Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

Război în Ucraina, ziua 595: Zelenski anunță ultima fază și risc de stare explozivă în Moldova! Politico: Cadoul Hamas lui Putin

11 octombrie 2023, ora 21:20

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, într-un interviu acordat presei din România, că discuția despre limba moldovenească nu este una globală și că Guvernul țării pe care o conduce va lua o decizie cu privire la acest aspect într-o săptămână sau două. Totodată, liderul de la Kiev nu crede că Vladimir Putin își dorește încheierea conflictului din Ucraina. Mai mult, Zelenski s-a arătat sigur că Republica Moldova se află și ea pe lista țintelor lui Putin. Liderul ucrainean spune că persoanele din țările europene care susțin Rusia nu înțeleg prețul plătit de țările care nu sunt membre ale UE și NATO. Vizita la București a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski este descrisă de presa de la Kiev drept ”extrem de reușită”.

Totodată, forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie și în apropiere de Bahmut pe fondul unor ploi abundente, constată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Un oficial rus a avut o propunere despre deportări în stilul tiranului Stalin, compania Volvo a luat o decizie ce îi vizează pe șoferii din Rusia, iar UEFA a făcut un anunț care a bucurat Kievul.

UPDATE Asaltul brutal al Hamas asupra Israelului a venit chiar de ziua lui Vladimir Putin. Un asemenea șoc catastrofic de securitate în Orientul Mijlociu a fost probabil o surpriză binevenită pentru președintele Rusiei, a cărui prioritate strategică este să abată atenția de la Ucraina și să facă sprijinul occidental să meargă către alte zone. Un război masiv în Israel are exact aceste efecte, potrivit Politico, citat de B1.

UPDATE ”Moldova este una dintre țările în care situația poate exploda din cauza influenței sovietice în această țară. În capul său, din ceea ce știm de le serviciile noastre secrete, el (Putin) vrea să meargă mai departe și gândurile sale nu sunt legate doar de Ucraina. Desigur că vrea mai mult, teritorii care au fost sub ocupația sovietică, vorbesc despre Moldova, despre Țările Baltice”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE Politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva R. Moldova și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova -  sunt cele mai mari pericole astăzi la adresa securității naționale. O spune președinta Republicii Moldova Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CCS), în cadrul căreia a fost proiectul Strategiei Securității Naționale. 

UPDATE Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul Avdiivka, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului în provincia ucraineană estică Doneţk, o tactică despre care unii analişti occidentali cred că urmăreşte să prevină suplimentarea trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie, unul din punctele cele mai fierbinţi ale contraofensivei desfăşurate de Kiev pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, relatează miercuri agenţia EFE conform Agerpres. La nord-vest şi sud-vest de Avdiivka trupele ruse şi-au intensificat acţiunile ofensive cu obiectivul aparent de a „îndepărta trupele ucrainene de zona Robotîne”, un sat din regiunea Zaporojie, scrie în ultimul său raport Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în China, unde se va desfăşura pe 17 şi 18 octombrie a treia ediţie a forumului „O centură, un drum” („Belt and Road”), a confirmat miercuri consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, citat de agenţia EFE, relatează Agerpres.

UPDATE Doi oameni au murit după ce o rachetă a lovit o școală din centrul Ucrainei, anunță oficialii ucraineni.Școala lovită se află în orașul Nikopol din Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regional Serhiy Lysak, potrivit Reuters.

UPDATE Parlamentul din Kârgâzstan a ratificat miercuri un acord cu Rusia privind crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană, în ajunul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în această ţară din Asia Centrală, aliată a Moscovei, relatează AFP.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat miercuri un nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina, în valoare de 200 milioane de dolari, cu un accent deosebit pe apărarea antiaeriană şi artilerie, potrivit DPA şi EFE.

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, la finalul vizitei pe care a făcut-o în Ungaria, despre sprijinul militar pe care România îl acordă Ucrainei. Șeful statului a refuzat să dea amănunte, precizând că detalii despre „aceste chestiuni” nu se dau pentru că nu este bine, ca pe timp de război, să se difuzeze toate detaliile adversarului „Un sprijin militar important. Astăzi, nu. Nici mâine. După ce se termină războiul, cu siguranță se pot declara toate detaliile. Atunci când este nevoie să se detalieze, Ministerul Apărării va face aceste chestiuni și nu președintele. Cred că a observat toată lumea, că ieri în conferință împreună cu președintele Zelenski, am spus că România sprijină Ucraina umanitar, militar și așa mai departe”, a fost răspunsul lui Klaus Iohannis, potrivit Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al ONU a declarat că alianța va răspunde într-o manieră determinată dacă se va dovedi că gazoductul dintre Estonia și Finlanda a fost avariată într-un atac deliberat, informează Rador Radio România. Jens Stoltenberg a făcut aceste afirmații înaintea unei întâlniri a miniștrilor Apărării din cadrul alianței NATO. "Lucrul important acum este stabilirea a ceea ce s-a întâmplat și modul în care s-a putut întâmpla acest lucru. Dacă se va dovedi a fi fost un atac deliberat la adresa infrastructurii critice a NATO, acest lucru va fi unul grav, dar va primi un răspuns unit și determinat din partea NATO".

