Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1214: Dispreț total, safari uman și vizita lui Zelenski. Putin amenință cu Al Treilea Război Mondial

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 606: Atac mortal! Rusia ar pregăti noua ofensivă și vinde apartamentul lui Zelenski din Crimeea

missing
22 octombrie 2023, ora 22:09

Rușii au atacat atât pozițiile trupelor ucrainene cât și zonele populate cu 4 rachete și 33 de lovituri aeriene, conform Statului Major al Kievului. Cel puțin șase oameni au murit și alți 14 au fost răniți după un atac cu rachete asupra unui depozit poștal din Harkov. 

În același timp, o adolescentă de 17 ani și trei băieți de 3,6 și 9 ani au fost eliberați din captivitatea rusă. „În cadrul programului Bring Kids Back UA, am reușit să returnăm încă 4 copii ucraineni. Sunt deja acasă, împreună cu rudele lor”, a spus Andri Iermak, șeful Biroului Președintelui ucrainean, notează Gândul.

UPDATE Armata rusă continuă să atace orașul Avdiivka, în ciuda pierderilor uriașe suferite în ultimele trei săptămâni, estimate la mii de militari uciși sau răniți și sute de tancuri și vehicule blindate distruse. După atacurile la scară mare, în care au folosit un număr mare de militari și de vehicule de luptă, soldate cu eșec și pierderi mari, rușii și-au schimbat tactica și încearcă să folosească grupuri mai mici de atac, în încercarea de a cuceri acest oraș transformat într-o fortăreață de apărătorii ucraineni. Militarii Kievului au postat recent imagini filmate de o dronă care arată o coloană rusească alcătuită din camioane „Polutorka”, produse pe vremea lui Stalin, în anii 1930, copiate după modelul camionului Ford din aceeași perioadă, notează Digi24.

UPDATE Forţele ruse au dejucat mai multe încercări ale forţelor ucrainene de a traversa râul Nipru în regiunea de sud Herson, în ultima zi, a anunţat duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

UPDATE Forţele ruse au doborât duminică, 22 octombrie, mai multe rachete ucrainene care vizau Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014 şi vizată în mod regulat de atacuri ale forţelor de la Kiev, a susținut un oficial rus, potrivit AFP.

UPDATE SUA au publicat o evaluare a serviciilor de informații americane, trimisă la peste 100 de țări, care a constatat că Moscova folosește spioni, rețelele de socializare și mass-media de stat rusești pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume. Washingtonul a informat în mod privat guvernele beneficiare și a împărtășit evaluarea „pentru bunul mers al alegerilor care se vor desfășura în cursul anului viitor”, scrie Reuters „Acesta este un fenomen global”, se arată în evaluare. „Informațiile noastre indică faptul că înalți oficiali guvernamentali ruși, inclusiv Kremlinul, văd valoarea acestui tip de operațiune de influență și o percep ca fiind eficientă”.

UPDATE Unitățile grupului de trupe Nipru au oprit o încercare a Forțelor Armate Ucrainene (AFU) de a ocupa un pod feroviar de lângă Herson, ucigând 20 de soldați ucraineni, a declarat un reprezentant al serviciilor operaționale din regiune, citat de agenția rusă de presă TASS. „O încercare de desant a inamicului în zona micului pod feroviar a fost oprită. În urma atacului, 4 bărci și 20 de militari ai Forțelor Armate ucrainene au fost distruși”, a transmis ofițerul rus.

UPDATE Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-un comunicat pe Facebook, că în ultimele 24 de ore au avut loc pe linia frontului peste 80 de ciocniri armate. „În ultimele 24 de ore, au avut loc peste 80 de ciocniri de luptă. În total, inamicul a lansat 6 rachete și 53 de lovituri aeriene, a lansat 54 de atacuri cu salve de rachete asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate. Din păcate, în urma atacurilor rusești există morți și răniți”, se arată în comunicat.

UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, duminică, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 293.830 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 980 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.081 de tancuri, 9.631 de blindate, 7.032 de sisteme de artilerie, 320 de avioane, 324 de elicoptere și 5.339 de drone.

