Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 24: Raiduri aeriene, petrol ieftinit și aeroport luat cu asalt! Hamas se laudă cu sprijinul Rusiei

30 octombrie 2023, ora 18:01

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv.

Armata israeliană a anunţat, luni, că a lovit mai multe ţinte în Siria, drept răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP. Palestinienii din nordul Fâșiei Gaza au denunțat presei occidentale aprige lovituri aeriene și de artilerie, în cursul zilei de luni dimineața. În același timp, infanteria armatei israeliene, susținută de tancuri, a intrat în enclavă ca un asalt terestru, informează Reuters. Cel puțin trei oameni au murit, după ce Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au pătruns cu 100 de blindate în orașul Jenin, considerat un fief al teroriștilor Hamas. Totodată, Hamas se laudă cu susținerea Rusiei, pe care spune că a ajutat-o în războiul acesteia în Ucraina, în timp ce China deja pregătește o invazie a Taiwanului după modelul masacrului realizat de teroriști în Israel pe 7 octombrie, spune liderul Hamas. Pe de altă parte, sute de manifestanți musulmani au luat cu asalt duminică seară un aeroport din regiunea Daghestan, în Rusia, după ce au aflat că acolo urma să aterizeze un avion din Tel Aviv.  

UPDATE Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas, transmite AFP. „Îi înţeleg profund pe cei care sunt acum prinşi în mijlocul unui conflict, le simt durerea ca şi cum ar fi a mea. Războiul nu aduce decât devastare, oroare şi distrugere. Nimic altceva. În acest moment critic, să depăşim diferenţele şi să urmăm calea păcii. Adevărata demonstraţie de curaj constă în alegerea păcii. Le cer conducătorilor lumii să se unească şi să conducă lumea către pace. Alegeţi pacea„, a adăugat Tedros în mesaj.

UPDATE Alarmele antirachetă au răsunat la Ierusalim și în zonele învecinate, luni, la prânz, relatează The Jerusalem Post și The Times of Israel.   Ierusalimul nu mai fusese atacat cu rachete de câteva zile, notează B1.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului l-au întrebat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, într-o postare cu tentă ironică pe platforma X (fosta Twitter), ce cadou i-a luat liderului Hamas.

UPDATE Oficialii occidentali din domeniul apărării se tem că, dacă Israelul va intra în război în timp ce Occidentul aprovizionează Ucraina în războiul cu Rusia, nu vor exista suficiente proiectile de artilerie și alte arme pentru a menține ambii aliați în luptă, arată o analiză Wall Street Journal.

UPDATE Fosta candidată la președinția SUA Hillary Clinton a fost de acord că Israelul are dreptul de a se apăra împotriva grupării teroriste Hamas, însă a afirmat că o încetare a focului „nu este posibilă”, potrivit Gândul. Clinton consideră că o încetare a focului ar fi un „cadou” pentru Hamas. Fostul Secretar de stat a explicat că în perioada armistițiului Hamas și-ar putea întări pozițiile și armamentul.

UPDATE Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat luni, 30 octombrie, că 8.306 persoane au fost ucise în acest teritoriu palestinian de la începutul războiului cu Israelul, informează AFP.

UPDATE Casa Albă a făcut luni bilanţul iniţiativelor sale în faţa a ceea ce califică drept „creştere alarmantă a incidentelor antisemite în şcoli şi în campusurile universitare” după atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Prim-ministrul interimar al Libanului spune că lucrează pentru a se asigura că țara sa nu intră în războiul Israel-Hamas, chiar dacă Hezbollah și Israel au făcut schimb de foc transfrontalier. Într-un interviu acordat AFP, Najib Mikati spune că se teme de o escaladare, înfruntările la frontieră stârnind îngrijorarea că puternica mișcare Hezbollah din Liban, susținută de Iran, ar putea deschide un nou front cu Israelul.

UPDATE Semiluna Roșie Palestiniană din Gaza spune că Israelul le-a transmis un ordin să evacueze Al-Quds, un spital cheie din orașul Gaza. Organizația spune că sunt pacienți în secțiile de terapie intensivă și bebeluși în incubatoare, iar mutarea acestora este imposibilă. De asemenea, se presupune că aproximativ 14.000 de civili sunt adăpostiți în spital și în terenurile acestuia. Există, de asemenea, îngrijorare pentru pacienții și personalul de la un alt spital din orașul Gaza - Al Shifa - unde situația a fost descrisă ca fiind „catastrofală” de către șeful său de la chirurgie, potrivit Ziare.com.

