ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare: +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081. Din data de 7 octombrie până în prezent, 637 de cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors în țară, iar în aceeași perioadă, 312 de cetățeni moldoveni au plecat spre Tel-Aviv. Moldovenii care vor să fie evacuați din Fâșia Gaza, rămân încă blocați, anunță autoritățile de la Chișinău.
În cea de-a 29-a zi de război, luptele Israel-Hamas continuă, dar și eforturile de pace. Liderul grupării Hezbollah din Liban a declarat că puternica sa miliție este angajată în lupte transfrontaliere cu Israelul și a amenințat o „escaladare” a lor în continuare. Hassan Nasrallah a avertizat că luptele de la granița Liban-Israel nu se vor limita la amploarea de până acum. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să se întâlnească sâmbătă cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea, după ce a părăsit Israelul fără vreun rezultat în eforturile sale de a asigura o pauză umanitară a războiului, scrie HotNews.
UPDATE Lovitura din apropierea spitalului Al-Shifa din Gaza City, cea mai mare unitate medicală din enclavă, a ucis cel puţin 15 persoane şi a rănit alte 50, vineri, potrivit autorităţilor sanitare administrate de Hamas. „Sunt îngrozit de atacul raportat în Gaza asupra unui convoi de ambulanţe în afara spitalului Al-Shifa”, a spus Guterres în comunicat. „Imaginile cu cadavrele împrăştiate pe stradă în faţa spitalului sunt sfâşietoare”, a adăugat el. Şeful ONU a precizat însă că nu a uitat „atacurile teroriste” ale Hamas în Israel şi „uciderea, mutilarea şi răpirile, inclusiv de femei şi copii”, reiterând totodată apelurile pentru eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor deţinuţi în Gaza.
UPDATE Armata israeliană a anunțat sâmbătă că va permite circulația pe o autostradă-cheie din Gaza pentru o perioadă de trei ore, interval în care va înceta bombardamentele, transmite BBC. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) a anunțat că va permite traficul pe una dintre cele două autostrăzi principale nord-sud din Gaza, astfel încât locuitorii din nord să poată fugi în sudul Fâșiei. Purtătorul de cuvânt al FDI a spus că drumul Salah al-Din va putea fi traversat timp de trei ore.
UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian Benjamin Netanyahu din cauza acţiunilor Israelului în Fâşia Gaza, potrivit AFP.
UPDATE Hamas s-a pregătit pentru un război de durată în Fâşia Gaza şi crede că poate întârzia înaintarea Israelului suficient de mult timp pentru a-şi forţa inamicul să accepte o încetare a focului, au declarat două surse apropiate conducerii organizaţiei pentru Reuters.
UPDATE Israelul a respins ideea unei „pauze umanitare” în Fâșia Gaza și își continuă ofensiva împotriva Hamas cu o „operațiune terestră intensificată” și lovituri aeriene. Benjamin Netanyahu a respins ideea unui „armistițiu temporar” fără eliberarea celor 240 de ostatici duși în Gaza în urma întâlnirii de vineri la Tel Aviv cu secretarul american Antony Blinken, potrivit Gândul.
UPDATE Un oficial ONU a avertizat că „nu există niciun loc sigur în Gaza în acest moment”, multe dintre clădirile ONU adăpostind persoane strămutate din calea conflictului iminent. Ursula von der Leyen a ajuns sâmbătă la Kiev. „Sunt aici pentru a discuta despre calea de aderare a Ucrainei la UE. Sprijinul financiar al UE pentru a reconstrui Ucraina ca o democraţie modernă şi prosper”, a scris Von der Leyen pe platforma X. Ea a adăugat că cea de-a şasea sa vizită în Ucraina de la invazia rusă va implica, de asemenea, discuţii pe tema unui nou pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei, care ar urma să includă o interdicţie asupra diamantelor ruseşti, scrie Mediafax. Preşedintele CE se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenskyy şi cu alţi oficiali ucraineni de rang înalt la Kiev, pe fondul îngrijorărilor că UE şi SUA şi-ar fi pierdut entuziasmul de a oferi ţării finanţare pe termen lung, scrie The Guardian. „Bineînţeles că subiectul extinderii va fi pe primul loc pe ordinea de zi, dar şi sprijinul nostru financiar şi militar”, a declarat Von der Leyen reporterilor. „Cel mai important mesaj este reasigurarea faptului că suntem alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat Ursula von der Leyen.
UPDATE Business Insider a a publicat mărturia lui Valerie Dyksztejn, o femeie ucraineano-israeliană în vârstă de 43 de ani care locuia la Kiev când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și care se afla în vacanță în Israel când Hamas a atacat în octombrie, notează Adevărul.
UPDATE Consiliul Național de Securitate al Israelului și Ministerul Afacerilor Externe au emis un avertisment prin care cer „tuturor cetățenilor israelieni să manifeste o prudență sporită atunci când călătoresc oriunde în străinătate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, citat de Jewish Chronicle.
UPDATE Apelul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, pentru o "pauză" în atacul Israelului asupra Fâşiei Gaza a evidenţiat modul în care aliaţii trec de la sprijinul necondiţionat pentru dreptul de a se apara al Israelului la concentrarea asupra crizei umanitare din teritoriul palestinian., relatează FT.
UPDATE Business Insider a a publicat mărturia lui Valerie Dyksztejn, o femeie ucraineano-israeliană în vârstă de 43 de ani care locuia la Kiev când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și care se afla în vacanță în Israel când Hamas a atacat în octombrie, notează Adevărul.
