Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 4 octombrie, proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Conform proiectului aprobat, atât veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat, cât și cheltuielile se vor majora cu circa 152,9 milioane de lei.
Astfel, indicatorii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi aduși în corespundere cu indicatorii stabiliți în Legea bugetului de stat pe anul 2023, în ceea ce privește transferurile de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat.
„Majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat a fost condiționată de necesitatea alocării din bugetul de stat a 84 de milioane de lei pentru asigurarea achitării alocației lunare pentru categoriile de beneficiari prevăzuți în art. 2, alin. (1) al Legii nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, majorată din 1 aprilie curent cu 250 de lei, și a 90 de milioane de lei necesari pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară”, se arată în proiect.
Totodată, în contextului integrării ajutorului pentru perioada rece a anului (APRA) în sistemul de compensații la energie, suma de 80 de milioane de lei, prevăzută anterior pentru acordarea APRA, a fost, de asemenea, transferată către noua măsură – „Compensații la energie sub formă de plată monetară”.
Adițional, proiectul prevede și redistribuirea unor mijloace financiare din resursele generale ale bugetului asigurărilor sociale de stat între unele subprograme de cheltuieli, în limita mijloacelor financiare aprobate pe anul 2023.
Guvernul notează că ajustarea bugetului asigurărilor sociale este efectuată în funcție de rezultatele executării indicatorilor bugetului în primul semestru al anului curent, dinamica contingentului de beneficiari și a mărimilor medii ale prestațiilor sociale, precum și de actualizarea de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a prognozei indicatorilor macroeconomici.