Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

Război în Ucraina, ziua 596: Risc în Moldova, dronă în România și prognoza Kievului! SUA anunță cât teritoriu a recucerit Ucraina

12 octombrie 2023, ora 21:23

În premieră, Federația Rusă va fi calificată oficial ca și amenințare pentru Republica Moldova. Este teza care a atras atenția experților, după ce ieri președinta Maia Sandu a prezentat strategia națională de securitate. Subiectul a fost abordat, aseară, la emisiunea „Alternativa” de la TV8. Noaptea trecută rușii au atacat din nou sudul Ucrainei cu drone kamikaze. Apărarea ucraineană a reușit să distrugă 28 de aparate de zbor din cele 33 lansate. Din păcate, în urma atacului, au fost avariate depozite din zona portului Ismail și mai multe locuințe. Incendiile survenite au fost stinse rapid de pompieri. Potrivit șeful Administrației Militare Regionale din Odesa, Oleg Kiper, o persoană a fost rănită. 

Apărarea română a intrat în alertă după ce au fost detectate mai multe grupuri de drone ce se îndreptau spre porturile ucrainene de la Dunăre. Astfel, încă o dronă a căzut în România. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la București, care precizează că a fost identificat un crater de dronă și resturi ale aparatului de zbor pe malul drept al Brațului Chilia. Din fericire nu sunt victime și nici pagube materiale, asta pentru că drona a căzut într-o zonă cu vegetație, la trei kilometri de localitatea Plauru din județul Tulcea. Totodată, șeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, a făcut o prognoză despre sfârșitul războiului. Între timp, rușii au lansat o serie de atacuri masive, care au implicat mii soldați, tancuri și vehicule blindate, asupra pozițiilor ucrainene din estul țării, în efortul de a încercui trupele Kievului, informează Politico.

UPDATE Ucraina a recucerit până în prezent ”peste jumătate dintre teritoriile cucerite de Rusia în 2022”, anunţă secretarul de Stat american Antony Blinken.”Armele şi echipamentele anunţate azi (miercuri) vor contribui la susţinerea progreselor Ucrainei şi la a-i da un nou impuls”, a adăugat miercuri într-o postare pe X şeful diplomaţiei americane.Blinken face acest anunţ în contextul în care numeroase voci pun la îndoială progresle contraofensivei ucrainei pe teren şi unor îngrijorări cu privire la capacitatea Statelor Unite de a susţune militar atât Israelul, vechiul lor aliat, cât şi Ucraina, notează Ziare.com.

UPDATE Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat joi că suspendă Comitetul Olimpic Rus „cu efect imediat”, după ce acesta a decis să treacă în subordinea sa cinci organizaţii sportive din regiunile ucrainene ocupate, a anunţat un purtător de cuvânt al CIO, scrie AFP.

UPDATE O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată un blindat rusesc care se lansează în ceea ce pare o acțiune de tip „kamikaze” pe frontul din estul Ucrainei și este imediat distrus de trupele ucrainene. Filmarea arată cum blindatul avansează într-un câmp deschis ce pare să se întindă pe zeci de kilometri, probabil fără protecție aeriană sau de altă natură, înainte de a fi scos din acțiune de militarii ucraineni cu ajutorul unui lansator mobil de rachete Javelin - una dintre armele cu care trupele Kievului au făcut cele mai mari ravagii în timpul primelor luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin, scrie Adevarul.

UPDATE Fermierii din Republica Moldova ar putea beneficia de coridoarele de solidaritate pentru exportul de cereale, alături de cei din Ucraina. Există discuții în acest sens și la nivelul Uniunii Europene. Potrivit ministrului Agriculturii, odată cu invazia rusă în în țara vecină, agricultorii moldoveni au avut de suferit din cauza reducerii pieței de desfacere. 

UPDATE Un nou scandal izbucnește în Rusia, în legătură cu declarațiile liderului cecen Ramzan Kadîrov, care l-a numit trădător pe unul dintre principalii și cei mai populari politicieni ai Rusiei moderne, preferat de Vladimir Putin.Este vorba despre dictatorul sovietic Iosif Stalin, care a devenit recent un simbol al renașterii imperiului rus în secolul al XX-lea.În timpul unui discurs, Kadîrov a spus că Stalin a fost un trădător care a fost implicat în deportarea popoarelor Uniunii Sovietice.Anterior, Kadîrov i-a blestemat pe Stalin și Beria (șeful KGB numit de Stalin) pentru deportarea cecenilor și a ingușilor, potrivit Ziare.com.

