Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

STUDIU: Anumite genuri muzicale te-ar putea ajuta să simți mai puțină durere fizică

missing
Foto: Vibe Music Avademy
26 octombrie 2023, ora 22:35

Când Adele a debutat în 2011 cu single-ul „Someone Like You”, balada ei a rezonat cu milioane de oameni din întreaga lume. După mai mult de un deceniu, aceasta rămâne una dintre cele mai populare melodii ale ei. Măiestria ei artistică, precum și a multor altora care au stăpânit arta de a ne atinge coarda sensibilă cu ritmuri lente și emoționante, are un mod de a gestiona durerea emoțională a inimii frânte și a pierderii. Nu există nicio îndoială că muzica le poate liniști sufletul unora și se pare că ar putea fi, de asemenea, un calmant temporar pentru durerea fizică.

Ascultarea melodiilor preferate ar putea reduce percepția durerii de către oameni, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Frontiers in Pain Research. Iar cele mai eficiente analgezice s-au dovedit a fi cântecele triste care detaliază experiențe dulci-amare și emoționale, relatează CNN, citat de G4media

„Nu ia locul Tylenolului atunci când te doare capul, dar muzica poate ajuta la atenuarea durerii”, a declarat Patrick Stroman, profesor de științe biomedicale și moleculare la Universitatea Queen’s din Kingston, Ontario. El nu a fost implicat în cel mai recent studiu, dar a efectuat propriile sale cercetări privind relația dintre durere și muzică. Spre deosebire de alte medicamente, a remarcat el, nu există niciun efect secundar sau risc în cazul ascultării muzicii (trebuie doar să păstrați volumul la un nivel rezonabil).

Micul studiu a invitat 63 de tineri adulți să aducă două dintre melodiile lor preferate, iar singura cerință era ca acestea să aibă o durată de cel puțin 3 minute și 20 de secunde. Una dintre selecții reprezenta muzica lor preferată din toate timpurile, iar cealaltă era melodia pe care ar lua-o cu ei pe o insulă pustie.

De asemenea, cercetătorii i-au pus pe tinerii adulți să aleagă una dintre cele șapte melodii pe care echipa le-a considerat relaxante și care nu erau cunoscute participanților la studiu. (Cele șapte din care puteau alege au fost „Cotton Blues”, „Jamaicare”, „Légende Celtique”, „Musique de Film”, „Nuit Cubaine”, „Reggae Calédonien” și „Sega Mizik Kèr”).

Impactul cântecelor melancolice

Fiecare persoană a suportat bucăți muzicale de 7 minute, timp în care a fost instruită să privească fix un ecran de monitor în timp ce asculta muzica preferată, unul dintre cele șapte cântece instrumentale relaxante (fiecare dintre acestea având o durată de 6 minute și 40 de secunde) sau o versiune amestecată a ambelor cântece și a cântecului relaxant ales. Muzica încurcată era o amestecătură zgomotoasă a tuturor celor trei melodii, tăiate în fragmente și amestecate la întâmplare, astfel încât acestea nu mai aveau structura lor originală. Pentru 7 minute, oamenii stăteau în liniște.

În tot acest timp, cercetătorii au lipit un obiect fierbinte – similar cu o ceașcă de ceai fierbinte pe piele – pe antebrațul interior stâng al participanților.

Atunci când și-au evaluat experiențele, oamenii au fost mai predispuși să raporteze că au simțit mai puțină durere când au ascultat melodiile lor preferate, în comparație cu ascultarea cântecului relaxant necunoscut sau a tăcerii. Nici melodiile amestecate nu au redus durerea, ceea ce autorii au sugerat că este o dovadă că muzica este mai mult decât o distragere a atenției de la o experiență neplăcută.

