Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 26: Precizări de la Chișinău, evacuare limitată, tabără atacată și risc de extindere! OMS cere armistițiu

01 noiembrie 2023, ora 13:01

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Moldovenii care vor să fie evacuați din Fâșia Gaza, rămân încă blocați, anunță autoritățile de la Chișinău. Între timp, Egiptul a anunțat că permite evacuarea unor persoane, fiind vorba de cele care au nevoie de îngrijiri medicale. În prezent, în Fâșia Gaza se află peste șapte mii de cetățeni străini, iar evacuarea acestora se va desfășura gradual.

Israelul și-a extins operațiunile terestre în Gaza în ultimele zile, înaintând spre orașul Gaza din două direcții, cu tancuri pe drumul principal nord-sud, într-o aparentă încercare de a tăia fâșia în două. Încetarea urgentă a focului în Gaza este „o chestiune de viață și de moarte pentru milioane de oameni", afirmă un înalt oficial ONU. El a declarat că o nouă prăbușire a ordinii civile „va face extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă, continuarea activității celei mai mari agenții ONU din Gaza", potrivit Sky News, scrie Mediafax. O propunere de armistițiu a avut și șeful Organizației Mondiale a Sănătății. Între timp, Egiptul a deschis granița pentru cetățenii din Fâșia Gaza. În total, peste 8.000 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza în 24 de zile de război. Armata israeliană a declarat că a zădărnicit un atac aerian al rebelilor Houthi susținuți de Iran în Yemen, în timp ce temerile cresc în regiune că războiul Israel-Hamas s-ar putea extinde.

UPDATE Ministerul de Externe de la Chișinău a elaborat o listă a moldovenilor care așteaptă să fie evacuați, pe care au trimis-o autorităților egiptene. Conform informațiilor oficiale, în prezent, în Fâșia Gaza se află peste șapte mii de cetățeni străini, inclusiv peste 120 de moldoveni. Funcționarul consular al Republicii Moldova se află în Egipt și va oferi asistență cetățenilor noștri la traversarea punctului de trecere, inclusiv eliberând acte de călătorie provizorie. 

UPDATE Iranul a dat de înţeles miercuri, 1 noiembrie, că ar putea interveni în conflictul dintre Israel şi Gaza dacă nu se ajunge în curând la o încetare a focului, întrucât consideră întreaga regiune drept ”casa” sa, informează EFE.

UPDATE Înaltul Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a declarat miercuri, 1 noiembrie, ”îngrozit” de numărul mare de victime în urma bombardării de către Israel a taberei de refugiaţi Jabalia din Gaza şi a făcut apel la părţile combatante să respecte regulile internaţionale de război, relatează Reuters.

UPDATE Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că cei care susțin Israelul în războiul împotriva grupului „aleg partea greșită a istoriei” și l-a acuzat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru război, relatează The Guardian.

UPDATE Armata israeliană refuză miercuri să spună dacă s-a angajat să nu atace Rafah în cadrul unui acord cu Hamas şi Egipt, mediat de Qatar, privind evacuarea străinilor din Fâşia Gaza în Egipt, relatează CNN.

UPDATE Singurul spital din Fâșia Gaza pentru bolnavii de cancer a fost închis miercuri, după ce a rămas fără combustibil, au anunțat oficialii palestinieni din domeniul Sănătății, citați de Reuters.

UPDATE Un nou atac aerian israelian a avut loc miercuri asupra taberei de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei Gaza. Atacul are loc la o zi după ce un atac aerian israelian a provocat multiple victime în aceeaşi zonă şi după ce comunicaţiile de telefonie şi internet au fost din nou întrerupte în Gaza, notează Rador.

UPDATE Negocierile extrem de complexe, cu mai multe părți, pentru a asigura eliberarea străinilor din Fâşia Gaza au inclus și solicitarea Hamas de a permite eliberarea unora dintre luptătorii săi ca parte a listei de persoane rănite – o cerere care a fost respinsă, potrivit unui oficial american de rang înalt, notează Rador.

