Asociația Promo-Lex a prezentat al treilea raport de monitorizare a campaniei pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, prin care constată o creștere semnificativă a cazurilor ce pot fi calificate drept abuz de resurse administrative, o implicare tot mai activă a funcționarilor publici în activitățile de campanie și raportarea incompletă a cheltuielilor de campanie de către concurenții electorali.
În perioada monitorizată, observatorii Promo-Lex au constatat că de la debutul campaniei electorale, numărul cazurilor de abuz de resurse administrative s-a majorat de aproape trei ori și a ajuns la cel puțin 43 de cazuri. În 18 cazuri, persoane care dețin funcții publice s-au implicat în activități de campanie în favoarea PAS. Totodată, în 11 cazuri, candidații și-au atribuit meritele pentru lucrările/serviciile de uz public efectuate din bani publici (6 – PAS, 2 – PS, 2 – MAN, 1 – LOC)
- De asemenea, s-au înregistrat 9 situații când s-au organizat întruniri electorale în cadrul instituțiilor publice, cu angajații instituțiilor respective (5 – PSRM, 2 – PAS, 1 – CUB și 1 – PCRM).
- Un caz cu potențial de corupere a alegătorilor se referă la oferirea plicurilor cu bani în cadrul unui eveniment public organizat de Guvernatoarea UTAG cu sprijinul Fundației „Miron Șor”.
- De asemenea, au fost observate cel puțin 14 cazuri de distribuire a publicității electorale cu încălcarea prevederilor legale (6 – PAS, 3 – PSRM; 2 – PSDE; 2 – PDCM; 1 – PR) și 6 cazuri în care publicitatea electorală era distribuită concomitent cu cea politică (4 -PAS, 1 – PSDE și 1 – PSRM).
- La capitolul prezentarea rapoartelor financiare din campanie, Promo-Lex a constat că acestea sunt publicate cu depășirea termenului și în format ce nu corespunde principiului datelor deschise. De asemenea, până la lansarea prezentului raport de observare a alegerilor, pe pagina web a autorității electorale nu a fost publicat nici un raport financiar al candidaților independenți.
În perioada 6 – 13 octombrie 2023, 14 formațiuni politice au raportat venituri în sumă totală de 14,6 milioane de lei, dintre care 14,1 milioane de lei – mijloace financiare și 555 mii lei – donații materiale. 79% din totalul veniturilor declarate au fost raportate de 4 partide politice (PAS – 33%, PSRM – 23%, PN – 12% și MAN – 11%). Celorlalte 10 partide politice le revin doar 21% din veniturile raportate.
Cele 14 partide politice au raportat cheltuieli de 11 milioane de lei, dintre care 10,5 milioane de lei au fost în bani și 555 mii lei din donații materiale. Cele mai multe cheltuieli au fost raportate de PAS – 41%, PN – 16%, PSRM – 15% și PSDE – 6%.
În rezultatul monitorizării civice, MO Promo-LEX a estimat o sumă totală neraportată la CEC de cel puțin 953.228 de lei pentru activități de campanie desfășurate de 22 de concurenți electorali.