Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 14: Alertă oficială și ajutor pe pauză! Israelul anunță 3 faze ale războiului, iar Hamas cere mobilizare

20 octombrie 2023, ora 14:24

„Având în vedere situația de insecuritate din Orientul Mijlociu generată de războiul din Israel, care este însoțită de multiple proteste și revolte sociale în țările din regiune, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban și Iordania, să exercite prudență sporită. Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine. Totodată, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul și au necesitatea de a fi consultați pe probleme consulare, sunt îndemnați să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia: ankara@mfa.gov.md, https://turcia.mfa.gov.md, +905416872104, în regim 24/7. Centrul de Apel al MAEIE: telefon 0 80 090 990, gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau +373 22 23 20 02”, se arată în alerta de călătorie emisă de ministerul de Externe de la Chișinău. 

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. 

Situaţia din Fâşia Gaza este departe de rezolvare, în ciuda eforturilor diplomatice care au culminat cu vizita lui Joe Biden. Preşedintele american a asigurat Israelul că Statele Unite îi vor sta alături cât va fi nevoie, dar singura soluţie de pace rămâne varianta celor două state suverane şi independente. Liderul de la Casa Albă a reuşit să obţină de la oficialii israelieni doar promisiunea că nu vor bloca ajutoarele umanitare care trebuie să ajungă la civilii din Gaza. Astăzi a ajuns în Israel şi premierul britanic, Rishi Sunak, iar în zilele următoare este aşteptat preşedintele Franţei, Emanuel Macron. Cel puţin 1.400 de israelieni au fost ucişi în conflict, în timp ce 3.500 de palestinieni au fost ucişi. La aproape o zi de la atacul devastator asupra unui spital din Gaza, a avut loc un alt bombardament în apropierea unui centru medical. Masacrul din Fâşia Gaza a generat proteste în mai multe colţuri ale lumii, notează Money. Totodată, punctul de frontieră Rafah de la graniţa cu Egiptul prin care ar putea fi transportate ajutoarele umanitare pentru populaţia din Fâşia Gaza nu se deschide vineri dimineaţă, au precizat mai multe surse pentru CNN. Reprezentanţii ONU anunţă că sunt „discuţii avansate” cu toate părţile implicate pentru a începe livrările de ajutoare în Gaza.

UPDATE O persoană originară din Republica Moldova se numără printre victimele războiului declanșat de gruparea Hamas în Israel. Informația a fost oferită de Ministerul de Externe de la Chișinău, care a precizat că victima s-a născut în Republica Moldova, dar nu deținea cetățenia țării. 

UPDATE Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri, 20 octombrie, Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, scrie Ziare.com.

UPDATE Un purtător de cuvânt al Hamas se numără printre cei peste 60 de membri ai organizației militante reținuți de Israel în raiduri peste noapte în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel, care simte tot mai mult impactul luptelor din Gaza, potrivit CNN.

UPDATE O ordonanţă de urgenţă ce vizează canalul de ştiri Al Jazeera fost aprobată vineri. Ordonanța guvernul israelian  prevede închiderea temporară a canalului, potrivit  agenţiei TPS. „Israelul este în război pe uscat, în aer, pe mare şi în minte. Nu vom permite în niciun fel emisiuni care dăunează securităţii statului”, a declarat ministrul israelian al comunicaţiilor, Shlomo Karhi, care a iniţiat demersul, potrivit Cotidianul.

UPDATE Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat programului „60 de minute „, difuzat pe canalul „Rossia 1”, că Rusia este fidelă hotărârilor Consiliului de Securitate cu privire la necesitatea creării statului Palestina în granițele din 1967.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit vineri că actuala campanie militară din Gaza contra grupării se va desfășura în trei faze principale, ultima fiind cea prin care Israelul renunță la orice responsabilitate pentru viața din Fâșia palestiniană, transmit Reuters, Haaretz și The Jerusalem Post. El a explicat că războiul va fi împărțit în trei faze, dintre care prima este „o campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii" pentru a distruge Hamas. După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică".

UPDATE Orice escaladare sau chiar continuare a acţiunii militare a Israelului împotriva Fâşiei Gaza va fi „catastrofală” pentru populaţia locală, a declarat, vineri, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Cel puţin 16 creştini palestinieni au fost ucişi de un bombardament al armatei israeliene asupra bisericii ortodoxe Sfântul Porfirie din Fâşia Gaza, unde se refugiau sute de oameni, inclusiv familii cu copii, au anunţat vineri surse oficiale palestiniene.

