Deși războiul din Țara Sfântă e departe de noi, cetățeni ai Israelului găsesc adăpost și în Republica Moldova. În cele șase zile de conflict armat, la Chișinău au aterizat 370 de refugiați. Unii și-au amintit că au rădăcini în Basarabia, în timp ce alții recunosc faptul că au ajuns la noi în lipsă de alternative, în condițiile în care o bună parte dintre zborurile pe direcții europene au fost anulate.
Katya s-a născut în Tașkent, dar având rădăcini evreiești, în 1995 spune că a revenit acasă împreună cu familia. Acum, familia Rachinski are doi copii și locuiește în orașul Ofakim, la doar 25 de kilometri de Fâșia Gaza. Femeia spune că în prima zi de război a văzut oameni împușcați pe stradă și nu doar.
„Au intrat în case și i-au luat ostatici. Oamenii care se opuneau erau bătuți foarte tare, iar cei care spuneau că îi ajută îi băteau mai puțin, dar oricum îi umileau, îi loveau la cap, băteau copii mici”.
În aceeași zi și-au făcut bagajele și, ca prin minune, toată familia a reușit să ajungă la aeroportul Ben Gurion, din Tel Aviv. După două zile de așteptare, au luat bilet spre Chișinău - singura destinație disponibilă.
„Am așteptat două nopți până am găsit un bilet și singurul bilet, foarte scump de altfel, a fost spre Moldova. Ne-a cost în jur de 300 de euro, acum e 700- 800 pentru un pasager. Toate zborurile se amânau, oamenii cumpărau bilete, erau cu copii și pur și simplu îi trimiteau acasă, unii dormeau pe podea”.
Astfel, cei patru cetățeni israelieni au pășit pentru prima dată în Republica Moldova. O țară despre care nu știau nimic. Familia spune că a pierdut legătura cu rudele rămase în Israel. Dar cel mai trist este că s-a întâmplat ca după dispariții să vină vestea morții.
„Cunoscuți mulți care au fost uciși, pur și simplu i-au împușcat. Sunt imagini video când merg cu mașina și îi împușcă. Familii de a noastre sunt în Nord și tot încearcă să fugă. În sud unde locuim toate orașele se evacuează pentru că pot veni arabii să intre în case, să ia ostatici. - Casa voastră este în siguranță? - Nu știm poate că a fost distrusă de explozii”.
Au doar cuvinte de laudă pentru moldoveni, dar spun că își fac bagajele pentru a ajunge în Germania. Acolo au găsit pe rețelele de socializare un grup de cetățeni israelieni care le pot oferi ajutor.
„Ne rugăm pentru copiii care au fost răpiți, familii. Nu vreau să spun, este groaznic ce fac cu fetele, cu copiii. Ne rugăm ca totul să fie bine, nu spun că trebuie să fie uciși toți, pentru că sunt și oameni buni printre ei”.
Stare de război se simte și în sinagogile evreiești din Republica Moldova, unde s-au intensificat rugăciunile pentru pace și siguranța apropiaților rămași într-o țară sfântă, dar sfâșiată de teroriști.
„Ne rugăm pentru tot Israelul, pentru copii, să fie întorși ostaticii în primul rând, ceea ce se întâmplă este strașnic. Nici nu mă întrebați, atât de tare sunt îngrijorat de acest coșmar. Am multe rude acolo, sora, fratele, fiul meu, nepoții. Am doi nepoți în Armată”.
„Ieri au venit foarte mulți oameni să se roage, citim Tora, avem rugăciuni speciale, binecuvântări pentru poporul evreu din Israel, citim Psalmi și ne rugăm să fie pace în toată lumea”.
Potrivit datelor Ministerului de Externe și Integrării Europene, de la începutul războiului în Republica Moldova au revenit pe cale aeriană 516 cetățeni moldoveni. Culmea este că 253 - dimpotrivă. Au ales să plece în Israel.