Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 963: Moscova anunță că a respins un atac ucrainean. Gazprom, contract gigant cu Serbia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 602: Sancțiuni, atacuri și valiza atomică! Zelenski laudă ATACMS, dar Rusia acuză o greșeală gravă

18 octombrie 2023, ora 20:39

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a confirmat că Kievul a folosit rachete cu rază lungă de acțiune tactică ATACMS, livrate în secret de SUA - gest catalogat de Rusia drept o greșeală gravă. Între timp, Vladimir Putin a apărut la Beijing însoţit de ofiţeri purtând aşa-numita servietă nucleară, care poate fi folosită pentru a ordona un atac atomic. Totodată, Canada a inclus nouă persoane și șase posturi de televiziune din Republica Moldova pe lista sancțiunilor anti-Rusia, iar Chișinăul se alătură oficial sancțiunilor internaționale. Războiul prelungit a lăsat o amprentă profundă asupra stării mentale a zeci de mii de copii ucraineni, spun părinții și psihologii consultanți de publicația rusă independentă The Insider. 

Premierul român Marcel Ciolacu s-a aflat miercuri la Kiev unde a participat, împreună cu mai mulţi membri ai Cabinetului şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, la prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Ucrainei. Pe de altă parte, Vladimir Putin a reacționat după anumite declarații ale preşedintelui Joe Biden. Agenția de stat TASS controlată de Kremlin a publicat un raport în care spune că premierul armean Nikol Pașinian „urmează calea lui Vladimir Zelenski” și că Armenia însăși se transformă într-o „o altă Ucraina”. Explozii au fost auzite în Zaporojie, fiind activată alarma de atac cu rachetă în regiunile Dnipro și Zaporojie, Nikolaev și Herson, potrivit unei postări pe Telegram a comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, scrie agenția Unian. 

UPDATE Vladimir Putin a spus în ce condiții este dispus să negocieze pacea cu Kievul: "Dacă partea ucraineană dorește un proces de negociere real, este necesar să o facă nu prin niște gesturi teatrale, ci primul lucru care trebuie făcut este anularea decretului președintelui ucrainean de interzicere a negocierilor".

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a depus o coroană de flori, miercuri, la Zidul Apărătorilor Căzuţi ai Ucrainei din Kiev, în memoria tuturor celor care şi-au pierdut viaţa pentru a apăra libertatea Ucrainei, conform news.ro.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cadrul unei scurte vizite pe care oficialul român a efectuat-o în Ucraina, conform Agerpres.

UPDATE E oficial. Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este, începând de astăzi, limba română, și nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu, informează Agerpres.

UPDATE România şi Ucraina vor avea „o abordare nouă” pentru a preveni atacurile ruseşti asupra infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România, a declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Kiev, potrivit Digi24.

UPDATE Forțele rusești au devenit mai puternice când vine vorba de războiul electronic și drone, dispun încă de multe sisteme de artilerie, dar forțele terestre sunt, practic, epuizate, spune Andri Biletski, comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt a Ucrainei, scrie Gândul.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat că a instruit Forțele Aerospațiale (VKS) ale Federației Ruse să înceapă patrularea constantă a spațiului de deasupra Mării Negre cu aeronave înarmate cu complexe de rachete Kinjal, infrmează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Grupului strategic operațional ucrainean Tavriia, care conduce contraofensiva țării în sud, a declarat luni că forțele sale au doborât trei avioane rusești SU-25, potrivit Adevărul.

UPDATE Liderul de la Kremlin a continuat să vorbească despre ajutorul militar american acordat Ucrainei și a combătut părerile că Rusia pierde războiul: „Dacă Rusia a pierdut războiul, atunci de ce să furnizeze americanii ATACMS? Lăsați SUA să-și recupereze ATACMS și toate celelalte arme (livrate Ucrainei, n.red.). Lasă-l pe Biden să stea la clătite și să vină la ceaiul nostru” a declarat Putin, potrivit Libertatea.

UPDATE Potrivit Kommersant, Ministerul rus al Apărării a raportat că, în noaptea de 17 spre 18 octombrie, 28 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost interceptate și distruse de sistemele de apărare aeriană pe teritoriul mai multor regiuni rusești. Dronele au fost doborâte pe teritoriul regiunilor Belgorod și Kursk, precum și peste Marea Neagră. Potrivit Moscovei, „UAV-urile încercau să efectueze un atac terorist”. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat că a atacat cu 18 drone drone o tabără militară din apropierea aerodromului Halino regiunea Kursk. Potrivit serviciului, în apropierea aerodromului militar Halino erau staționați până la 3.000 de soldați ruși și aproximativ 80 de unități de echipament militar. În prezent, numărul exact al victimelor inamice este în curs de clarificare, scrie Libertatea.

