Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

externe

Război în Ucraina, ziua 595: Zelenski anunță ultima fază și risc de stare explozivă în Moldova! Politico: Cadoul Hamas lui Putin

11 octombrie 2023, ora 21:20

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, într-un interviu acordat presei din România, că discuția despre limba moldovenească nu este una globală și că Guvernul țării pe care o conduce va lua o decizie cu privire la acest aspect într-o săptămână sau două. Totodată, liderul de la Kiev nu crede că Vladimir Putin își dorește încheierea conflictului din Ucraina. Mai mult, Zelenski s-a arătat sigur că Republica Moldova se află și ea pe lista țintelor lui Putin. Liderul ucrainean spune că persoanele din țările europene care susțin Rusia nu înțeleg prețul plătit de țările care nu sunt membre ale UE și NATO. Vizita la București a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este descrisă de presa de la Kiev drept ”extrem de reușită”.

Totodată, forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și în apropiere de Bahmut pe fondul unor ploi abundente, constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Un oficial rus a avut o propunere despre deportări în stilul tiranului Stalin, compania Volvo a luat o decizie ce îi vizează pe șoferii din Rusia, iar UEFA a făcut un anunț care a bucurat Kievul.

UPDATE Asaltul brutal al Hamas asupra Israelului a venit chiar de ziua lui Vladimir Putin. Un asemenea șoc catastrofic de securitate în Orientul Mijlociu a fost probabil o surpriză binevenită pentru președintele Rusiei, a cărui prioritate strategică este să abată atenția de la Ucraina și să facă sprijinul occidental să meargă către alte zone. Un război masiv în Israel are exact aceste efecte, potrivit Politico, citat de B1.

UPDATE ”Moldova este una dintre țările în care situația poate exploda din cauza influenței sovietice în această țară. În capul său, din ceea ce știm de le serviciile noastre secrete, el (Putin) vrea să meargă mai departe și gândurile sale nu sunt legate doar de Ucraina. Desigur că vrea mai mult, teritorii care au fost sub ocupația sovietică, vorbesc despre Moldova, despre Țările Baltice”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE Politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva R. Moldova și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova -  sunt cele mai mari pericole astăzi la adresa securității naționale. O spune președinta Republicii Moldova Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CCS), în cadrul căreia a fost proiectul Strategiei Securității Naționale. 

UPDATE Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Avdiivka, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului în provincia ucraineană estică Doneţk, o tactică despre care unii analişti occidentali cred că urmăreşte să prevină suplimentarea trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie, unul din punctele cele mai fierbinţi ale contraofensivei desfăşurate de Kiev pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, relatează miercuri agenţia EFE conform Agerpres. La nord-vest şi sud-vest de Avdiivka trupele ruse şi-au intensificat acţiunile ofensive cu obiectivul aparent de a „îndepărta trupele ucrainene de zona Robotîne”, un sat din regiunea Zaporojie, scrie în ultimul său raport Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în China, unde se va desfăşura pe 17 şi 18 octombrie a treia ediţie a forumului „O centură, un drum” („Belt and Road”), a confirmat miercuri consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţia EFE, relatează Agerpres.

UPDATE Doi oameni au murit după ce o rachetă a lovit o școală din centrul Ucrainei, anunță oficialii ucraineni.Școala lovită se află în orașul Nikopol din Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak, potrivit Reuters.

UPDATE Parlamentul din Kârgâzstan a ratificat miercuri un acord cu Rusia privind crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană, în ajunul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în această ţară din Asia Centrală, aliată a Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat miercuri un nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina, în valoare de 200 milioane de dolari, cu un accent deosebit pe apărarea antiaeriană şi artilerie, potrivit DPA şi EFE.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, la finalul vizitei pe care a făcut-o în Ungaria, despre sprijinul militar pe care România îl acordă Ucrainei. Șeful statului a refuzat să dea amănunte, precizând că detalii despre „aceste chestiuni” nu se dau pentru că nu este bine, ca pe timp de război, să se difuzeze toate detaliile adversarului „Un sprijin militar important. Astăzi, nu. Nici mâine. După ce se termină războiul, cu siguranță se pot declara toate detaliile. Atunci când este nevoie să se detalieze, Ministerul Apărării va face aceste chestiuni și nu președintele. Cred că a observat toată lumea, că ieri în conferință împreună cu președintele Zelenski, am spus că România sprijină Ucraina umanitar, militar și așa mai departe”, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis, potrivit Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al ONU a declarat că alianța va răspunde într-o manieră determinată dacă se va dovedi că gazoductul dintre Estonia și Finlanda a fost avariată într-un atac deliberat, informează Rador Radio România. Jens Stoltenberg a făcut aceste afirmații înaintea unei întâlniri a miniștrilor Apărării din cadrul alianței NATO. "Lucrul important acum este stabilirea a ceea ce s-a întâmplat și modul în care s-a putut întâmpla acest lucru. Dacă se va dovedi a fi fost un atac deliberat la adresa infrastructurii critice a NATO, acest lucru va fi unul grav, dar va primi un răspuns unit și determinat din partea NATO".

