Cea mai modernă tehnică agricolă și cele mai noi tehnologii pentru fermieri sunt expuse la o nouă expoziție Moldagrotech. Evenimentul a ajuns la a 42-a ediție și a adunat în jur de 200 de companii din cinci țări. Anul acesta, ce mai mare atenție a fost îndreptată asupra tehnologiilor digitale în agricultură.
La expoziția Moldagrotech este expusă tehnică agricolă de ultimă generație, cele mai mari și performante tractoare și combine din lume, utilaje de semănat și de irigare. Toate sunt dotate cu cele mai noi tehnologii, iar cei care le prezintă, spun că acestea dau și cea mai bună productivitate în câmp. În același timp, este prezentată și cea mai mare dronă din lume, produsă în China, care a apărut în această primăvară pe piața din țara noastră. Aceasta poate stropi cu fertilizanți peste 200 de hectare de teren pe zi.
"Cu tractorul poți intra în câmp numai atunci când îți permit datele meteo să fie uscat, dar cu drona poți intra orișicând ai nevoie tu. Cât costă? Prețul se începe de la 30 de mii de dolari, depinde de complectație. Avem anul acesta vândute aproape 20 de drone".
La expoziție sunt prezentate tractoare și combine care ajung și la 300 de mii de euro, dar și utilaje pentru bugete mai mici de la producători din China.
„Având în vedere specificul pieții și condițiile mai dificile de vânzare avem tehnică agricolă mai ieftină. Tractoarele pot fi folosite oriunde în câmp, grădină, livezi și au o putere de la 50 până la 150 de cai. Prețurile încep de la 15 mii de euro Avem program de leasing și trade -in.”
Producătorii autohtoni se pot lăuda cu o singura combină produsă în Moldova, care poate fi folosită la recoltarea strugurilor. Peste 70 la sută din părțile componente ale acestuia sunt realizate la noi. Utilajul a fost produs și testat în ultimii ani și va fi lansat în producția în masă.
„Combina dată poate să înlocuiască până la 60-70 de persoane, asta este în jur de 0,6 hectare pe oră. Putem spune cu siguranță că este pregătită să facă concurență la alte branduri din alte țări”.
Anul acesta, de cea mai mare atenție la Moldagrotech se bucură tehnologiile digitale în agricultură, care îi pot scuti pe fermieri de multe cheltuieli.
„Acesta este un robot care poate fi folosit la ferme. Funcția lui este să împingă furajele cât mai aproape de animale. Utilajul este nou pe piață și este importat din Olanda, unde este folosit deja pe larg. Robotul este total autonom, costa în jur de 30 de mii de euro, însă investiția poate fi recuperată timp de maximum trei ani. În schimb, perioada de exploatare este de peste 20 de ani”.
O altă inovație senzori folosiți în zootehnie, care pot evalua sănătatea animalelor. Aceștia le măsoară temperatura corpului, bătăile inimii, dar și alți parametri. În premieră, pentru țara noastră aceștia au fost amplasați la urechile a 300 de vaci din cadrul unei ferme din satul Goleni din Edineț. Un senzor costă până la 50 de euro, iar fermierul poate primi alerte pe telefon, în cazul unor probleme de sănătate apărute.
„Această vacă nu a mâncat de dimineață, pe aceasta trebuie să o verific deseară și la aceste două încă nu știu ce exact s-a întâmplat. Noi minimalizăm cheltuielile pe medicamente și nu vorbim despre suma investițiilor, dar despre cât putem economisi în ferme”.
„Astea sunt stații meteo, senzorii îți arată situația reală în câmp, umiditatea, rafalele de vânt, avem capcana pentru dăunători. Toate astea sunt în soft și fermierul poate și de la distanță să își controleze afacerea”.
Ministerul Agriculturii anunță că, în următorii ani, va lansa mai multe linii de subvenționare pentru implementarea tehnologiilor digitale în agricultură și va impulsiona studierea acestora în școlile profesionale și în universități.
„Tehnologiile avansate și digitalizarea, înseamnă cheltuieli mai mici, chiar dacă în fază inițială sar părea că investești niște bani mai mulți. Și tehnologiile de înaltă precizie, care sunt folosite aici, tinerii trebuie să le învețe de la facultăți, trebuie să le învețe de la școala profesională pentru că un tânăr astăzi care absolvește școala profesională dacă se apropie de un tractor modern recunoaște numai roțile”.
Expoziția Moldagrotech va fi deschisă până duminică.