UPDATE Legea de revocare a ratificării de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor nucleare şi-a finalizat miercuri trecerea prin camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, potrivit Reuters.

UPDATE Ucraina merită sprijinul, empatia şi toată energia noastră în acest proces de reconstrucţie, a afirmat miercuri Alexandru-Mihai Ghigiu, şef al Cancelariei prim-ministrului României, la Forumul Rebuilding Ukraine, care are loc la Bucureşti, potrivit Știripesurse.

UPDATE The Guardian prezintă povestea lui Branko (un pseudonim) – un sârb care la începutul lui septembrie a zburat de la Belgrad la Moscova. După câteva zile petrecute în capitala Rusiei, a fost dus, împreună cu alți trei conaționali, la un centru de recrutare din Krasnogorsk, oraș situat lângă Moscova, unde cu toții au semnat un contract cu armata rusă. „Totul a decurs extrem de rapid. Într-o singură zi am devenit soldat al Rusiei. Acum aștept să fiu trimis în Ucraina”, le-a spus el jurnaliștilor britanici care l-au contactat pe Telegram, potrivit Spotmedia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost filmat în China în timp ce era însoțit de ofițeri care cărau așa-numita valiză nucleară, instrumentul folosit în eventualitatea în care ordonă un atac nuclear, relatează Reuters. Liderul rus s-a întâlnit la Beijing cu omologul său chinez, iar apoi a fost filmat în timp ce se îndrepta către o altă întâlnire, înconjurat de securitate și urmat de doi ofițeri ai Marinei ruse, fiecare cu câte o valiză. Camerele au dat zoom pe una dintre ele.

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că a discutat cu omologul său chinez, Xi Jinping, inclusiv despre Ucraina și Orientul Mijlociu, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că rachetele americane cu rază lungă de acţiune ATACMS furnizate Kievului nu vor schimba radical situaţia de pe front şi nu vor face decât să prelungească „agonia” Ucrainei, informează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Preşedintele Joe Biden va cere Congresului SUA un pachet comun de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel, Taiwan şi criza migranţilor de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, a declarat marţi pentru AFP o sursă sub rezerva anonimatului. Pachetul de 100 de miliarde de dolari, dezvăluit iniţial de agenţia Bloomberg, îşi propune să-i reunească pe democraţi, care cer de mai multe săptămâni un ajutor suplimentar pentru Kiev, şi pe republicani, care doresc mai ales fonduri pentru lupta împotriva crizei migranţilor de la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic, notează Spotmedia.

UPDATE Trupele ruse au lansat proiectile asupra satului Obuhivka, lângă Dnipro, 6 case au fost distruse, o persoană a fost ucisă și alte patru au fost rănite, a afirmat Serhii Lisak, seful Administrației Militare Regionale Dnipropetrovsk, și Ministerul ucrainen de Interne, preluați de Ukrainska Pravda. Imaginile arată satul ras de atacul rusesc. De asemenea, în dimineața zilei de 18 octombrie, trupele ruse au lovit regiunea Herson cu bombe aeriene ghidate. Un bărbat și au rănit o femeie au murit. Au fost distruse locuințelor și o instituție de învățământ, scrie Libertatea.

UPDATE Republica Moldova se alătură oficial sancțiunilor internaționale. Guvernul de la Chișinău a aprobat azi mecanismul care prevede implementarea acestor restricții. Astfel, conform proiectului, statele, guvernele ori persoanele și entitățile care au comis genocid, infracțiuni împotriva umanității sau a păcii, infracțiuni de război, tortură sau alte tratamente crude și inumane, inclusiv asasinatele, răpirea de persoane ori detenții arbitrare, vor fi supuse sancțiunilor. Măsurile vor fi aplicate în țara noastră atât asupra cetățenilor străini, cât și moldoveni care vor încălca legea și se vor eschiva de la urmărire penală. De asemenea, vor fi vizate și persoanele care actualmente sau în ultimii zece ani au avut legături cu cei sancționați. Pentru a intra în vigoare, subiectul urmează să fie dezbătut și aprobat în Parlament.

UPDATE „În Ucraina se gândesc la procesul de negociere. Aceasta este o transformare în direcția corectă: e de laudă, dar asta nu este suficient”, a declarat Vladimir Putin în China.