UPDATE Hamas a făcut publică o nouă filmare video, luni, în care trei ostatice israeliene par să facă un apel la prim-ministrul Netanyahu să accepte un armistițiu și în care îl acuză că e responsabil de „dezastrul din 7 octombrie”, relatează The Jerusalem Post. Hamas obișnuiește să folosească astfel de tactici de război psihologic, fapt ce pune la îndoială autenticitatea clipului și a spuselor celor trei femei aflate în captivitate. 'Biroul primului ministru critică „propaganda psihologică crudă” a Hamas prin lansarea unui videoclip care arată trei ostatici israelieni.

UPDATE SUA trimit un mesaj „puternic” de descurajare Iranului, pe fondul temerilor privind escaladarea conflictului, afirmă un oficial de la Casa Albă.

UPDATE O înregistrare video care arată de fapt soldaţi americani aterizând în România în iunie 2022 la baza de la Mihail Kogălniceanu a fost răspândită online şi pretinde în mod fals că arată puşcaşi marini americani care sosesc în Israel în timpul războiului dintre Israel şi Hamas, în octombrie 2023, scrie Reuters, potrivit News.ro.

UPDATE Un bărbat în vârstă de 25 de ani a fost înjunghiat la Ierusalim, a anunţat un serviciu voluntar de urgenţă din Israel. Potrivit primelor informaţii neconfirmate de autorităţi, victima este un poliţist, iar agresorul este de origine palestiniană, scrie Mediafax.

UPDATE Hamas a promis să elibereze ostaticii care nu au cetățenie israelianăAutoritățile iraniene au confirmat luni că au primit asigurări din partea grupării  Hamas că sunt pregătite să elibereze prizonierii care nu au cetățenie israeliană, a informat agenția EFE, relatează Interfax.

UPDATE Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, a declarat luni că atacul de duminică de pe un aeroport din Daghestan, republică rusească caucaziană predominant musulmană, a fost „o încercare de a semăna discordie" între musulmani și evrei în Rusia, în plin conflict între Israel și Hamas, transmite France Presse.

UPDATE Cipru se pregătește pentru un număr mare refugiați din Orientul Mijlociu și își sporește capacitatea de primire a străinilor, potrivit Reuters.

UPDATE Documente guvernamentale despre construcții la o bază secretă a SUA oferă detalii rare despre o prezență militară americană discretă din apropierea Fâșiei Gaza, susține The Intercept. 

UPDATE Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și-a cerut scuze pentru că a acuzat oficialii militari și de securitate de erori care au dus la masacrul Hamas, dar a refuzat să își asume responsabilitatea, scrie The New York Times.

UPDATE Teroriștii Hamas s-au infiltrat duminică în Israel printr-un tunel și au ucis mai mulți soldați de la punctul de control Erez, înainte de a fi lichidați. Pe de altă parte, Israel anunță moartea unei tinere din Germania, luată ostatică de Hamas.  

UPDATE Luarea cu asalt a aeroportului din capitala regiunii Daghestan din sudul Rusiei de către o mulțime anti-israeliană, duminică seară, a fost rezultatul unei „influențe externe”, a declarat luni, 30 octombrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters și The Guardian.

UPDATE În 2016, ministrul de atunci al Apărării, Avigdor Liberman, a redactat un document de 11 pagini în care avertizează că planurile Hamas de a exploda granița cu Gaza, de a invada comunitățile din sudul Israelului, de a organiza masacre și de a lua ostatici, arată fragmente.

UPDATE Israelul "avansează treptat conform planului" în Fâşia Gaza, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Forţelor de apărare israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, potrivit Reuters. Hagari a precizat că forţele israeliene au ucis zeci de militanţi în cursul nopţii în Gaza, dar a refuzat să confirme locul unde se află în prezent trupele terestre, după ce imagini de pe reţelele de socializare păreau să arate tancuri israeliene avansând pe un drum principal din oraşul Gaza. Martori au declarat pentru AFP că tancurile israeliene au intrat luni într-un cartier de la periferia oraşului Gaza, tăind principala axa rutieră dintre nordul şi sudul enclavei, scrie Agerpres.

UPDATE Shani Louk, tânăra în vârstă de 22 de ani, cu cetățenie israeliană și germană, care a fost văzută în imagini cum a fost răpită de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, a murit, relatează presa germană, citată de The Times of Israel. Informația a fost confirmată de părinții tinerei pentru postul german RTL și ziarul Israel Hayom, notează Libertatea. „Din păcate, am primit ieri vestea că fiica mea nu mai este în viață”, a declarat Ricarda Louk, mama tinerei, pentru RTL. Și sora ei, Adi Louk, a scris pe Instagram: „Cu regret anunțăm moartea surorii mele, Shani Nicole Louk, fie ca amintirea ei să fie o binecuvântare”.

UPDATE Cotaţia petrolului a scăzut luni pe piaţa din Asia, după ce Iranul și aliații săi nu au reacționat la lansarea ofensivei terestre israeliene în Fâşia Gaza, calmând astfel îngrijorările că livrările regionale de ţiţei ar putea fi întrerupte, transmite Bloomberg, scrie Agerpres.