UPDATE China nu va putea înlocui complet piața europeană pierdută de gigantul energetic rus Gazprom. Chiar și în cel mai bun scenariu pentru Rusia, China va reprezenta doar aproximativ două treimi din volumele care au mers cândva în Europa, scrie Ziare.com.

UPDATE Veniturile din exporturile petroliere ale Rusiei au urcat în septembrie la „cel mai ridicat nivel din iulie 2022”, în ciuda sancțiunilor internaționale, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE), citată de AFP. Aceste venituri au „crescut cu 1,8 miliarde de dolari” în decurs de o lună „pentru a ajunge la 18,8 miliarde de dolari în septembrie, cel mai ridicat nivel din iulie 2022”, subliniază acest raport lunar al AIE privind piața petrolieră, scrie G4media.

UPDATE Rusia a decis să reimpună restricții asupra mișcărilor de capital pentru a ține rubla sub control. Decretul semnat de președintele Vladimir Putin prevede o serie de restricții pentru firmele exportatoare. Numele acestora e ținut secret, transmit Reuters și Bloomberg, citate de Digi24.

UPDATE Ucraina a zădărnicit în cursul nopţii o tentativă a unui grup de sabotori ruşi de a traversa graniţa în regiunea Sumî, din nord-estul ţării, a declarat joi comandantul Forţelor Întrunite ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Trupele ruse au început săptămâna aceasta acțiuni ofensive de amploare în zona Avdiivka și par să fi obținut mici progrese, dar Kievul spune că forțele sale rezistă pe acest front asalturilor și provoacă pierderi enorme de echipamente inamicului, notează HotNews.

UPDATE Două persoane au fost ucise în urma căderii unor resturi de la o dronă doborâtă de Rusia în cursul nopții în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina, a anunțat guvernatorul local în primele ore ale zilei de joi, 12 octombrie, potrivit Le Figaro.

UPDATE Arabia Saudită şi Rusia şi-au reafirmat cooperarea strânsă pe piaţa petrolieră printr-o demonstraţie publică de unitate, desfăşurată în cadrul unui important eveniment industrial ţinut la Moscova, scrie Bloomberg.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat, joi, că piloții ucraineni se antrenează deja pe simulatoare de zbor pentru avioane de luptă F-16. În câteva săptămâni, a subliniat Ihnat, piloţii vor putea începe să se antreneze cu instructori pe aeronave reale, notează Rador.

UPDATE Mai multe explozii au fost auzite în Herson, joi dimineață, pentru a doua oară, iar bloggerii de război ruși susțin pe Telegram că au fost vizate ținte militare din oraș. Primele explozii s-au produs la ora locală 07:00, fără ca alarma de raid aerian să se declanșeze, relatează site-ul ucrainean Suspilne. Un bărbat de 70 de ani a fost ucis într-un bombardament rusesc care a avut loc peste noapte asupra unui sat din regiunea Herson, a declarat guvernatorul acesteia, Oleksandr Prokudin, notează Spotmedia.

UPDATE „Republica Moldova știe cum să facă față provocărilor de securitate fără precedent, chiar dacă situația în regiunea noastră continuă să fie complicată, Rusia continuă războiul barbar în Ucraina, și apar noi conflicte militare; cel mai recent - în Israel”, afirmă premierul Dorin Recean.

UPDATE Plățile de despăgubiri în baza cererilor de despăgubiri pentru daunele cauzate vieții și sănătății umane de către Rusia pot dura până la o sută de ani. Despre aceasta atestă și experiența celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania încă plătește despăgubiri statelor care au dat-o în judecată, a afirmat Galyna Tretiakova, președintele Comitetul Radei Supreme pentru politica socială și drepturile veteranilor, într-un comentariu pentru Novyny.LIVE. „Codurile civile și dreptul internațional nu limitează termenul de prescripție pentru daunele aduse vieții și sănătății umane, spre deosebire de o cerere de despăgubire pentru daune materiale. Dar cererile de despăgubire vor fi depuse împotriva Rusiei atunci când aceasta va deveni o entitate negociabilă. În prezent Ucraina colectează toate cazurile și păstrează toate înregistrările”, a declarat Tretiakova. Potrivit parlamentarului, în general, procesul de plată a despăgubirilor din partea Rusiei poate dura până la 100 de ani, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Strategia Națională de Securitate, prezentată de președinta Maia Sandu, califică deschis Federația Rusă ca o amenințare pentru Republica Moldova. O spune expertul comunității WatchDog în domeniul securității și apărării, Artur Leșcu, potrivit căruia deși în strategiile anterioare, erau prezente sugestii cu privire la Moscova și pericolul „din est”, acum, pentru prima dată, Chișinăul a afirmat acest lucru deschis. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