UPDATE O ofensivă militară terestră a armatei Israelului în Fâșia Gaza ar dura ani și ar implica lupte îngrozitoare, a declarat generalul de top american David Petraeus, care a luptat atât în ​​Irak, cât și în Afganistan.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat, vineri, 20 octombrie, noi informații cu privire la statutul ostaticilor și al persoanelor dispărute luate de Hamas în urma atacului brutal din 7 octombrie. IDF a spus că majoritatea ostaticilor sunt în viață, potrivit Ziare.com.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Hamas a fost arestat în timpul raidurilor făcute de armata israeliană în Cisiordania. Informaţia a fost confirmată vineri, pentru CNN, de Agenţia de Securitate a Israelului Shin Bet.

UPDATE Fiul unui lider fondator al Hamas rupe tăcerea și denunță gruparea teroristă după ce s-a întors împotriva propriei sale familii și s-a convertit la creștinism când a văzut ororile comise de grupare. "Nu le pasă" de palestinieni, ei "folosesc poporul palestinian ca scut uman", susține Mosab Hassan Yousef, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, va participa la un summit pentru pace care va avea loc sâmbătă la Cairo, a declarat un oficial palestinian pentru agenţia de presă Reuters. Anterior şi-au anunţat participarea la acest summit preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell şi preşedintele Ciprului, Nikos Christodoulides.

UPDATE Oficialii israelieni din domeniul securității au anunțat că sunt gata să lanseze ofensiva terestră în Gaza, despre care susțin că va fi mult mai cuprinzătoare și mai feroce decât în orice alt conflict anterior cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

UPDATE Pe canalul rus de propagandă „Soloviev Live” a avut loc un atac cu insulte la adresa purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Propagandistul Evgheni Satanovski a confirmat zvonurile despre problemele cu alcoolul ale oficialului rus de rang înalt. Satanovski și-a pierdut cumpătul din cauza declarațiilor antisemite ale lui Zaharova în legătură cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu."Mașa Zakharova, din principiu, nu-i plac prea mult evreii și nu suportă Israelul, și nu prea ascunde acest lucru. Un gunoi alcoolic care este totuși purtătorul de cuvânt al Ministerului nostru de Externe", a spus propagandistul Kremlinului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Reprezentantul partidului israelian de guvernământ Likud, Amir Weightman, a amintit la postul de televiziune propagandist Rusia Today, de sprijinul Kremlinului pentru militanții din gruparea islamistă Hamas, amenințând cu pedepsirea acestor fapte.

UPDATE Mulți dintre teroriștii Hamas care au participat la atacul din 7 octombrie din sudul Israelului aveau în buzunare un drog cunoscut și sub numele de cocaina săracului. Produs în Liban și Siria, drogul este folosit și de teroriștii ISIS, scrie La Stampa.

UPDATE Echipele care participă la misiuni de căutare în cartierele aflate în apropierea graniței cu Gaza încă găsesc cadavre printre clădirile dărâmate. Imaginile sunt greu de descris, și chiar și salvatorii cu experiență fac cu greu față situației. Printre ultimele trupuri găsite sunt cel al unei femei goale, cu picioarele legate cu sârmă și ale 20 de copii legați între ei și arși, scrie BBC.

UPDATE Mai multe persoane care se adăposteau în Biserica Sfântul Porfirie din Fâșia Gaza au fost ucise într-un bombardament, potrivit Daily Mail. Al Jazeera susține că a vorba despre un bombardament și că au murit opt oameni.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Jonathan Conricus, a reiterat că militarii sunt pregătiți deja pentru invazia terestră. "Vorbim despre un ordin iminent de invazie, care poate fi dat în orice moment. Reprezentanții armatei au confirmat presei din întreaga lume că în acest moment militarii sunt pregătiți. Printre cei peste 300.000 de soldați care sunt masați la granița cu Fâșia Gaza, foarte mulți sunt rezerviști. Au fost aduși după o anumită pauză și a fost nevoie de ceva timp pentru antrenarea lor pentru a participa la această misiune, scrie Antena3.

UPDATE Principalul centru medical din Gaza, Spitalul Al-Shifa din Gaza City, mai are combustibil pentru funcţionarea generatoarelor pentru 24 de ore, a afirmat organizaţia Medici fără Frontiere, potrivit CNN.

UPDATE  Alți doi cetățeni americani au fost identificați ca ostatici în mâinile Hamas. Este vorba despre doi soți de 70 de ani, respectiv 72 de ani, răpiți în apropierea unui cătun israelian, la doar câțiva kilometri de granița cu Gaza, potrivit Digi24.

