De la anunțul ministrului Educației despre renovarea, pe ultima sută de metri, a toaletelor în școli, cu bani oferiți de către stat, s-au scurs circa două săptămâni. Pentru 25 de școli, Guvernul a alocat 25 de milioane de lei. Mai sunt 7 școli finanțate de UNICEF, dar despre ele nu vorbim în această ediție. Deși mijloacele financiare au fost prevăzute încă de la începutul anului în bugetul de stat, iată că ajungem la final de an, iar blocurile încă nu au apărut. Abia luna trecută, majoritatea școlilor selectate au încheiat licitațiile, dar lucrările întârzie să înceapă.
Am cercetat cu atenție lista cu instituțiile câștigătoare și am decis să vedem cum stau lucrurile la școala care a obținut cea mai mare sumă – 2,1 milioane de lei au fost oferite pentru construcția, de la 0, a unui grup sanitar, care să aibă și o stație proprie de epurare, pentru că nu există canalizare. Deși agentul economic a fost deja selectat, nu s-a făcut încă nimic. Din cauza unei neînțelegeri, lucrările au fost puse pe frână.
Gimnaziul din satul Porumbești este unul din cele trei instituții de învățământ din raionul Cantemir care are toaleta în curtea școlii. Pentru a mai face un pas spre soluționarea acestei probleme, primăria a depus dosar pentru a obține finanțare de la Oficiul Național de Dezvoltare Locală și Regională. A reușit să ia cea mai mare sumă din toate școlile selectate și asta pentru că urmează să fie construită și o stație de epurare.
„Blocul sanitar aici va fi ridicat. Ieșirea va fi din incinta școlii, fără ca elevii să iasă afară. La început era alt plan, dar sunt stâlpi de înaltă tensiune, apa trece. Stație de epurare nu avem, dar va fi construită. O să fie. Undeva aici, între aceste 2 clădiri. - E nevoie de acest grup sanitar? - Obligatoriu. În tot raionul suntem 3 sau 4 școli fără bloc sanitar. Problema noastră este că nu avem încăpere. Timpul e puțin, timpul se poate strica”, a spus directoarea gimnaziului, Tatiana Leu.
Între timp, cei peste o sută de elevi folosesc toaleta din curtea școlii. Copiii și-ar dori să fie una mai nouă și să aibă apă caldă.
„- Unde vă duceți la WC, aici afară? - Da. - Ar fi bine să fie pe interior? - Da”.
„- De ce nu s-a implementat? Pentru că avem de dat 5% sa finanțăm. Noi nu aveam suma, dar am făcut demers la raion, banii ne-au dat. Însă, proiectul este al primăriei, așa că trebuie pe contul primăriei să dea banii”, a zis Leu.
Cu alte cuvinte, fiecare proiect câștigător are două surse de finanțare: 95% din bani sunt oferiți de către Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, iar 5% sunt de la beneficiarul proiectului. În cazul de față este vorba de primăria satului Porumbești, instituție care a pregătit dosarul și l-a depus la concurs. Însă, s-a produs o neînțelegere. Și asta pentru că directoarea gimnaziului a cerut acești bani - vorbim de cele 5% - de la Consiliul raional. Consiliul a virat banii pe contul școlii, dar, de fapt, trebuia să fie pe contul primăriei, pentru că primăria este beneficiarul proiectului.
Aceeași explicație ne-a fost oferită și de secretara Consiliului local din sat.
„Ce să vă spun în privința proiectului, noi încă nu am început construcția. - Nu ați început? - Nu, încă nu am început. Avem o mică problemă cu cele 5 procente contribuție. Trebuia de la gimnaziu, dar a dat Consiliul raional, dintr-o componentă din care nu pot să facă transferuri și... - Dar știți că trebuie să terminați până la sfârșitul anului. - Știm, știm. Am dat să obținem autorizație pentru construcție, la arhivă o pregătesc și sperăm ca zilele astea să rezolvăm problema cu semnarea contractului”.
Cu toate acestea, la Consiliul Raional Cantemir, nu a fost depus vreun demers de realocare a banilor salvatori.
„- Vă rog, cu întrebări din astea, cu mărunțișuri, cu primăria, cu toate probleme astea, vă dau numărul direcției educație. - Eu vă întreb pe dvs., pentru că ei către dvs. au făcut cererea de cofinanțare. Consiliul a transferat banii în contul școlii, dar ar trebui să fie luați si dați primăriei. - Trebuia sa facă demers... - Și nu este depus vreun demers? - Nu, nu”, a spus președintele Consiliului, Anatoli Ichim.
Cu primarul localității Porumbești am reușit să discutăm doar la telefon. Acesta ne-a spus că lucrările vor începe după ce va fi eliberată autorizația de construcție.
„Nu, lucrul nu s-a început încă. Acuma documentația este la arhitectură, eliberăm autorizația de construcție și pe urmă începem. - Dar reușiți până la sfârșitul anului? Că știți că banii dacă nu îi folosiți... - Sperăm, sperăm. - Sperați? - Da. - E destul de mult de lucru, zic eu. - Știu, știu, știu. Eu cunosc lucrul ista. - Și totuși sperați că o să reușiți. Antreprenorul ce zice, reușește? - Da, el îi dispus să reușească”, spune primarul Tudor Munteanu.
Peste două zile de la filmările în sat, am insistat să aflăm răspuns de la primar cum va reuși să identifice cele 5% din suma proiectului. Este vorba de circa 100 de mii de lei.
„Mâine o să fie ședința consiliului local, o să alocăm diferența și apoi o să ne clarificăm. - O să alocați din bugetul primăriei? - Da”.
Deși speră ca proiectul să fie dus până la bun sfârșit, directoarea crede că timpul alocat pentru implementarea acestuia este foarte redus.
„Târziu, s-a întins foarte mult până au dat banii. Plus la asta s-a întins pe perioada depunerii dosarelor, noi ne-am întârziat că nu aveam bani de proiect, dar s-a făcut o excepție. Chiar am spus: cine mai face așa ceva într-un timp atât de scurt? 6 luni pentru tot: proiect, licitație si construcția”.
Am încercat să avem și opinia agentului economic care va construi blocul sanitar și stația de epurare la școala din Porumbești. Inginerul-șef a declarat că doar directorul poate să facă declarații, ne-a promis că ne trimite contactele lui, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Potrivit caietului de sarcini, în primele două luni, compania trebuie să execute lucrări de demontare, de excavare, de construcție, lucrări de alimentare cu apă, canalizare, încălzire și electricitate. Stația de epurare este preconizată să fie amenajată în ultima lună din cele trei acordate pentru implementarea proiectului.
Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii
Imagine de Vlad Glinjan