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat miercuri Occidentul să se ralieze poporului israelian aşa cum a făcut-o în jurul Ucrainei după invazia Rusiei şi să le arate că nu sunt "singuri", notează Mediafax.

UPDATE China a anunţat miercuri că va organiza al treilea forum al proiectului Noul Drum al Mătăsii în 17 şi 18 octombrie, la Beijing, transmite dpa, potrivit Agerpres. Agenţia menţionează că la eveniment sunt aşteptaţi numeroşi participanţi la nivel înalt, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin. Conform TASS, preluată de dpa, liderul de la Kremlin şi-a confirmat prezenţa la summit în septembrie, cu ocazia unei întâlniri la Moscova cu ministrul chinez de externe Wang Yi. Ar fi prima deplasare în străinătate a lui Putin după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis în martie un mandat internaţional de arestare pe numele său. China nu a participat niciodată la aşa-numitul Statut de la Roma al instanţei de la Haga, deci ar putea să nu ţină seama de mandat.

UPDATE Președintele Ucrainei a subliniat, într-un videoclip postat pe X (Twitter), faptul că vizită din România a fost una „fructuoasă”. Volodimir Zelenski a precizat și ce a obținut în urma întâlnirilor cu autoritățile din România, punctând că „pregătim unele lucruri, vor fi puternice”, notează Adevărul.

UPDATE Peste 1.641 de copii au avut de suferit în Ucraina, ca urmare a agresiunii armate la scară largă a Rusiei. Potrivit datelor oficiale din dimineața zilei de 11 octombrie, 507 copii au fost uciși și peste 1.134 au fost răniți, a comunicat Oficiul Procurorului General. Aceste cifre nu sunt definitive. Se lucrează în prezent la stabilirea lor în zonele de ostilități, în teritoriile ocupate temporar și în cele eliberate. Cei mai mulți copii au fost răniți în regiunile Donețk — 490, Harkiv — 303, Herson — 130, Kiev — 129, Zaporijjia — 99, Mykolaiv — 97, Dnipro — 96, Cernighiv — 72, Lugansk — 67. La 10 octombrie, o fată de 13 ani și-a pierdut viața în urma bombardamentelor întreprinse de ocupanții ruși în orășelul Ugroidy, regiunea Sumy. De asemenea, în această zi o fată de 16 ani a fost rănită în rezultatul bombardării satului Katerynivka, regiunea Donețk, de către trupele rusești, comunică Audiovizualul public ucrainean, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia încearcă fără succes să atace pe câmpul de luptă, în timp ce Forțele de Apărare ale Ucrainei avansează. „Rusia încearcă fără succes să contraatace, iar noi continuăm să avansăm, pas cu pas. Dar nu ne mișcăm atât de repede cum ne-am așteptat și ne-am dori” – a afirmat Zelenski, potrivit France 2. Preşedintele a mai remarcat că, în plan global, timpul este de partea Rusiei, așa că asistența acordată Ucrainei nu ar trebui întreruptă, notează Rador.

UPDATE Raportul privind dronele căzute în Deltă a fost finalizat şi înaintat Parchetului General, iar, potrivit informaţiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României, a afirmat miercuri ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, în Parlament, la Ora Guvernului, informează Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sosit miercuri, în premieră, la sediul NATO de la Bruxelles, în căutare de mai multe sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi muniţie care să ajute Ucraina să treacă peste o nouă iarnă de război, relatează Reuters.

UPDATE China a beneficiat de economii de aproape zece miliarde de dolari anul acesta, în urma achiziţiilor record de petrol din ţări supuse sancţiunilor occidentale, arată calculele Reuters pe baza datelor de la traderi, informează Agerpres.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un scurt mesaj în limba română pe Twitter, după ce a plecat din România. ”Multumesc, România!”, a scris Zelenski, postând un clip video de un minut şi 36 de secunde care cuprinde imagini din vizita sa la Bucureşti, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia nu a reuşit să îşi recâștige locul în organismul ONU pentru drepturile omului.  Rusia a concurat, marți, cu Albania și Bulgaria pentru două locuri în Consiliul pentru drepturile omului cu sediul la Geneva, reprezentând grupul regional est-european. La votul secret, Bulgaria a primit 160 de voturi, Albania 123 și Rusia doar 83, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că nu ştie când se va termina războiul din Ucraina, dar a precizat că el crede că acesta a ajuns în ultima parte, cea mai grea, şi că trebuie făcut totul pentru ca aceasta să nu fie mai lungă decât primele două părţi ale conflictului, informează News.ro. Prin prima parte a războiului, Zelenski s-a referit la primele atacuri rusești și la perioada de ocupație a militarilor ruși. A doua parte a constat în oprirea avansului rușilor, după care ucrainenii au preluat inițiativa: “Toamna trecută, am avut un succes la Harkov, i-am împins înapoi zi de zi, încet-încet. Privind situația, acest fapt a contat”, notează Biziday.