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Occidentul să se ralieze poporului israelian aşa cum a făcut-o în jurul Ucrainei după invazia Rusiei şi să le arate că nu sunt "singuri", notează Mediafax.

UPDATE China a anunţat miercuri că va organiza al treilea forum al proiectului Noul Drum al Mătăsii în 17 şi 18 octombrie, la Beijing, transmite dpa, potrivit Agerpres. Agenţia menţionează că la eveniment sunt aşteptaţi numeroşi participanţi la nivel înalt, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin. Conform TASS, preluată de dpa, liderul de la Kremlin şi-a confirmat prezenţa la summit în septembrie, cu ocazia unei întâlniri la Moscova cu ministrul chinez de externe Wang Yi. Ar fi prima deplasare în străinătate a lui Putin după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat internaţional de arestare pe numele său. China nu a participat niciodată la aşa-numitul Statut de la Roma al instanţei de la Haga, deci ar putea să nu ţină seama de mandat.

UPDATE Președintele Ucrainei a subliniat, într-un videoclip postat pe X (Twitter), faptul că vizită din România a fost una „fructuoasă”. Volodimir Zelenski a precizat și ce a obținut în urma întâlnirilor cu autoritățile din România, punctând că „pregătim unele lucruri, vor fi puternice”, notează Adevărul.

UPDATE Peste 1.641 de copii au avut de suferit în Ucraina, ca urmare a agresiunii armate la scară largă a Rusiei. Potrivit datelor oficiale din dimineața zilei de 11 octombrie, 507 copii au fost uciși și peste 1.134 au fost răniți, a comunicat Oficiul Procurorului General. Aceste cifre nu sunt definitive. Se lucrează în prezent la stabilirea lor în zonele de ostilități, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate. Cei mai mulți copii au fost răniți în regiunile Donețk — 490, Harkiv — 303, Herson — 130, Kiev — 129, Zaporijjia — 99, Mykolaiv — 97, Dnipro — 96, Cernighiv — 72, Lugansk — 67. La 10 octombrie, o fată de 13 ani și-a pierdut viața în urma bombardamentelor întreprinse de ocupanții ruși în orășelul Ugroidy, regiunea Sumy. De asemenea, în această zi o fată de 16 ani a fost rănită în rezultatul bombardării satului Katerynivka, regiunea Donețk, de către trupele rusești, comunică Audiovizualul public ucrainean, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă fără succes să atace pe câmpul de luptă, în timp ce Forțele de Apărare ale Ucrainei avansează. „Rusia încearcă fără succes să contraatace, iar noi continuăm să avansăm, pas cu pas. Dar nu ne mișcăm atât de repede cum ne-am așteptat și ne-am dori” – a afirmat Zelenski, potrivit France 2. Preşedintele a mai remarcat că, în plan global, timpul este de partea Rusiei, așa că asistența acordată Ucrainei nu ar trebui întreruptă, notează Rador.

UPDATE Raportul privind dronele căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General, iar, potrivit informaţiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României, a afirmat miercuri ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, la Ora Guvernului, informează Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri, în premieră, la sediul NATO de la Bruxelles, în căutare de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi muniţie care să ajute Ucraina să treacă peste o nouă iarnă de război, relatează Reuters.

