Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 608: Atac subacvatic, „eroul” Soloviov și planul lui Rogozin! Sunak: „Putin va eșua, la fel ca Hamas”

24 octombrie 2023, ora 23:48

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 608. Autorităţile din Republica Moldova au blocat marţi accesul la peste 20 de site-uri media ruseşti, spunând că acestea au fost folosite în cadrul unui război informaţional împotriva ţării, potrivit Reuters. O serie de explozii puternice și împușcături ar fi zguduit orașul Sevastopol în timpul nopții de marți, 24 octombrie, fără ca autoritățile să lanseze o alertă de raid aerian. Guvernatorul Crimeei, Mihail Razvojaiev, susținut de Moscova, a raportat despre respingerea unui posibil atac al forțelor de sabotaj subacvatic. Rusia concentrează pe teritoriul ucrainean ocupat peste 400.000 de soldați, ceea ce îi permite să desfăşoare simultan operațiuni de anvergură pe diferite secțiuni ale frontului, a declarat un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean. Între timp, femeile din Rusia vor participa la misiuni de luptă în războiul împotriva Ucrainei, informează marţi dpa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că Rusia pierde treptat controlul militar asupra Crimeei anexate și a Mării Negre, scrie serviciul în limba rusă al BBC. „Controlul Rusiei asupra Mării Negre și prezența flotei de ocupație au creat iluzia că dominația Rusiei în Marea Neagră ar fi fost insurmontabilă”, a afirmat Zelenski la summitul Platformei Crimeea. „Acum, iluziile se topesc”. Totodată, în timp ce negocierile miniștrilor de externe ai UE privind asistența militară pentru Ucraina au eșuat, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat hotărârea de a menține atenția internațională asupra conflictului și de a spori producția de armament autohton pentru a face față provocărilor din teren.  Ministrul pentru Industrii Strategice din Ucraina a spus că întreaga producție mondială de arme nu poate acoperi nevoile forțelor Kievului: „Dacă iei toată producția de arme și muniții din lume, tot nu este de ajuns pentru acest război”. Între timp, guvernatorul din Belgorod a anunțat că ucrainenii au lansat în jur de 50 de atacuri asupra a 12 sate din regiune. Nu au fost raportate victime.

UPDATE Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus și emisar al Kremlinului, critică războiul purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei la mai bine de un an și jumătate de când a părăsit Rusia. Potrivit lui Ciubais, Putin a comis „greșeli mari” prin declanșarea războiului „imposibil” împotriva Ucrainei. El se declară totodată dezamăgit de „profesionalismul” lui Putin, precizând că avea o părere contrarie înainte de declanșarea războiului. Ciubais mai spune că Putin a decis singur invazia din Ucraina. Conform Daily Mail, fostul consilier de rang înalt de la Kremlin i-a transmis aceste opinii omului de afaceri rus Iuri Koropacinski. În aceste mesaje, Ciubais îi mai reproșează lui Putin că a anihilat opoziția în Rusia și că nu respectă legile în deciziile sale politice. El se mai pronunță totodată pentru dezvolatarea economiei ruse în stil occidental, notează Adevărul.

UPDATE Kremlinul a respins marţi speculaţiile cu privire la starea de sănătate a preşedintelui Vladimir Putin, susţinând că liderul rus este perfect sănătos, informează Reuters, citată de Agerpres. Într-o discuţie telefonică regulată cu presa, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a infirmat de asemenea supoziţiile conform cărora preşedintele rus ar folosi sosii, calificând aceste supoziţii drept „farsă absurdă”. Jurnalişti l-au întrebat pe Peskov despre starea de sănătate a lui Putin după ce o informaţie din surse nespecificate, postată pe canalul rus Telegram şi culeasă dintr-o media occidentală, susţinea că preşedintele rus s-a confruntat cu o gravă problemă de sănătate duminică seara, potrivit G4media.

UPDATE Forțele ruse par să fi preluat inițiativa ofensivei în Donețk, intensificând atacurile în apropiere de Avdiivka. Institutul pentru Studiul Războiului scrie în raportul zilnic că rușii au adus întăriri în zonă și ar fi reușit să avanseze chiar 2 kilometri în teritoriul controlat de ucraineni, potrivit Spotmedia.

UPDATE Suedia ar urma să devină oficial membră a NATO luna viitoare, a declarat, marţi, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, informează agenţia Belga, citată de Agerpres.

UPDATE Explozii au fost auzite în primele ore ale zilei în Crimeea. Ministerul Apărării din Rusia a anunțat ulterior că ar fi fost distruse în zona portului Sevastopol trei drone acvatice, potrivit Spotmedia.

UPDATE Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru că a refuzat să coopereze în ancheta asupra unui opozant cecen asasinat în 2009 în Austria.