UPDATE Azerbaidjanul a trimis un alt pachet de sprijin Ucrainei care vizează restabilirea sectorului energetic al țării, informează ministerul ucrainean al Energiei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți, într-un interviu pentru Digi24 că Rusia este interesată să provoace un război global, pentru că Kremlinul urmărește o destabilizare de lungă durată a lumi. „Cred că Rusia este interesată de asta și cred că e un interes pe care nu l-a avut doar o dată, ci este o posibilitate să găsească atenție din partea altor țări. Pentru unii războiul este o tragedie, pentru alții deschide oportunități. Își doresc o destabilizare de lungă durată a lumii. Vedem Rusia în izolare politică. Pentru a o opri putem face asta doar prin unitate la nivel global, țări mari, puternice", scrie B1.

UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a majorat prognoza de creştere a produsului intern brut (PIB) al Ucrainei în acest an la 2%, în condiţiile în care ţara reuşeşte să facă faţă cu succes problemelor cauzate de invazia Rusiei. Perspectivele economice mondiale ale FMI, publicate marţi, prevăd o creştere a economiei Ucrainei de 3,2% anul viitor şi de 4% în 2028, notează Mediafax.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că „e puțin ciudat” atunci când state care sunt parte din NATO și din Uniunea Europeană (UE) susțin narativa Rusiei. Întrebat dacă este îngrijorat de valul de populism din UE, el a spus că oamenii sunt liberi să voteze pe cine își doresc, pentru că „asta e frumusețea democrației”, notează HotNews. El a spus că Rusia a decis să atace Ucraina tocmai pentru că țara pe care o conduce nu este membră NATO. Președintele Ucrainei a punctat faptul că cei care susțin Rusia în acest război ar trebui să fie și împotriva NATO și UE, scrie HotNews.

UPDATE Rușii care pleacă din țară și susțin Ucraina ar trebui să fie trimiși într-o regiune din estul îndepărtat, cunoscută pentru lagărele de prizonieri din Gulagul epocii lui Stalin, dacă se vor întoarce vreodată acasă, potrivit președintelui Dumei de Stat a parlamentului rus, camera inferioară a parlamentului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean consideră că Vladimir Putin nu are de gând să se oprească doar la Ucraina. „În capul lui vrea să meargă înainte. Şi nu e vorba doar despre Ucraina. Normal că vrea mai mult", a spus Zelenski. Liderul de la Kiev a dat exemplu de teritorii precum Republica Moldova şi ţările baltice. „Mai departe decât Ucraina, vrea mult mai mult: Vrea Moldova, Țările Baltice. Cred că ideea lui Putin este să invadeze niște țări NATO care au făcut parte din URSS, pe vremuri”.

UPDATE Compania suedeză de automobile Volvo a decis să deconecteze proprietarii și dealerii din Rusia de la aplicația care monitorizează starea mașinilor, scrie Business FM.

UPDATE Premierul României s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, aflat în prima sa vizită oficială la București. Ciolacu l-a asigurat pe președintele ucrainean că „Ucraina poate conta pe România”.

UPDATE Ucraina s-a declarat marţi "recunoscătoare" după ce UEFA a renunţat la reintegrarea echipelor de juniori ale Rusiei în competiţiile sale, informează AFP, potrivit Agerpres. Ucraina a salutat faptul că poziţia sa a fost "ascultată".

UPDATE UEFA a renunţat la reintegrarea selecţionatelor Under 17 ale Rusiei în competiţiile europene, forul de la Nyon indicând marţi că nu a putut găsi o soluţie tehnică pentru a permite revenirea acestor echipe, informează Reuters.

UPDATE Întrebat cum afectează conflictul din Israel sprijinul Statelor Unite acordat Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski spune că „nu ne luptăm cu Israelul pentru susținerea SUA, suntem oameni normali”. „Cred că deja este o mare problemă, lucrurile s-au întâmplat deja. Cu cât sunt mai multe provocări, pentru a putea susține un câmp de luptă, nu poți susține prea multe fronturi. Prima problemă este această tragedie de pe teritoriul Israelului. Pentru unii oameni nu e de ajuns, unii oameni iubesc sângele”, a declarat Volodimir Zelenski ]n cadrul interviului acordat Digi24 în cadrul vizitei sale în România.