UPDATE China a beneficiat de economii de aproape zece miliarde de dolari anul acesta, în urma achiziţiilor record de petrol din ţări supuse sancţiunilor occidentale, arată calculele Reuters pe baza datelor de la traderi, informează Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un scurt mesaj în limba română pe Twitter, după ce a plecat din România. ”Multumesc, România!”, a scris Zelenski, postând un clip video de un minut şi 36 de secunde care cuprinde imagini din vizita sa la Bucureşti, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia nu a reuşit să îşi recâștige locul în organismul ONU pentru drepturile omului.  Rusia a concurat, marți, cu Albania și Bulgaria pentru două locuri în Consiliul pentru drepturile omului cu sediul la Geneva, reprezentând grupul regional est-european. La votul secret, Bulgaria a primit 160 de voturi, Albania 123 și Rusia doar 83, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea, şi că trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu fie mai lungă decât primele două părţi ale conflictului, informează News.ro. Prin prima parte a războiului, Zelenski s-a referit la primele atacuri rusești și la perioada de ocupație a militarilor ruși. A doua parte a constat în oprirea avansului rușilor, după care ucrainenii au preluat inițiativa: “Toamna trecută, am avut un succes la Harkov, i-am împins înapoi zi de zi, încet-încet. Privind situația, acest fapt a contat”, notează Biziday.

UPDATE Azerbaidjanul a trimis un alt pachet de sprijin Ucrainei care vizează restabilirea sectorului energetic al țării, informează ministerul ucrainean al Energiei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, într-un interviu pentru Digi24 că Rusia este interesată să provoace un război global, pentru că Kremlinul urmărește o destabilizare de lungă durată a lumi. „Cred că Rusia este interesată de asta și cred că e un interes pe care nu l-a avut doar o dată, ci este o posibilitate să găsească atenție din partea altor țări. Pentru unii războiul este o tragedie, pentru alții deschide oportunități. Își doresc o destabilizare de lungă durată a lumii. Vedem Rusia în izolare politică. Pentru a o opri putem face asta doar prin unitate la nivel global, țări mari, puternice", scrie B1.

UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a majorat prognoza de creştere a produsului intern brut (PIB) al Ucrainei în acest an la 2%, în condiţiile în care ţara reuşeşte să facă faţă cu succes problemelor cauzate de invazia Rusiei. Perspectivele economice mondiale ale FMI, publicate marţi, prevăd o creştere a economiei Ucrainei de 3,2% anul viitor şi de 4% în 2028, notează Mediafax.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că „e puțin ciudat” atunci când state care sunt parte din NATO și din Uniunea Europeană (UE) susțin narativa Rusiei. Întrebat dacă este îngrijorat de valul de populism din UE, el a spus că oamenii sunt liberi să voteze pe cine își doresc, pentru că „asta e frumusețea democrației”, notează HotNews. El a spus că Rusia a decis să atace Ucraina tocmai pentru că țara pe care o conduce nu este membră NATO. Președintele Ucrainei a punctat faptul că cei care susțin Rusia în acest război ar trebui să fie și împotriva NATO și UE, scrie HotNews.

UPDATE Rușii care pleacă din țară și susțin Ucraina ar trebui să fie trimiși într-o regiune din estul îndepărtat, cunoscută pentru lagărele de prizonieri din Gulagul epocii lui Stalin, dacă se vor întoarce vreodată acasă, potrivit președintelui Dumei de Stat a parlamentului rus, camera inferioară a parlamentului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean consideră că Vladimir Putin nu are de gând să se oprească doar la Ucraina. „În capul lui vrea să meargă înainte. Şi nu e vorba doar despre Ucraina. Normal că vrea mai mult", a spus Zelenski. Liderul de la Kiev a dat exemplu de teritorii precum Republica Moldova şi ţările baltice. „Mai departe decât Ucraina, vrea mult mai mult: Vrea Moldova, Țările Baltice. Cred că ideea lui Putin este să invadeze niște țări NATO care au făcut parte din URSS, pe vremuri”.

UPDATE Compania suedeză de automobile Volvo a decis să deconecteze proprietarii și dealerii din Rusia de la aplicația care monitorizează starea mașinilor, scrie Business FM.

UPDATE Premierul României s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, aflat în prima sa vizită oficială la București. Ciolacu l-a asigurat pe președintele ucrainean că „Ucraina poate conta pe România”.

UPDATE Ucraina s-a declarat marţi "recunoscătoare" după ce UEFA a renunţat la reintegrarea echipelor de juniori ale Rusiei în competiţiile sale, informează AFP, potrivit Agerpres. Ucraina a salutat faptul că poziţia sa a fost "ascultată".

UPDATE UEFA a renunţat la reintegrarea selecţionatelor Under 17 ale Rusiei în competiţiile europene, forul de la Nyon indicând marţi că nu a putut găsi o soluţie tehnică pentru a permite revenirea acestor echipe, informează Reuters.