UPDATE Oleg Sinegubov, șeful Administrației Militare Regionale Harkov, a anunțat, într-o postare pe Facebook, că în dimineața zilei de 22 octombrie armata rusă a bombardat orașul Kupiansk, rănind trei persoane. „Astăzi, în jurul orei 7:00, inamicul a bombardat orașul Kupiansk. Clădiri de locuințe au fost lovite, trei persoane au fost rănite. O fată de 15 ani și o femeie de 63 de ani sunt internate în stare gravă. Un băiat de 17 ani este într-o stare moderată”, a transmos Oleg Sinegubov.

UPDATE Concernul rus Gazprom va furniza la iarnă cantităţi suplimentare de gaze Ungariei şi Chinei, a anunţat duminică preşedintele - director general Alexei Miller, conform agenţiei ruse TASS preluate de Reuters.

UPDATE Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 14 au fost rănite sâmbătă în urma atacurilor ruseşti cu rachete asupra unui depozit poştal în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, informează Ukrinform. „Cele şase persoane ucise şi 14 rănite în atacul ocupanţilor erau angajaţi ai companiei care se aflau în interiorul terminalului Nova Poșta. Victimele, cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani, au fost rănite de schije şi suflul (exploziilor)”, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.

UPDATE Rusia scoate la licitaţie, pe 30 octombrie, cu un preţ de pornire de peste 240.000 de euro, apartamentul deţinut de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi de soţia acestuia, Olena Zelenska, în Ialta, în peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, informează Agerpres, citând EFE. Potrivit agenţiei oficiale TASS, apartamentul, care a fost confiscat în mai de "parlamentul" impus de Rusia în Crimeea, va fi scos la licitaţie "la roşu", întrucât cuplul prezidenţial nu a locuit niciodată la această proprietate unde doar pereţii sunt zugrăviţi.

UPDATE Șeful Direcției Principale de Informații ucrainene, Kirilo Budanov, participă la operațiunile de luptă din prima linie. „Uneori, e necesar să vii apropape de soldați și să-i încurajez”, a spus el, într-un interviu pe jurnalistul Dmitro Komarov. El fost întrebat dacă riscul de a pierde șeful informațiilor în timpul ostilităților este justificat, el a numit această întrebare „pur retorică”: „Dacă sunt rezultate pozitiv, atunci e corect. Câștigătorii nu sunt judecați”, notează Libertatea.

UPDATE "Armata a efectuat un atac aerian asupra unui complex terorist aparţinând agenţilor Hamas şi Jihadului Islamic, care au fost responsabili pentru mai multe atacuri teroriste în ultimele luni şi care plănuiau un alt atac terorist iminent", a transmis armata israeliană, potrivit The Guardian.Moscheea este situată în tabăra de refugiaţi palestinieni din Jenin. Jenin este considerată o fortăreaţă a militanţilor palestinieni, vizată frecvent de raidurile armatei israeliene.Potrivit armatei israeliene, moscheea era un centru de comandă "pentru planificarea viitoarelor atacuri" şi "bază pentru efectuarea acestora". Tot conform armatei, "celula teroristă" a organizat un atac sâmbătă, 14 octombrie, în apropierea barierei de separare dintre Israel şi Cisiordania folosind un dispozitiv exploziv, dar fără a provoca victime.Potrivit unor rapoarte neconfirmate din presă, doi palestinieni au fost ucişi în acest atac, informează dpa. 

UPDATE Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NDSC),, a declarat, într-un interviu păentru agenția japoneză Kyodo, preluat de Ukrainska Pravda, că „negocierile cu Rusia nu vor avea loc până când aceasta va părăsi teritoriul ucrainean ocupat, inclusiv Crimeea”. Danilov și-a exprimat convingerea că „situația se va schimba fundamental”, după sosirea avioanelor de luptă F-16 din Occident, dar a recunoscut că este greu de prezis când și dacă va putea fi eliberat teritoriul întregii Ucrainei, notează Libertatea.