UPDATE ISW îl contrazice pe Putin. Introducerea rachetelor în luptă a fost analizată și de experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), care consideră că rușii vor suferi pierderi consistente înainte de a se adapta. Cert este că rezultatul imediat este diminuarea eficienței folosirii elicopterelor de atac de către ruși, care le-au fost de mare ajutor în această vară pentru a contracara și încetini ofensiva ucraineană, notează Spotmedia.

UPDATE Decizia Washingtonului de a trimite rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune în Ucraina a fost „o greşeală gravă” care va avea consecinţe serioase, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei în SUA, după ce Kievul a declarat că a folosit aceste arme pentru prima dată, transmite Reuters. „O nouă eroare a SUA”, astfel a catalogat și Vladimir Putin, aflat în China, livrarea rachetelor ATACMS, menționând că „reprezintă un pericol în plus”, dar „rezultate nu vor fi” și că „Rusia poate respinge atacurile efectuate cu aceste rachete”.

UPDATE „Operațiunea specială” a lui Putin a dus la apariția unui număr mare de veterani cu handicap în Rusia. Mai mult de jumătate dintre ei au amputații de picior sau braț.Aceste date au fost anunțate de ministrul adjunct al Muncii din Federația Rusă, Alexey Vovcenko, vorbind în fața Consiliului Federației.Oficialul a recunoscut că războiul împotriva Ucrainei a dus la apariția unui număr mare de bărbați cu dizabilități severe. Nu a dat cifrele exacte, deoarece acestea sunt un secret militar."Nu voi dezvălui public numărul, dar vreau să spun că persoanele cu dizabilități recunoscute cu amputații reprezintă aproximativ 54% din toți cei examinați. Aceasta este într-adevăr o problemă șocantă. Este foarte mult", a spus oficialul de la Kremlin. El a spus că militarii care participă la „operațiunea specială” își pierd picioarele cel mai des (80% din toate amputații), restul de 20% își pierd brațele, potrivit Ziare.com.

UPDATE Statele Unite au transferat aproximativ 20 de rachete ATACMS în Ucraina, relatează New York Times, citând surse. Anterior, agenția Associated Press transmisese că 12 rachete au ajuns în Ucraina. 

UPDATE Doi oameni au murit și mai mulți sunt răniți după ce o rachetă a distrus un bloc din orașul ucrainean Zaporojie. Potrivit autorităților, doi bărbați au fost uciși, iar trei persoane au fost rănite, doi bărbați de 25 și 29 de ani, precum și o femeie de 48 de ani. Autoritățile regionale spun că bombardarea a fost efectuată cu rachete S-300.

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri, la Forumul Rebuilding Ukraine, că Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung în privinţa procesului de reconstrucţie şi a susţinerii integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană, potrivit Știripesurse.

UPDATE Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiului de Securitate Națională de la Casa Albă, John Kirby, Coreea de Nord a trimis Rusiei în ultimele săptămâni 1.000 de containere cu muniții și echipamente militare care vor fi folosite în mod sigur pentru atacuri asupra unor orașe și civili din Ucraina. Dar noi imagini din satelit, obținute de The Washington Post și analizate de centrul de reflecție Royal United Services Institute (RUSI) din Marea Britanie, sugerează o operațiune mult mai elaborată, notează Business Insider, citat de Adevărul.

UPDATE Liderul militar ucrainian din Zaporojie, Yuriy Malashko a anunțat că rușii au lansat șase lovituri cu rachete pe teritoriul orașului, unul dintre ei a lovit o clădire înaltă din centru. Secretarul Consiliului Local Zaporojie, Anatoly Kurtev, a informat că este în desfășurare o operațiune de căutare și salvare, adaugă agenția Unian, potrivit Adevărul. 

UPDATE Se pare că preşedintele american Joe Biden ia în considerare o cerere suplimentară evaluată la aproximativ 100 de miliarde de dolari care ar include ajutor de apărare pentru Ucraina şi Israel, potrivit Bloomberg, citând surse anonime, potrivit Mediafax.

UPDATE Dimitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean,, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, că o întâlnire la nivel de consilieri de securitate, la care se va discuta soluționarea conflictului, va avea loc la sfârșitul lunii octombrie, dar nu la Istanbul, după cum a raportat anterior mass-media. Publicația Ukrainska Pravda a citat surse informate care au transmis că negocierile vor avea loc în Malta, scrie Libertatea.

