Avocatul Poporului spune că este îngrijorat de suspendarea celor 6 posturi de televiziune: ITV, Canal 2, Canal 3, Prime, Publika TV și Orizont TV, dar și de blocarea unor website-uri naționale. Ceslav Panico susține că implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar respectând standardele internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime.
Potrivit acestuia, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale.
Într-un comunicat, Avocatul Poporului a menționat totuși că preocupările statului de a asigura pe scară largă securitatea spațiului informațional național împotriva falsurilor și dezinformării „sunt justificate” în contextul războiului din Ucraina, dar și alegerilor locale din data de 5 noiembrie curent.
„Noile amenințări au impus autoritățile publice să-și eficientizeze intervențiile pentru a se asigura ca alegerile să fie desfășurate fără intervenții din extern sau a lipsei transparenței financiare a mass-mediei, care ar putea influența alegerile corecte, asigurarea că presa este nepărtinitoare și asigură respectarea dreptului cetățenilor la o informare completă, obiectivă şi veridică”, menționează Avocatul Poporului.
În context, Ombudsmanul solicită Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse.
Avocatul Poporului mai recomandă autorităților să identifice „măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”.
TV8.md reamintește că șase posturi de televiziune, afiliate lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, au fost închise. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Licențele acestora au fost suspendate pe durata stării de urgență. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale, pe 30 octombrie, la cererea Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit autorităților, cele șase canale reprezintă un pericol pentru securitatea informațională a țării noastre și sunt folosite de Federația Rusă pentru a influența rezultatele alegerilor din 5 noiembrie.
Decizia CSE a fost luată după ce directorul SIS Alexandru Musteață a susținut un briefing în care a precizat că instituția deține informații operative, dar și probe care ar demonstra că Federația Rusă influențează alegerile locale din 5 noiembrie. Acest lucru s-ar produce prin finanțarea ilegală a campaniei electorale, cumpărarea de voturi și coruperea candidaților, dar și campanii de dezinformare la anumite posturi TV și siteuri web. Potrivit SIS, posturile TV6 și Primul în Moldova cărora li s-a sistat licența în decembrie anul trecut au încălcat legea, iar programele lor au migrat la Orizont TV și ITV.
Iar, posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 și pentru că ar fi reflectat campania electorală la alegerile locale, deși au notificat Consiliul Audiovizualului că nu o vor face. Totodată, aceste posturi au primit anterior circa 20 de sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind programele locale. Mai mult, potrivit lui Musteață, aceste posturi ar fi finanțate din surse obscure.
Directorul SIS, Alexandru Musteață, a precizat că există evidențe clare în ceea ce privește colaborarea între fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. SIS a mai menționat că a fost semnat un ordin prin care au fost blocate 31 de siteuri web dintre care 21 sunt gestionate direct de către Federația Rusă. La scurt timp de la aprobarea acestei decizii, premierul Dorin Recean a scris pe Facebook că cele șase televiziuni cărora le-a fost suspendată licența sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, iar cei doi și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Vlad Plahotniuc nu a comentat acuzațiile care i se aduc, iar Ilan Șor a postat un mesaj pe Facebook în care amenință guvernarea cu dosare penale, pentru că ar executa decizii ilegale.
La câteva ore de la decizia CSE, posturile de televiziune Orizont TV și ITV au venit cu o reacție. Într-o declarație comună, acestea au calificat decizia ca fiind un nou atac fără precedent asupra libertății mass-media în Republica Moldova, dar și a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.
Și colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV condamnă decizia CSE și menționează că este abuzivă. Cele două televiziuni au anunțat printr-o declarație comună că vor sesiza Avocatul Poporului, dar și pe ambasadorii acreditați la Chișinău.
Într-o declarație comună, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice și Centrul „Acces Info" și-au exprimat îngrijorarea în raport cu suspendarea licențelor posturilor TV, în condiții de lipsă de transparență. Potrivit lor, dispoziția de astăzi a CSE nu conține nici un argument sau referințe la „motivele serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător”, care au stat la baza deciziei de suspendare. De asemenea, în hotărârea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat, dar și „multiple încălcări ale legislației”.