Chiar și teroriștii Hamas au fost surprinși de numărul israelienilor răpiți și duși în Gaza. Experții spun că negocierile pentru eventuala eliberare a acestora sunt probabil în curs de desfășurare prin intermediul mediatorilor, scriu publicațiile israeliene Ynetnews ș Times of Israel.
Israelul se confruntă cu o problemă aproape fără precedent, după ce Hamas a răpit sâmbătă aproximativ 100 de civili și militari, pe care i-a dus în Gaza. Răspunsul Forțelor Armate Israeliene (IDF) la agresiunea grupării teroriste va fi complicat de numărul mare de ostatici și de faptul că prizonierii ar putea fi folosiți ca scuturi umane împotriva atacurilor, scrie publicația israeliană Ynetnews. Asta în condițiile în care Israelul cântărește probabil în prezent lansarea unei incursiuni terestre în Gaza, o acțiune pe care a încercat să o evite în ultimii ani.
IDF a declarat că printre cei capturați se află ofițeri și soldați, iar clipurile video care s-au răspândit pe rețelele sociale au arătat femei, copii și vârstnici îngroziți, în mâinile Hamas. Unii sunt în viață, iar alții sunt presupuși morți, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, locotenent-colonelul Jonathan Conricus. „Acestea sunt cifre care până acum erau de neimaginat”, a spus el. „Acest lucru va modela viitorul acestui război”, a adăugat oficialul, citat de BBC News. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat și el că Hamas este responsabilă pentru acești ostatici și că Israelul va „regla conturile cu oricine le face rău”.
„Unde este guvernul?”
Există multe clipuri video care circulă online, arătând israelieni în mâinile teroriștilor Hamas. O înregistrare video, care a fost verificată de BBC, spre exemplu, arată un camion care se strecoară printre mulțimile din Fâșia Gaza, care se presupune că transportă ostatici israelieni. Un alt clip care a fost localizat în Fâșia Gaza arată o femeie descultă care este trasă din spatele unui camion, cu mâinile însângerate legate la spate. Unii ostatici au fost luați de la o petrecere în aer liber din Kibbutz Re'im, o suburbie a orașului Ofakim din sudul Israelului – nu departe de Gaza. Mii de persoane participă la petrecerea care a durat toată noaptea de vineri seara lângă Kibbutz Re'im. Familiile disperate au spus că se simte abandonate de guvern, scrie Times of Israel.
Mai mulți părinți au vorbit cu presa israeliană, cerând autorităților să intervină rapid pentru salvarea tinerilor. „Îmi caut fiica de 27 de ore și nimeni nu ne ajută. Unde este guvernl?“, sa plâns o femeie intervievată de Channel 12. „Implor întreaga zonă. Ajutați-mă să-mi găsesc fiică. Benjamin Netanyahu, te implor, trimite elicoptere. Găsiți-o, vă implor, vă rog”, a strigat ea în fața camerei.
Israelul a cerut ajutorul Egiptului
„Nu am fost niciodată în această situație”, a admis duminică fostul oficial Shin Bet, serviciul de securitate internă, Ilan Lotam, citat de Ynetnews, în problema ostaticilor. „Este prea devreme pentru a știi care este numărul real de prizonieri și cine sunt toți”, a spus el adăugând că în războaile trecute, negocieri pentru eliberarea soldaților captivi au fost purtate prin Crucii Roșii și al altor furnizori de acest gen, iar în acest gen. cazul lui Gilad Shalit, un soldat răpit de Hamas și ținut timp de cinci ani până când a fost schimbat pentru mai mulți prizonieri palestinieni, a fost implicat un mediator german alături de oficiali egipteni și alții.
„Chiar dacă luptele nu s-au încheiat încă, există deja părți care contactează diverși mediatori, inclusiv egipteni și qatarezii, pentru a ajunge la Hamas și pentru a le spune clar că sunt responsabili pentru siguranța și bunăstarea prizonierilor”, a spus el. Site-ul Al-Jadeed, deținut de Qatar, a relatat, într-adevăr, Israelul ar fi cerut Egiptului să intervină pentru eliberarea răniților bătrânilor captivi deținuți de Hamas în Gaza, scrie Ynetnews.
