Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 14: Alertă oficială și ajutor pe pauză! Israelul anunță 3 faze ale războiului, iar Hamas cere mobilizare

20 octombrie 2023, ora 14:24

„Având în vedere situația de insecuritate din Orientul Mijlociu generată de războiul din Israel, care este însoțită de multiple proteste și revolte sociale în țările din regiune, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban și Iordania, să exercite prudență sporită. Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine. Totodată, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul și au necesitatea de a fi consultați pe probleme consulare, sunt îndemnați să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia: ankara@mfa.gov.md, https://turcia.mfa.gov.md, +905416872104, în regim 24/7. Centrul de Apel al MAEIE: telefon 0 80 090 990, gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau +373 22 23 20 02”, se arată în alerta de călătorie emisă de ministerul de Externe de la Chișinău. 

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972527789772 și +9727998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. 

Situaţia din Fâşia Gaza este departe de rezolvare, în ciuda eforturilor diplomatice care au culminat cu vizita lui Joe Biden. Preşedintele american a asigurat Israelul că Statele Unite îi vor sta alături cât va fi nevoie, dar singura soluţie de pace rămâne varianta celor două state suverane şi independente. Liderul de la Casa Albă a reuşit să obţină de la oficialii israelieni doar promisiunea că nu vor bloca ajutoarele umanitare care trebuie să ajungă la civilii din Gaza. Astăzi a ajuns în Israel şi premierul britanic, Rishi Sunak, iar în zilele următoare este aşteptat preşedintele Franţei, Emanuel Macron. Cel puţin 1.400 de israelieni au fost ucişi în conflict, în timp ce 3.500 de palestinieni au fost ucişi. La aproape o zi de la atacul devastator asupra unui spital din Gaza, a avut loc un alt bombardament în apropierea unui centru medical. Masacrul din Fâşia Gaza a generat proteste în mai multe colţuri ale lumii, notează Money. Totodată, punctul de frontieră Rafah de la graniţa cu Egiptul prin care ar putea fi transportate ajutoarele umanitare pentru populaţia din Fâşia Gaza nu se deschide vineri dimineaţă, au precizat mai multe surse pentru CNN. Reprezentanţii ONU anunţă că sunt „discuţii avansate” cu toate părţile implicate pentru a începe livrările de ajutoare în Gaza.

UPDATE O persoană originară din Republica Moldova se numără printre victimele războiului declanșat de gruparea Hamas în Israel. Informația a fost oferită de Ministerul de Externe de la Chișinău, care a precizat că victima s-a născut în Republica Moldova, dar nu deținea cetățenia țării. 

UPDATE Cel puţin 4.137 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene de la începutul războiului între Israel şi gruparea islamistă Hamas, a anunţat vineri, 20 octombrie, Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza, scrie Ziare.com.

UPDATE Un purtător de cuvânt al Hamas se numără printre cei peste 60 de membri ai organizației militante reținuți de Israel în raiduri peste noapte în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel, care simte tot mai mult impactul luptelor din Gaza, potrivit CNN.

UPDATE O ordonanţă de urgenţă ce vizează canalul de ştiri Al Jazeera fost aprobată vineri. Ordonanța guvernul israelian  prevede închiderea temporară a canalului, potrivit  agenţiei TPS. „Israelul este în război pe uscat, în aer, pe mare şi în minte. Nu vom permite în niciun fel emisiuni care dăunează securităţii statului”, a declarat ministrul israelian al comunicaţiilor, Shlomo Karhi, care a iniţiat demersul, potrivit Cotidianul.

UPDATE Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat programului „60 de minute „, difuzat pe canalul „Rossia 1”, că Rusia este fidelă hotărârilor Consiliului de Securitate cu privire la necesitatea creării statului Palestina în granițele din 1967.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a dezvăluit vineri că actuala campanie militară din Gaza contra grupării se va desfășura în trei faze principale, ultima fiind cea prin care Israelul renunță la orice responsabilitate pentru viața din Fâșia palestiniană, transmit Reuters, Haaretz și The Jerusalem Post. El a explicat că războiul va fi împărțit în trei faze, dintre care prima este „o campanie militară de luptă și apoi prin manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii" pentru a distruge Hamas. După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică".

