Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

Război în Israel, ziua 8: Ultimatum expirat, raiduri în Fâșia Gaza, plan cu 3 puncte și lider lichidat! Hamas laudă Rusia

14 octombrie 2023, ora 22:16

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme: https://shorturl.at/tvCR9. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului: https://israel.mfa.gov.md/. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Datele au fost prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Ultimatumul de 24 de ore înaintat de Israel pentru evacuarea populației civile din nordul Fâșiei Gaza a expirat sâmbătă dimineața. Israelul a început ”raiduri localizate” în Fâșia Gaza, primul indiciu al trecerii la atacuri terestre, transmite presa internațională în primele ore ale zilei de sâmbătă, între care și Sky News, BBC și Haaretz, citând IDF (armata israeliană). Este pentru prima dată când armata israeliană a declarat că trupele terestre au operat în interiorul fâșiei asediate, intrând pe teritoriu pentru a lupta cu luptătorii Hamas și a distruge arme, precum și pentru a căuta dovezi despre prizonieri, transmite Sky News. În urma operațiunii au fost recuperate mai multe cadavre ale ostaticilor israelieni, capturați de teroriștii Hamas în prima zi a invaziei. Armata israeliană susține de asemenea și că a lovit o țintă Hezbollah din sudul Libanului, transmite CNN. Între timp, în Fâșia Gaza continuă exodul din nord spre sudul enclavei, în așteptarea unei invazii israeliene considerate drept „iminentă”. Totodată, observatorul permanent al Palestinei la Națiunile Unite a prezentat un plan în trei puncte.

UPDATE Armata israeliană a anunţat sâmbătă seară că pregăteşte un ”atac coordonat şi integrat din aer, pe mare şi terestru” împotriva poziţiilor teroriştilor Hamas din Fâşia Gaza, transmite DPA conform Agerpres. ”Batalioane şi soldaţi sunt desfăşuraţi peste tot în ţară şi sunt pregătiţi să sporească disponibilitatea pentru ur,ătoarele etape ale războiului – cu un accent pe o operaţiune terestră semnificativă”, au indicat într-o declaraţie Forţele de Apărare Israeliene (IDF), denumirea oficială a armatei israeliene.

UPDATE Ministerul român de Externe a confirmat că alți doi cetățeni româno-israelieni au murit, iar un al treilea este dat dispărut. 58 de compatrioți s-au repatriat în ultimele 24 de ore.

UPDATE Liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat într-un discurs televizat că palestinienii nu vor părăsi Fâşia Gaza sau Cisiordania pentru a migra în Egipt. „Decizia noastră este să rămânem pe pământul nostru”, a adăugat Haniyeh, potrivit Rador. 

UPDATE Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vizitat soldaţii aflaţi aproape de graniţa cu Fâşia Gaza. Imagini video îl înfăţişează pe domnul Netanyahu purtând o vestă antiglonţ şi discutând cu soldaţii puternic înarmaţi, în timpul vizitei în două dintre kibbutz-urile vizate de militanţii Hamas în atacul de sâmbătă trecută. Aproximativ 300.000 de militari au fost chemaţi la datorie, notează Rador cu referire la BBC.

UPDATE Iordania a declarat sâmbătă că orice mişcare a Israelului de a impune o nouă strămutare a palestinienilor ar împinge regiunea spre "abisul" unui conflict regional mai larg, relatează Reuters. Ministrul de externe iordanian Ayman Safadi a declarat, de asemenea, că blocarea de către Israel a ajutorului umanitar pentru Gaza şi forţarea locuitorilor din Gaza să îşi părăsească locuinţele în timp ce îşi intensifică acţiunile militare reprezintă o încălcare "flagrantă" a dreptului internaţional.

UPDATE Hezbollah-ul libanez a atacat sâmbătă cinci avanposturi israeliene în zona disputată Shebaa Farms de la granița libaneză-israeliană cu rachete ghidate și obuze de mortiere, a declarat gruparea miliției într-un comunicat.

UPDATE Premierul olandez Mark Rutte a anunțat că țara sa va continua să trimită sprijin umanitar în Gaza și că a vorbit în sensul acesta inclusiv cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas. Într-o postare pe platforma X, Rutte a subliniat că și-a exprimat compasiunea „pentru toate victimele nevinovate ale violenței în spirală declanșate de atacurile teroriste Hamas”. Este de mare importanță ca locuitorii nevinovați din Gaza să poată obține hrană, apă și îngrijire medicală”, a transmis Mark Rutte, citat de CNN.

