восемь министров иностранных дел
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Грозном произошел взрыв на заправке: есть погибшие, среди них дети
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
/ВИДЕО/ В Угненах предприятие по чистке ковров модернизировали на средства ЕС
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
В России выдвинули новое обвинение против Платона: вывел из РФ еще более €450 млн
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?
Как пророссийские политики в Молдове пытаются поставить знак равенства между "ЕС" и "войной"?

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.