UPDATE Șeful ONU, Antonio Guterres solicită încetarea focului și să permită accesul palestinienilor din Gaza la combustibil, alimente, apă și medicamente.

UPDATE Războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare strict controlate din China, creând o adevărată prăpastie între cei care susțin dreptul Israelului de a riposta și o varietate de voci pro-palestiniene – inclusiv o creștere a opiniilor antisemite, scrie CNN.

UPDATE Un distrugător american „operând în nordul Mării Roşii" a doborât trei rachete sol-sol şi mai multe drone „care se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel" şi lansate de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Pentagonul, potrivit Adevărul.

UPDATE Israelul le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Turcia cât mai curând posibil pentru propria lor securitate, invocând „ameninţări teroriste” tot mai mari pentru populația din străinătate, a indicat consulatul statului evreu din Istanbul, potrivit Money.

UPDATE Reuters citează un raport nesecret al serviciilor de informaţii americane, potrivit căruia estimarea victimelor exploziei de la spitalul din Gaza ar fi între 100 şi 300, dar mai aproape de limita inferioară. Până la 500 de persoane ar fi fost ucise, spun de partea lor palestinienii, care pun atacul pe seama Israelului, în timp ce armata israeliană acuză că o rachetă trasă asupra teritoriului său a deviat de la traseu, potrivit Rador.

UPDATE Moody's a anunțat joi că supune ratingul datoriei pe termen lung a Israelului, în prezent A1, unei revizuiri în vederea unei posibile retrogradări, ca urmare a izbucnirii războiului cu Hamas, potrivit AFP.

UPDATE Lumea nu poate renunţa la o soluţie cu două state pentru conflictul Israel-Palestina, susţine preşedintele american Joe Biden. "Oricât de greu este, nu putem renunţa la pace. Nu putem renunţa la o soluţie cu două state. Israelul şi palestinienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă, demnitate şi pace”, a declarat Biden, potrivit Mediafax.

UPDATE David Petraeus, fostul director al CIA, a vorbit într-un interviu acordat publicației Foreign Policy despre războiul declanșat de Hamas și despre provocările care stau în fața Israelului. Generalul american în retragere dezvăluie faptul că guvernul premierului Netanyahu trebuie să aibă un plan ”diabolic” în Fâșia Gaza, care să implice și o viziune de viitor pentru regiune, nu numai o eliminare a militanților, potrivit Ziare.com.

UPDATE Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut, joi seara, un anunț de ultimă oră. Mesajul șefului organizației teroriste vine chiar înainte ca trupele israeliene să ia cu assalt Fâșia Gaza, cu trupe la sol, potrivit ultimelor informații care au apărut în mass-media din Israel. "Facem apel la masele națiunii noastre pentru o mobilizare generală vineri sub titlul „Nu Lasă agresiunea să se te oprească‬⁩ și NU pentru deplasare sau o patrie alternativă. Laud mișcarea populară de masă care a ieșit și a declarat că nu este singur", a spus acesta într-o înregistrare pe rețeaua X, notează Știripesurse.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus trupelor adunate la graniţa cu Gaza că în curând vor vedea teritoriul palestinian "din interior", potrivit unui comunicat al biroului său, relatează The Guardian. "Acum vedeţi Gaza de la distanţă, dar în curând o veţi vedea din interior. Va veni comanda", a spus Gallant, citat în comunicat. Comentariile sale sugerează că s-ar putea apropia o invazie terestră. Armata israeliană a declarat anterior că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară, sporind pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, "cu accent pe operaţiuni terestre semnificative", notează Observator.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a condamnat acţiunile Hamas şi ale preşedintelui rus Vladimir Putin în discursul său adresat poporului american din Biroul Oval. „Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democraţie vecină”, a declarat Biden. Preşedintele american a explicat de ce contează pentru Statele Unite aceste războaie. „Ştiu că aceste conflicte pot părea îndepărtate şi este firesc să ne întrebăm de ce contează asta pentru America. Aşadar, permiteţi-mi să vă împărtăşesc de ce menţinerea securităţii Israelului şi Ucrainei este vital pentru securitatea naţională a Americii. Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, provoacă mai mult haos, moarte şi  distrugere. Alianţele americane sunt cele care ne ţin, America, în siguranţă. Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte naţiuni vor să lucreze. Să punem toate acestea în pericol dacă plecăm din Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului, pur şi simplu nu merită”, a punctat Biden, transmite Mediafax.

UPDATE Comisarul de poliție israelian, Kobi Shabtai, a declarat, miercuri, că protestatarii care susțin Gaza pot pleca spre zona controlată de Hamas cu autobuzele, potrivit The Times of Israel, scrie Mediafax.