UPDATE Potrivit publicației germane BILD, un grup de oficiali și oameni de știință ruși de rang înalt plănuiesc un atac terorist asupra Ucrainei. Scopul este de a converti un vehicul de lansare al rachetelor Soyuz, care este de fapt un vehicul de lansare civilă, astfel încât rachetele să nu ajungă pe orbită, ci să se prăbușească într-un oraș important din Ucraina (probabil Kiev) cu o cantitate uriașă de deșeuri radioactive și explozibili la bord. BILD a prezentat peste șapte minute de conversații înregistrate între fostul șef al agenției spațiale ruse Roskosmos, Dmitri Rogozin, și actualul șef al filialei Roskosmos, Progress Rocket Center, Dmitri Baranov, care dovedesc acest lucru, notează Ziare.com. Dmitri Rogozin, 59 de ani, fost vicepremier și fost șef al Roscosmos, agenția federală responsabilă de programul spațial rusesc, i-a propus președintelui rus Vladimir Putin să lovească Ucraina cu o rachetă spațială, relatează publicația germană Bild, care a avut acces la înregistrări ale conversațiilor lui Rogozin cu Dmitri Baranov, directorul general al Centrului Spațial Progress.

UPDATE Vladimir Nekrasov, președintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, a murit subit, la vârsta de 66 de ani, după ce a suferit o insuficiență cardiacă acută, a anunțat marți compania, potrivit Reuters.

UPDATE Prim-ministrul Ucrainei s-a întâlnit marți cu cancelarul german Olaf Scholz și a discutat despre sprijinul acordat Ucrainei în timpul unei vizite oficiale în Germania. „Germania joacă un rol important în consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei, precum și în cooperarea cu Comisia Europeană. Vă mulțumim pentru acest lucru și ne bazăm pe sprijinul dvs neclintit”, a spus Șmihal. Ucraina se așteaptă ca Germania să-i dea 1,4 miliarde de euro, pentru a-și spori apărarea antiaeriană și pentru a o ajuta să treacă printr-o a doua iarnă de război cu Rusia, a mai spus premierul ucrainean, potrivit Spotmedia.

UPDATE Concernul de stat ucrainean Ukroboronprom și concernul german Rheinmetall au creat o societate mixtă, a anunţat, marţi, premierul Ucrainei, Denis Şmihal, într-o intervenţie la cel de-al șaselea Forum economic germano-ucrainean sub sloganul „Reconstrucţie, creștere inteligentă și securitate”. Şeful executivului de la Kiev a menționat că societatea mixtă înfiinţată cu Rheinmetall va întreține și va repara echipamentele furnizate Ucrainei de către aliați. De asemenea, această întreprindere va găzdui producția de echipamente de top a concernului Rheinmetall AG. Denis Şmihal a afirmat că Rheinmetall-Ukrainian Defense Industry LLC a fost înregistrată pe 18 octombrie 2023, potrivit Rador.

UPDATE Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a declarat că Rusia ar fi furat de la SUA planurile secrete ale unei "rachete super-duper", informează Rador Radio România.

UPDATE Lipsa semnalului pentru telefonia mobilă/internet sau calitatea slabă a acestuia în Delta Dunării, în contextul conflictului din Ucraina, este o preocupare a autorităţilor din Tulcea. Reprezentanţii Prefecturii Tulcea au anunțat că a fost constituită o comisie de coordonare a activităţilor de asigurare a comunicaţiile în unele zone din Deltă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Sprijinul acordat Israelului, după atacul sângeros lansat de gruparea islamistă Hamas, nu va afecta ajutorul acordat Ucrainei, a dat asigurări marţi cancelarul german, Olaf Scholz, relatează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) prezic că Rusia va putea să mențină o intensitate a focului cu muniție proprie și cu muniție furnizată de Coreea de Nord în 2024, dar mult mai mică decât în 2022. Experții sugerează că producția internă de obuze de artilerie a Rusiei, completată de creșterea importurilor de muniție din Coreea de Nord, va permite probabil forțelor rusești să mențină o intensitate suficientă a focului de artilerie în Ucraina în 2024, deși la un nivel relativ mai scăzut decât în 2022, potrivit NewsWeek.

UPDATE Rusia respinge orice noi negocieri pe acordul privind exportul de cereale din Ucraina, din care s-a retras pe 18 iulie: „Rusia își poate rezolva problemele legate de export în afara unui nou acord”, a anunțul vicepremierul rus Victoria Abramcenko, scrie Spotmedia.