UPDATE Şeful Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Kirilo Budanov, susţine că Rusia purta războiul împotriva Ucrainei până cel târziu în anul 2026. Într-un interviu acordat ziarului Ukrainska Pravda, şeful spionajului militar ucrainean a explicat că Moscova va avea destule resurse umane, o lungă perioadă de timp, dar se va confrunta cu probleme de ordin economic și tehnologic. Potrivit lui Budanov, resursele economice ale Rusiei vor fi suficiente pentru a desfăşura războiul fără probleme până în 2025 și, în ceea ce privește cantitatea de echipamente – până cel mult în 2026, notează Rador.

UPDATE Ministerul Apărării Naționale din România precizează că, joi dimineață, în jurul orei 05:00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru. Trei drone au fost depistate pe teritoriul României în acest an. Ultima dronă prăbușită în România a fost găsită la mijlocul lunii septembrie de militari la circa 15 km de granița cu Ucraina, lângă comuna tulceană Nufăru aflată la 8 km de Tulcea. Aceasta este similară cu cele folosite de armata Rusiei, a anunțat atunci Ministerul Apărării Naționale, notează G4media.

UPDATE „În raionul Ismail, s-au înregistrat pagube aduse infrastructurii portuare și unor clădiri rezidențiale. La fața locului, au izbucnit incendii. O persoană a fost rănită”, a precizat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, potrivit G4media.

UPDATE Noaptea trecută, militarii ruși au lansat noi atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene din zona Dunării. Ministerul român al Apărării a notificat IGSU, după ora 23:20, cu privire la zonele din Tulcea și Galați care ar putea fi supuse unor riscuri. Starea de prealertă aeriană a încetat la ora 1:40, notează Biziday.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de miercuri spre joi, Rusia a lansat 33 de drone kamikaze de tip Shahed, dintre care 28 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, dronele ruseşti au fost lansate în direcții diferite, astfel că apărarea antiaeriană a fost activată în cel puțin șase regiuni ucrainene. Între timp, Forţele de Apărare ale Ucrainei au raportat că 10 drone au fost doborâte în regiunea Odesa, iar alte patru – în regiunea Mikolaiv, notează Rador.

UPDATE Rata inflației în Rusia a accelerat în septembrie, înregistrând cel mai rapid ritm lunar de creştere din aprilie 2022, arată datele publicate de Oficiul de Statistică Rosstat, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Vladimir Putin a ajuns în Kârgâzstan, joi, în prima sa vizită externă după decizia din martie a Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus, potrivit France24.

UPDATE Capacitatea de luptă a armatei ruse a fost redusă din cauza problemelor de sănătate mintală ale soldaților ruși, susține Ministerul britanic al Apărării, în raportul său de miercuri 11 octombrie, citat de Ziare.com.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a obținut asigurări de la Washington că ajutorul militar pentru ţara sa va rămâne „constant şi neîntrerupt”, în timp ce Kievul se aşteaptă la o nouă campanie de bombardamente ruse în această iarnă, relatează AFP.

UPDATE Ucraina are nevoie de finanțare de la donatorii occidentali pentru a acoperi deficitul bugetar, care se va ridica la 42 de miliarde de dolari atât în ​​2023, cât și în 2024, a declarat prim-ministrul Denis Șmigal, vorbind prin link video la o masă rotundă privind sprijinirea Ucrainei, care are loc ca parte a sesiunii de toamnă de la Marrakech (Maroc) a organelor de conducere ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale (BM). "Datorită sprijinului partenerilor noștri internaționali, am reușit să stabilizăm situația. În același timp, deficitul bugetului de stat va fi de aproximativ 20% din PIB în acest an, în viitor va fi de 21% din PIB", a spus Șmigal. „Pentru a acoperi pe deplin acest deficit bugetar, va trebui să atragem finanțare externă în valoare de aproximativ 42 de miliarde de dolari atât anul acesta, cât și anul viitor”, a spus prim-ministrul Ucrainei, notează Adevărul.