UPDATE Ucraina şi Croaţia au semnat un acord bilateral privind operaţiunile comune de deminare în ţara devastată de război, a anunţat Cabinetul de Miniştri de la Kiev, scrie Mediafax.

UPDATE Poliţia ucraineană investighează în prezent 54 de cazuri de violenţă sexuală împotriva ucrainenilor, în care sunt implicaţi 19 soldaţi ruşi diferiţi, a declarat şeful poliţiei, Ivan Vyhivskyi, într-un interviu acordat Interfax Ucraina, notează Mediafax. În timpul ocupaţiei oraşului Herson, un grup de soldaţi ruşi care fac obiectul unei anchete ar fi reţinut şi brutalizat peste 200 de ucraineni din oraş, majoritatea fiind civili. "Au fost bătuţi, torturaţi şi au primit mâncare şi apă în cantităţi limitate. Ocupanţii au folosit tortura sexuală sub formă de şocuri electrice pe organele genitale a cel puţin 24 de persoane", a declarat Vyhivskyi.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a vorbit, marți seara, la Digi24, despre contraofensiva trupelor sale, spunând că orașul Bahmut nu mai există.

UPDATE Se preconizează că Washingtonul va oferi un ajutor militar suplimentar de 200 de milioane de dolari pentru Ucraina. Pachetul va include racheta aer-aer AIM-9 Sidewinder, muniţii de artilerie pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), rachete antitanc TOW şi cartuşe de 155 mm şi 105 mm, notează Mediafax.

UPDATE „Am avut astăzi cu preşedintele Zelenski o discuţie constructivă despre preocupările României în privinţa protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, am reiterat solicitarea noastră legitimă ca în cel mai scurt timp autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa aşa-numitei «limbi moldoveneşti»”, a scris premierul român Marcel Ciolacu pe Facebook.

UPDATE Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachete al Rusiei din 5 octombrie împotriva satului Hroza din regiunea Harkov a crescut la 53 de persoane, a anunţat Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale. Potrivit lui Bolvinov, cinci persoane sunt încă date dispărute după ce o rachetă balistică rusă Iskander a lovit o cafenea locală în timpul unei ceremonii de comemorare a unui soldat căzut la datorie care era reîngropat în sat, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu poate compara cele două războaie care se duc în prezent, cel din Ucraina şi cel din Israel, dar a subliniat că în Ucraina sunt mii de copii care sunt de negăsit, după izbucnirea conflictului. Volodimir Zelenski a afirmat că o strângere de mână cu inamicul nu înseamnă nimic şi a arătat că Vladimir Putin nu este interesat să termine războiul. ”Nu aş vrea să compar numărul victimelor, dar vedem rezultatele. Copii, femei, vezi că oamenii sunt ucişi. Nu vreau să vorbesc despre atrocităţi care s-au întâmplat la noi şi care se întâmplă şi la ei. Mulţi oameni, mii de copii. La noi sunt mii de copii pe care pur şi simplu nu putem să îi găsim şi înţelegeţi că teritoriul ocupat din Ucraina este mult mai mare decât în Israel. Dar nu vreau să compar, nu poţi să compari un război cu alt război. Ideea, prostia cea mai mare este că oamenii care crează aceste războaie sunt nebuni”, a declarat Volodimir Zelenski, marţi, într-un interviu acordat marţi Digi 24.

UPDATE Producătorul german de arme Rheinmetall a anunţat că Berlinul a comandat producţia a 150.000 de obuze de artilerie pentru Ucraina. Anunţul a fost făcut public incusiv pe site-ul companiei, scrie Mediafax.

UPDATE Întrebat dacă ar fi dispus să dea mâna cu mâna însângerată a lui Vladimir Putin pentru a încheia războiul, Volodimir Zelenski a explicat că adversarul său nu este interesat să încheie conflictul şi a precizat că o strângere de mână nu înseamnă nimic. ”O să fiu foarte sincer. El nici nu mai poate decide, el nu vrea să termine nimic, nu este interesat. Nu o să se întâmple niciodată. Strângerea de mână nu înseamnă nimic. Dacă vrei să opreşti războiul, faci tot ce este nevoie să opreşti războiul, faci orice. Vorbeşti cu toţi oamenii care sunt pregătiţi să negocieze. Întrebarea nu este: vorbeşti sau nu vorbeşti cu teroriştii. Pe de-o parte e terorist, pe de altă parte nu vrea, nu vrea”, a mai spus Volodimir Zelenski, potrivit Știripesurse.

Război în Ucraina, ziua 594: Oraș asediat și asigurare din SUA! Zelenski, în România: „Bună ziua”! Principalele declarații
Război în Ucraina, ziua 593: Taxi-spion în Moldova și atac masiv! Putin crede că va câștiga, iar Zelenski compară Rusia cu Hamas
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.