„Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”. Declarația a fost făcută de premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), convocată în această dimineață în contextul decizii Curții Constituționale (CC). Astfel, Recean anunță că prin decizia CSE au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.
„Nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărârii Curții.
Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a menționat premierul.
De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.
Speakerul Legislativului, Igor Grosu, a anunțat într-un briefing de presă că s-a luat act de hotărârea pronunțată de CC, precizând că Parlamentul este obligat să pună în acord legislația.
CC a decis marți, 3 octombrie, că membrii fostului PP Șor, scos în afara legii, pot participa la alegeri. Înalta Curte a declarat neconstituțională modificarea în Codul Electoral, făcută recent de deputații PAS, prin care exponenții partidelor politice scoase în afara legii au interzis să candideze la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani.
Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.