UPDATE Guvernul Rusiei a publicat vineri o listă de maşini produse pe plan intern pe care oficialii de stat ar trebui să le cumpere, toate mărci ruseşti sau chinezeşti, subliniind infiltrarea Beijingului în industria auto a Rusiei de la războiul din Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE O explozie puternică a izbucnit sâmbătă în orașul Berdiansk, regiunea Zaporojie, ocupat de ruși, transmite publicația ucraineană Obozrevatel. Potrivit datelor preliminare, explozia a avut loc în zona aerodromului, care a mai fost atacat cu rachete ATACMS, în urmă cu câteva zile, potrivit Libertatea.

UPDATE Numărul răniților, ca urmare a bombardamentului rusesc asupra terminalului  „Nova Posta” din Korotyce, regiunea Harkiv, a crescut la 16, a relatat RBK-Ucraina cu referire la Serviciul pentru situațiile de urgență în regiunea Harkiv. S-a menționat că informația despre bombardament a parvenit în jurul orei 22:20, s-a comunicat despre incendiul la filiala «Nova Poșta» și despre incendierea unui camion. Începând cu ora 02:30 se știe că pe teritoriul terminalului se aflau 20 de persoane, dintre care 6 persoane au fost ucise și 16 rănite. Printre răniți se numără bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 43 de ani. Cu leziuni corporale de diferite grade de gravitate, aceștia au fost transportați la spital. „Specialiștii de la departamentul de inginerie explozivă au găsit fragmente ale rachetei S-300. Anchetatorii împreună cu criminaliștii și experții criminaliști examinează corpurile celor decedați”, a declarat poliția, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Fostul cancelar german Gerhard Schröder a comentat un posibil plan de rezolvare a conflictului din Ucraina, numit Crimeea „parte a istoriei Rusiei. Într-un interviu pentru Berliner Zeitung, citat de Izvestia, Schröder a sugerat ca ucrainenii să renunțe la pretențiile lor asupra acestei regiuni, „pentru că a fost întotdeauna rusă, din timpuri istorice”. „Pentru Rusia, Crimeea nu este doar o regiune, ci o parte a istoriei sale. Ostilitățile ar fi putut înceta dacă interesele geopolitice nu ar fi fost afectate”, a mai spus fostul cancelar german, apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Schröder este plătit cu aproape un milion de dolari pe an de către companiile energetice controlate de ruși, scria New York Times, anul trecut, potrivit Libertatea.

UPDATE Yaroslav Hunka, fost soldat în trupele naziste de elită SS, în vârstă de 98 de ani, este urmărit penal în Rusia pentru genocid, iar pe numele său ar putea fi emis un mandat internaţional de arestare, a informat vineri comisia rusă de anchetă, citată de AFP, conform Agerpres. Hunka a fost ovaţionat în septembrie în parlamentul Canadei, cu ocazia vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, însoţit de premierul canadian Justin Trudeau.

UPDATE Rusia dispune în prezent de proiectile de artilerie pentru un încă an de ostilități active în Ucraina. Pe de altă parte, intensificarea angajării forțelor sale în zonele Avdiivka (regiunea Donețk) și Kupiansk (regiunea Harkov) ar putea indica indica pregătirea unei noi ofensive, potrivit serviciilor estoniene de informații, citate de Ukrainska Pravda, scrie Adevărul. Potrivit evaluării armatei estoniene, principalele direcții de atac ale armatei Moscovei sunt acum în două secțiuni ale frontului - Avdiivka-Marinka, respectiv Kupiansk-Lîman. De pildă, dacă în vară în aceste zone se înregistrau 20-40 de atacuri pe zi, în prezent au loc în medie 76. Serviciile secrete estoniene consideră că Moscova preferă să numească aceste acțiuni apărare activă - ca o modalitate de a masca probabil în acest fel tentativele ofensive nereușite din ultimele aproape două săptămâni - în scopul de a disimula pregătirea unei noi ofensive. „Trebuie să recunosc faptul că acțiunile întreprinse de Federația Rusă în est și nord-est pot conduce la faptul că în următoarele săptămâni armata rusă va încerca să dezvolte un succes, să trimită forțe suplimentare acolo și să treacă la ofensivă pe acest sector al frontului", a declarat șeful serviciilor estoniene de informații Ants Kiviselg

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 605: Oraș dispărut, măcel cu blindate și tactică nouă! Generalul Armaghedon a fost demis oficial
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 604: Măcel, scrisoarea mitropolitului și pace cu 10 puncte! Biden: „Putin şi Hamas au un lucru comun”