UPDATE Sediul BBC din Londra a fost stropit sâmbătă, 14 octombrie, cu vopsea roșie, de către manifestanții care s-au adunat pentru un marș propalestinian, într-un aparent protest al acestora față de refuzul corporației media britanice de a numi Hamas organizație "teroristă", relatează The Times of Israel și The Guardian.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat sâmbătă triplarea ajutorului umanitar, până la 75 de milioane de euro, pentru populaţia din Fâşia Gaza, transmite AFP.

UPDATE Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au publicat o înregistrare video cu baraje rutiere şi afirmă că gruparea Hamas împiedică palestinienii să părăsească partea de nord a Fâşiei Gaza şi să se îndrepte spre sud, aşa cum au fost îndemnaţi înainte de o iminentă ofensivă israeliană, relatează Times of Israel, conform news.ro.

UPDATE Atacul de săptămâna trecută al Hamas asupra Israelului s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de oameni. AFP a întocmit o listă cu peste 100 de străini care au fost confirmați morți, dispăruți sau luați ostatici, pe baza informațiilor de la autoritățile lor naționale. Cei mai mulți morți printre cetățenii străini au fost americani, urmați de tailandezi și francezi.

UPDATE Urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, Ambasada Republicii Moldova din Tel-Aviv informează că a luat legătură cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare. Un anunț în acest sens a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care a precizat că punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. 

„Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere. În ultimele zile, principalul obiectiv al autorităților a fost și continuă să fie protejarea și evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza, având în vedere riscurile majore pentru viața acestora. Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, menține contact permanent cu ei. Punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este, la momentul actual, singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. Situația rămâne complexă, în special din cauza atacurilor continue cu rachete și a incertitudinii legate de funcționarea punctului de trecere”, se arată în nota emisă de MAEIE.

UPDATE Liderul Hamas care a coordonat atacul asupra localităților din sudul Israelului de sâmbăta trecută, Ali Qadhi, a fost ucis într-un atac, au anunțat autoritățile, transmite The Jerusalem Post.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă sâmbătă că, în continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, în urma demersurilor constante ale Celulei de Criză a MAE, în cursul zilei de 14 octombrie 2023, alţi 58 de cetăţeni români au revenit în siguranţă în România, prin intermediul unei curse aeriene operate de o companie privată, relateaz news.ro.

UPDATE Militanţii islamişti aşteaptă cu "degetele pe trăgaci" în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat guvernul iranian, adăugându-se astfel avertismentelor că bătălia ar putea declanşa un conflict mai amplu în regiune, notează Mediafax.

UPDATE Mii de susținători ai palestinienilor au ieșit în stradă sâmbătă și și-au început marșul prin Londra. Poliția avertizează că oricine își arată susținerea pentru Hamas va fi arestat, scrie HotNews.

UPDATE Un fost lider al Hamas a transmis că ceea ce militanții au făcut sâmbăta trecută a fost „o încercare de înlăturare a ocupației israeliene” și spune că este „mândru” de ei. Khalid Meshal a declarat la un post de televiziune din Turcia că acest conflict nu a început săptămâna trecută, ci în 1948. „Israelul a tot spus că armata lui este cea mai puternică și de neînvins. Când am văzut că au fost învinși în câteva ore, am fost surprinși și noi”, a spus acesta, potrivit BBC.

UPDATE Documente obţinute exclusiv de NBC News arată că Hamas a creat planuri detaliate pentru a ataca şcoli primare şi un centru pentru tineret din Kfar Sa’ad, cu scopul de a „ucide cât mai mulţi oameni posibil”, a lua ostatici şi de a-i transfera rapid în Fâşia Gaza. Planurile de atac, etichetate drept „top secret” în arabă, par a fi ordine pentru două unităţi bine pregătite ale Hamas de a înconjura şi infiltra sate şi a viza locuri unde se adună civili, inclusiv copii. Autorităţile israeliene încă determină bilanţul morţilor din Kfar Sa’ad, scrie AlephNews.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Gaza a anunțat sâmbătă că loviturile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza din ultimele 24 de ore au ucis până în prezent cel puţin 324 de palestinieni şi au rănit alţi 1.000. Potrivit sursei, printre morţi se numără cel puţin 126 de copii şi 88 de femei, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul iranian de externe a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra Fâşiei Gaza, avertizând că războiul s-ar putea extinde şi în alte părţi ale Orientului Mijlociu dacă mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Teheran, s-ar alătura bătăliei, ceea ce ar face ca Israelul să simtă „un cutremur uriaş", relatează Times of Israel, potrivit News.ro.