UPDATE Germania anunţă că va majora cu 50 de milioane de euro ajutoarele pentru civilii palestinieni din Gaza, în contextul în care criza umanitară se agravează pentru cele 2,3 milioane de persoane blocate în această zonă, scrie Antena3.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat că va trimite vineri o „cerere urgentă de buget” Congresului pentru a „finanţa nevoile de securitate naţională ale Americii în scopul susţinerii partenerilor noştrii, Israel şi Ucraina”. „Este o investiţie inteligentă care va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generaţii. Ajută-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajută-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, s-a adresat preşedintele poporului american din Biroul Oval, potrivit Mediafax.

UPDATE Parlamentul European a votat o rezoluție care cere o pauză umanitară în Gaza, după ce a condamnat Hamas și a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional, scrie AP. În același timp, reprezentanții Parlamentului European au cerut intensificarea asistenței umanitare în Gaza și au cerut o anchetă independentă în cazul exploziei de la spitalul Al Ahli, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a promis că va repatria ostaticii americani. „Aşa cum le-am spus familiilor americanilor ţinuţi captivi de Hamas, căutăm toate căile pentru a-i aduce acasă pe cei dragi. Ca preşedinte, nu există o prioritate mai mare pentru mine decât siguranţa americanilor ţinuţi ostatici”, a declarat Biden, notează Mediafax.

UPDATE Armata libaneză a transmis vineri că un jurnalist a fost ucis de foc de armă israelian în apropierea satului libanez sudic Hula. Armata a comunicat într-o declaraţie că forţele israeliene au vizat şapte membri ai presei cu rafale de mitralieră, ucigând un jurnalist şi rănind un altul. Aceasta nu a identificat victima. Armata israeliană a transmis că investighează situaţia, scrie Rador.

UPDATE Forțele israeliene au ucis joi nouă palestinieni în Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, în timp ce războiul dintre Hamas și Israel continuă în Fâșia Gaza. Cel puțin 75 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de forțele israeliene sau de coloniști israelieni din 7 octombrie, când mișcarea islamistă care conduce Gaza a lansat un atac sângeros pe teritoriul israelian, declanșând un nou război care a făcut mii de victime, notează Antena3.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 13: Declarație la Chișinău și primele ajutoare! UNICEF: Criza umanitară din Gaza este catastrofală
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 12: Sute de morți, precizările Chișinăului și criticile UE! OMS: „Situația din Gaza devine incontrolabilă”
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ S-au găsit soluții! Malul drept va rezista fără energie de urgență pe 14 ianuarie. Anunțul Energocom
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1056: Risc în Europa și atac masiv în Rusia! Moscova amenință Moldova, iar Biden îl ironizează pe Putin

14 ianuarie 2025, ora 23:32

Ucraina a bombardat masiv Rusia în noaptea de luni spre marți, cu rachete ATACMS și sute de drone, susțin rușii, potrivit Kyiv Independent. De altfel, este vorba despre cel mai mare atac din acest an. Un atac cu drone, desfășurat noaptea trecută, a cauzat pagube unei facilități industriale din orașul Engels, situat în regiunea Saratov din Rusia. Autoritățile locale nu au oferit detalii suplimentare despre locul vizat. Engels se află la aproximativ 600 de kilometri de linia frontului din Ucraina. Aeroporturile din oraşele Kazan, Kaluga, Saratov şi Tambov au suspendat zborurile în urma atacului ucrainean cu drone.

Ascensiunea forțelor politice pro-ruse în Europa Centrală și de Est creează o amenințare semnificativă pentru efortul de război al Ucrainei, în special prin influențele asupra statelor cheie ca România, care joacă un rol vital în susținerea Kievului. Cel mai recent semnal al acestui trend este legat de alegerile prezidențiale din România, potrivit unui raport al Le Monde. Cea mai serioasă alertă pentru Ucraina sunt alegerile prezidențiale din România. Candidatul pro-rus Călin Georgescu a promis că va opri toate livrările de arme dacă va câștiga. Alegerile vor fi reluate, dar Georgescu și-ar putea întări scorul prin mobilizarea părții electoratului încă șocată de anularea votului, încă prost explicată de autorități.

UPDATE Noi sperietori de la Moscova! Nicolai Patrușev, consilierul liderului de la Kremlin, a declarat într-un interviu pentru publicația „Komsomolskaia Pravda” că Republica Moldova ar putea dispărea sau ar putea fi înghițit de un alt stat dacă va promova politici anti-rusești. Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat la aceste declarații pe care le califică drept ingerințe în treburile interne. În același interviu, Nicolai Patrușev a dat vina pe autoritățile de la Chișinău pentru criza energetică din stânga Nistrului, generată începând cu 1 ianuarie 2025, deși Rusia a sistat livrările de gaz și nu rezervat o rută de ocolire a Ucrainei, care a interzis tranzitul.