Alegeri, fake news și presă sub atac. Discutăm la Cutia Neagră PLUS despre polarizarea societății, dezinformarea în an electoral și vulnerabilitățile presei. Invitați: Alina Radu, directoarea Ziarul de Gardă, Petru Macovei, director executiv API și Andrei Curăraru, expert WatchDog.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Interviu exclusiv cu ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej. Ce poate învăța Chișinăul de la Varșovia în lupta cu dezinformarea? Cum poate deveni infrastructura Moldovei interesantă pentru investitorii polonezi? Dar și ce înseamnă cu adevărat „suveranismul” în contextul alegerilor din această toamnă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cât de pregătită este Republica Moldova pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE? Vor conta marile dosare de corupție în acest proces?/Este realist obiectivul aderării până în 2030 sau e doar un slogan politic? /Cum e văzut vettingul de la Bruxelles și ce măsuri pregătește UE împotriva rețelelor sociale care răspândesc propaganda rusă?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O căsuță bătrânească în acte, dar o agropensiune modernă în realitate. Cutia Neagră PLUS a descoperit afacerea secretă a deputatului Adrian Albu, de pe malul Nistrului. Ce alte achiziții de milioane au făcut deputații în anul 2024, aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vicepreşedintele CEC, Pavel Postică vine la Cutia Neagră PLUS să ne spună cât de pregătită este țara noastră pentru un nou scrutin electoral: /CEC are o "lista neagră" a candidaților, partidelor şi blocurilor care nu vor putea participa la alegeri? /În satul Boldureşti, unul din candidații la funcția de primar este cercetat pentru omorul unui copil din localitate. /Cât de pregătiți sunt angajații Comisiei Electorale Centrale să lupte împotriva fraudelor? /Fugarii penali vor putea sa candideze la urmatoarele alegeri? /Despre toate aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Despre riscurile de securitate de la frontieră, cât de grav este fenomenul corupției în rândul polițiștilor de frontieră, dar și ce se întâmplă pe segmentele de frontieră necontrolate de autoritățile constituționale, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Primăria Chișinău riscă să piardă peste 1 miliard de lei într-un proces de judecată la Viena. Primarul Ion Ceban este acuzat că acționează în interesul companiei cu pretenții. Ce interese se ascund în spatele arbitrajului de peste 1 miliard de lei, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Acum un an, peste 300 de tineri din R. Moldova, afiliați grupului Șor, au fost instruiți la Moscova cum să provoace haos și violențe. Oamenii legii au anunțat că tinerii au fost deconspirați, iar unii dintre ei reținuți. Au fost pornite și dosare penale pentru pregătirea la dezordine în masă în interesul unei asociații criminale. Colegii de la Cu Sens i-au identificat pe acești tineri și au descoperit că deși sunt cercetați penal ei continuă să participe la proteste și evenimente ale grupului Șor. Scenariul unor proteste violente rămâne actual? Analizăm la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cine sunt oamenii din umbră care creează partidele marca Ilan Șor? Cât costă coruperea demnitarilor și cum sunt puse pe roate formațiuni politice proeuropene și unioniste la comanda fugarului de la Moscova? Aflați mecanismele din laboratorul politic al celui mai controversat personaj al momentului într-o nouă anchetă Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce investitorii mari pleacă din Republica Moldova? Cum putem atrage investiții străine? De unde țara noastră poate aduce mai multă forță de muncă? Ce trebuie să facă statul pentru a asigura o creștere economică veritabilă? Răspunsurile le aflați de la invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS, omul de afaceri Vasile Tofan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Octavian Iachimovschi, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Un program de stat de impulsionare a industriei de producere a energiei verzi a fost transformat într-o afacere la limita legalității. Beneficiarii principali sunt câțiva afaceriști. Unul dintre ei, după ce a primit pe gratis de la stat avize pentru a crea zeci de parcuri fotovoltaice, le folosește pentru a construi piramide financiare. Situația e cu atât mai proastă cu cât din totalul de 2000 MW de energie regenerabilă pentru care s-au emis avize, doar 10% din aceste capacități s-au transformat în parcuri fotovoltaice și eoliene. O parte a capacităților a devenit marfă scumpă pe o piață neagră.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Eșec diplomatic la întâlnirea dintre Trump și Zelenski. S-a pierdut șansa păcii? Cum va fi afectată Republica Moldova?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?