UPDATE Un oficial ONU a avertizat că „nu există niciun loc sigur în Gaza în acest moment”, multe dintre clădirile ONU adăpostind persoane strămutate din calea conflictului iminent, notează Mediafax.
UPDATE Statele Unite au confirmat pentru prima dată că zboară cu drone de supraveghere nearmate deasupra Fâşiei Gaza de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului pe 7 octombrie. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că dronele operează „în sprijinul eforturilor de recuperare a ostaticilor”. „SUA desfăşoară zboruri neînarmate cu drone peste Gaza. Oferim sfaturi şi asistenţă pentru a sprijini partenerul nostru israelian în timp ce conlucrăm la eforturile de recuperare a ostaticilor”, a declarat Ryder.
UPDATE Războiul dintre Israel şi Hamas ar putea avea un impact semnificativ asupra creşterii economice şi a inflaţiei din Zona Euro, dacă presiunile asupra preţului energiei nu vor fi ţinute sub control, potrivit băncii americane Goldman Sachs, transmite CNBC.
UPDATE Conflictele armate din secolul al XX-lea au arătat că atunci când dominanții refuză să recunoască exigențele dominaților, aceștia din urmă se radicalizează și sunt convinși că numai violența îi poate elibera de opresiune, scrie istoricul tunisian Sophie Bessis în Le Monde.
UPDATE O dronă israeliană a tras o rachetă asupra casei din Gaza a şefului Hamas, Ismail Haniyeh, care se află în prezent în afara regiunii, relatează agenţia de presă Reuters, citând postul de radio Al-Aqsa al Hamas.
UPDATE Forțele terestre israeliene au anunţat că au încercuit şi se apropie de orașul Gaza, cel mai mare și mai dens centru din enclava palestiniană, sugerează imaginile din satelit și înregistrările video din surse deschise și oficiale. Analiza imaginilor realizată de CNN ajută la înţelegerea a ceea ce se întâmplă la sol. „Forțele IDF înconjoară Gaza din aer, de pe uscat și de pe mare, încercuind orașul Gaza și împrejurimile sale”, a declarat vineri Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF. „Luptătorii avansează în luptă, distrugând infrastructurile teroriste supraterane și subterane și eliminând teroriștii”, a adăugat Daniel Hagari. De când FDI a lansat ofensiva terestră în Gaza, în urmă cu o săptămână, marcând cea mai recentă fază a războiului său împotriva Hamas, trupele sale au înaintat pe trei axe – de la granița de nord-vest a Gaza, de-a lungul coastei mediteraneene, de la nord-est, în apropiere de Beit Hanoun, și de la est la vest, de-a lungul sudului orașului Gaza – într-un efort aparent de a împărți Fâşia Gaza în două, notează Rador.
UPDATE Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat, vineri, că eliberarea ostaticilor de către Hamas, cel puţin 240 de persoane conform armatei israeliene, "ar necesita o pauză foarte consecventă în conflictul" cu Israelul.
UPDATE Avocatul francez Francois Zimeray a anunţat vineri la Paris că va depune o plângere pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid la Curtea Penală Internaţională (CPI) în numele a nouă familii ale victimelor israeliene ale atacului Hamas din 7 octombrie.
UPDATE Nou-născuţii, femeile şi copiii „suportă în mod disproporţionat povara” războiului din Gaza, au transmis mai multe agenţii de ajutor ale ONU într-o declaraţie comună, acrie News.ro care citează CNN.
UPDATE Ministerul palestinian al Sănătăţii controlat de Hamas anunță că cel puțin 13 oameni au fost uciși în atacul din fața spitalului Al-Shifa din orașul Gaza, transmite BBC.
UPDATE Un înalt oficial american a declarat că Hamas a încercat să-și strecoare luptătorii din Gaza printre răniții scoși cu ambulanțele prin Rafah, amânând eforturile de evacuare a cetățenilor străini. Hamas a oferit Egiptului și SUA o listă a celor răniți grav pe care dorea să-i evacueze, împreună cu miile de cetățeni străini care doresc să plece. Oficialii americani și egipteni au descoperit că o treime dintre nume erau luptători Hamas, dintre care niciunul nu se număra printre cei 76 de palestinieni răniți evacuați în cele din urmă, potrivit HotNews.
UPDATE Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) a condamnat atacul unui convoi de ambulanțe care s-a soldat cu 15 morţi în Gaza, o lovitură confirmată de armata israeliană care a declarat că a vizat „o celulă teroristă a Hamas” care folosea vehiculul.
UPDATE Organizația britanică umanitară Oxfam transmite că este "extrem de îngrijorată” pentru viețile celor aproximativ 500.000 de persoane blocate în Gaza, precum și pentru cei peste 200 de ostatici israelieni, relatează Sky News.
UPDATE Miniştrii de externe din Iordania, Egipt, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Qatar se vor întâlni sâmbătă la Amman (Iordania) cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, pentru a discuta despre mijloace de a „pune capăt războiului din Gaza”, a anunţat diplomaţia iordaniană. Un oficial ONU a spus că organizația poate face din ce în ce mai puțin pentru a-i proteja pe cei din Gaza care încearcă să se adăpostească de lupte „Să fim foarte clari, nu există niciun loc sigur în Gaza în acest moment”, spune Thomas White, de la agenția ONU pentru refugiații palestinieni.