„Suportul colectiv pentru Republica Moldova este necesar pentru a continua prosperitatea și viitorul european”. Declarația a fost făcută în cadrul celei de patra ediții a Platformei de sprijin a Republicii Moldova de către secretarul General al Guvernului României, Mircea Abrudean. Oficialul a menționat că Bucureștiul și Chișinăul lucrează în prezent la un număr mare de proiecte care va ajuta Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană.
„România a susținut activ R. Moldova pe parcursul reformelor. Lucrăm împreună la un număr mare de proiecte care va ajuta R. Moldova să se apropie de UE. România a susținut calea R. Moldova de a obține independență energetică. La moment analizăm mai multe instrumente pentru a promova comerțul și investițiile”, a declarat Abrudean.
Totodată, oficialul a vorbit și despre necesitatea continuării sprijinului acordat Republicii Moldova, menționând că „este o investiție în cetățenii Moldovei”.
(...) Cu toate acestea, suntem de acord că aceste eforturi nu sunt suficiente. Noi facem pași pentru o oferi un ajutor și mai articulat. Cu un an în urmă am început acest proces la Berlin și nu putem să facem pași înapoi. Vin alegeri cruciale în Moldova cu presiune specifice, care pot să aducă instabilitate. Aceste destabilizări sunt așteptate. Respectiv, suportul colectiv pentru Moldova este necesar pentru continua prosperitatea și viitorul european. Este o investiție în cetățenii R. Moldova care împărtășesc cu noi aceleași valori. Rămânem conștienți de provocările actuale, dar încercăm să avem un parteriat strategic cu Moldova pentru a susține prioritățile cheie”, a declarat Abrudean.
Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare se reunesc marți, 17 octombrie, la Chișinău pentru a participa la Platforma de Sprijin a Republicii Moldova. Scopul evenimentului este de a mobiliza și de a concentra ajutorul țărilor dezvoltate pentru țara noastră.
Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformare democratică a Republicii Moldova.
Primele trei ediții au avut loc în 2022, la Berlin, București și Paris. În urma acestora, partenerii de dezvoltare au enunțat angajamente financiare în valoare de circa 1,4 miliarde de euro.
Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Finanțelor, din banii anunțați, în bugetul de stat au fost transferate peste 420 milioane de euro și 42 milioane de dolari.