UPDATE În încercarea de a preveni un colaps economic, Vladimir Putin ia în considerare propuneri de înghețare a conturilor bancare rusești și de introducerea a raționalizării alimentelor, potrivit Express.co.uk. O analiză efectuată de un fost bancher de la Morgan Stanley (una dintre cele mai mari și importante bănci de investiții din lumea) a evidențiat că, din cauza cheltuielilor sale militare continue, economia rusă s-ar putea confrunta cu un colaps corporativ și bancar. Președintele rus Vladimir Putin a aprobat un buget record pentru apărare, punând deoparte 32,5% din cheltuielile totale ale guvernului pentru 2025, în valoare de 126 de miliarde de dolari, scrie Adevărul.

UPDATE Rusia este dispusă să negocieze „garanţii de securitate" pentru Ucraina, dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spaţiul eurasiatic, a declarat marţi ministru rus de externe Serghei Lavrov, care a subliniat că aşteaptă din partea preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, „iniţiative concrete" pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Jumătate din energia electrică consumată în Republica Moldova, pe malul drept al Nistrului, provine din surse interne, inclusiv din energie regenerabilă, iar cealaltă jumătate o reprezintă importurile din România, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

UPDATE Vietnam și Rusia au încheiat marți un acord de cooperare în sectorul energiei nucleare, în cadrul unei vizite a prim-ministrului rus Mihail Mișustin la Hanoi. Acordul vizează intensificarea colaborării între Rosatom și compania de stat EVN.

UPDATE Rusia spune că a detectat o schimbare din partea președintelui ales al SUA, Donald Trump, și a echipei sale în direcția recunoașterii “realităților” de pe teren din Ucraina și consideră că acesta este un semn binevenit în timp ce se pregătește să studieze planul său pentru încheierea războiului.

UPDATE Republica Moldova a urcat 10 poziții în topul celor mai puternice armate ale lumii, întocmit de Global Firepower. Astfel, militarii moldoveni s-au clasat pe locul 134 din totalul de 145. ”Progres pentru Armata Națională a Republicii Moldova! În ultimul raport al Global Firepower, Armata Națională a avansat 10 puncte în clasamentul mondial al puterii militare. Creșterea nu este doar o cifră – este rezultatul muncii, pregătirii și dedicației fiecărei persoane din instituția de apărare” a scris Ministerul Apărării într-o postare pe Facebook. În continuare, SUA au cea mai puternică armată din lume, urmate de Rusia și China. La fel, Ucraina este pe locul 20, iar România se află pe locul 51, scrie Daynews.

UPDATE James O’Brien, asistentul secretarului de stat al SUA, a declarat marți că guvernul SUA ”constată o interferență străină în alegerile din România” și a făcut referire la ”un model atribuit Rusiei” în cazuri de manipulare a rețelelor sociale. Întrebat explicit ce informații are SUA cu referire la implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale, el a spus că ”avem mare încredere în ceea ce a spus guvernul român”. Oficialul american, aflat în vizită la București, a făcut declarațiile într-o întâlnire cu ziariști. El se află în ultimele zile de mandat înainte ca administrația Trump să se instaleze la Casa Albă, scrie G4media.

UPDATE NATO va lansa o patrulă în Marea Baltică în urma deteriorării mai multor cabluri submarine, incidente suspectate că ar fi acte de sabotaj din partea Rusiei, a anunţat marţi secretarul general al alianţei, Mark Rutte. Anunțul a venit după ce liderii ţărilor NATO riverane s-au întâlnit marţi în Finlanda pentru a discuta despre modalităţile de a spori securitatea în această zonă, relatează AFP. 

UPDATE Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a sosit marţi la Kiev într-o vizită neanunțată, menită să trimită un semnal clar al sprijinului Europei înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, care face presiuni pentru discuții rapide pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Reuters, potrivit News.ro.

UPDATE Trupele nord-coreene au desfășurat un sistem unic de apărare antiaeriană în regiunea Kursk din Rusia, dar rușii l-au distrus din greșeală, potrivit Forbes. Când Corpul 11 al Armatei Coreei de Nord, format din 12.000 de militari, a sosit în Kursk pentru a sprijini trupele ruse care lupta împotriva forțelor ucrainene, a adus și vehicule antitanc, obuziere, lansatoare de rachete și un sistem rar de apărare aeriană, scrie Digi24.