Cu milioane de melodii disponibile, este posibil ca melodia preferată a unei persoane să nu fie aceeași cu aceea a altei persoane. După ce i-au intervievat pe participanți cu privire la cântecul pe care l-au adus și la evaluarea durerii, cercetătorii au descoperit că persoanele care au ascultat cântece dulci-amare și emoționante au simțit mai puțină durere decât atunci când au ascultat cântece cu teme liniștitoare sau vesele

„Este un rezultat foarte cool”, a declarat autorul principal al studiului, Darius Valevicius, doctorand în neuroștiințe la Universitatea din Montreal. „Cred că este ceva pe care eu și probabil mulți oameni îl percepem intuitiv: de ce ascultăm muzică dulce-amară, melancolică sau chiar spirituală.”

Persoanele care au ascultat melodii dulci-amare au raportat, de asemenea, că le-au trecut fiorii de mai multe ori – acele frisoane pe care le ai pe piele când asculți muzică plăcută. Această senzație a fost asociată cu evaluări mai mici ale neplăcerii provocate de durerea creată de obiectul fierbinte pe care au simțit-o în cadrul experimentului. Deși nu a fost studiat acest aspect, Valevicius a spus că el crede că aceste frisoane muzicale ar putea fi cauza acestor efecte de blocare a durerii.

Valevicius a emis ipoteza că aceste senzații ar putea fi semne de gating senzorial. Pentru a preveni supraîncărcarea creierului cu fiecare stimul din jurul unei persoane, creierul filtrează orice stimuli pe care îi consideră redundanți sau irelevanți. În acest caz, creierul ar putea să se acordeze la muzică și să filtreze unele mesaje de durere primite. În timp ce corpul nostru încă simte durerea, este posibil ca mesajele care să facă mintea noastră conștientă să perceapă durerea să nu fie transmise.

Probabil că pe muzică creierul se conectează cu sistemul pentru reglarea durerii, a spus Stroman. Capacitatea organismului de a angaja emoțiile și sentimentele ajută la evaluarea a cât de importantă este durerea în acel moment. Stroman și echipa sa de cercetare au folosit recent imagistica cerebrală pentru a capta ce se întâmplă în sistemul nervos central atunci când oamenii sunt expuși la durere în timp ce ascultă muzică. Cercetătorii au observat conectivitatea cerebrală care modifică muzica în mai multe regiuni ale creierului implicate în durere, memorie și procesarea stărilor emoționale subiective.

Atunci când oamenii ascultă muzica care le place, după măsurătorile noastre, aceasta poate reduce durerea pe care o simțim cu 10%”, a spus el. Stroman a avertizat, totuși, că acest comportament nu este un analgezic suficient pentru a evita medicamentele sau serviciile medicale.

Cu toate acestea, nu este nimic rău în a alege o melodie mai optimistă, dacă aceasta este preferința dumneavoastră. Muzica oferă multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea stresului și un somn bun. Valevicius a spus că a îmbrățișat acest remediu: „Cu siguranță mi-am permis să mă răsfăț puțin mai mult ascultând muzică”.

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Natalia Ghețu a pornit din nou... prin toată țara: Prima localitate vizitată este Pepeni

missing
06 septembrie 2024, ora 15:06

Emisiunea „Întreabă Ghețu” revine într-un nou sezon cu mai multe voci, mai mulți oameni, mai multe sate și orașe... mai multe ediții speciale despre viața oamenilor din toată țara.

În prima emisiune din această toamnă, Natalia Ghețu a vorbit cu locuitorii satului Pepeni din raionul Sângerei. 

Ce spun oamenii despre cei de la putere, care sunt problemele lor... uitate de politicieni, cum se confruntă cu consecințele secetei, sărăcia, dar și indiferența autorităților la nevoile oamenilor?

Despre alegeri, referendum și unde vom ajunge cu actuala clasă politică aflați în prima ediție din noul sezon:

/VIDEO/ Un nou sezon la TV8: Vă așteaptă emisiuni noi, iar cele vechi vor fi mai captivante

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.