UPDATE Compania militară privată Redut, controlată de Ministerul rus al Apărării, a anunțat recrutarea de femei pentru sarcini de luptă în batalionul de voluntari Borz, pentru a fi trimise la războiul din Ucraina. Publicația „Vajnîe Istorii - Povești importante”, citată de Meduza, relatează acest lucru, după ce a descoperit un anunț pe VKontakte.

UPDATE Se înregistrează o intensificare a acțiunilor militare pe toate fronturile din Ucraina, Rusia fiind cea care pare a fi acum în ofensivă. Efortul principal al Armatei Ruse este acum din nou la Avdiivka, la nord de orașul Donețk, acolo unde ucrainenii au reușit în urmă cu o săptămână să oprească o ofensivă masivă și să provoace grave pierderi umane și ca număr de blindate forțelor ruse, notează Biziday.

UPDATE Forţele armate ucrainene au distrus toate dronele inamice kamikaze pe care Rusia le-a lansat în timpul nopţii pentru a ataca teritoriul Ucrainei. Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei pe profilul său de Facebook. „În această seară, ocupanţii ruşi au lansat un alt atac aerian împotriva Ucrainei, folosind şase drone de tip Shahed-136/131. Toate dronele au fost distruse de apărarea antiaeriană”, a declarat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene într-un comunicat. Anterior, forţele de apărare aeriană ucrainene au intrat în operaţiune în regiunea Cerkasy, iar unele mass-media locale au raportat explozii în apropiere de Vinnytsia. Chiar şi în regiunile de est şi de sud, o alertă aeriană a fost anunţată de mai multe ori în timpul nopţii din cauza ameninţării cu atacuri cu rachete, notează Mediafax.

UPDATE Un informatician care a lucrat pentru scurt timp pentru Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a pledat luni vinovat de tentativă de spionaj în favoarea Rusiei, a anunțat Departamentul de Justiție al SUA, citat de AFP.

UPDATE Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a rostit un discurs ferm în care a asociat numele dictatorului rus Vladimir Putin cu cel al Hamas, grupare clasificată drept teroristă de Statele Unite ale Americii. În cuvântarea ținută în seara zilei de luni, 23 octombrie, în Parlamentul Marii Britanii, prim-ministrul a comparat invadarea Ucrainei de către Rusia cu războiul declanșat recent în Fâșia Gaza de acțiunile teroriste ale grupării Hamas. „Acesta este un moment în care este nevoie de multă grijă și prudență, dar și de claritate morală”, a spus Sunak. „Speranța în umanitate trebuie să învingă” împotriva terorismului, a continuat premierul britanic.Atacul din 7 octombrie a fost determinat de teama liderilor Hamas că se creează un nou „echilibru” în Orientul Mijlociu, a mai spus Sunak, probabil cu referire la tentativele mai multor țări arabe de a normaliza relațiile cu Israelul. Comparând războiul din Gaza cu războiul din Ucraina, Sunak spune Sunak: „Putin va eșua, la fel ca Hamas”, notează Ziare.com.

UPDATE În noaptea de marți, 24 octombrie, în Sevastopolul ocupat s-au auzit explozii puternice și împușcături. Chaturile locale raportează că s-au auzit zgomote puternice în diferite zone ale orașului. Aceștia notează că autoritățile nu au lansat o alertă de raid aerian. Între timp, guvernatorul peninsulei Crimeea, Mihail Razvojaiev, instalat de Moscova, a scris pe canalul său Telegram despre respingerea unui „posibil atac” al forțelor ruse. „Sunete puternice sunt în rada exterioară – Flota Mării Negre respinge un posibil atac al forțelor de sabotaj subacvatic și al activelor inamice”, a spus el.

UPDATE Toţi copiii vor fi evacuaţi din 23 de aşezări din zona Herson. Numărul lor est ede 802. Autorităţile ucrainene (Ministerul Reintegrării, adică reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia) au stabilit această măsură pentru siguranţa celor mici, notează Mediafax.

UPDATE Informaţiile mass-media americane privind participarea Agenției Centrale de Informații (CIA) a SUA la pregătirea atacurilor teroriste ale Kievului împotriva Rusiei au ca scop eliminarea responsabilității din partea administrației de la Washington și vor fi folosite în timpul alegerilor din această țară, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Rador.

UPDATE Rusia şi Iranul îşi consolidează relaţiile bilaterale într-o atmosferă de „încredere", a declarat marţi dimineaţă Ministerul rus de Externe, după ce şeful său, Serghei Lavrov, a fost primit de preşedintele iranian Ebrahim Raisi în timpul unei vizite la Teheran, relatează Reuters și News.ro. Discuțiile au loc pe fondul tensiunilor în creştere din Orientul Mijlociu, scrie HotNews.