UPDATE Volodimir Zelenski vrea să viziteze Israelul într-un moment dificil, în semn de solidaritate cu poporul israelian, care se confruntă cu atacuri violente din partea grupării teroriste Hamas. De asemenea, și-ar dori să îl facă acest lucru și liderii occidentali, să-și arate sprijinul în această perioadă dificilă pentru Israel, așa cum au făcut și pentru Ucraina, notează B1.

UPDATE Trupele ruse încearcă să înconjoare orașul Avdiivka, care se află în provincia ucraineană Donețk din est, una dintre zonele cele mai fortificate ale frontului. Această tactică este susținută de unii analiști occidentali, care cred că obiectivul este să împiedice o eventuală desfășurare suplimentară a trupelor ucrainene pe frontul din provincia sud-estică Zaporojie. Această provincie este unul dintre punctele fierbinți ale contraofensivei lansate de Kiev, potrivit Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al NATO a declarat că membrii alianţei îşi intensifică sprijinul pentru Ucraina, înaintea unei „alte ierni dificile”. Jens Stoltenberg a făcut declaraţii după o reuniune a aliaţilor Ucrainei, la Bruxelles, la care a participat şi preşedintele Volodimir Zelenski. Anterior, acesta din urmă i-a îndemnat pe aliaţi să ajute Ucraina să menţină presiunea asupra forţelor ruse ocupante, în special prin întărirea apărării aeriene. „Toată lumea poate vedea ce oferă protecţia spaţiului aerian. Este garanţia că va exista o viaţă normală, că va exista o economie. Apărarea aeriană cu rază lungă de acţiune poate, de asemenea, garanta funcţionarea coridoarelor noastre din regiunea Mării Negre şi a Dunării”, a spus Zelenski, notează Rador.

UPDATE O formațiune militară ucraineană care a fost esențială pentru contraofensiva Kievului este în dezordine din cauza problemelor cu conducerea și comanda pe câmpul de luptă, scrie Newsweek

UPDATE Turcia, România şi Bulgaria vor lucra împreună împotriva ameninţării minelor plutitoare în Marea Neagră apărute în urma războiului dintre Rusia şi Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul turc al Apărării, citat de Reuters, scrie Agerpres. Ministerul de la Ankara nu a oferit detalii despre cum va fi abordată problema minelor plutitoare. Acesta a informat pe reţeaua socială X că cele trei ţări au discutat problema la reuniunea miniştrilor apărării NATO de la Bruxelles.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri negocieri între Israel şi palestinieni, apreciind, de asemenea, că este „necesar” să se evite „extinderea conflictului”, relatează AFP, potrivit Agerpres. Putin a cerut ca eforturile să se concentreze pe diplomaţie pentru a pune capăt luptelor declanşate de atacul sângeros lansat de mişcarea palestiniană Hamas sâmbăta trecută şi ca părţile să "revină la procesul de negociere" pentru a se găsi o soluţie "acceptabilă pentru toate părţile, inclusiv pentru palestinieni". "Trebuie să evităm extinderea conflictului" pentru a preveni ca aceasta să aibă consecinţe la nivel internaţional, a adăugat el. 

„Înțelegem că amărăciunea de ambele părți este foarte mare, dar indiferent de nivelul de amărăciune de ambele părți, trebuie totuși să ne străduim să minimizăm sau să reducem la zero pierderile în rândul populației civile, în rândul femeilor, copiilor și bătrânilor”, a spus Putin. „Dacă bărbații au decis să lupte între ei, să lupte între ei. Lăsați copiii și femeile în pace”, a adăugat el. Comentariile lui Putin vin în timp ce el continuă o campanie de război nemiloasă împotriva Ucrainei și este investigat de Curtea Penală Internațională pentru crime împotriva umanității, printre altele, pentru acuzații de țintire a civililor, notează Ziare.com.

Război în Ucraina, ziua 595: Zelenski anunță ultima fază și risc de stare explozivă în Moldova! Politico: Cadoul Hamas lui Putin
Război în Ucraina, ziua 594: Oraș asediat și asigurare din SUA! Zelenski, în România: „Bună ziua”! Principalele declarații
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.