UPDATE Orice escaladare sau chiar continuare a acţiunii militare a Israelului împotriva Fâşiei Gaza va fi „catastrofală” pentru populaţia locală, a declarat, vineri, Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

UPDATE Cel puţin 16 creştini palestinieni au fost ucişi de un bombardament al armatei israeliene asupra bisericii ortodoxe Sfântul Porfirie din Fâşia Gaza, unde se refugiau sute de oameni, inclusiv familii cu copii, au anunţat vineri surse oficiale palestiniene.

UPDATE O ofensivă militară terestră a armatei Israelului în Fâșia Gaza ar dura ani și ar implica lupte îngrozitoare, a declarat generalul de top american David Petraeus, care a luptat atât în ​​Irak, cât și în Afganistan.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au publicat, vineri, 20 octombrie, noi informații cu privire la statutul ostaticilor și al persoanelor dispărute luate de Hamas în urma atacului brutal din 7 octombrie. IDF a spus că majoritatea ostaticilor sunt în viață, potrivit Ziare.com.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Hamas a fost arestat în timpul raidurilor făcute de armata israeliană în Cisiordania. Informaţia a fost confirmată vineri, pentru CNN, de Agenţia de Securitate a Israelului Shin Bet.

UPDATE Fiul unui lider fondator al Hamas rupe tăcerea și denunță gruparea teroristă după ce s-a întors împotriva propriei sale familii și s-a convertit la creștinism când a văzut ororile comise de grupare. "Nu le pasă" de palestinieni, ei "folosesc poporul palestinian ca scut uman", susține Mosab Hassan Yousef, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, va participa la un summit pentru pace care va avea loc sâmbătă la Cairo, a declarat un oficial palestinian pentru agenţia de presă Reuters. Anterior şi-au anunţat participarea la acest summit preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell şi preşedintele Ciprului, Nikos Christodoulides.

UPDATE Oficialii israelieni din domeniul securității au anunțat că sunt gata să lanseze ofensiva terestră în Gaza, despre care susțin că va fi mult mai cuprinzătoare și mai feroce decât în orice alt conflict anterior cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

UPDATE Pe canalul rus de propagandă „Soloviev Live” a avut loc un atac cu insulte la adresa purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Propagandistul Evgheni Satanovski a confirmat zvonurile despre problemele cu alcoolul ale oficialului rus de rang înalt. Satanovski și-a pierdut cumpătul din cauza declarațiilor antisemite ale lui Zaharova în legătură cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu."Mașa Zakharova, din principiu, nu-i plac prea mult evreii și nu suportă Israelul, și nu prea ascunde acest lucru. Un gunoi alcoolic care este totuși purtătorul de cuvânt al Ministerului nostru de Externe", a spus propagandistul Kremlinului, potrivit Ziare.com.

UPDATE Reprezentantul partidului israelian de guvernământ Likud, Amir Weightman, a amintit la postul de televiziune propagandist Rusia Today, de sprijinul Kremlinului pentru militanții din gruparea islamistă Hamas, amenințând cu pedepsirea acestor fapte.

UPDATE Mulți dintre teroriștii Hamas care au participat la atacul din 7 octombrie din sudul Israelului aveau în buzunare un drog cunoscut și sub numele de cocaina săracului. Produs în Liban și Siria, drogul este folosit și de teroriștii ISIS, scrie La Stampa.

UPDATE Echipele care participă la misiuni de căutare în cartierele aflate în apropierea graniței cu Gaza încă găsesc cadavre printre clădirile dărâmate. Imaginile sunt greu de descris, și chiar și salvatorii cu experiență fac cu greu față situației. Printre ultimele trupuri găsite sunt cel al unei femei goale, cu picioarele legate cu sârmă și ale 20 de copii legați între ei și arși, scrie BBC.

