Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1000: Bilanț macabru, orașe distruse și daune de miliarde! Rusia continuă să amenințe nuclear

/VIDEO/ „Moldova-Film are nevoie de salvare”. Fostul colos cinematografic rezistă din închirierea spațiilor

missing
11 iunie 2023, ora 17:15

Pentru oamenii care au tangență cu cinematografia, atunci când spunem Moldova-Film, emoțiile sunt dintre cele mai diverse. Unii sunt supărați că având un așa teritoriu și un asemenea patrimoniu, practic unic în țară, ar fi putut continua activitatea de bază: cea de a produce filme bune. Alți cineaști sunt de părere că e un spațiu ce trebuia de multă vreme privatizat, întrucât este depășit de timp, iar casele de producție mici ating rezultate impresionante, dar cu resurse mult mai modeste. 

În prezent, cea mai mare parte din suprafața Moldova-Film este dată în chirie, de cele mai dese ori pentru activități ce nu au tangență cu arta. De la începutul războiului, un spațiu de aici a devenit depozit cu ajutoare umanitare pentru refugiații din Ucraina. Forțele actualei conduceri a instituției sunt concentrate, în mare parte, pe salvarea sutelor de filme, păstrate în arhivă. Uneori, mai participă și în co-producții, oferind recuzită ori spații de filmare. 

Cândva, spațiile studioului Moldova-Film erau pline de oameni de artă. În perioada de glorie, aici lucrau peste 1.100 de persoane. Începând cu 1952, anul în care a devenit studio de film independent, și până la sfârșitul anilor 80, au fost turnate peste 120 de filme artistice și aproape o mie de documentare. Printre primele filme care au văzut lumina zilei aici este pelicula Andrieș - un film sovietic de lungmetraj pentru copii.

„La început, filmele erau mai mult documentare și așa numitele jurnale - reportaje despre subiecte importante. Deja din 1952, au început să se facă și filme artistice. Unul din ele a fost Haiducul”, a spus directoarea generală interimară Moldova-Film, Ala Grecu.

De altfel, filmul de animaţie „Haiducul” a fost distins cu Palme de Aur la cel de-al 39-lea Festival de Film de la Cannes, printre scurtmetraje.

„În perioada de glorie, aici au lucrat circa 1.100 de oameni. Erau diferite ateliere de creație. Acum suntem 43 cu tot cu pază”

Mâna de oameni care a mai rămas din colosul cinematografic de cândva își dedică timpul, în mare parte, pentru salvarea filmelor aflate în arhiva instituției.

„La moment, activitatea noastră este salvarea peliculelor cinematografice. Se digitalizează filmele. Până la digitalizare, se spală. Oricum ajunge praf pe ele. Apoi, echipa lucrează la restaurarea filmului”.  

Din cele peste 2.000 de filme aflate în gestiunea Moldova-Film, au fost digitalizate circa 180. Cu sprijinul Uniunii Europene, a fost procurată o mașină de spălat cu ultrasunet pelicula. Iar dotarea laboratorului digitizare a fost finanțată de guvernul american.

După ce se spală, după ce se restaurează, se digitalizează, filmele se întorc înapoi și se pun în boxe unde pot fi conservate timp de încă 50 de ani, sigur.

„Aici sunt așa-numitele boxe de păstrare. Avem nevoie de un angar frumos construit. Noi am propus, avem teritoriu. Același minister să ne ajute să facem o clădire modernă. Va fi și mai puțin consum de gaze. Eu am fost la Mosfilm, acolo tot era clădire veche, pentru că peste tot se construiau cam așa. Acum s-a reconstruit, au pus podele cu căldură. Și în România este exact așa”. 

În prezent, Moldova-Film se întinde pe o suprafață de aproape 6 hectare, în cartierul Telecentru. Este deținută de stat, fiind în proprietatea Agenției Proprietăți Publice, dar ca formă juridică de organizare este Societate pe Acțiuni, începând cu anul 1999. Clădirea administrativă, ce are peste 2 mii de metri pătrați, este închiriată de peste 60 de agenți economici. De altfel, studioul Moldova-Film supraviețuiește din darea în chirie a spațiilor, din care anual încasează circa 4,5 milioane de lei. 

„Ne aflăm în platoul mic, după dimensiune este cel mai mic, cel mai călduț și dotat cu tot fel de echipamente. A fost modernizat. Este foarte solicitat pentru diferite evenimente. Concerte, filmări. 

