La aproape două săptămâni, validarea alegerilor prezidențiale este incertă. Astfel că nu e clar când Curtea Constituțională va da verdictul. Deși în curând expiră termenul de zece zile de când CEC a depus procesul verbal, legea prevede că decizia poate fi luată doar după examinarea tuturor contestațiilor. În prezent, se așteaptă hotărârea pe încă nouă dintre ele, ne-a spus vicepreședintele CEC, Pavel Postică.
„Potrivit Codului Electoral, în termen de zece zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală. Curtea Constituțională urmează să examineze în ședință, dacă confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor. Totuși, acest lucru nu poate să se întâmple mai devreme de soluționarea definitivă de către organele electorale și instanțele de judecată a litigiilor, contestațiilor care sunt pe rol.”
Astfel că, la două săptămâni de la scrutinul prezidențial, încă nu știm când rezultatul alegerilor va fi validat. Pavel Postică este, totuși, optimist și crede că acest lucru se va întâmpla în câteva zile.
„- La momentul de față, mai avem pe rol în jur de șapte litigii la Curtea Supremă de Justiție și încă vreo două litigii care au trecut de Curtea de Apel. Și încă nu avem incertitudinea au fost sau nu contestate. - Adică asta ar putea dura și o lună? - Nu cred că poate dura o lună pentru că procesele judiciare în perioada electorală se examinează mai urgent, în termen de trei zile de la depunere în instanță.”
Vă reamintim că sâmbăta trecută, membrii CEC au semnat și au trimis la Înalta Curte procesul verbal de confirmare a alegerilor prezidențiale, iar verdictul urmează să fie luat de Curte. Amintim că, în turului doi de alegeri prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, l-a devansat cu o diferență de aproape 11 puncte procentuale pe Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști. Maia Sandu este primul președinte ales de popor, care a reușit să obțină două mandate.