UPDATE Vicepreședintele SUA Kamala Harris spune că SUA nu vor trimite soldați în Israel sau în Gaza.„Nu avem absolut nicio intenție și nici nu avem niciun plan să trimitem trupe de luptă în Israel sau Gaza, punct”, spune ea pentru „60 Minutes” de la CBS.

UPDATE Aripa militară a grupării Hamas a lansat, luni, mai multe rachete către orașul Netivot din sudul Israelului, conform Al Jazeera.Media israeliene spun că trei rachete lansate de brigăzile Al-Qassam ar fi lovit zone din oraș.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Rabinatului-șef al Rusiei din Daghestan, Ovadia Isakov, a declarat pe 29 octombrie că sute de familii evreiești din Daghestan ar trebui să părăsească Daghestanul și Rusia, pentru că „Rusia nu este mântuire”, deoarece „au fost pogromuri și în Rusia.” Președintele rus Vladimir Putin a lăudat Rusia ca un far al armoniei religioase la o întâlnire cu liderii mai multor organizații religioase ruse, inclusiv lideri de credință evreiască și islamică, pe 25 octombrie. Kremlinul urmărește probabil să prezinte Rusia ca protejând minoritățile sale religioase pentru a câștiga favoarea publicului musulman și evreu pe fundalul războiului israelian-Hamas și pentru a minimiza tensiunile cauzate de Biserica Ortodoxă Rusă din ce în ce mai ultranaționalistă, potrivit Adevărul.

UPDATE Raidurile aeriene asupra Gaza nu contenesc. Peste 70% dintre cei ucişi sunt copii, femei si batrani, spune ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, notează Antena3.

UPDATE Soția românului care se află printre cei 229 de ostatici ai Hamas a venit în țară ca să ceară guvernului de la București să se implice pentru eliberarea soțului său. În același timp, spune că și-a pregătit copiii pentru ce este mai rău, notează Digi24.

UPDATE Consiliul Central al Evreilor din Germania a criticat luni abținerea Berlinului de la votul asupra rezoluției privind Gaza în Adunarea Generală a ONU, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a apărat duminică decizia guvernului său, potrivit DPA, preluat de Agerpres.

UPDATE Procurorul al Curții Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan avertizează Israelul că ”împiedicarea accesului ajutorului umanitar” în Fâșia Gaza poate constitui o ”crimă”. 

UPDATE Ministrul iranian de Externe spune că țara sa nu vrea escaladarea războiului dintre Israel şi Hamas, deși, anterior, a ameninţat SUA că "nu vor fi cruțate de foc", notează Antena3.

UPDATE În orașul Nalchik, din regiunea Kabardino-Balkaria a Caucazului rusesc, persoane necunoscute au incendiat un centru evreiesc, notează Ziare.com.

UPDATE Statele Unite au condamnat duminică manifestările antisemite care au zguduit un aeroport din republica rusă Daghestan, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, transmite luni AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu trebuie să „îi stăpânească pe coloniştii extremişti din Cisiordania” şi să îi tragă la răspundere pentru atacurile asupra palestinienilor, a declarat duminică consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, informează dpa, preluat de Agerpres.

UPDATE Dr. Subhi Sukeyk, directorul Spitalului de prietenie turco-palestinian din Gaza, a raportat „daune semnificative” aduse unității medicale în urma bombardamentelor reînnoite și multiple israeliene asupra țintelor din apropiere.

UPDATE "Împiedicarea accesului ajutorului umanitar" în Fâşia Gaza ar putea constitui o "crimă", a declarat duminică, la Cairo, procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, după ce a vizitat punctul de frontieră Rafah, unde se acumulează ajutorul internaţional pentru civilii palestinieni, transmite AFP.

UPDATE Armata israeliană a declarat duminică că forțele terestre au ucis un număr de militanți Hamas, după ce aceștia au ieșit dintr-un tunel, în apropierea trecerii din Israel în Gaza, de la Erez, dar nu a făcut mai multe precizări, notează Biziday.

UPDATE Iordania, un aliat convins al Statelor Unite, a cerut Washingtonului să desfăşoare sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a-şi consolida apărarea frontierei într-un moment de tensiuni regionale şi conflicte sporite, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei iordaniene, informează Reuters.

UPDATE Operațiunile terestre au continuat în nordul Fâșiei Gaza peste noapte, trupele ucigând zeci de membri Hamas, potrivit armatei Israelului. IDF susține că forțele terestre au ucis teroriști care s-au baricadat în clădirile din Fâșia Gaza și încercau să atace trupele.