UPDATE Peste 1.300 de clădiri au fost complet distruse în Fâşia Gaza, a anunţat sâmbătă Biroul de coordonare a afacerilor umanitare al ONU (OCHA), după o săptămână de bombardamente israeliene intense, transmite AFP. Potrivit agenţiei ONU, 5.400 de locuinţe ‘au fost distruse’, iar alte aproape 3.750 sunt atât de avariate, încât au devenit nelocuibile.

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat sâmbătă că material medical acoperind nevoile a 300.000 de persoane în Fâşia Gaza a ajuns pe un aeroport egiptean din apropierea enclavei palestiniene, în aşteptarea unui acces umanitar, relatează AFP.

UPDATE Un protest este în desfășurare, sâmbătă, în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv, acolo unde membri ai familiilor persoanelor ținute ostatice de Hamas cer demisia premierului Benjamin Netanyahu. Mulți au pancarte cu numele și imaginile celor dispăruți sau ținuți captivi în urma atacului masiv lansat de Hamas sâmbăta trecută, care a ucis peste 1.300 de persoane, majoritatea civili. Alții flutură steaguri și semne israeliene și spun că prim-ministrul Benjamin Netanyahu este responsabil pentru eșecul devastator și îi cer să demisioneze, notează Ziare.com.

UPDATE Comunitatea de informații americane a avertizat administrația americană despre o posibilă escaladare a conflictului palestino-israelian, cu câteva săptămâni înainte ca militanții Hamas să se infiltreze pe 7 octombrie din Fâșia Gaza în Israel. relatează CNN, citând surse.

UPDATE În cursul zilei de vineri, imagini difuzate de CNN au arătat civili din Gaza City, Deir el Balah și din alte părți din nordul Gaza care își înghesuiau bunurile în mașini, taxiuri și camionete și se îndreptau spre sud pe autostradă, scrie edition.cnn.com și Adevărul.

UPDATE Războiul dintre Hamas și Israel a stârnit reacţii care dezvăluie o lume tot mai fragmentată, în care vocea ţărilor occidentale devine o minoritate, tendinţă care s-a accentuat de la conflictul din Ucraina, arată o analiză AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Un jurnalist al agenţiei de presă britanice Reuters a fost ucis, iar alţi şase de la alte media internaţionale au fost răniţi în în timp ce acopereau mediatic schimburile de foc de la graniţa israeliano-libaneză. „Suntem profund întristaţi să aflăm că Issam Abdallah, cameramanul nostru, a fost ucis”, a declarat un purtător de cuvânt al Reuters, potrivit AFP şi DPA. El făcea parte dintr-o echipă Reuters din sudul Libanului care asigura o transmisiune video în direct, potrivit Spotmedia.

UPDATE Rusia și China ar putea beneficia de pe urma implicării Statelor Unite în războiul Israelului cu organizațiile fundamentaliste din Fâșia Gaza, comentează agenția Bloomberg, subliniind că Moscova și Beijingul ar încerca să își intensifice influența în Orientul Mijlociu, notează Gândul. Totodată, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite a cerut vineri o „încetare a focului” în Fâşia Gaza şi Israel, în timp ce dă vina pe Statele Unite pentru conflictul în curs.

UPDATE Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat vineri că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea crea un val de refugiaţi care să se îndrepte spre Europa, crescând riscul de a stimula partidele anti-migraţie, de a adânci diviziunile şi de a inflama tensiunile dintre susţinătorii Israelului şi palestinieni, notează Mediafax.

UPDATE Un grup de jurnaliști de la BBC care acoperă războiul dintre Israel și Hamas au fost ținuți sub amenințarea armei și atacați de poliția israeliană la Tel Aviv joi seară, potrivit rețelei. Incidentul tulburător a avut loc în timp ce echipa de trei jurnaliști se îndrepta spre hotelul lor într-un vehicul „marcat în mod clar ca fiind de presă”, a precizat rețeaua britanică de știri, scrie AlephNews.

UPDATE China este deschisă oricăror eforturi pentru a obține un încetare a focului în Orientul Mijlociu, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun. „Salutăm toate eforturile care pot opri focul, reduce tensiunile și protejează civilii. Ce pot să spun, suntem deschiși oricăror eforturi de încetare a focului [în Orientul Mijlociu]”, a spus el în urma unei ședințe închise a Consiliului de Securitate al organizației mondiale, convocată din cauza escaladării conflictului, notează AlephNews.