/VIDEO/ Grosu explică susținerea lui Botgros și Acbaș pentru PAS, dar Stamate îi dă replica: „Pasărea pe limba ei piere”
/VIDEO/ Grosu explică susținerea lui Botgros și Acbaș pentru PAS, dar Stamate îi dă replica: „Pasărea pe limba ei piere”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1213: Matrioșka la Chișinău, atac la Odesa și Putin în Prostokvașino. Rusia avertizează privind Iranul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1213: Matrioșka la Chișinău, atac la Odesa și Putin în Prostokvașino. Rusia avertizează privind Iranul
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
30 de diamante, ascunse într-un colet trimis din India: Cum le-au depistat vameșii
30 de diamante, ascunse într-un colet trimis din India: Cum le-au depistat vameșii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1214: Dispreț total, safari uman și vizita lui Zelenski. Putin amenință cu Al Treilea Război Mondial

21 iunie 2025, ora 22:56

În ziua 1214 de război aflăm că Ucraina lucrează intens la drone de interceptare, pentru a contracara atacurile tot mai frecvente ale Rusiei cu drone de tip Shahed. 

Președintele Volodimir Zelenski va participa săptămâna viitoare la summit-ul NATO de la Haga. Prezența lui fusese pusă sub semnul întrebării în contextul incertitudinii privind participarea președintelui american Donald Trump.

UPDATE Conflictul armat dintre Israel și Iran, precum și alte războaie din întreaga lume, îi îngrijorează pe liderii mondiali, iar Vladimir Putin a declarat, la un forum economic de la Sankt Petersburg, că riscul izbucnirii unui al Treilea Război Mondial este în creștere, informează publicația poloneză Onet, citată de Libertatea.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko a eliberat sâmbătă, 21 iunie, 14 deţinuţi politici, printre care și liderul opoziției, Serghei Tihanovski. „Preşedintele a decis să graţieze 14 condamnaţi. A fost vorba de o cerere a preşedintelui SUA”, a declarat Natalia Eismont, purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei belaruse, pentru agenţia de presă rusă TASS.

UPDATE Estonia, un stat ce are o graniță comună cu Rusia de peste 300 de kilometri, a demarat,  săptămâna aceasta, construirea de tranșee antitanc la granița cu Federația Rusă. Această inițiativă face parte dintr-o serie de măsuri defensive din cadrul proiectului Linia de Apărare Baltică, scrie Gândul.

UPDATE În timp ce bărbații ucraineni de peste 18 ani sunt blocați în țară din cauza legii marțiale, femeile tinere sunt libere să plece. Și o fac. În tăcere, în număr tot mai mare, alimentând o problemă despre care autoritățile de la Kiev vorbesc rar: un exod tăcut care amenință însăși capacitatea de reconstrucție a Ucrainei postbelice, scrie The Telegraph.

UPDATE Guvernul german va aloca fonduri pentru 11.000 de cadre militare suplimentare până la sfârşitul anului, o creştere de aproximativ 4%, a notat sâmbătă tabloidul Bild, citând surse guvernamentale. Banii vor fi alocaţi pentru 10.000 de soldaţi şi 1.000 de angajaţi civili pentru armată până la sfârşitul anului 2025, a precizat ziarul, adăugând că această măsură face parte din planificarea bugetară pentru acest an, care urmează să fie aprobată de cabinet săptămâna viitoare. Noile locuri de muncă vor fi în cadrul forţelor armate, aeriene, navale şi cyber, potrivit Money.

UPDATE Președinta Georgiei recunoscută la nivel internațional, Salome Zurabișvili, a declarat într-un interviu acordat Digi24 că Rusia testează noi instrumente de manipulare și propagandă pentru acapararea statelor. Salome Zurabișvili a fost prezentă în România pentru a participa la Congresul USR.