UPDATE Întrebat cum afectează conflictul din Israel sprijinul Statelor Unite acordat Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski spune că „nu ne luptăm cu Israelul pentru susținerea SUA, suntem oameni normali”. „Cred că deja este o mare problemă, lucrurile s-au întâmplat deja. Cu cât sunt mai multe provocări, pentru a putea susține un câmp de luptă, nu poți susține prea multe fronturi. Prima problemă este această tragedie de pe teritoriul Israelului. Pentru unii oameni nu e de ajuns, unii oameni iubesc sângele”, a declarat Volodimir Zelenski ]n cadrul interviului acordat Digi24 în cadrul vizitei sale în România.

UPDATE Ucraina şi Croaţia au semnat un acord bilateral privind operaţiunile comune de deminare în ţara devastată de război, a anunţat Cabinetul de Miniştri de la Kiev, scrie Mediafax.

UPDATE Poliţia ucraineană investighează în prezent 54 de cazuri de violenţă sexuală împotriva ucrainenilor, în care sunt implicaţi 19 soldaţi ruşi diferiţi, a declarat şeful poliţiei, Ivan Vyhivskyi, într-un interviu acordat Interfax Ucraina, notează Mediafax. În timpul ocupaţiei oraşului Herson, un grup de soldaţi ruşi care fac obiectul unei anchete ar fi reţinut şi brutalizat peste 200 de ucraineni din oraş, majoritatea fiind civili. "Au fost bătuţi, torturaţi şi au primit mâncare şi apă în cantităţi limitate. Ocupanţii au folosit tortura sexuală sub formă de şocuri electrice pe organele genitale a cel puţin 24 de persoane", a declarat Vyhivskyi.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a vorbit, marți seara, la Digi24, despre contraofensiva trupelor sale, spunând că orașul Bahmut nu mai există.

UPDATE Se preconizează că Washingtonul va oferi un ajutor militar suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul va include racheta aer-aer AIM-9 Sidewinder, muniţii de artilerie pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), rachete antitanc TOW şi cartuşe de 155 mm şi 105 mm, notează Mediafax.

UPDATE „Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei «limbi moldoveneşti»”, a scris premierul român Marcel Ciolacu pe Facebook.

UPDATE Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachete al Rusiei din 5 octombrie împotriva satului Hroza din regiunea Harkov a crescut la 53 de persoane, a anunţat Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale. Potrivit lui Bolvinov, cinci persoane sunt încă date dispărute după ce o rachetă balistică rusă Iskander a lovit o cafenea locală în timpul unei ceremonii de comemorare a unui soldat căzut la datorie care era reîngropat în sat, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu poate compara cele două războaie care se duc în prezent, cel din Ucraina şi cel din Israel, dar a subliniat că în Ucraina sunt mii de copii care sunt de negăsit, după izbucnirea conflictului. Volodimir Zelenski a afirmat că o strângere de mână cu inamicul nu înseamnă nimic şi a arătat că Vladimir Putin nu este interesat să termine războiul. ”Nu aş vrea să compar numărul victimelor, dar vedem rezultatele. Copii, femei, vezi că oamenii sunt ucişi. Nu vreau să vorbesc despre atrocităţi care s-au întâmplat la noi şi care se întâmplă şi la ei. Mulţi oameni, mii de copii. La noi sunt mii de copii pe care pur şi simplu nu putem să îi găsim şi înţelegeţi că teritoriul ocupat din Ucraina este mult mai mare decât în Israel. Dar nu vreau să compar, nu poţi să compari un război cu alt război. Ideea, prostia cea mai mare este că oamenii care crează aceste războaie sunt nebuni”, a declarat Volodimir Zelenski, marţi, într-un interviu acordat marţi Digi 24.

UPDATE Producătorul german de arme Rheinmetall a anunţat că Berlinul a comandat producţia a 150.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina. Anunţul a fost făcut public incusiv pe site-ul companiei, scrie Mediafax.

