Dacă producătorii de cireșe și prune se bucură deja rezultate, pentru cei care cresc și exportă mere, emoțiile pieței abia încep. La fabricile de sortare lucrul este în toi, dar deocamdată merele sunt vândute mai mult pe piața internă. Cele pentru export merg în depozitele frigorifice și așteaptă prețuri mai bune. Vorbim despre companiile cu condiții moderne de păstrare, unde fructele pot fi ținute chiar și mai mult de un an.
Vitalie Caimacan este administratorul companii Elit fruct, care produce mere și le vinde atât pe piața internă, cât și la export. Întreprinderea deține 65 de hectare de livezi de meri în satul Coșernița din raionul Criuleni, iar recolta estimată este la nivelul celei de anul trecut - de peste 3500 de tone.
Dacă înainte exportau preponderent în est, odată cu războiul pornit de Rusia în Ucraina, rata vânzărilor în țările CSI s-a redus considerabil. Astfel că în 2022, compania a exportat peste 900 de tone de mere în Uniunea Europeană, dar mai ales în Orientul Mijlociu, unde cererea este mai mare, iar prețul - mult mai bun.
Astfel, compania poartă în prezent negocieri pentru a obține un preț cât mai bun pe piețele din Asia și Africa. Producătorul participă la expoziții și primește oaspeți din străinătate, cărora li se prezintă merele moldovenești, calitatea acestora și condițiile de păstrare.
Autoritățile poartă în prezent discuții cu mai multe state pentru exporturile de mere moldovenești. Astfel, în prezent se discută cu Egiptul, dar și India, iar miza este că producătorii moldoveni vor fi scutiți de taxe.
În prezent, merele moldovenești ajung în 30 de state din lume. Prognozele Asociației Moldova Fruct arată că roada de mere din acest an va fi mai mare în medie cu până la 20 la sută față de 2022 și ar putea ajunge la 548 de mii de tone.