O profesoară de clasele primare care activează, de două luni, în gimnaziul din satul Ustia, raionul Glodeni este acuzată că ar fi bătut și agresat verbal mai mulți elevi. Procuratura raionului a inițiat un dosar și a dispus mai multe expertize. S-a autosesizat și Ministerul Educației și Cercetării (MEC), care a demarat o anchetă de serviciu cu referire la cazul de violență în care ar fi fost implicată profesoara.
Despre caz a relatat tvn.md. Printre copiii abuzați de dascăl este și fiul de 9 ani al Editei Josan. Femeia a povestit că într-o zi, copilul ei a venit acasă cu mai multe vânătăi pe corp. Întrebat ce a pățit a spus că profesoara l-a lovit cu capul de bancă.
După ce copilul s-a plâns acasă și mama sa a înaintat pretenții profesoarei, supărată, aceasta nu a făcut decât să certe elevul de față cu colegii, fapt confirmat printr-o înregistrare audio.
„Nesimțitu-le ce ești, chiar așa nesimțire nu am văzut, iată nu știe ce să scrie, dar când se duce undeva, spune cuvânt în cuvânt, l-au învățat pe de rost, l-a învățat cineva ce trebuie să spună. Și a spus pe de rost, ca papagalul a repetat, ca să facă rău. Habar nu are că a făcut o lume întreagă să umble pe drumuri: Bălți – Glodeni – Ustia. Nesimțiți, iată cum se numește așa lume”.
„Profesoara în cauză a hotărât că ea are alte metode de educare, și-a permis într-o zi să-l lovească, să-l lovească foarte tare, ca copilul meu să vină acasă cu un cucui. Au fost și alte întâmplări în aceste 13 zile, însă copilul meu cumva, dacă ea este o profesoară nouă, el este atât de empatic, foarte repede iartă, el credea cumva că asta e ceva normal. L-a tras de urechi, i-a rupt stiloul, l-a mai ghiontit cu pumnii în spate, ceea ce au confirmat pe urmă și alți copii”, a spus Edita Josan.
Potrivit femeii, mai mulți copii printre care și fiul său au fost expuși expertizei psihologice.
„Noi deja am fost audiați de psihologi și ei au confirmat că copilul nu minte, copilul spune ceea ce el a trăit, nu poate copilul să mintă în așa amănunte, el a fost întrebat în diferite moduri și copilul a spus una și aceeași și alți copii, care au reușit să-i audieze la fel au confirmat faptul și au înțeles că problema este”.
Directorul școlii, Viorica Ursach, spune că profesoara va continua să activeze în această clasă, chiar dacă este vizată într-un dosar inițiat de procurori.
„Vă răspund în calitate de manager al instituției publice Gimnaziul Ustia, n-am niciun drept să o lipsesc de dreptul de a activa în calitate de învățătoare a clasei a treia. De acest caz se ocupă Procuratura Glodeni”.
TV Nord nu a reușit însă să discute cu această profesoară: „accesul în instituție ne-a fost îngrădit”.
Procuratura Generală (PG) a Republicii Moldova a confirmat pentru redacția TV Nord demararea unei cauze penale în cazul copilului de 9 ani, abuzat fizic și moral de profesoara lui de clasele primare.
„Pe pretinse fapte de maltratare a unui copil în cadrul Instituției Publice Gimnaziul Ustia, raionul Glodeni, la data de 11 octombrie 2023 de către Procuratura raionului Glodeni, a fost pornită o cauză penală în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de tratament inuman ori degradant, săvârşite cu bună-ştiinţă asupra unui minor (art. 1661 alin.(2) lit. a) din Codul penal). Urmărirea penală este în desfășurare. Procuratura va întreprinde toate acțiunile pentru cercetarea cazului, sub toate aspectele, complet și obiectiv”, se arată în răspunsul PG.
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, pe 2 noiembrie, că s-a autosesizat și a inițiat o anchetă de serviciu pe acest caz, „în conformitate cu procedura de organizare instituțională și intervenție a lucrătorilor instituțiilor de învățământ în cazurile de abuz, neglijare, exploatare și trafic al copilului, reglementată prin Ordinul Ministrului Educației nr. 77 din 22 februarie 2013”.
„Ministerul va continua să monitorizeze acțiunile întreprinse la nivelul instituției de învățământ pe marginea acestui caz, pentru a se asigura că va fi respectat cadrul legal relevant”, se mai arată în comunicatul MEC.
Ministerul condamnă orice tip de violență în mediul școlar, indiferent asupra cărui cerc de subiecți este îndreptată și îndeamnă cadrele didactice să dea dovadă de respect și toleranță față de copii, să respecte normele de conduită și să fie un exemplu de comportament.
„Fiecare copil are dreptul să studieze în cadrul unui mediu prietenos și protectiv pentru dezvoltare”, a punctat MEC.