„Faza de negociere va veni mai târziu, după ce se vor înțelege mai bine cifrele. Prevăd că va exista o diferență între bătrâni, copii și tineri și, Doamne ferește, cadavre și soldați vii. Acest lucru este foarte diferit în negocieri în toate aspectele”, a adăugat Lotam. „În afară de noi prizonieri luați ieri, Hamas deține, de asemenea, civili nevinovați, precum Hisham al-Sayed și Abra Mengistu, care nu se află acolo din motivul războiului.
Un război psihologic al Hamas
Avocatul Uri Slonim, fost coordonator al Israelului pentru negocieri privind persoanele dispărute în misiune și prizonierii de război, a declarat și el că în negocieri trebuie să fie implicate persoane cu o pregătire profesională și o experiență în cauză. „Ei trebuie să acționeze acum cu părțile relevante și să pregătească liste precise pentru a înțelege ordinea de mărime”, a spus expertul, citat de Ynetnews. „Există atât de multe probleme în jurul acestei chestiuni. Între timp, trebuie să ne organizăm pentru a ajuta familiile celor dispăruți. Există organizații care vor trebui să răspundă în mod specific fiecărei familii ai care se apropiați sunt ținuți în captivitate.
Părinți ai copiilor sau copii ai părinților. Nu putem avea prizonieri despre care nu știm nimic”, a spus el. Slomin a avertizat de asemenea în legătură cu războiul psihologic pe care Hamas îl va duce, dincolo de războiul militar. „Hamas va vorbi nu doar cu liderii israelieni, ci și direct cu familiile captivilor pentru a genera o presiune suplimentară. Această problemă va fi lungă și complexă într-un mod pe care nu-l-am mai cunoscut până acum”, a mai spus acesta. Potrivit informațiilor, IDF a înființat deja un centru de comandă pentru a colecta informații actualizate despre persoane dispărute și presupuse a fi fost duse în Gaza. Informațiile colectate acolo urmează să fie diseminate către toate ramurile serviciilor militare și de securitate, „pentru a dispune de cele mai fiabile informații cât mai repede posibil”. ci și direct cu familiile captivilor pentru a genera o presiune suplimentară.
Această problemă va fi lungă și complexă într-un mod pe care nu-l-am mai cunoscut până acum”, a mai spus acesta. Potrivit informațiilor, IDF a înființat deja un centru de comandă pentru a colecta informații actualizate despre persoane dispărute și presupuse a fi fost duse în Gaza. Informațiile colectate acolo urmează să fie diseminate către toate ramurile serviciilor militare și de securitate, „pentru a dispune de cele mai fiabile informații cât mai repede posibil”. ci și direct cu familiile captivilor pentru a genera o presiune suplimentară. Această problemă va fi lungă și complexă într-un mod pe care nu-l-am mai cunoscut până acum”, a mai spus acesta. Potrivit informațiilor, IDF a înființat deja un centru de comandă pentru a colecta informații actualizate despre persoane dispărute și presupuse a fi fost duse în Gaza. Informațiile colectate acolo urmează să fie diseminate către toate ramurile serviciilor militare și de securitate, „pentru a dispune de cele mai fiabile informații cât mai repede posibil”.
IDF a înființat deja un centru de comandă pentru a colecta informații actualizate despre persoanele dispărute și presupuse a fi fost duse în Gaza. Informațiile colectate acolo urmează să fie diseminate către toate ramurile serviciilor militare și de securitate, „pentru a dispune de cele mai fiabile informații cât mai repede posibil”. IDF a înființat deja un centru de comandă pentru a colecta informații actualizate despre persoanele dispărute și presupuse a fi fost duse în Gaza. Informațiile colectate acolo urmează să fie diseminate către toate ramurile serviciilor militare și de securitate, „pentru a dispune de cele mai fiabile informații cât mai repede posibil”.