UPDATE Potrivit ISW, Armata Rusă a reușit ieri să avanseze în apropiere de Avdiivka. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ruse au avansat pe la nord de localitate, iar bloggerii militari ruși susțin că acestea ar fi pătruns circa doi kilometri în zona apărată de ucraineni, inclusiv pe la sud-vest de Avdiivka. Este clar că rușii au adus întăriri, cel mai probabil de pe Frontul de Est, după eșecul primului val ofensiv. Comandamentul ucrainean raportează că, în ultimele 24 de ore, rușii au pierdut peste 800 de soldați și 28 de tancuri și blindate, potrivit Biziday.

UPDATE Moldova şi România desfăşoară exerciţii militare comune. Exerciţiile fac parte din programul de Instruire Combină de Schimb Comun (JCET) 2023 al Republicii Moldova şi vor avea loc la Baza Militară de Instruire a Armatei Naţionale a ţării, potrivit Mediafax.

UPDATE În seara zilei de 23 octombrie, armata rusă a atacat din nou Ucraina folosind vehicule aeriene fără pilot. O alarmă a fost declarată în mai multe zone, precum Vinița, Cerkasi, Poltava, Harkov, Donețk, Zaporojie, Herson, Dnepropetrovsk, Kirovograd și Nikolaev.

UPDATE Ucraina, dependentă de ajutorul extern de la invazia Rusiei de anul trecut, speră să primească anul viitor un ajutor de 18 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) de la Uniunea Europeană, aceeaşi sumă pe care a obţinut-o pentru 2023, au declarat luni oficiali. Kievul tocmai a primit 1,5 miliarde de euro (1,59 miliarde de dolari) într-o a noua tranşă de asistenţă financiară din partea UE, a declarat premierul Denys Șmîhal.

UPDATE Armata rusă a bombardat districtul Dniprovskîi din Herson. În urma atacului, mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate, potrivit șefului administrației militare Herson, Roman Mrociko.

UPDATE Propagandistul lui Putin, Vladimir Soloviov, a fost decorat cu titlul de „Erou” al așa-numitei Republici Populare Donețk. Anunțul a fost făcut liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin.

UPDATE Miniștrii de externe ai UE au eșuat din nou să ajungă la un acord asupra ajutorului militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, în timp ce Ungaria cere asigurări privind eliminarea băncii sale OTP Bank de pe lista Kievului cu sponsorii internaționali de război, scrie HotNews. Șeful diplomației blocului european, Josep Borrell, a confirmat că negocierile ministeriale de la Luxemburg nu au adus un acord asupra celei de-a opta tranșe de asistență militară, dar nu a detaliat motivele. „Nu am reușit încă să rezolvăm problema celei de-a opta tranșe a Fondului european pentru pace. Încă mai căutăm o soluție la această problemă, dar, într-un fel sau altul, o vom găsi”, a declarat Borrell.

UPDATE Aysa, leoaica salvată de la o grădină zoologică din estul Ucrainei, şi-ar putea găsi o nouă casă în Marea Britanie împreună cu puii săi, informează BBC. Aysa, care era însărcinată când a fost abandonată la o grădină zoologică din regiunea Doneţk, a născut pui (Teddi, Emi şi Moş Crăciun), într-o altă unitate din Ucraina. La mijlocul lunii iunie, Aysa şi cei trei pui ai săi împreună cu un alt leu au trecut graniţa dintre Ucraina şi Polonia, după ce au călătorit timp de aproape 20 de ore. Evacuarea felinelor a fost posibilă datorită colaborării dintre Fondul Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor, Salvarea animalelor sălbatice, UAnimals şi Grădina Zoologică din Poznań. Acum, Yorkshire Wildlife Park, cu sediul în Regatul Unit, vrea să mute leii în Marea Britanie, urmărind ca această mutare să aibă loc înainte de Crăciun. Leii se află în prezent la Grădina Zoologică Poznan, Polonia, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că trebuie menţinută atenţia lumii asupra Ucrainei, asupra apărării libertăţii şi dreptului internaţional, adăugând că va face totul pentru acest lucru. În mesajul transmis luni seară, acesta a declarat că a discutat cu comandanţii despre situaţia de pe front. „Livrarea de muniţie pe linia frontului, inclusiv propria livrare, producţie ucraineană. Le mulţumesc tuturor firmelor, tuturor muncitorilor care contribuie la rezultatele Ucrainei – o creştere constantă a producţiei noastre de arme şi muniţie. Mulțumim tuturor pentru ajutor”, a adăugat el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 607: Atacurile Rusiei și planurile lui Zelenski! Muratov: "Putin vrea să pună capăt istoriei democraţiei"
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 606: Atac mortal! Rusia ar pregăti noua ofensivă și vinde apartamentul lui Zelenski din Crimeea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.