UPDATE Armata ucraineană a afirmat marţi că a lovit în noaptea de luni spre marţi, cu rachete, o uzină chimică ce producea explozivi pentru armata rusă, în regiunea rusă de frontieră Briansk, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Secretarul General al NATO le-a spus, luni, europarlamentarilor că dacă țările membre nu cheltuiesc mai mult pentru Apărare în patru sau cinci ani vom fi nevoiți fie să învățăm limba rusă, fie să fugim în Noua Zeelandă. „Suntem în siguranță acum, dar nu vom fi și în patru sau cinci ani de-acum încolo. Deci dacă nu faceți asta, pregătiți cursurile de limba rusă sau fugiți în Noua Zeelandă sau hotărâți acum să cheltuiți mai mult. Asta e dezbaterea pe care trebuie să o finalizăm în următoarele trei sau patru luni pentru a rămâne în siguranță în această parte a lumii și pentru a ne apăra”, le-a spus Mark Rutte europarlamentarilor, scrie Antena3.

UPDATE Rusia este în alertă pentru că pierde Armenia, un stat crucial din Caucaz, din sfera sa de interes. Guvernul de la Erevan va semna un parteneriat strategic cu SUA după ce, săptămâna trecută, a dat lege pentru începerea aderării la Uniunea Europeană. Astfel, Armenia pare că ia locul Georgiei, care a reintrat în orbita Kremlinului, renunțând la drumul său către Occident, potrivit Ziare.com.

UPDATE Volodimir Zelenski a răspuns cu doar câteva cuvinte unei scrisori deschise lungi în care premierul slovac Robert Fico se plânge din nou de oprirea tranzitului de gaze rusești via Ucraina și îi cere președintelui ucrainean să se întâlnească undeva la granița comună dintre țările lor. „Ok, vino vineri la Kiev”, a răspuns președintele ucrainean la textul semnat de Robert Fico, scrie Libertatea.

UPDATE Până de curând, Vladimir Putin insista, cel puțin public, că nu dorește un cult al personalității sale. Însă nu mai este cazul. În ultimii trei ani ai războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, Putin a îmbrățișat această idee, relatează Daily Beast.

UPDATE Sabotajul cablurilor din Marea Baltică ar putea avea legătură cu viitoarea sincronizare a reţelei electrice a ţărilor baltice cu cele din Europa de Vest, susţine ministrul energiei din Lituania, potrivit agenției de știri dpa, citate de Agerpres.

UPDATE O navă a „flotei-fantomă” rusești a fost văzută circulând în jurul conductei submarine Baltic Pipe care livrează gaze din Norvegia în Polonia, a relatat marţi televiziunea de stat poloneză TVP World, citând o sursă din Ministerul de Externe de la Varșovia, informează Reuters, preluată de News.ro.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a respins luni cererea lui Donald Trump ca aliaţii NATO să aloce cel puţin 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare. „Cinci procente ar însemna peste 200 de miliarde de euro pe an, bugetul federal nu este nici măcar de 500 de miliarde de euro”, a declarat Scholz la un eveniment de campanie în oraşul Bielefeld din centrul Germaniei, potrivit agenţiei dpa, potrivit Mediafax.

UPDATE Trupele ruse au înaintat spre opt localități din regiunea Donețk, informează DeepState. „Inamicul a avansat în Ceasiv Iar, Torețk, Yantarne, Novovasîlivka, Ielîzavetivka, Zelenîi, Zvirove și Kotlîne”, a transmis noaptea trecută grupul ucrainean de analiză militară citat de Ukrainska Pravda. Armata rusă a revendicat luni capturarea localității Pișciane, sat minier situat la mai puțin de 10 km sud-vest de Pokrovsk și unde se află o importantă mină pentru extracția cărbunelui, scrie DayNews.

UPDATE Filmul intitulat „Putin †”, sau "Moartea lui Putin", așa cum a fost tradus în diferite țări, urmează a fi difuzat în cinematografele din Ucraina începând din data de 16 ianuarie 2025, scrie Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pledat luni ca statele europene membre ale acestei organizaţii să investească în Apărare „o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, Sănătate sau asistenţă socială, pentru a garanta securitatea generaţiilor viitoare, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

UPDATE Fost corespondent BBC la Moscova și profesor de istorie politică a Rusiei și a URSS-ului, Armand Goșu a apreciat luni, la Digi24, că Vladimir Putin vrea o nouă reîmpărțire a lumii între Rusia și SUA, pe modelul Yalta din 1945, și că liderul rus va încerca să urmeze acest scenariu la preconizata discuție față în față cu noul președinte american Donald Trump pe tema încheierii războiului din Ucraina.