UPDATE Moscova recunoaște că deține controlul asupra celor șase televiziuni moldovenești, incluse zilele trecute de autoritățile canadiene în lista de sancțiuni. Astfel, ambasadorul Rusiei la Ottawa, Oleg Stepanov, leagă decizia Guvernului condus de Justin Trudeau de așa zisa ”tentativă de a răspândi rusofobia”, transmite agenția de presă TASS, scrie Știripesurse.

UPDATE Ministerul rus de Externe a considerat miercuri că lovitura asupra unui spital din Gaza ce a ucis sute de palestinieni este o „crimă şocantă.”  

UPDATE Generalul Valeri Zalujnîi, comandant șef al Forțelor Armate Ucrainene și membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a postat imagini din timpul lansării unei rachete ATACMS.

UPDATE Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei, ci a vrut să lege relaţii strânse cu ea, i-a spus marţi premierul ungar Viktor Orban preşedintelui Vladimir Putin, în marja unui summit al Noilor Drumuri ale Mătăsii, în China, organizat de către preşedintele chinez Xi Jinping, potrivit unui traducător al televiziunii publice ruse, relatează Reuters, potrivit news.ro.

UPDATE Ministerul Integrării a anunţat că un fond de 180.000.000 Hrivine, aproximativ 5 milioane dolari, a fost alocat pentru sprijinirea prizonierilor de război ucraineni şi a familiilor acestora, notează Mediafax.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că o strânsă coordonare cu China în materie de politică externă este crucială într-o lume dificilă, potrivit Reuters. „În condițiile dificile actuale, o strânsă coordonare în materie de politică externă este deosebit de necesară - ceea ce facem, iar astăzi vom discuta și despre toate acestea", i-a spus Putin omologului său chinez Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing, potrivit HotNews.

UPDATE Ucrainenii au folosit în acest atac ATACMS (sisteme de rachete tactice pentru armată), pe care SUA le-au furnizat în secret Kievului, potrivit informațiilor apărute în mai multe publicații americane. Este pentru prima dată în cele 20 de luni de război când ucrainenii au folosit acest tip de rachete. Utilizarea lor pe câmpul de luptă a fost confirmată marți seară de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a transmis „mulțumiri speciale SUA”. „Mulțumim tuturor celor care luptă și lucrează pentru Ucraina! Mulțumim tuturor celor care ajută! Astăzi, adresăm mulțumiri speciale Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt complet îndeplinite. ATACMS și-au dovedit valoarea”, a transmis Zelenski, într-un mesaj video, citat de agenția ucraineană Unian.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va sosi miercuri la Phenian pentru întâlniri considerate ca pregătind terenul pentru o vizită a preşedintelui Vladimir Putin, care a intensificat cooperarea cu Coreea de Nord, izolată politic, transmite Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Decizia Bulgariei de a impune o taxă asupra tranzitului de gaze rusești este o mișcare „ostilă”, care amenință siguranța aprovizionării, au declarat Ungaria și vecinul său din sud, Serbia, într-o declarație comună marți, scrie B1.

UPDATE Preşedintele ucrainean a afirmat că a avut în cursul zilei o „lungă” întâlnire cu şeful serviciului de informaţii al armatei, generalul Kirilo Budanov, cu privire la „riscurile-cheie” şi la răspunsul care trebuie dat. De asemenea, el a reafirmat că obiectivul Ucrainei rămâne deschiderea negocierilor de aderare la UE în acest an şi a arătat că parlamentul face paşi în acest sens adoptând legislaţia necesară.

UPDATE Ucraina a lansat marţi asupra forţelor ruse rachete americane ATACMS cu rază lungă de acţiune, afirmă surse confidenţiale preluate de Reuters. Rachetele au fost folosite în atacarea aerodromurilor rusești din Luhansk și Berdiansk, în ceea ce armata ucraineană a numit „Operațiunea Libelula”.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a subliniat miercuri alinierea profundă a ţării sale cu China, în timp ce a apărut pe scenă ca invitat de onoare la o reuniune globală la Beijing, unde liderul chinez Xi Jinping şi-a prezentat viziunea sa pentru o ordine mondială reformată, notează Mediafax.

UPDATE Armata rusă a lansat un atac cu rachete în regiunea Zaporijia din Ucraina. Una dintre acestea a lovit o clădire rezidențială din centrul orașului. Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite. Atacul a fost lansat la câteva ore după ce armata ucraineană folosit rachete americane cu rază lungă de acțiune și a reușit să distrugă echipamente militare rusești.

