Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelul buletinelor de vot care va fi folosit la alegerea primarilor și a consilierilor în cadrul alegerilor locale generale. Acestea se vor tipări pe hârtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare.
Astfel, buletinele pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) vor fi roz.
Cele pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău vor avea culoarea violet.
Cei care vor alege consilierii în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale), vor primi buletinele de culoare gri afumat.
Iar buletinele de vot pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) vor avea nuanța bej.
Consiliile electorale de circumscripție de nivelurile întâi și al doilea vor aproba textele buletinelor de vot până la data de 15 octombrie 2023.
Pe 6 octombrie, s-a dat startul campaniei electorale pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale din 5 noiembrie 2023.
Comisia Electorală Centrală a îndemnat concurenții electorali să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale, pentru că desfășurarea alegerilor într-un climat democratic poate avea loc doar în condiții de transparență, corectitudine, egalitate și respect, astfel încât rezultatul acestora să reflecte întocmai voința alegătorilor.
Conform prevederilor Codului electoral, în campania electorală, candidaților le este interzis să utilizeze resursele administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice.
Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.
Competitorilor electorali li se interzic organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică.
Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.
Candidații, dosarele cărora se află în proces de examinare de către consiliile electorale de circumscripție, vor începe campania electorală la data înregistrării.
Alegerile locale din toamnă var avea loc pe 5 noiembrie și vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei.