Grație agropensiunilor, turismul moldovenesc a luat un avânt la care nici nu visam acum 10 ani. Iar ceea ce ne părea banal, vechi, demodat și rușinos chiar, a început să atragă în Moldova mii de turiști. Străinii vin aici pentru liniștea și peisajele plaiului nostru, vor să ne cunoască vinurile și bucătăria tradițională și chiar să se implice în muncile tradiționale, care nu au fost încă absorbite de valul modernității și arată la fel ca acum câteva secole.
Astfel că, în aceste zile, puteți întâlni la pensiunile noastre europeni, asiatici sau chiar americani călcând struguri, frământând pâine sau într-un lan de porumb, la cules știuleți. În ultimii zece ani, în Moldova au fost deschise o mulțime de pensiuni rurale, iar proprietarii acestora spun la unison că, ceea ce inițial le părea o glumă și un proiect nerealist, s-a dovedit a fi un succes, care a reunit zeci de familii acasă. Emisiunea Agroperformanța, proiectul nou lansat la TV8, vă prezintă povestea a două din ele.
Prima pensiune pe la care am trecut este Conacul Mierii. L-am descoperit într-un vârf de deal din raionul Strășeni.
I-am găsit pe Ana și Victor Ciolacu plini de treburi. Tocmai plecase de la ei o tânără familie de olandezi, iar acum cuplul pregătea casa și grădina pentru noi oaspeți. Spun că le trec pragul mulți, în mare parte turiști străini.
Gazdele au avut grijă să le asigure vizitatorilor și condiții confortabile de cazare, iar pasionaților de odihnă activă - biciclete pentru a explora zona.
Dar ceea ce aleg să facă în primul rând turiștii care ajung aici, mai ales grupurile de copii care vin în excursie, este să vadă cum ajunge mierea pe masă.
Apoi turiștii sunt invitați în Conacul propriu-zis al mierii, unde apicultorul și-a expus toate tipurile de miere și produse apicole. De aici a și pornit mica afacere în turism a soților Ciolacu, de la pasiunea pentru albinărit. Bărbatul avea o stupină, dar nici gând atunci că cele câteva știubeie din grădină vor fi piatra de temelie pentru o pensiune în toată regula. Ideea a venit de la autoritățile locale, care i-au propus să dezvolte stupina și să o includă într-un traseu turistic.
Au reușit să-și pună pe picioare pensiunea datorită suportului financiar oferit în cadrul diferitor proiecte, menite să îmbunătățească viața din satele moldovenești, să le facă mai atractive pentru străinii care ne vizitează țara, dar și să convingă moldovenii plecați în străinătate să investească acasă. Acum, uitându-se în urmă, soții Ciolacu spun că nu și-au imaginat că vor avea parte de atâta susținere:
„Noi am inițiat activitatea în 2018, atunci am beneficiat un suport de la PNUD, iar după asta am mers la USAID, unde am beneficiat de tot suportul și susținerea”.
Bucuria cea mai mare a soților Ciolacu este că, odată cu mica afacere în turism, l-au convins pe unul dintre cei doi fii să revină acasă din străinătate, împreună cu familia, pe care o avea deja întemeiată în Italia. Acum muncesc cu toții la prosperarea afacerii și îi îndeamnă și pe alți moldoveni să aibă curajul să pornească din loc.
Următorul exemplu că și în Moldova se poate face turism este cel al lui Pavel Țăranu, meșter popular din satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă. Acesta și-a construit trei căsuțe din stuf, rupte parcă din secolul trecut, cu care atrage turiștii ca un magnet.
Secretul este că încăperile sunt, de fapt, niște bungalouri la înălțime, adică în copac. Partea și mai interesantă este că locuințele tradiționale sunt amplasate chiar deasupra Nistrului, așa cum râul trece chiar prin grădina lui.
Proprietarul spune că atunci când a construit prima căsuță, a făcut-o din pasiune, pentru familia sa și oaspeții care îi încălcau pragul. Nici gând atunci că asta va fi nucleul unei afaceri. Asta până l-a cunoscut întâmplător pe un angajat al unui proiect pentru dezvoltarea turismului rural. Acea întâlnire i-a schimbat radical viziunea.
Pensiunea a fost renovată, cu suportul USAID, iar de atunci, bărbatul a participat la mai multe programe menite să dezvolte turismul din regiunea Ștefan Vodă. Ulterior, Pavel Țăranu a mai construit încă două căsuțe. Interiorul acestora, la fel, păstrează spiritul tradițional. Cele mai multe obiecte de mobilier și decor le-a confecționat chiar el, iar o altă parte- sunt colectate de la sătenii care voiau să le arunce și restaurate.
Secretul succesului, spune bărbatul se ascunde în tradiția și spiritul moldovenesc. Este convins că liniștea râului Nistru, vinurile aromate și plăcintele moldovenești pot cuceri inima oricărui turist străin.
Iar decorul tradițional, peisajele și bucatele delicioase nu sunt singura atracție a pensiunii Meșter Faur. Amatorii elementelor rustice pot învăța aici să împletească lozie, pasionații de pescuit primesc undițe și tot de ce au nevoie pentru o captură impresionantă de pește, iar cei care preferă odihna mai activă, au la dispoziție bărci- pentru plimbări pe Nistru și kayaking. Acum căsuțele meșterului popular Pavel Țăranu sunt principala atracție turistică din regiune, care, pe timp de vară, găzduiește peste 500 de turiști.