UPDATE Mii de cetățeni străini au semnat contracte pentru a lupta în armata rusă în schimbul promisiunii că vor primi un salariu mare și cetățenia rusă pentru ei și familiile lor. Dar, în loc să fie calea lor spre libertate și bunăstare, obținerea pașaportului rusesc nu le-a adus decât intrarea într-o cursă pentru supraviețuire fără sfârșit în războiul brutal al Rusiei contra Ucrainei, scrie Politico.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin nu a reuşit să îşi îndeplinească niciunul dintre obiectivele strategice în Ucraina, a declarat, luni, preşedintele american Joe Biden. În cadrul unui discurs de politică externă, scrie Kyiv Independent. Remarcile lui Biden vin în contextul în care mandatul său de preşedinte se apropie de sfârșit, iar invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina se apropie de al treilea an. „Când Putin a invadat Ucraina, a crezut că va cuceri Kievul în câteva zile”, a spus Biden, scrie Mediafax. „Adevărul este că, de când a început acel război, eu sunt singurul care a stat în centrul Kievului, nu el, Putin nu a stat niciodată”.

UPDATE SUA sunt mult mai puternice și sunt într-o poziție mai favorabilă decât erau acum patru ani, a declarat luni seară președintele în exercițiu Joe Biden, avertizând asupra situației geopolitice tensionate în contextul încheierii perioadei care a urmat Războiului Rece, notează Gândul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o eventuală „desfășurare de contingente” militare străine în țara devastată de război, idee evocată de aliații Kievului în ultimele luni, informează AFP.

UPDATE Compania de distribuție a gazelor naturale Moldovagaz este gata să achiziționeze gaze la prețurile pieței pentru întreprinderea Tiraspoltransgaz din Transnistria, cu condiția ca plata livrărilor să se facă în lei moldovenești, informează Neftegaz.

UPDATE Cel puțin 50 de atacuri hibride împotriva a 13 state din Europa au avut loc începând cu anul 2022. Potrivit unei investigații a Die Zeit, aceste incidente ar putea fi operațiuni hibride rusești.Aceste incidente includ cazuri de spionaj, vandalism, diversiune, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare și 3 atacuri asupra infrastructurii subacvatice din Marea Baltică, potrivit G4media. 

UPDATE „Reconstrucția Ucrainei va fi afacerea secolului”. Numai că odată cu conflictul încă în desfășurare și cu primele contracte atribuite în stare de urgență, revin acele rele pe care orice război le exacerbează, notează publicația italiană Avvenire, potrivit Rador.

UPDATE Ofițerul FSB Vladimir Feșcenko a fost găsit ucis într-o clădire din centrul Moscovei, informează, citând o sursă din cadrul forțelor de ordine, agenția rusă de presă RIA Novosti, citată de Meduza. Sursa citată nu a precizat unde anume a fost găsit Feșcenko și nu a furnizat alte detalii, notează G4media.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat arestarea unui cetățean rus suspectat că ar fi plănuit să otrăvească angajați ai unei întreprinderi din industria de apărare din regiunea Iaroslavl, Rusia, informează Meduza marți. Planul ar fi fost comandat de serviciile de informații ucrainene, menționează agenția rusă de știri TASS.

UPDATE „O întreprindere industrială a fost avariată” de un atac cu dronă la Engels, în regiunea Saratov din Rusia, la aproximativ 700 km sud-est de Moscova și la circa 500 km de frontiera ucraineană, a scris pe Telegram guvernatorul regional Roman Busarghin. Potrivit acestuia, cursurile în școlile din Saratov și Engels se vor desfășura marți de la distanță din cauza atacurilor cu drone. Potrivit BBC, ar putea fi rafinăria de petrol din Saratov.

UPDATE Kremlinul a emis un avertisment, declarând că „noile sancțiuni ale Statelor Unite vor destabiliza piața internațională a energiei”, informează energypress.gr.

UPDATE Sancțiunile puternice ale SUA asupra industriei petroliere a Rusiei vor face ca Moscova să-și vândă petrolul mai costisitoare și vor complica exporturile de țiței transportate pe mare din cauza restricțiilor impuse petrolierelor, au declarat luni analiștii și comercianții, scrie Reuters.

UPDATE În jur de zece drone au survolat zona militară a sitului de producţie a avioanelor Eurofighter, au anunţat luni autorităţile germane, care au deschis o anchetă, relatează Boursorama.