UPDATE Premierul francez a plasat țara în cea mai înaltă stare de alertă antiteroristă după ce un atacator a înjunghiat mortal un profesor și a rănit grav alte două persoane, relatează BBC.Martorii spun că atacatorul a strigat „Allahu Akbar”, sau „Dumnezeu este cel mai mare”, în timpul atacului de la o școală din Arras, în nordul Franței. El se află acum în arest, iar potrivit informațiilor din presa franceză ar fi un susținător al mișcării palestiniene, potrivit Ziare.com. 

UPDATE Reprezentantul de Louisiana Steve Scalise, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, pe care membrii partidului său îl desemnaseră miercurea trecută pentru a fi următorul preşedinte al Camerei, a renunţat joi la cursă, deoarece partidul său nu a reuşit să îşi rezolve propriile diviziuni, astfel că, pentru a zecea zi, camera inferioară a Congresului american a rămas fără conducere. Din această cauză, în prezent, Statele Unite nu pot vota pentru un eventual nou ajutor pentru Israel, un aliat istoric aflat în război cu Hamas, şi nici o tranşă suplimentară pentru Ucraina invadată de Rusia, scrie News.ro.

UPDATE Henry Kissinger, care a ocupat funcţia de secretar de stat al Statelor Unite în timpul războiului de la Yom Kippur, s-a referit la războiul dintre Israel şi Hamas şi a avertizat împotriva unei escalade periculoase în regiune, ca în 1973, notează Mediafax.

UPDATE Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, face apel la Israel să evite o catastrofă umanitară și să anuleze ordinul de evacuare în 24 de ore a 1,1 milioane de oameni dintr-o parte a Fâșiei Gaza, transmite France-Presse, citată de Rador.

UPDATE Hamas, grup militant islamic care guvernează Gaza, a precizat sâmbătă dimineaţă într-un comunicat că salută "eforturile neobosite ale Rusiei" menite "să oprească agresiunea Israelului împotriva teritoriului său", scrie Mediafax.

UPDATE Zeci de mii de persoane au manifestat vineri în numeroase țări arabe și musulmane în sprijinul palestinienilor, în cea de-a șaptea zi de război între Israel și Hamas, declanșat de un atac sângeros și fără precedent al mișcării palestiniene, potrivit AFP.

UPDATE Experta ONU în populații strămutate s-a declarat îngrozită de ordinul de evacuare dat de armata israeliană populației din nordul Fâșiei Gaza, care constituie, potrivit ei, o crimă împotriva umanității, relatează AFP, citat de Rador.

UPDATE Armata israeliană spune că a confirmat că peste 120 de civili sunt ținuți prizonieri în Gaza de către Hamas, precizează armata israeliană, transmite The Guardian, citat de G4media.

UPDATE Israelul ar fi de acord cu crearea unor 'zone securizate' pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Arabia Saudită a declarat vineri că respinge "categoric" orice strămutare a populaţiei din Gaza, condamnând bombardarea "civililor fără apărare", fiind cea mai puternică critică la adresa Israelului de la atacul lansat de Hamas, relatează AFP, citat de Agerpres. Riadul "declară respingerea categorică a apelurilor pentru strămutare forţată a populaţiei palestiniene din Gaza şi condamnarea bombardării continue a civililor lipsiţi de apărare" pe acest teritoriu, a declarat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.

UPDATE Tsahal, armata israeliană, a poreclit reţeaua de tuneluri «metroul din Gaza». Hamasul, organizaţia teroristă care administrează enclava palestiniană şi a lansat sâmbătă un atac pe cât de inedit pe atât de ucigător contra Israelului, a săpat şi probabil mai sapă în continuare aceste tuneluri din beton sub principalele oraşe ale fâşiei Gaza. Unele dintre ele ajung până în Israel sau Egipt, cele două ţări limitrofe teritoriului palestinian, scrie RFI.

UPDATE Zeci de mii de persoane şi-au părăsit casele din Gaza vineri, după ce armata israeliană a avertizat peste un milion de oameni care locuiesc la nord de Wadi Gaza să se deplaseze spre sud. Înainte de avertisment, peste 400.000 de palestinieni au fost strămutaţi în interior, se adaugă în declaraţia Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Problemelor Umanitare (OCHA), scrie News.ro. 