UPDATE Întrebat dacă ar fi dispus să dea mâna cu mâna însângerată a lui Vladimir Putin pentru a încheia războiul, Volodimir Zelenski a explicat că adversarul său nu este interesat să încheie conflictul şi a precizat că o strângere de mână nu înseamnă nimic. ”O să fiu foarte sincer. El nici nu mai poate decide, el nu vrea să termine nimic, nu este interesat. Nu o să se întâmple niciodată. Strângerea de mână nu înseamnă nimic. Dacă vrei să opreşti războiul, faci tot ce este nevoie să opreşti războiul, faci orice. Vorbeşti cu toţi oamenii care sunt pregătiţi să negocieze. Întrebarea nu este: vorbeşti sau nu vorbeşti cu teroriştii. Pe de-o parte e terorist, pe de altă parte nu vrea, nu vrea”, a mai spus Volodimir Zelenski, potrivit Știripesurse.

Război în Ucraina, ziua 594: Oraș asediat și asigurare din SUA! Zelenski, în România: „Bună ziua”! Principalele declarații
Război în Ucraina, ziua 593: Taxi-spion în Moldova și atac masiv! Putin crede că va câștiga, iar Zelenski compară Rusia cu Hamas
Авиакатастрофа в Казахстане: число погибших выросло до 38
Авиакатастрофа в Казахстане: число погибших выросло до 38
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
/ВИДЕО/ Под вой сирен и грохот бомбардировок: как Украина встретила Рождество
/ВИДЕО/ Под вой сирен и грохот бомбардировок: как Украина встретила Рождество
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
Дело о найденном мертвом младенце: матери грозит уголовное преследование
Дело о найденном мертвом младенце: матери грозит уголовное преследование

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și Bitcoinul salvator. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

26 decembrie 2024, ora 13:24

Ipoteză șoc în cazul tragediei din Kazahstan. Avionul cu 67 de oameni la bord ar fi fost confundat cu o dronă ucraineană și ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană din Rusia. Între timp, atacurile masive ale Moscovei au continuat și după Crăciun, după ce armata lui Vladimir Putin a bombardat Ucraina în ajunul și în timpul marii sărbători creștine. SUA vor continua să trimită arme în Ucraina după atacul rusesc de Crăciun împotriva acesteia, a spus Joe Biden, potrivit Rador.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova. Totodată, Rusia foloseşte bitcoin în comerțul exterior, pentru a contracara sancţiunile occidentale, potrivit ministrului de finanţe.

UPDATE Regiunea transnistreană va rămâne fără gaze începând cu data de 1 ianuarie, după ce Gazprom a anunțat că va sista furnizarea acestora, invocând o datorie pe care autoritățile de la Chișinău nu o recunosc. Într-un interviu pentru HotNews, vicepremierul Oleg Serebrian spune că Tiraspolul nu va reuși să gestioneze situația decât maxim 2-3 săptămâni și va fi nevoie de o intervenție umanitară din exterior. Oficialul a mai explicat că Gazprom are soluția tehnica de a continua livrările de gaze în regiunea transnistreană chiar și fără tranzitul prin Ucraina care va fi stopat în dimineața zilei de 1 ianuarie 2025. 

UPDATE Războaie în desfăşurare, răsturnarea dramatică de la putere a unor lideri autoritari precum Bashar al-Assad, căderi de guverne, alegeri cu final neaşteptat, noi dezastre aduse de schimbările climatice în cel mai cald an de când se fac măsurători meteorologice - în întreaga lume, anul 2024 nu a încetat să aducă evenimente de mare impact, schimbări, emoţii şi îngrijorări pentru viitor, notează News.ro.

UPDATE Rusia dorește un acord obligatoriu din punct de vedere juridic pentru o pace durabilă care să asigure securitatea Rusiei și a vecinilor săi. Moscova nu vede rostul unei încetări a focului pentru a îngheța războiul din Ucraina, a declarat joi ministrul de Externe Serghei Lavrov, notează Money. “Un armistițiu este o cale spre nicăieri”, a declarat Lavrov, adăugând că Moscova suspectează că un armistițiu atât de slab ar fi pur și simplu folosit de Occident pentru a reînarma Ucraina. El a adăugat că Moscova dorește ca documentele juridice să fie redactate astfel încât să asigure “imposibilitatea încălcării acestor acorduri”.

UPDATE Biroul Procurorului General al Rusiei a adăugat Comisia Helsinki din SUA pe lista aşa-numitelor organizaţii indezirabile, relatează Radio Svoboda, potrivit Ukrinform. După cum se menţionează în decizia Parchetului General, activităţile comisiei „vizează destabilizarea situaţiei socio-politice din Rusia, membrii organizaţiei diseminând masiv materiale care discreditează politicile externe şi interne ale conducerii ţării, activitatea organelor de aplicare a legii şi a sistemului judiciar”, scrie Mediafax.