UPDATE ISW a evaluat însă că “probabil Brigada al Qassem, aripa militară a Hamas, a condus un atac complex asupra IDF, la punctul de control Erez, pe 29 octombrie. Militanții s-au infiltrat pe teritoriul israelian printr-un tunel la vest de punct de control, înainte de a ataca forțele israeliene. Presa afiliată Hamas a raportat că militanții au tras cu o muniție antitanc asupra vehiculelor israeliene de la punctul de control, ucigând mai mulți soldați”. Concomitent, zona a fost bombardată cu rachete și mortiere, lansate din Gaza, pentru a tăia rutele de sosire a întăririlor trimise în sprijinul militarilor israelieni de la Erez, notează Biziday.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui să fie judecat ca "criminal de război" la Curtea Penală Internaţională, susţine Ione Belarra, ministrul spaniol pentru Drepturile Sociale. Ministrul a îndemnat duminică Europa să acționeze de urgenţă împotriva "genocidului planificat" în Palestina, informează aa.com.tr.

UPDATE În ultimele ore au existat mai multe rapoarte despre un alt raid al forțelor israeliene în tabăra de refugiați Jenin din Cisiordania, în care cel puțin doi palestinieni au fost uciși. Directorul Spitalului Guvernamental Jenin, Wissam Bakr, a dat publicității numele a doi bărbați uciși de forțele israeliene, a informat Al Jazeera. Jerusalem Post a părut, de asemenea, să confirme ciocnirile, raportând că „IDF și teroriștii palestinieni au făcut schimb de focuri peste noapte în tabăra de refugiați Jenin”. Un corespondent Al Jazeera a raportat că familiile dintr-o clădire rezidențială din Jenin au fost forțate să-și evacueze casele de forțele israeliene și că electricitatea a fost întreruptă. Presa palestiniană, WAFA, a declarat că aproximativ 100 de vehicule militare și cel puțin un buldozer au intrat în oraș, iar o dronă israeliană a efectuat un atac aerian. IDF nu a comentat operațiunile din Jenin.

UPDATE Hezbollah, gruparea armată cu sediul în sudul Libanului, a anunțat că a doborât o dronă israeliană, aceasta fiind prima asumare a unei lovituri date Israelului din războiul recent. Hezbollah - care este desemnată ca fiind grup terorist de către Marea Britanie și SUA - a avut 46 de luptători uciși și alți 43 răniți în luptele cu Israelul în ultima lună. Organizația mai spune că a lansat 84 de atacuri în 42 de puncte de-a lungul graniței

UPDATE Palestinienii din nordul Gazei vorbesc despre o creștere a loviturilor aeriene și de artilerie la primele ore ale dimineții de luni, potrivit Reuters. Atacuri aeriene israeliene au lovit zone din apropierea spitalelor Shifa și Al-Quds din orașul Gaza, iar militanții palestinieni s-au ciocnit cu forțele israeliene într-o zonă de frontieră la est de orașul Khan Younis, în sudul enclavei.

UPDATE Alte 33 de camioane de ajutor au trecut în Gaza din Egipt, potrivit unui purtător de cuvânt de la punctul de trecere Rafah, Wael Abo Omar. Este cel mai mare număr de camioane de ajutor care au traversat într-o zi de la începutul conflictului. Potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, cele 33 de camioane recent intrate în Gaza conțineau paturi, alimente, produse medicale și de igienă.

UPDATE Şaizeci de persoane au fost reţinute după ce sute de protestatari anti-Israel au luat cu asalt duminică un aeroport din regiunea rusească Daghestan, predominant musulmană, a anunţat luni agenţia de presă RIA, citată de News.ro.

UPDATE Sute de oameni s-au adunat pe aeroportul din Mahacikala pentru a ataca pasagerii unui zbor din Israel. Localnicii au organizat revolte pe aeroport, căutând cetățeni israelieni și cerând „deportarea evreilor” din Daghestan. În urma tulburărilor, peste 20 de persoane au fost rănite, anunță ministerului Sănătății din regiune, potrivit Ziare.com.

UPDATE Sute de persoane au luat cu asalt aeroportul Mahacikala, din Rusia, după ce au aflat că urmează să aterizeze un zbor din Tel Aviv. Pasagerilor li s-a cerut să rămână în avion după aterizare, iar la fața locului a fost chemată poliția, conform The Times of Israel. Oamenii care au luat cu asalt aeroportul ar fi susținători ai Palestinei care condamnă acțiunile Israelului în Fâșia Gaza. În imagini se observă cum sute de persoane aleargă prin aeroport, iar, conform unor surse, unii dintre ei strigă „Allahu Akbar”.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 22: Raiduri în Gaza, lupte violente și promisiunea lui Musk! Israelul: "Războiul intră într-o fază nouă"
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 23: Noapte de foc, linii roșii și catastrofă umanitară! Israelul anunţă noua etapă: Războiul va fi lung
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.