Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns sâmbătă, 4 noiembrie, la Kiev într-o vizită care nu fusese anunțată oficial, a scris deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak într-un mesaj pe canalul său de Telegram, preluat de Reuters. Totodată, oficiali SUA și europeni au abordat în spatele ușilor închise subiectul negocierilor de pace cu Ucraina. Conversațiile au inclus schițe foarte generale despre ceea ce ar putea fi necesar să renunțe Ucraina pentru a ajunge la un acord cu Rusia, potrivit unor surse citate de televiziunea americană NBC News.
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri seară, în discursul către compatrioți, că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operațiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a spus că aşteaptă „cu nerăbdare” noi rezultate de la noua conducere. Totodată, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat asupra încercărilor forţelor pro-Kremlin şi a forţelor pro-război de a „încerca din răsputeri să blocheze drumul european” al ţării. SUA au anunțat că vor acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari, care va fi în principal compus din sisteme de apărare antiaeriană, informează AFP, potrivit Agerpres. Între timp, Joschka Fischer, fost ministru de Externe al Germaniei, pune un verdict dur despre starea actuală existentă în lume, pe care o compară cu cea din 1914, înainte de Primul Război Mondial.
UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit sâmbătă dimineaţă la Kiev pentru a discuta despre extinderea Uniunii Europene cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit News.ro. Vizita vine cu doar patru zile înainte ca Bruxelles-ul să publice în 8 noiembrie un raport privind progresele înregistrate de Ucraina şi să decidă dacă va deschide sau nu negocierile de aderare. „Mă aflu aici pentru a discuta despre calea Ucrainei către aderarea la UE”, precum şi despre sprijinul financiar al UE „pentru a reconstrui Ucraina ca o democrație modernă şi prosperă”, a declarat ea la sosirea la gara din Kiev, notează G4media.
UPDATE Oficiali americani și europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ceea ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt actual și unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuțiile, conform unui articol publicat sâmbătă pe site-ul televiziunii americane NBC News. „Orice decizie privind negocierile depinde de Ucraina", a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, într-o declarație. „Ne concentrăm pe continuarea susținerii ferme a Ucrainei în timp ce își apără libertatea și independența împotriva agresiunii rusești." Administrația Biden nu are niciun indiciu că președintele rus, Vladimir Putin, este pregătit să negocieze cu Ucraina, au declarat doi oficiali americani, notează NBC News. Putin încă mai crede că poate continua să lupte până când SUA și aliații săi își pierd sprijinul intern pentru finanțarea Ucrainei sau până când lupta pentru aprovizionarea Kievului cu arme și muniții devine prea costisitoare, au subliniat oficialii.
UPDATE Suedia a transferat 8 sisteme de artilerie autopropulsate Archer în Ucraina. Livrarea lor a fost confirmată oficial de ministrul suedez al Apărării, Paul Johnson. Acesta este un tun autopropulsat de concepție suedeză, recunoscut pe scară largă ca fiind una dintre cele mai avansate arme de artilerie din lume. Are o viteză de deplasare între 45 km/h pe terenuri accidentate sau 70 km/h pe șosea. Sistemul a fost dezvoltat special pentru a avea mobilitate pe cele mai dificile terenuri. Rundele se pot trage la distanțe de până la 40 km cu muniție convențională de 155 mm și 60 km cu muniții ghidate cu precizie, inclusiv Excalibur. Archer poate trage 21 de runde complete, în 2,5 minute, în sistem complet automatizat.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe din România, Radu Filip, i-a răspuns purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a făcut referire la limba moldovenească, şi a afirmat că există dovezi științifice că aceasta nu există, fiind doar limba română, informează Agerpres. „Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă "moldovenească" nu există. Există doar limba română", a transmis purtătorul de cuvânt al MAE român.
UPDATE Oficiali americani şi europeni au început să discute discret cu guvernul ucrainean despre ce ar putea implica eventualele negocieri de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, potrivit unui oficial american de rang înalt şi unui fost oficial american de rang înalt familiarizat cu discuțiile, potrivit NBC, anunță news.ro. Conversațiile au inclus linii foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord, au declarat oficialii. Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind delicate, au avut loc luna trecută în timpul unei reuniuni a reprezentanților a peste 50 de națiuni care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, au declarat oficialii.
UPDATE Andrii Iusov, un reprezentant al Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina, a sugerat că ruşii care au reacţionat pe reţelele de socializare la rapoartele false privind moartea preşedintelui rus Vladimir Putin vor fi pedepsiţi, notează Mediafax.
UPDATE Germania a alocat deja fonduri pentru Ucraina în planificarea sa bugetară până în 2032, a declarat general-maior Christian Freuding într-un interviu acordat publicației Stuttgarter Nachrichten, scrie Ziare.com.