UPDATE Mai multe persoane care se adăposteau în Biserica Sfântul Porfirie din Fâșia Gaza au fost ucise într-un bombardament, potrivit Daily Mail. Al Jazeera susține că a vorba despre un bombardament și că au murit opt oameni.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, Jonathan Conricus, a reiterat că militarii sunt pregătiți deja pentru invazia terestră. "Vorbim despre un ordin iminent de invazie, care poate fi dat în orice moment. Reprezentanții armatei au confirmat presei din întreaga lume că în acest moment militarii sunt pregătiți. Printre cei peste 300.000 de soldați care sunt masați la granița cu Fâșia Gaza, foarte mulți sunt rezerviști. Au fost aduși după o anumită pauză și a fost nevoie de ceva timp pentru antrenarea lor pentru a participa la această misiune, scrie Antena3.

UPDATE Principalul centru medical din Gaza, Spitalul Al-Shifa din Gaza City, mai are combustibil pentru funcţionarea generatoarelor pentru 24 de ore, a afirmat organizaţia Medici fără Frontiere, potrivit CNN.

UPDATE  Alți doi cetățeni americani au fost identificați ca ostatici în mâinile Hamas. Este vorba despre doi soți de 70 de ani, respectiv 72 de ani, răpiți în apropierea unui cătun israelian, la doar câțiva kilometri de granița cu Gaza, potrivit Digi24.

UPDATE Șeful ONU, Antonio Guterres solicită încetarea focului și să permită accesul palestinienilor din Gaza la combustibil, alimente, apă și medicamente.

UPDATE Războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas a stârnit o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare strict controlate din China, creând o adevărată prăpastie între cei care susțin dreptul Israelului de a riposta și o varietate de voci pro-palestiniene – inclusiv o creștere a opiniilor antisemite, scrie CNN.

UPDATE Un distrugător american „operând în nordul Mării Roşii" a doborât trei rachete sol-sol şi mai multe drone „care se îndreptau potenţial spre ţinte din Israel" şi lansate de rebelii houthi din Yemen, a anunţat Pentagonul, potrivit Adevărul.

UPDATE Israelul le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Turcia cât mai curând posibil pentru propria lor securitate, invocând „ameninţări teroriste” tot mai mari pentru populația din străinătate, a indicat consulatul statului evreu din Istanbul, potrivit Money.

UPDATE Reuters citează un raport nesecret al serviciilor de informaţii americane, potrivit căruia estimarea victimelor exploziei de la spitalul din Gaza ar fi între 100 şi 300, dar mai aproape de limita inferioară. Până la 500 de persoane ar fi fost ucise, spun de partea lor palestinienii, care pun atacul pe seama Israelului, în timp ce armata israeliană acuză că o rachetă trasă asupra teritoriului său a deviat de la traseu, potrivit Rador.

UPDATE Moody's a anunțat joi că supune ratingul datoriei pe termen lung a Israelului, în prezent A1, unei revizuiri în vederea unei posibile retrogradări, ca urmare a izbucnirii războiului cu Hamas, potrivit AFP.

UPDATE Lumea nu poate renunţa la o soluţie cu două state pentru conflictul Israel-Palestina, susţine preşedintele american Joe Biden. "Oricât de greu este, nu putem renunţa la pace. Nu putem renunţa la o soluţie cu două state. Israelul şi palestinienii merită în egală măsură să trăiască în siguranţă, demnitate şi pace”, a declarat Biden, potrivit Mediafax.

UPDATE David Petraeus, fostul director al CIA, a vorbit într-un interviu acordat publicației Foreign Policy despre războiul declanșat de Hamas și despre provocările care stau în fața Israelului. Generalul american în retragere dezvăluie faptul că guvernul premierului Netanyahu trebuie să aibă un plan ”diabolic” în Fâșia Gaza, care să implice și o viziune de viitor pentru regiune, nu numai o eliminare a militanților, potrivit Ziare.com.

UPDATE Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut, joi seara, un anunț de ultimă oră. Mesajul șefului organizației teroriste vine chiar înainte ca trupele israeliene să ia cu assalt Fâșia Gaza, cu trupe la sol, potrivit ultimelor informații care au apărut în mass-media din Israel. "Facem apel la masele națiunii noastre pentru o mobilizare generală vineri sub titlul „Nu Lasă agresiunea să se te oprească‬⁩ și NU pentru deplasare sau o patrie alternativă. Laud mișcarea populară de masă care a ieșit și a declarat că nu este singur", a spus acesta într-o înregistrare pe rețeaua X, notează Știripesurse.