UPDATE Zeci de civili morți, unii dintre ei decapitați și legați la mâini, au fost descoperiți într-unul dintre ultimele sate recuperate de forțele israeliene de la jihadiști. Potrivit presei internaționale, cel puțin 40 de bebeluși au fost masacrați cu sânge rece de teroriști. "Au împușcat un bebeluș, cred că avea trei luni, în fața mamei lui. Am auzit un bebeluș care plângea, iar apoi am văzut un alt terorist, al patrulea care venea și ținea copilul așa, de mâini, avea aproximativ 2 ani. Atârna și pur și simplu l-au aruncat pe verandă", a povestit un martor.Trupele israeliene au putut să recupereze localitatea abia după aproximativ 17 ore. Mulți dintre locuitori au fost uciși în casele lor înainte să aibă vreo șansă să fugă", notează Realitatea.

UPDATE Preşedintele Joe Biden spune că SUA lucrează extrem de intens pentru a aduce americanii dispăruţi din Israel înapoi în Statele Unite, conform CNN, citat de news.ro.„Spun că vom face tot ce ne stă în putere pentru a-i găsi”, a spus Biden într-un interviu la CBS News.

UPDATE Israelul ar putea fi prins într-un conflict pe două fronturi: Lupte în Nord între forţele Hezbollah din Liban şi armata israeliană. Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Conricus, spune că situaţia de la frontiera de nord este "foarte tensionată", potrivit Mediafax.

UPDATE În două declarații făcute în urma unor întâlniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu președintele israelian Isaac Herzog, Ursula von der Leyen și-a reiterat sprijinul ferm pentru războiul Israelului împotriva Hamas, transmite Al Jazeera „Atacurile atroce din partea Hamas. Acestea sunt acte de război. Prin urmare, Israelul are dreptul să se apere. Și Israelul are chiar datoria de a se apăra și de a-și proteja poporul”, a declarat președintele Comisiei după întâlnirea cu Herzog. După întâlnirea cu Netanyahu, von der Leyen a declarat că „Hamas este singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă”. „Oroarea pe care a declanșat-o Hamas nu face decât să aducă mai multă suferință asupra palestinienilor nevinovați…. Și știu că modul în care Israelul va reacționa va arăta că este o democrație”, a spus ea, potrivit G4media.

UPDATE Mii de persoane au manifestat vineri în centrul New York-ului pentru a cere încetarea "colonizării israeliene" şi a denunţa sprijinul Statelor Unite pentru Israel, exprimându-şi totodată temerile faţă de operaţiunile militare din Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Lufthansa îşi suspendă zborurile către Beirut până la 16 octombrie inclusiv, a anunţat vineri seara un purtător de cuvânt al transportatorului aerian german, în a şaptea zi a unui război dintre Israel şi Hamas declanşat de un atac sângeros şi fără precedent al mişcării palestiniene, relatează AFP, potrivit Digi24.

UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat vineri, alături de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, actele brutale de terorism comise de Hamas și a subliniat sprijinul neclintit al Europei pentru statul Israel. „Am fost astăzi în Kfar Azza. Ceea ce am văzut și ceea ce am auzit îmi frânge inima”, a afirmat președinta von der Leyen la începutul declarațiilor sale, scrie Calea Europeană.

UPDATE „Ultimele zile oferă dovada că este imposibil să începem să vindecăm tragedia din Orientul Mijlociu fără a propune o soluție care să ușureze povara palestinienilor”, a scris imediat după atacul inuman al Hamas scriitorul israelian David Grossman, în Spotmedia. Ce spune Grossman nu e o relativizare a masacrelor de sâmbătă, din Israel, comise de militanții Hamas care „și-au pierdut chipul de om”. Scriitorul apelează la nevoia de a înțelege contextul. Cu aceeași intenție, Libertatea publică un reportaj realizat în două dintre taberele de refugiați palestinieni din Cisiordania, cu două luni înaintea atacului criminal al Hamas. Documentarea a fost făcută în august 2023. 

UPDATE Observatorul permanent al Palestinei la Națiunile Unite a prezentat vineri un plan în trei puncte care vizează încetarea imediată a violențelor împotriva palestinienilor, după ce milioane de locuitori din Gaza au fost avertizați să fugă spre sud, iar semnele indică o investigație israeliană la sol în zilele următoare. „Suntem cu toții uniți pentru a opri acum acest carnagiu împotriva poporului palestinian”, a declarat Riyad Mansour în fața reporterilor la Națiunile Unite. Mansour a precizat că planul include stabilirea unei încetări a focului, permițând ca asistența umanitară să fie livrată locuitorilor din Gaza care au nevoie și, în cele din urmă, denunțarea și respingerea ideii de a strămuta 1,1 milioane de locuitori din Gaza din partea de nord a teritoriului, potrivit AlephNews.

Război în Israel, ziua 7: Atacuri noi, dezvăluiri Hamas și ordin de evacuare! General: „Acum e timpul pentru război”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.