UPDATE După ce Vlad Plahotniuc și Ilan Șor au ajuns în lista celor interziși în Canada, Guvernul de la Ottawa a extins lista sancțiunilor cu încă nouă cetățeni ai Republicii Moldova. Este vorba de persoane asociați cu cei doi oligarhi, dar și promotori ai ideologiei Kremlinului. Decizia guvernului Canadian o vizează pe Vera, una dintre surorile lui Plahotniuc, dar și politicieni din anturajul lui Șor, cum ar fi Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei și foștii deputați ai fracțiunii Șor - Igor Himici și Maria Albot. În lista celor interziși în Canada se numără și consilierii locali din capitală Valeriu Klimenko și Serghei Burgudji, ambii exponenți ai grupului Șor. Amintim că oligarhii moldoveni Vlad Plahotnuc și Ilan Șor mai au și interdicția de a călători în Statele Unite, țările membre UE, dar și Mare Britanie și Elveția. Sancțiunile presupun și înghețarea activelor celor vizați, în cazul în care astfel de active sunt înregistrate pe teritoriul acestor țări.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a respins unele comentarii ale președintelui american Joe Biden, spunând într-un interviu acordat la Beijing că interesele Moscovei nu pot fi suprimate și că politicienii americani ar trebui să învețe să-i respecte pe ceilalți. Putin a răspuns la comentariile președintelui american Joe Biden care a declarat într-un interviu pentru CBS News: „Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă, de fapt, unim toată Europa și Putin este în sfârșit înlăturat, acolo unde nu mai poate provoca genul de probleme pe care le-a cauzat”, notează Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 601: Reuniune la Chișinău, premieră distructivă, atac la Odesa și „operațiunea Libelula”! Rusia ar fi început propria ofensivă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 600: Alerta Maiei Sandu și avertizare de iarnă grea! Podoliak: „Prețul opririi războiului e prea mare”
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
A vrut să facă business cu mâncare pentru animale? Cum a fost reținut un șofer în timp ce încerca să treacă vama
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Mobila de la Jocurile Olimpice, vândută într-o rețea de magazine din Paris. La cât se ridică prețul unei canapele sau fotoliu
/VIDEO/ Mobila de la Jocurile Olimpice, vândută într-o rețea de magazine din Paris. La cât se ridică prețul unei canapele sau fotoliu

/VIDEO/ Explozie masivă la o benzinărie din Cecenia. Patru morți, printre care și doi copii

missing
13 octombrie 2024, ora 12:00

Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise sâmbătă în urma unei explozii la o stație de alimentare cu combustibil din capitala cecenă Groznîi din Rusia, conform Ministerului pentru Situații de Urgență al regiunii, citat de Reuters. Și Libertatea.

Explozia rezervorului de combustibil a provocat un incendiu masiv, care a rănit alte cinci persoane.

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat pe Telegram că a preluat personal controlul asupra situației.

„Cei responsabili pentru explozie vor fi aduși în fața justiției”, a scris el, fără a oferi detalii suplimentare. Explozii similare au avut loc și în Dagestan, regiunea vecină, unde 13 persoane au murit în luna septembrie 2024 și alte 35 de persoane în august 2023. Capitala cecenă Groznîi se află la aproximativ 1.500 de kilometri sud de capitala Moscova. 

Autoritățile regionale au declarat că motivul pentru care s-a petrecut explozia este încă necunoscut, dar a fost deschisă o anchetă penală.

Publicația rusă Shot a scris pe Telegram că în timpul ultimei inspecții din 2021, Rostekhnadzor a constatat nouă încălcări de protocol la stația de benzină Lider. Printre acestea se numărau lipsa echipamentelor automate de monitorizare și detectare a scurgerilor, lipsa unei supape de reținere pe conducta de evacuare, iar dispozitivele de golire și umplere funcționau în condiții nesigure.

Verde-n ochi: Apostoli ai minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia. Noua ediție Verde-n ochi cu Mariana Rață este despre pensii. În ultima perioadă, am discutat cu mai mulți pensionari de la noi. Toți ei se plâng de pensia mică pe care o primesc. O bătrânică din Cantemir cu greu își stăpânea lacrimile în timp ce îmi vorbea despre pensia ei de 1200 de lei, din care cu greu se descurcă singură. Femeia întreba disperată când se vor mări pensiile și pentru bătrânii noștri necăjiți?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist TV8.md, reporter TV sau editor video
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/PROMO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretele lui Vasile Tarlev, Bitcoinul Nataliei Morari și cine stă în spatele Victoriei Furtună
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/PROMO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei
Fata de 14 ani din Ungheni, găsită după două săptămâni de la dispariție. Starea minorei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.