UPDATE Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus trupelor adunate la graniţa cu Gaza că în curând vor vedea teritoriul palestinian "din interior", potrivit unui comunicat al biroului său, relatează The Guardian. "Acum vedeţi Gaza de la distanţă, dar în curând o veţi vedea din interior. Va veni comanda", a spus Gallant, citat în comunicat. Comentariile sale sugerează că s-ar putea apropia o invazie terestră. Armata israeliană a declarat anterior că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară, sporind pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, "cu accent pe operaţiuni terestre semnificative", notează Observator.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a condamnat acţiunile Hamas şi ale preşedintelui rus Vladimir Putin în discursul său adresat poporului american din Biroul Oval. „Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: amândoi vor să anihileze complet o democraţie vecină”, a declarat Biden. Preşedintele american a explicat de ce contează pentru Statele Unite aceste războaie. „Ştiu că aceste conflicte pot părea îndepărtate şi este firesc să ne întrebăm de ce contează asta pentru America. Aşadar, permiteţi-mi să vă împărtăşesc de ce menţinerea securităţii Israelului şi Ucrainei este vital pentru securitatea naţională a Americii. Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, provoacă mai mult haos, moarte şi  distrugere. Alianţele americane sunt cele care ne ţin, America, în siguranţă. Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte naţiuni vor să lucreze. Să punem toate acestea în pericol dacă plecăm din Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului, pur şi simplu nu merită”, a punctat Biden, transmite Mediafax.

UPDATE Comisarul de poliție israelian, Kobi Shabtai, a declarat, miercuri, că protestatarii care susțin Gaza pot pleca spre zona controlată de Hamas cu autobuzele, potrivit The Times of Israel, scrie Mediafax.

UPDATE Germania anunţă că va majora cu 50 de milioane de euro ajutoarele pentru civilii palestinieni din Gaza, în contextul în care criza umanitară se agravează pentru cele 2,3 milioane de persoane blocate în această zonă, scrie Antena3.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a declarat că va trimite vineri o „cerere urgentă de buget” Congresului pentru a „finanţa nevoile de securitate naţională ale Americii în scopul susţinerii partenerilor noştrii, Israel şi Ucraina”. „Este o investiţie inteligentă care va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generaţii. Ajută-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajută-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri”, s-a adresat preşedintele poporului american din Biroul Oval, potrivit Mediafax.

UPDATE Parlamentul European a votat o rezoluție care cere o pauză umanitară în Gaza, după ce a condamnat Hamas și a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internațional, scrie AP. În același timp, reprezentanții Parlamentului European au cerut intensificarea asistenței umanitare în Gaza și au cerut o anchetă independentă în cazul exploziei de la spitalul Al Ahli, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a promis că va repatria ostaticii americani. „Aşa cum le-am spus familiilor americanilor ţinuţi captivi de Hamas, căutăm toate căile pentru a-i aduce acasă pe cei dragi. Ca preşedinte, nu există o prioritate mai mare pentru mine decât siguranţa americanilor ţinuţi ostatici”, a declarat Biden, notează Mediafax.

UPDATE Armata libaneză a transmis vineri că un jurnalist a fost ucis de foc de armă israelian în apropierea satului libanez sudic Hula. Armata a comunicat într-o declaraţie că forţele israeliene au vizat şapte membri ai presei cu rafale de mitralieră, ucigând un jurnalist şi rănind un altul. Aceasta nu a identificat victima. Armata israeliană a transmis că investighează situaţia, scrie Rador.

UPDATE Forțele israeliene au ucis joi nouă palestinieni în Cisiordania ocupată, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății, în timp ce războiul dintre Hamas și Israel continuă în Fâșia Gaza. Cel puțin 75 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de forțele israeliene sau de coloniști israelieni din 7 octombrie, când mișcarea islamistă care conduce Gaza a lansat un atac sângeros pe teritoriul israelian, declanșând un nou război care a făcut mii de victime, notează Antena3.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 13: Declarație la Chișinău și primele ajutoare! UNICEF: Criza umanitară din Gaza este catastrofală
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 12: Sute de morți, precizările Chișinăului și criticile UE! OMS: „Situația din Gaza devine incontrolabilă”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.