UPDATE Astăzi în Azerbaidjan a fost declarată zi de doliu în urma catastrofei aviatice în care au murit cel puțin 38 de persoane. Între timp, au apărut noi detalii despre incident. Una dintre versiunile examinate la moment este că avionul ar fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană. Autoritățile din Kazahstan, Azerbaidjan și Rusia au declarat că investighează accidentul.

UPDATE Avionul Azerbaijan Airlines, cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în ziua de Crăciun în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană, scrie Digi 24.

UPDATE Starea de urgență federală va fi decretată după incidentul soldat cu scufundarea a două petroliere în Strâmtoarea Kerci, a anunțat preşedintele R.Crimeea, Serghei Aksenov. Starea de urgență federală va fi declarată din cauza scurgerii de păcură, după ce cisternele s-au scufundat în apele dn zona Strâmtorii Kerci, a declarat, joi, preşedintele desemnat de ruşi în Crimeea, Serghei Aksenov, la postul de televiziune Crimea 24, scrie Rador.

UPDATE Regiunea Belgorod din Rusia a fost atacată de drone în cursul nopţii de miercuri spre joi. Au fost raportate pene de curent în mai multe localităţi, potrivit canalelor ruseşti Telegram, citate de RBC-Ucraina. Atacul a fost confirmat de guvernatorul regiunii, Vyacheslav Gladkov. Acesta a declarat că dronele au vizat districtul Grayvoronsky. Potrivit lui Gladkov, dispozitivele explozive lansate de drone au avariat o linie electrică. Ca urmare, mai multe localităţi au rămas fără curent electric, scrie Mediafax.

UPDATE Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri, 25 decembrie, compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Ucraina a primit 150 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a finanţa mese şcolare gratuite pentru elevii din ciclul primar şi pentru a reconstrui infrastructura, a anunţat premierul ucrainean Denîs Şmîhal, potrivit Ukrinform. „Fondurile vor fi alocate pentru furnizarea de mese gratuite pentru copiii din clasele 1-4, refacerea infrastructurii şi asigurarea producţiei neîntrerupte de bunuri agricole”, a declarat Şmîhal, potrivit Mediafax.

UPDATE Concernul Kalașnikov din Rusia a arătat primele imagini ale utilizării noii drone kamikaze Kub-10E, care a fost anunțată pentru prima dată de directorul general al companiei, Alan Lușnikov, într-un interviu pentru TASS.

UPDATE Guvernul regiunii Voronej, sud-estul Rusiei, a aprobat „Programul de creștere a ratei fertilității”, conform căruia, din ianuarie, fiecare familie în care soții au sub 35 de ani va primi o plată unică de 300.000 de ruble, circa 2.900 de euro, pentru nașterea unui al treilea copil (sau mai mult), relatează portalul independent Holod Media. Regiunea are circa 2,3 milioane de locuitori, notează Libertatea.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat. Potrivit lui Merilo, prin ocuparea teritoriului unei țări vecine, Rusia a transmis lumii un semnal clar că acest lucru este „normal”, relatează agenția RBC-Ukraine, preluată de Rador.

UPDATE Regimul lui Vladimir Putin diluează granițele între nostalgie imperială și tendințele fasciste, iar întrebarea care se pune acum este dacă Rusia sub conducerea acestuia poate fi considerată un regim fascist. Folosirea termenului „fascism” pentru a descrie Rusia lui Putin capătă o semnificație deosebită, întrucât acest termen își îndeplinește rolul de analogie istorică, dar și de etichetă cu greutate, reflectând nu doar politica internă a Kremlinului, ci și agresiunile din Ucraina și ocuparea teritoriilor acestuia, scrie, în Kyiv Independent, Andreas Umland analist la Centrul de Studii Est-Europene din Stockholm al Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, scrie Ziare.com.

UPDATE Un sondaj arată că disponibilitatea de a sprijini Ucraina „până la victorie” a scăzut brusc în Europa de Vest, în timp ce apropiata revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică semne de întrebare cu privire la viitorul asistenței militare americane pentru Kiev, scrie Adevărul.