UPDATE Președintele american Joe Biden se opune proiectului de lege propus de republicanii din Camera Reprezentanților pentru un pachet de ajutor numai pentru Israel, fără finanțare acordată Ucraina, scrie The Hill.

UPDATE Comandourile americane se află în Israel pentru a ajuta la eforturile de a localiza ostaticii ținuți în Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie, relatează The New York Times.

UPDATE Armata israeliană a declarat că forțele sale au "interceptat cu succes" o "rachetă sol-suprafață" trasă spre Israel din zona Mării Roșii cu ajutorul sistemului său Arrow 3, potrivit Știripesurse.

UPDATE Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat miercuri un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel, căruia i-a cerut să pună capăt bombardamentelor asupra Fâşiei Gaza, potrivit media de stat, transmite Reuters, preluat de Agerpres. 

UPDATE Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) "dă mână liberă teroriştilor pentru a utiliza infrastructura sanitară în acţiunile lor", a declarat ambasada israeliană la Geneva, după mai multe zile de acuzaţii între Israel şi agenţia ONU în legătură cu atacurile asupra spitalelor, potrivit EFE.

UPDATE Preţul petrolului continuă să crească, odată ce războiul dintre Israel şi Hamas, aflat încă sunt control, începe să îndrepte atenţia oficialilor către cererea globală, notează ZF.

UPDATE Până la 500 de străini ar putea să treacă miercuri prin trecerea Rafah, a declarat o sursă egipteană din domeniul securității pentru Reuters.

UPDATE Americanii nu sunt printre primii cetățeni străini din Gaza care ar putea ieși din enclava asediată prin trecerea Rafah, a declarat un oficial occidental pentru CNN.

UPDATE Aripa militară a Hamas a anunţat miercuri că şapte ostatici, inclusiv „trei deţinători de paşapoarte străine”, au fost ucişi marţi în bombardamentul israelian asupra taberei de refugiaţi Jabaliya din Fâşia Gaza, potrivit AFP.

UPDATE Un raid aerian israelian a vizat un bloc rezidențial din zona al-Falouja din Jabalia.Blocul este foarte populat, iar supraviețuitorii încearcă să îi ajute pe cei aflați sub dărâmăturile caselor care au fost avariate sau distruse, conform Al Jazeera.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu se angajează, într-o postare pe X, să obţină o ”victorie”, în pofida unor ”pierderi dureroase” a militarilor israelieni în războiul din Fâşia Gaza, scrie Ziare.com.

UPDATE Rebelii Houthi susținuți de Iran publică ieri un prim videoclip care arată lansări de rachete și drone din Yemen în Israel. Unele dintre proiectile au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană și avioanele de luptă israeliene, în timp ce cel puțin unul ar fi aterizat în deșertul iordanian. IDF a spus că nu există risc pentru civilii israelieni în mijlocul atacurilor, deoarece rachetele și dron au fost interceptate deasupra Mării Roșii, potrivit Știripesurse.

UPDATE Un bombardament israelian care a vizat un comandant Hamas în tabăra dens populată de refugiați Jabalia din nordul Fâșiei Gaza a provocat pagube catastrofale și a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari și medicilor din enclavă, transmite CNN.

UPDATE Un val de rachete a fost tras miercuri din Fâşia Gaza către Israel, relatează CNN. Potrivit unei echipe CNN aflată la Ashkelon, oraș-port la Mediterana, s-au auzit cel puţin zece bubuituri puternice, cel mai probabil rachete interceptate de Iron Dome, sistemul israelian de apărare aeriană. Era neclar dacă au fost interceptate toate rachetele. Locuitorii Ashkelon, situat în apropiere de bariera de securitate cu Fâşia Gaza, au la dispoziţie câteva momente să se adăpostească în cazul unor alerte. Oameni fugeau către adăposturi din oraş, în parcuri, staţii de autobuz şi alte spaţii publice, după ce sirenele au început să urle, notează Știripesurse.

