Veste bună pentru tinerii care au idei de afaceri, dar nu știu cum să le dea viață. A fost lansat un proiect care îi va învăța să facă antreprenoriat social. Acesta face parte dintr-un program european și pot aplica la el tinerii de 17,18 și 19 ani. Viitorii businessmeni vor fi instruiți timp de zece luni, după care vor putea genera proiecte propriu-zise de afaceri.
„În următorii doi ani, această inițiativă își propune să doteze 2100 de tineri cu instrumentele necesare pentru a iniția schimbări economice și sociale semnificative în țările respective- Moldova, Georgia și Ucraina (MUSCA) Vom acorda o atenție deosebită înțelegerii mai profunde a antreprenoriatului social și vom oferi tinerilor instrumentele de care au nevoie pentru a reuși. Din cei 2100, sperăm să putem da fonduri la 45 de antreprenori sociali”, a declarat directorul adjunct Junior Achievment Europa, Diana Filip.
Programul poate fi accesat de tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani. Aceștia trebuie să aibă o idee de afacere, iar până în mai 2024 aceștia vor fi învățați cum să-și pună pe hârtie visul și cum își pot implementa ideile de business.
„Acest proiect înseamnă un suport tinerilor care doresc să dezvolte o idee de afacere pe aspect social, de aceea în cadrul proiectului este un spectru larg de activități. Ne dorim ca aceste idei, fiind dezvoltate în mediul comunitar, să ofere alte oportunități altor tineri, să creeze noi locuri de muncă, să participe la dezvoltarea comunităților din punct de vedere economic”.
Proiectul face parte din programul european Junior Achievement.
„L-am fondat în 95, la inițiativa ambasadei SUA ca un program de adaptare a tinerilor la economia de piață și crearea noilor antreprenori. Peste 300 de mii de copii și multe milioane au fost investite în acest program și mă bucu că în multe zone ale lumii întâlnesc tineri din Moldova care au absolvit acest program”, a vorbit președintele de onoare Junior Achievement Moldova, Ion Sturza.
Prezent la eveniment, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a afirmat că Uniunea Europeană este unul dintre cei mai activi susținători ai antreprenoriatului social din Republica Moldova.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe al Lituanie și Agenția Centrală pentru Managementul Proiectelor. Pentru implementarea programului în Republica Moldova s-au alocat aproximativ 180 de mii de euro.