UPDATE Imaginile din satelit arată că Coreea de Nord furnizează tot mai multe muniții Rusiei și își extinde producția de arme pentru a sprijini Federația Rusă. Potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Contracararea Dezinformării (CCD) și ofițer al Forțelor de Apărare ale Ucrainei, 60% din proiectilele de artilerie și mortiere folosite în prezent de Rusia în Ucraina provin de la Phenian.

UPDATE Militarii Brigăzii de Rachete Antiaeriene Herson au distrus una dintre rachetele rusești de croazieră lansate către Ucraina în prima zi de Crăciun. Totodată, comandamentul a informat că în cursul nopții și al dimineții, luptătorii brigăzii au doborât un total de 11 ținte inamice, notează NewsWeek.

UPDATE Un sondaj de opinie în Ucraina arată o schimbare importantă în privința aderării la NATO. 36% dintre respondenți nu sunt pregătiți să susțină aderarea la NATO dacă o parte din teritoriul Ucrainei este ocupată, ceea ce este cu 16 puncte procentuale mai puțin decât în ​​iunie 2023, scrie Hotnews.

UPDATE Keith Kellogg, generalul american desemnat de Donald Trump ca reprezentant special pentru conflictul dintre Ucraina și Rusia, a condamnat atacul masiv cu rachete și drone din ziua de Crăciun și a spus că Statele Unite sunt „mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”. „Crăciunul ar trebui să fie un timp de pace, dar Ucraina a fost atacată cu brutalitate în ziua de Crăciun”, a scris Kellogg miercuri pe platforma socială X, citat de The Hill. „Lansarea unor atacuri la scară largă cu rachete și drone în ziua nașterii Domnului este greșită. Lumea urmărește îndeaproape acțiunile de ambele părți. SUA sunt mai hotărâte ca niciodată să aducă pacea în regiune”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Premierul britanic Keir Starmer a denunțat miercuri "mașina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin", după atacul masiv cu rachete şi drone explozive ruseşti asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun, relatează AFP.

UPDATE Un cablu electric submarin care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a declarat prim-ministrul Finlandei, acesta fiind cel mai recent incident dintr-o serie care implică cabluri şi conducte de energie în Marea Baltică, transmite News.ro. Arto Pahkin, şeful operaţiunilor rețelei finlandeze de electricitate, a declarat pentru postul public de televiziune Yle că nu se poate exclude sabotajul. Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a declarat că întreruperea nu a afectat aprovizionarea cu energie electrică a ţării.

UPDATE Bombardarea masivă a Ucrainei de către Rusia în ziua de Crăciun demonstrează că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu este interesat de pace – consideră ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp. Acesta a scris pe X că, alegând să atace inclusiv în ziua de Crăciun, Putin a arătat că vrea să distrugă Ucraina. Caspar Veldkamp a asigurat că, în 2025, Ţările de Jos vor continua să rămână angajate în oprirea agresiunii crude a Rusiei, potrivit Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de 25 spre 26 decembrie, trupele ruse au lansat 31 de drone de diferite tipuri. Apărarea aeriană ucraineană a reuşit să doboare majoritatea dronelor folosite de ruşi pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Atacul aerian a fost respins de forțe de rachete antiaeriene, sisteme de război electronic şi grupuri mobile de foc ale Forțelor Aeriene și Forțelor de Apărare ucrainene. Până la ora 08:30, a fost confirmată doborârea a 20 de drone, în regiunile Harkiv, Kiev, Cernihiv și Dnipropetrovsk. În plus, 11 drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activității desfăşurate de echipamentele de război electronic, scrie Rador.

UPDATE Cei trei ucraineni, care au trecut marți seară granița în România prin Munții Maramureșului în condiții meteo extreme și care au cerut ajutorul autorităților după ce s-au rătăcit, au fost găsiți și recuperați. Unul dintre ei este accidentat. Potrivit salvamontiștilor, ucrainienii nu au respectat inițial indicațiile salvatorilor și operațiunea a durat peste 12 ore, scrie Rador.

UPDATE Avionul cu 67 de oameni la bord, care s-a prăbușit în Kazahstan, ar fi putut fi lovit de sistemele antiaeriene ale cecenilor. Acestea ar fi confundat aeronava cu o dronă ucraineană. Scenariul este invocat și de presa rusă și de cea ucraineană. Imaginile cu partea din spate avionului plină de găuri par să întărească această ipoteză. Cel mai recent bilanț arată că 38 de persoane au murit în urma accidentului aviatic. Se pare că avionul a încercat de trei ori să aterizeze la Groznîi, însă ceața și luptele din regiune au împiedicat acest lucru. În acea zonă, sistemele antiaeriene cecene Panțîr răspundeau unui atac cu drone al ucrainenilor.