UPDATE Pe front, autoritățile locale din Herson cer dotarea ambulanţe blindate, pe fondul atacurilor constante ale Rusiei. Orașul Herson a fost descris de localnici drept un „safari uman”, pentru că ruşii folosesc drone FPV împotriva obiectivelor civile, ca exercițiu de tragere.

UPDATE Vladimir Putin a declarat că „întreaga Ucraină este a noastră” și a avertizat că forțele ruse ar putea cuceri orașul Sumî, din nordul țării, ca parte a unui plan de creare a unei zone tampon la graniță.

UPDATE În acest context, Kievul spune că declaraţiile liderului de la Kremlin sunt dovada că refuză orice discuție sinceră despre un armistițiu și dorește continuarea războiului.

UPDATE Autoritățile locale din regiunea ucraineană Herson cer dotarea cu vehicule blindate care să fie folosite drept ambulanțe, pe fondul atacurilor constante ale Rusiei. Orașul Herson, aflat la doar câțiva kilometri de linia frontului, a fost descris de localnici drept un „safari uman”, din cauza utilizării de către trupele ruse a dronelor FPV împotriva obiectivelor civile, ca exercițiu de tragere. În primele șase luni ale anului, doar în comunitatea Bilozerskîi, 7 persoane au murit și peste 130 au fost rănite, iar în districtul Korabel au fost raportate 27 de persoane rănite și două decese. În total, 44 de ambulanțe au fost avariate în timpul războiului, nouă dintre ele doar în ultimele șase luni, scrie Kiev Post.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina accelerează dezvoltarea dronelor de interceptare pentru a contracara atacurile tot mai frecvente ale Rusiei cu drone de tip Shahed, de fabricație iraniană. În discursul său nocturn, el a precizat că producția internă de drone aduce deja rezultate concrete, iar volumele de producție sunt în creștere. Ucraina colaborează cu parteneri internaționali pentru a obține finanțare suplimentară, în contextul pregătirilor pentru summit-ul NATO de săptămâna viitoare, scrie Kiev Independent.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski va participa săptămâna viitoare la summit-ul NATO de la Haga, unde se va întâlni pe 24 iunie cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte. Prezența lui Zelenski la summit fusese pusă sub semnul întrebării în contextul incertitudinii privind participarea președintelui american Donald Trump.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin susţine că „întreaga Ucraină este a noastră” și a avertizat că forțele ruse ar putea cuceri orașul Sumî, din nordul țării, ca parte a unui plan de creare a unei zone tampon la graniță. Aflat la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, Putin a afirmat că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor” și că, în acest sens, consideră Ucraina parte a Rusiei. Declarațiile au fost condamnate de ministrul ucrainean de Externe, Andrîi Sîbiha, drept dovadă de „dispreț total” față de eforturile de pace ale SUA, acuzând Moscova că urmărește extinderea invaziei și uciderea de civili. Președintele Volodimir Zelenski a respins ideea că cele două popoare ar fi unite, subliniind că Ucraina rezistă în Sumî și „elimină acești criminali”. Zelenski a mai spus că Moscova refuză orice discuție sinceră despre un armistițiu și dorește continuarea războiului.

/VIDEO/ „Vreau să-mi găsesc un loc de muncă”: Visul unui bărbat din Moldova discriminat la angajare
/VIDEO/ „Vreau să-mi găsesc un loc de muncă”: Visul unui bărbat din Moldova discriminat la angajare
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cinism fără limite. Legătura dintre un boschetar, un copil, doi ex-președinți și Telegram
Adrian Apostol a murit la doar 33 de ani: Fotbalul moldovenesc e în doliu
Adrian Apostol a murit la doar 33 de ani: Fotbalul moldovenesc e în doliu
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ „Din copilărie nu mă conformam cu genul atribuit la naștere”: Nicholas așteaptă ca statul să-l vadă așa cum îl văd toți ceilalți
/VIDEO/ Contraprotest la Marșul Familiei: „Mămică ucisă cu bebelușul în burtă. De ce nu sunt contra războiului?”
/VIDEO/ Contraprotest la Marșul Familiei: „Mămică ucisă cu bebelușul în burtă. De ce nu sunt contra războiului?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.