Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

Război în Ucraina, ziua 591: Explozii la Odesa, miza lui Putin și ajutor din SUA! Zelenski dezvăluie planul de iarnă al Rusiei

07 octombrie 2023, ora 20:31

Orașul ucrainean Odesa a fost din nou ținta unui atac aerian al armatei ruse. Rachetele care au lansate din Peninsula Crimeea au avariat mai multe blocuri, depozitul de grâne din port, o pensiune, precum și alte obiective de infrastructură. De partea cealaltă, rușii susțin că au doborât o dronă ucraineană care se îndrepta spre capitala țării, Moscova, și au împiedicat o aparentă tentativă de atac aerian asupra portului Sevastopol din Crimeea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat vineri, 6 octombrie, că Rusia va încerca în această iarnă să „distrugă” sistemul electric al ţării sale, aşa cum a făcut anul trecut, când a intensificat bombardamentele masive asupra infrastructurilor esenţiale, relatează AFP. Pe de altă parte, preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a declarat vineri că, prin înarmarea Ucrainei, Statele Unite împing Rusia să folosească arme nucleare. Între timp, surse militare ucrainene au remarcat că forțele de la Kiev au continuat acțiunile ofensive de succes la aproximativ opt kilometri sud-est de Bahmut, lângă Andriivka, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde sâmbătă livrărilor de gaz rusesc în Uzbekistan via Kazahstan, într-un moment în care sectorul rus al gazelor este marcat de sancţiunile impuse de Occident în urma ofensivei ruse din Ucraina. „Permisiune acordată”, a declarat preşedintele rus, aflat în compania omologilor săi uzbec şi kazah, Şavkat Mirzioev şi Kasîm-Jomart Tokaev, veniţi la reşedinţa sa din apropiere de Moscova pentru ceremonia solemnă de lansare difuzată prin videoconferinţă. Ceremonia s-a desfăşurat în ziua în care liderul de la Kremlin împlineşte 71 de ani.

UPDATE Un oficial al partidului „Rusia Unită” din orașul Nova Kakhovka din regiunea Herson a murit sâmbătă în urma exploziei unei mașini, a declarat Vladimir Saldo, guvernatorul numit de Moscova în Herson, scrie The Guardian. Vladimir Malov, secretarul executiv al filialei orașului a partidului de guvernământ Rusia Unită din Rusia, a murit în spital, a descris Vladimir Saldo pe Telegram. El a numit explozia mașinii un „atac terorist”, dând vina pe Ucraina.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev s-a dezlănțuit din nou la adresa Occidentului și îndeamnă la război civil în Statele Unite, susținând că a fi singurul lucru care ar putea opri „pasiunea maniacală a Americii de a declanșa conflicte peste tot pe planetă”, scrie The Guardian. „Conflictul dintre Israel și Palestina durează de zeci de ani. Și SUA este un jucător cheie acolo. Dar, în loc să lucreze activ la o înțelegere palestiniano-israeliană, acești idioți s-au băgat pe noi și îi ajută pe neo-naziști cu toată puterea lor, împingând două națiuni apropiate în conflict. Ce poate opri pasiunea maniacală a Americii de a declanșa conflicte peste tot pe planetă? Aparent, doar un război civil în Statele Unite”, a scris Medvedev pe Telegram.

UPDATE Rusia a desfășurat un atac cu muniție cu dispersie în regiunea Zaporojie, ucigând o femeie și rănind alte două persoane, a declarat guvernatorul Yurii Malashko, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite a trimis un grup de experți în satul Groza din regiunea Harkiv, care a fost lovit de un atac cu rachete rusești, a comunicat Sky News la 6 octombrie, citând Oficiul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Oficiului, Elizabeth Trossell, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, este „profund șocat și condamnă aceste omoruri”.  Ea a adăugat că experții organizației vor discuta cu locuitorii din Groza și cu victimele pentru a aduna mai multe informații despre bombardamente, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Stephen Sestanovich, un fost ambasador american și oficial al Departamentului de Stat atrage atenția asupra pericolului neștiut din SUA cu care se confruntă Ucraina în războiul cu Rusia. Expertul avertizează Kievul că poate pierde teren în bătălia crucială pentru mințile americanilor în privința ajutorului militar, în contextul unei oboseli occidentale și a unui impas pe câmpul de luptă, notează Ziare.com.

UPDATE Vladimir Putin a mizat încă de la începutul războiului că sprijinul Occidentului pentru Ucraina va începe să slăbească. Iar după opoziția republicanilor în Congresul SUA față de ajutorul oferit Kievului, planul lui pentru câștigarea războiului pare mai aproape de îndeplinire. În timp ce conservatorii din Partidul Republican aruncă Congresul în haos prin încercarea de a bloca sprijinul american acordat Ucrainei, Putin marchează o victorie importantă, notează Insider, citat de Spotmedia.

UPDATE Viitoarea extindere a Uniunii Europene se va desfășura pe bază de merit şi fără scurtături, a afirmat ieri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferința de presă după încheierea summit-ului informal de la Granada, informează Rador Radio România.

UPDATE Până acum o săptămână, o alianță geopolitică dintre Rusia și un aliat al Americii părea că face legea pe piețele petroliere din lume, împingând prețul țițeiului în sus, spre bariera psihologică de 100 de dolari pe baril. Dar Statele Unite, prin mijloacele sale economice, au intervenit și nivelul a scăzut cu 5 dolari într-o singură zi, schimbând percepția importatorilor de petrol de pe glob, scrie Ziare.com.