UPDATE Peste 3.500 de copii au fost uciși în Gaza și aproximativ 6.300 au fost răniți, spune directorul campaniei de solidaritate pentru Palestina, Ben Jamal, conform Sky News. Sursa citată a avertizat că există riscul ca oamenii să înceapă să „devină insensibili la situația catastrofală”. „Un copil este ucis la fiecare 10 minute – poate așa putem încerca să înțelegem mai bine acest lucru”, a spus dl Jamal.

UPDATE Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas. Egiptul a deschis punctul de trecere Rafah de la frontiera cu Gaza, iar asta înseamnă că o parte din cetățenii moldoveni aflați în enclavă vor putea fi evacuați. Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că evacuarea se va face treptat, iar primii vor părăsi Fâșia Gaza cei care au nevoie de îngrijiri medicale.

UPDATE Ehud Barak, ridicat la gradul de general-locotenent (cel mai înalt posibil în ierarhia armatei israeliene), după 35 de ani de serviciu militar, l-a criticat virulent pe actual premier al țării, Beniamin Netanyahu. Barak a deținut la rândul lui funcția de prim-ministru, în perioada 1999-2001.„În orice țară normală, el ar fi demisionat pe 8 octombrie dimineața... 80% dintre israelieni îl văd pe Netanyahu principalul responsabil pentru acest dezastru fără precedent în istoria țării”, spune Ehud Barak în interviul publicat marți, 31 octombrie, potrivit Ziare.com.

UPDATE Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat miercuri că au lovit peste 11.000 de ţinte în Fâşia Gaza de la începutul războiului declanşat în urma unui atac fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas în comunităţile din sudul Israelului în 7 octombrie.

UPDATE ​Premierul egiptean Mostafa Madbouly a declarat marți că țara sa este pregătită să sacrifice „milioane de vieți” pentru a proteja integritatea teritoriului său, un aparent atac la adresa Israelului în contextul conflictului cu Hamas, relatează The Wall Street Journal.

UPDATE Contextul războiului dintre Israel şi Hamas favorizează „represiunea" în Iran prin distragerea atenţiei de la criticile interne la adresa regimului, a declarat marţi raportorul special al ONU pentru drepturile omului în această ţară, informează AFP.

UPDATE SUA şi Israelul iau în considerare posibilitatea de a crea o forţă multinaţională care ar putea include trupe americane, britanice şi franceze în Fâşia Gaza, în cazul în care forţele israeliene reuşesc să înlăture Hamas, potrivit unor surse informate citate de Bloomberg.

UPDATE Bilanțul actual, de 47 de morți, într-un conflict atât de limitat, i-a șocat pe susținătorii grupării, scrie Reuters, care notează că televiziunea al-Manar a transmis zilnic funeralii ale luptătorilor căzuți, înmormântați cu onoruri militare, cu sicriele lor acoperite cu steagul galben și verde al grupării, notează Libertatea.

UPDATE Yemenul intră în război împotriva Israelului. Rebelii Houthi din Yemen au intrat oficial în război cu Israelul după ce au recunoscut că lansează drone și rachete pentru a-i ajuta pe „frații palestinieni”, notează NewsWeek.

UPDATE Cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-un bombardament israelian asupra celei mai mari tabere de refugiaţi palestinieni din Gaza, Jabalia, transmite presa internaţională. Potrivit armatei israeliene, în raidul aerian a fost ucis Ibrahim Biari, un comandant Hamas care ar fi jucat un rol-cheie atât în planificarea, cât și în desfășurarea atacului terorist din 7 octombrie, în urma căruia peste 1.400 de israelieni, majoritatea civili, și-au pierdut viața, scrie Rador.