UPDATE Imagini cu momentul în care supraviețuitorii avionului prăbușit în Kazahstan sunt scoși dintre rămășițe au fost publicate pe platformele sociale. Peste 20 de oameni au scăpat cu viață, iar alți mai bine de 30 au murit, după ce o aeronavă a Azerbaijan Airlines s-a prăbușit miercuri, 26 decembrie, în orașul Aktau, relatează Daily Mail.

UPDATE Avionul companiei Azerbaidjan Airlines care s-a prăbuşit miercuri, în ziua de Crăciun, în drum spre Rusia ar fi putut fi doborât de o rachetă sol-aer rusească, potrivit unor rapoarte ale unor instituții media ruse independente, citate de Kyiv Independent.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofițeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente, informează Reuters, conform Agerpres. Documente împachetate în plicuri speciale, care conțineau explozibil, a fost unul dintre planurile de dată recentă ale Ucrainei, susțin rușii, care au arestat un număr de suspecți la Moscova, unii dintre ei fiind cetățeni ruși.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, trupele de invazie ale Rusiei au bombardat 27 de localităţi din această regiune sudică. Într-un comunicat remis joi dimineaţă, oficialul precizează că două persoane au fost rănite în timpul atacurilor ruseşti. Armata rusă a atacat infrastructura socială și cartiere rezidențiale, potrivit Rador.

UPDATE Croații renunțaseră în 2008 la serviciul militar obligatoriu, însă războiul declanșat de ruși în Ucraina i-a speriat. Astfel că au revenit asupra decizie. „Ministerul Apărării a pregătit propuneri legislative care reglementează formarea militară de bază, precum şi alte aspecte legate de punerea în aplicare a serviciului militar obligatoriu", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Agerpres.

UPDATE Companiile din Rusia au început să utilizeze bitcoin şi alte monede digitale în plăţi internaţionale, în urma modificărilor legislative care au permis o astfel de utilizare pentru a contracara sancţiunile occidentale. În acest an, Rusia a permis utilizarea criptomonedelor în comerţul exterior şi a luat măsuri pentru a legaliza „mineritul” de criptomonede, inclusiv bitcoin. Rusia este unul dintre liderii mondiali în minerit de bitcoin.

UPDATE Oamenii de știință ruși au criticat eforturile de curățare a petrolului care a ajuns pe țărmurile Mării Negre din cauza a două tancuri petroliere rusești, susținând că acestea nu dispun de echipamente suficiente. Pe 15 decembrie, două tancuri petroliere rusești, Volgoneft-212 și Volgoneft-239, au fost lovite de o furtună în strâmtoarea Kerci, unul dintre ele scufundându-se, iar celălalt fiind adus la mal, scrie The Guardian.

UPDATE Președintele Vladimir Putin (72 de ani) s-a lăudat cu racheta revoluționară Oreșnik, însă, după cum arată analiza fragmentelor și a rămășițelor, nu este o rachetă nouă, relatează portalul militar ucrainean Defense Express și ziarul Blesk din Cehia. În plus, data fabricării unor piese corespunde cu momentul la care ar fi trebuit respectat Tratatul privind eliminarea rachetelor, scrie Libertatea. Vladimir Putin a susținut ca producerea rachetei Oreșnik a început anul trecut.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1036: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1035: Alertă la Kiev, problemă la Cuciurgan și drone-momeală. Prognoză: Când și cum se va sfârși războiul
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
/ВИДЕО/ Молдова планирует закупать электроэнергию в Румынии после остановки поставок с Кучурганской ГРЭС
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
Как уберечь домашних питомцев от опасных украшений на Новый год? Советы врача-ветеринара
/ВИДЕО/ Безналичный скачок: за 9 месяцев объем платежей по картам превысил 85 млрд леев
/ВИДЕО/ Безналичный скачок: за 9 месяцев объем платежей по картам превысил 85 млрд леев
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
/ВИДЕО/ "Дуэль поколений". В новогоднюю ночь на TV8 телезрителей ждёт праздничная феерия
Зеленский уволил послов Украины в шести странах и назначил новых
Зеленский уволил послов Украины в шести странах и назначил новых

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.