UPDATE Scopul revocarii ratificării de către Rusia a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT) ar fi acela de a plasa Moscova pe picior de egalitate cu Statele Unite, nu de a semnala intenţia de a relua testele, a declarat vineri Kremlinul, informează Reuters, conform news.ro.

UPDATE Statele Unite au expulzat doi oficiali ai ambasadei ruse, ca răspuns după ce Rusia a expulzat anterior doi diplomaţi americani de la ambasada americană din Moscova, scrie Mediafax.

UPDATE Mai multe surse independente din Rusia susţin că se înregistrează o explozie a numărului de cazuri de violenţă domestică. Soldaţi ruşi care se întorc acasă de pe front îşi ucid soţiile şi copii, actele de cruzime înmulţindu-se în ultimele luni. Specialiştii pun crimele pe traumele psihologice suferite de militari, dar şi pe ruptura care s-a produs în perioada în care familia era împrăştiată, notează Mediafax.

UPDATE Comandamentul Operațional „Sud” a transmis că armata rusă a lovit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, regiunea Odesa cu rachete supersonice Onyx, informează Ukrainska Pravda. „Inamicul a atacat Odesa cu rachete antinavă supersonice de tip Onyx, lansate din complexul de rachete de coastă Bastion din Crimeea ocupată temporar. Lovitura a țintit clădirea pensiunii din zona de agrement și în grânarul infrastructurii portuare”, se arată în comunicat. De asemenea, s-a raportat că resturile de rachetă și valul de explozie au provocat un incendiu într-o întreprindere, iar mai multe blocuri au fost avariate. „Nu au existat informații despre victime”, au adăugat Forțele de Apărare de Sud, notează Libertatea.

UPDATE Surse militare ucrainene au remarcat că forţele de la Kiev au continuat acţiunile ofensive de succes la aproximativ opt kilometri sud-est de Bahmut, lângă Andriivka, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, notează Mediafax.

UPDATE Mai multe organizații internaționale de presă au tras vineri, 6 octombrie, un semnal de alarmă, într-o scrisoare deschisă, cu privire la planurile autorităților din Letonia de a elimina limba rusă din sectorul public de radio și TV, deși aceasta este limba maternă pentru o treime din cei 1,8 milioane de locuitori ai acestei țări baltice, relatează Deadline.com.

UPDATE Printr-o cercetare open source, Mediazona, o instituţie de presă independentă rusă, împreună cu BBC Rusia, a confirmat numele a 33.904 de soldaţi ruşi care au fost ucişi din februarie 2022 şi până în prezent, notează Mediafax.

UPDATE SUA sancţionează 42 de companii chineze pentru sprijinul militar acordat Rusiei
Departamentul de Comerţ al SUA a adăugat 42 de companii chineze pe lista de control al exporturilor pentru sprijinul acordat industriei militare şi de apărare a Rusiei.

UPDATE Preşedintele român Klaus Iohannis a declarat, vineri, că sprijinul financiar, militar şi economic pentru Ucraina trebuie să continue pentru ca această ţară să câştige războiul, notează Cotidianul.

UPDATE Biden a cerut Congresului să aprobe încă 24 de miliarde de dolari sprijin pentru Ucraina, deşi Camera Reprezentanţilor s-a opus vehement încă de săptămâna trecută. Cererea sa este încă în curs. Administraţia Biden ia în considerare, de asemenea, utilizarea unui program de grant al Departamentului de Stat pentru a trimite Ucrainei ajutor militar suplimentar, a declarat un oficial american, scrie Mediafax. 

UPDATE Volodimir Zelenski şi-a avertizat compatrioţii, în discursul său de vineri seară, că ruşii vor aplica aceeaşi strategie ca anul trecut pe măsură ce se apropie iarna - vor ataca infrastructura critică a ţării, în special cea energetică, şi de aceea a insistat că este nevoie de măsuri de pregătire şi protejare care să fie luate cât mai urgent de autorităţile regionale. Între timp, după întâlnirile avute în Spania cu liderii europeni, Zelenski a dat asigurări că Ucraina va fi mai protejată decât anul trecut de atacurile ruseşti şi a anunţat că Marea Britanie se va implica în securitatea de la Marea Neagră şi a regiunii Odesa, scrie news.ro. „Actuala conducere rusă face întotdeauna ceea ce a mai făcut înainte. Îşi repetă toate greşelile. Repetă tot răul. Iar atunci când eşuează, ei presupun că au făcut prea puţin rău şi de aceea nu au reuşit. Este o logică smintită. Dar trebuie să o luăm în considerare. În această iarnă, teroriştii ruşi vor încerca din nou să ne distrugă sistemul energetic. Ei nu pot accepta ideea că Ucraina nu va fi nicicum cucerită şi vor încerca să facă mai multe atacuri şi mai multe încercări de a ocoli apărarea noastră”, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski. „Suntem pe deplin conştienţi de acest pericol”, a adăugat el

Război în Ucraina, ziua 590: Atac lângă Moldova, dezvăluiri de la Sandu și amenințarea lui Putin! Zelenski va vizita România
Război în Ucraina, ziua 589: Masacru la Groza, rachetă în stânga Nistrului și 1 milion de gloanțe! Zelenski: Sprijin 100% din SUA
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.