UPDATE Poliţia din New York a arestat un student de la Universitatea Cornell, acuzat că a postat ameninţări violente la adresa unor colegi de clasă evrei în weekend, transmite BBC. Poliţia spune că el a amenințat că va aduce o armă în campus şi va viola femei evreice şi "va decapita orice copil evreu".

UPDATE În republica rusă Daghestan, proprietara lanțului de mini-hoteluri și apartamente Homestaging, Leila, a refuzat public să închirieze camere și apartamente clienților evrei, notează Ziare.com.

UPDATE Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut luni un armistiţiu între Israel şi Hamas, transmite AFP. "O pledoarie umilă pentru încetarea focului şi pace", a scris el în reţeaua X, potrivit RFI.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) apără decizia armatei israeliene de a ataca tabăra de refugiați Jabalya din nordul Gaza. Lovitura israeliană asupra zonei a provocat pagube catastrofale și a ucis un număr mare de persoane, potrivit martorilor oculari și medicilor din enclavă. Purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, a declarat marți seară, ora locală, în cadrul unei conferințe de presă, că Israelul a lovit tabăra pentru a-l ucide pe principalul comandant Hamas, Ibrahim Biari, care a fost „esențial în planificarea și executarea atacului din 7 octombrie”, scrie AlephNews.

UPDATE Autoritățile din Egipt au demarat pregătiri pentru a primi miercuri 81 de palestinieni din Fâșia Gaza, bombardată în mod constant de Israel de la sângerosul atac al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian, au anunțat surse medicale și din serviciile egiptene de securitate, relatează AFP, scrie Agerpres.

UPDATE Atacul organizaţiei Hamas împotriva Israelului va inspira cea mai gravă ameninţare teroristă împotriva SUA de la ascensiunea Statului Islamic (ISIS), în urmă cu aproape un deceniu, a apreciat directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), Christopher Wray, audiat marţi în Congresul american, notează HotNews.

UPDATE Senatul american a confirmat marţi numirea lui Jack Lew în funcţia de ambasador al SUA în Israel, post rămas vacant mai multe luni, deși cele două țări au o alianță istorică, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Egiptul va deschide miercuri punctul de trecere Rafah pentru a permite palestinienilor răniţi să fie trataţi în spitalele egiptene, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit unor relatări ale presei internaţionale, care citează surse palestiniene şi egiptene, transmite News.ro.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua vineri a doua sa vizită în Israel de la izbucnirea ostilităţilor cu Hamas, la 7 octombrie, a declarat un oficial israelian pentru The Times of Israel, potrivit news.ro.

UPDATE Zeci de camioane care transportau ajutoare umanitare au intrat marți în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, au confirmat oficialii israelieni și palestinieni. Societatea Semilună Roșie Palestiniană a declarat marți seara că a primit 59 de camioane. Până marți seara târziu, 70 de camioane au intrat în fâșie, a declarat purtătorul de cuvânt al Coordonatorului activităților guvernamentale din Israel în Teritori (COGAT).

UPDATE SUA trimit un număr suplimentar de 300 de soldaţi în Orientul Mijlociu, care vor oferi sprijin în domenii precum operaţiuni de deminare şi în comunicaţii, a anunţat Pentagonul marţi, potrivit skynews.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că o cale spre o pace permanentă în Gaza trebuie să fie făcută între Israel și Hamas, susținând că este nevoie de „stabilirea unui nou mecanism de securitate în cooperare cu actorii din regiune”, scrie CNN. „Am declarat că securitatea nu poate fi obținută prin împușcarea și aruncarea mai multor bombe asupra Gaza; vărsând mai mult sânge, ucigând mai mulți copii și distrugând mai multe spitale, școli, moschei, biserici și piețe”, a declarat Erdogan. „Credem că Israelul, care pare să-și fi pierdut complet starea de spirit și acționează ca o organizație, trebuie oprit cât mai curând posibil”, scrie AlephNews.