UPDATE Anchetatorii finlandezi susțin că echipajul unui petrolier acuzat de avarierea unor cabluri subacvatice de energie şi comunicații în Marea Baltică se pregătea să taie şi alte infrastructuri înainte de intervenția autorităţilor, potrivit Reuters. Luna trecută, autorităţile finlandeze au urcat la bordul petrolierului Eagle S, care ar fi făcut parte din aşa-numita „flotă fantomă” a Moscovei. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, regiunea Mării Baltice s-a confruntat cu numeroase întreruperi ale cablurilor electrice, legăturilor de telecomunicaţii şi conductelor de gaze, scrie Mediafax.

UPDATE Germania pregătește 60.000 de soldați pentru război cu Rusia. „Pacea s-a sfârșit după 30 de ani”. Germania ar putea deveni o zonă de tranzit și un centru logistic major în cazul izbucnirii unui conflict pe flancul estic al Alianței, potrivit NewsWeek.

UPDATE Un atac al dronelor ucrainene care a vizat un sit energetic a provocat marți, 14 ianuarie, un incendiu de proporții în Rusia, potrivit autorităților ruse. În suburbiile orașului Kazan, capitala republicii ruse Tatarstan (Volga), „Un rezervor de gaz a luat foc (…) în urma unui atac cu drone”, a anunțat guvernul local pe Telegram, asigurând că „nimeni nu a fost rănit” și precizând că liderul regional, Rustam Minnihanov, a vizitat locul incendiului, potrivit Le Figaro. Potrivit presei locale, care a difuzat imagini cu o flacără mare și un nor de fum negru înălțându-se spre cer, atacul a vizat un depozit de gaz lichefiat din apropierea unei uzine chimice, notează G4media.

UPDATE Zece ţări din Uniunea Europeană, între care şi România, cer ca blocul european să interzică importurile de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document văzut de Reuters, în condițiile în care Europa dezbate noi sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina. UE pregăteşte cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei, înainte de a se împlini trei ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.

UPDATE Cea mai mare companie chineză de transport aerian a decis să suspende zborurile directe între Moscova și Beijing în perioada 20 ianuarie - 30 martie, potrivit Asociației Turoperatorilor din Rusia, scrie Adevărul. Motivele pentru anularea zborurilor nu au fost specificate. 

UPDATE Oficialii ucraineni acuză Rusia că foloseşte prizonierii de război ținuți captivi pentru a pune presiune asupra familiilor lor să execute acte de sabotaj. Potrivit Kievului, aproximativ jumătate dintre familiile prizonierilor de război au fost abordate de partea rusă. Anul trecut s-au semnalat o serie de atacuri incendiare în Ucraina, efectuate de cetăţeni ucraineni. Multe se presupune că au fost plătite de agenți ruşi, însă altele ar putea avea o altă motivație în spate. Oficialii ucraineni spun că Rusia vizează tot mai des rudele prizonierilor de război, pentru a-i recruta ca sabotori. Forţele ruse promit adeseori membrilor familiilor acestora că cei dragi vor fi eliberaţi mai repede în schimb, însă dacă refuză, îi amenință cu tortura sau execuția rudelor lor ținute captive. Într-o declaraţie, Rusia neagă că ar fi folosit prizonierii ca pârghie – relatează corespondentul BBC, notează Rador.

UPDATE Europa nu îşi permite să se decupleze de Statele Unite în domeniul apărării, le-a spus luni eurodeputaţilor secretarul general al NATO, Mark Rutte. El a explicat că, fără Statele Unite, europenii ar trebui să crească de patru ori cheltuielile de apărare, iar securitatea militară ar fi atinsă abia în 10-15 ani. Mark Rutte a mai sugerat şi simplificarea procedurilor de achiziţie şi livrare de armament, după modelul Coreei de Sud, potrivit Rador.

UPDATE Un spital militar din Rusia a fost cuprins de flăcări, iar acoperișul s-a prăbușit. Flăcările s-au manifestat pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați, relatează agenția de presă turcă Anadolu și agenția de presă ucraineană UNN. Pompierii s-au luptat preț de cinci ore cu flăcările, iar recruții evacuați au fost duși în alte unități medicale. Incendiul s-a manifestat la un spital militar rusesc din orașul Tula. „Potrivit datelor preliminare, incendiul ar fi putut fi cauzat de o instalație electrică defectă. Recruții evacuați care se aflau sub tratament medical au fost plasați în alte unități medicale”, a informat RosMedia.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1054: Peștera lui Aladin, noapte cu drone și noua armă a lui Putin. Fico îl numește cerșetor pe Zelenski
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.