UPDATE Zeci de tancuri și blindate sunt aruncate în aer în timp ce încearcă să ia cu asalt orașul Avdiivka, devenit epicentrul celor mai dure lupte din ultimele luni și locul unde rușii au pierdut mii de soldați. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov a declarat că pierderile rusești în Avdiivka se ridică la aproximativ 4.000 de soldați. Președintele Volodimir Zelenski spunea recent că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă în încercarea de a captura orașul asediat Avdiivka, situat în regiunea Donețk, la periferia orașului Donețk, scrie Adevărul.
UPDATE „Este greu să nu ne gândim la 1914, când evenimentele au luat o dinamică incontrolabilă şi au precipitat Primul Război Mondial”, spune Joschka Fischer, fost ministru german de Externe şi un observator atent al Orientului Mijlociu. Ex-oficialul arată pesimism în faţa crizei din Gaza, care „împinge întreaga regiune în pragul unui conflict general”. Războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a fost doar primul domino, care „pune definitiv în criză pacea americană de după 1945” şi declanşează o „nouă polarizare geopolitică în care nimeni nu va câştiga avantaje”, notează Mediafax.
UPDATE Ucraina nu are ca strategie pentru înfrângerea armatei ruse doar folosirea gloanțelor și a bombelor, ci și campaniile de comunicare. Șeful Comandamentului pentru Operații Speciale ale Armatei SUA, Jonathan Braga, a declarat că Ucraina a reușit grație operațiunilor de informare să convingă 17.000 de soldați ruși să dezerteze fără să tragă un foc, scrie Business Insider, potrivit Adevărul.
UPDATE În urma atacului rusesc din oraşul ucrainean Harkov, un civil a murit iar un altul a fost rănit. Mai multe clădiri rezidenţiale au fost grav avariate. Alerta de raid aerian a intrat în vigoare în toată ţara. Deşi unităţile antiaeriene au fost active, unele drone kamikaze tot au reuşit să-şi atingă ţintele.
UPDATE Trupele ruse au atacat oraşul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk de şapte ori în cursul nopţii, a informat guvernatorul Serhii Lysak. În urma atacului, un bărbat de 51 de ani a fost rănit şi spitalizat, scrie Mediafax.
UPDATE Incapacitatea forțelor ucrainene și a celor rusești deopotrivă de a străpunge liniile frontului are la bază apărarea aeriană solidă a ambelor părți și linia de contact lungă pe care trebuie să o mențină, se arată în ultima evaluare a serviciilor de informații britanice privind situația războiului, din 3 noiembrie, citată de Ukrainska Pravda, notează Adevărul.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat legea actualizată privind minorităţile naţionale. Schimbarea legii a fost unul dintre cei şapte paşi recomandaţi de Comisia Europeană în iunie 2022 pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, scrie Mediafax.
UPDATE SUA au anunţat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 milioane de dolari, constând în special în mijloace de apărare antiaeriană, relatează AFP. Noul ajutor a fost aprobat de Congresul american la sfârşitul lui septembrie şi „epuizează fondurile care mai sunt disponibile momentan”, a precizat Pentagonul într-un comunicat. Ajutorul cuprinde şi muniţie pentru artilerie, arme antitanc şi muniţie de calibru mic în valoare de 125 milioane de dolari. El mai include rachete cu ghidaj laser în valoare de 300 de milioane de dolari, finanţate prin Programul de asistenţă de securitate pentru Ucraina, prin intermediul căruia Washingtonul îi furnizează acesteia echipamente via industria militară sau parteneri ai săi, şi nu direct din stocuri. SUA sunt de departe cel mai important donator de ajutor militar pentru Ucraina, cu un total de 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei trupelor ruse din Ucraina din februarie 2022. Unii aleşi republicani se opun însă continuării susţinerii militare a Ucrainei de către SUA, aminteşte AFP, citat de Cotidianul.
UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că pentru Moscova Hoarda de Aur a fost întotdeauna mai bună decât „cuceritorii occidentali” și l-a lăudat pe prințul Alexandru Nevski pentru că a mers la hani pentru a primi o „firman” pentru domnie, scrie Ziare.com.
UPDATE Volodimir Zelenski a anunţat, vineri seara, că l-a înlocuit pe comandantul Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a spus că aşteaptă „cu nerăbdare” noi rezultate de la noua conducere. „Am făcut o înlocuire în structura de comandă a Forţelor Armate ale Ucrainei. L-am numit pe colonelul Serhi Lupanciuk în funcţia de nou comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Este un ofiţer cu experienţă, un ofiţer de luptă, comandantul potrivit şi o persoană care poate adăuga mai multă putere forţelor noastre pentru operaţiuni speciale. Aşteptăm cu nerăbdare să vedem noi rezultate”, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesajul transmis compatrioțior. Liderul de la Kiev a precizat că generalul Viktor Horenko, care a comandat până acum Forţele pentru Operaţiuni Speciale, va continua să îndeplinească sarcini speciale în cadrul Serviciului de Informaţii al apărării din Ucraina, serviciu condus de generalul Kirilo Budanov.