UPDATE Armata israeliană a emis un comunicat în care explică de ce au bombardat Jabalia, cea mai mare tabără de refugiaţi din Gaza. Oficialii de la Tel Aviv susţin că în urma raidului aerian l-au ucis pe Ibrahim Biari, liderul Hamas responsabil pentru declanşarea atacurilor teroriste din 7 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, a negat faptul că în tabără s-ar fi aflat vreun comandant al organizaţiei şi a numit afirmaţia un pretext israelian pentru uciderea civililor, scrie Mediafax.

UPDATE Bolivia întrerupe relațiile diplomatice cu Israelul, invocând „crimele împotriva umanității comise împotriva poporului palestinian” în urma războiului dintre Israel și Hamas, a anunțat Agenția boliviană de informații (ABI).

UPDATE Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a condamnat "cu fermitate" marţi atacurile comise "de colonişti israelieni împotriva palestinienilor" în Cisiordania ocupată, exprimându-şi "profunda îngrijorare" cu privire la acest subiect, relatează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni seara că Israelul nu va accepta un acord de încetare a focului în Gaza, informează The Guardian. Tot luni, trupele IDF au anunțat că au eliberat o femeie-soldat din armata israeliană, în urma unei operațiuni militare, în timp ce Hamas a făcut publică o filmare în care trei ostatice israeliene i-au cerut premierului Benjamin Netanyahu să accepte un armistițiu. „Acum este vremea războiului”, a spus Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă. „Acum e timpul să decidem dacă suntem dispuși să luptăm pentru un viitor al speranței, sau să capitulăm în fața tiraniei și a terorii (...) Biblia spune că este o vreme pentru pace și o vreme pentru război. Acum este vremea războiului”, a spus premierul Israelului, scrie RFI.

UPDATE Un fost apropriat al Kremlinului susține că Rusia își schimbă radical poziția din Orientul Mijlociu, după ce zeci de ani a căutat să aibă o poziție de neutralitate. Acum, președintele Vladimir Putin se întoarce împotriva lui Benjamin Netanyahu, vechiul său prieten, afirmă Abbas Gallyamov, fostul redactor al discursurilor liderului de la Kremlin, scrie Ziare.com.

UPDATE 31 de jurnaliști și-au pierdut viața, din 7 octombrie, în urma conflictului israeliano-Hamas, anunță Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, organism cu sediul la New York. Printre aceștia, 26 de palestinieni, 4 israelieni și un libanez. Totodată, 8 au fost răniți iar 9 jurnaliști sunt dispăruți ori sunt deținuți, scrie RFI.

UPDATE Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, "a subliniat necesitatea de a acorda prioritate siguranţei civililor în cadrul operaţiunilor militare", în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi seara cu ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a informat Pentagonul, scrie news.ro.

UPDATE Benny Gantz, generalul de armată în retragere și lider al Partidului Unității Naționale, membru al cabinetului de război, a postat un mesaj pe rețeaua de comunicare X, fostă Twitter, adresându-se atât evreilor, cât și arabilor din Israel, amintindu-le că și unii și alții sunt  „parte inseparabilă a societății israeliene.” Arabii reprezintă 20% din populația Israelului. Mesajul vine la o zi după ce poliția a trebuit să intervină pentru a calma tensiunile dintr-un cămin studențesc, între evrei și arabi, notează RFI.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden "doreşte să aibă o conversaţie constructivă" cu omologul său chinez Xi Jinping, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, precizând că întrevederea celor doi lideri va avea loc la San Francisco, unde se va desfăşura la mijlocul lunii noiembrie un summit al Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), relatează AFP.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 24: Raiduri aeriene, petrol ieftinit și aeroport luat cu asalt! Hamas se laudă cu sprijinul Rusiei
/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 25: Faza a treia și 8.000 de morți! Israelul atacă din toate părțile Gaza, care a devenit Iadul pe Pământ
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.