Un alt platou, rar întâlnit în Republica Moldova, este folosit pentru scene de film ori clipuri video. Este dotat cu instalație pentru a ridica greutăți, se poate de construit conform temei. Pereții sunt izolați acustic foarte bine, e unic în Moldova. Moldova-Film este la autogestiune, este nefinanțată. Prețurile... Un schimb de platou - 24 de ore - pentru persoane care nu sunt din domeniu costă 400 de euro. Pentru cei care fac cinematografie e la jumătate de preț”. 

Ultimul film care a fost turnat la Moldova-Film este un documentar despre o călugăriță de la Mănăstirea Japca. După patru ani, timp în care a participat mai mult în co-producții, conducerea întreprinderii anunță că este gata pentru producerea unui film nou - doar din resurse proprii.

„Deci, Moldova-Film are nevoie de salvare... - Are nevoie de salvare, desigur. Totuși, aici este un colectiv de oameni care a lucrat în condiții grele, au răbdat, dar au păstrat. „ Ne descurcăm, noi nu avem datorii la salarii, acum chiar au fost puțin mărite. Nu avem nicio datorie față de stat. Impozite, taxe, plus că facem chiar și niște economii. Vrem să facem un film. O surpriză”. 

Pe teritoriul studioului cinematografic se află și un depozit de armament, folosit ca recuzită în filme. 

„La depozit se află armament din Primul Război Mondial, din al Doilea Război Mondial, armament din diferite țări, din Uniunea Sovietică. Acest armament a fost filmat în multe pelicule, este în stare funcțională la circa 80%. Avem circa 600 de țări, armament greu de infanterie, armament ușor de infanterie. Arme albe, de foc. La tot armamentul avem cartușe, cartușe oarbe. La filmări este strict interzis de folosit cartușe de luptă”. 

Iar după declanșarea războiului în Ucraina, unul dintre platourile de filmare a fost transformat în depozit pentru colectarea ajutoarelor umanitare pentru refugiați. 

„Locul acesta este cel mai important la moment, s-a decis ca Moldova-Film să fie un punct principal de ajutorare a refugiaților. E și un spațiu mare care ne-a permis asta, cunoscut de oameni. Activăm până-n prezent”, ne-a spus o voluntară. 

De-a lungul timpului, studioul Moldova-Film s-a aflat, deseori, în vizorul opiniei publice după ce anumiți factori politici încercau să decidă soarta instituției, prin privatizarea ei. În timp ce unii cineaști susțineau propunerea, motivând că aici nu se mai produc filme, existau îngrijorări că evaluarea bunurilor era la un preț derizoriu, de circa 10 ori mai mic. În anul 2011, subiectul privatizării Moldova-Film, considerat unicul patrimoniu de valoare în domeniul cinematografiei, a fost supus votului în Parlamentul de atunci. S-a decis că societatea nu poate fi privatizată. În timp ce actuala administrație a instituției susține că studioul are nevoie de o salvare, am întrebat factorii de decizie, dar și cineaștii cum văd ei situația în care a ajuns cel mai important spațiu cinematografic de cândva.

„Când Moldova-Film a rămas să fie o casă de producție asemeni OWH-ului sau oricare altă casă de producție, vă dați seama. Ea este doar o companie de stat, cu aceeași funcție și posibilități. Dacă facem o comparație: sunt alte case care produc de 10 ori mai mult decât Moldova-Film, care gestionează niște bunuri ale statului. Moldova-Film trebuie de mult privatizată, cu scopul de a-și păstra activitatea de producție de film. Știu de ce nu s-a privatizat până acum, pentru că arhiva este acolo. Trebuia printr-o decizie de Guvern să fie încredințată arhiva în altă parte, iar Moldova-Film să fie scoasă la privatizare. Atâta tot”, crede directorul unei case de producție, Virgil Mărgineanu.

„Asta însemna un pic de grijă și de investiții în acest sens. Pentru că a face film înseamnă a practica. Dincolo de partea teoretică, trebuie să ții camera în mână. Putea să fie o bază materială pentru studenți. În mare parte, este depășit, pentru că, în această industrie, totul se schimbă extraordinar de repede. Dacă la Independență se filma pe peliculă, acum e posibil chiar să faci filme care ajung la Cannes, filmate cu telefonul”, consideră directoarea Centrului Național de Cinematografie, Valentina Iusuphodjaev.

„- Se mai poate face ceva? Se mai poate revitaliza sau...? - În domeniul cinematografic? Categoric. În primul rând este un patrimoniu, niște bunuri. Un spațiu, niște clădiri, platouri de filmare. Așa ceva, fără piloni, nu prea găsești în Republica Moldova. Aceste capacități trebuie utilizate. Forma de utilizare este complet alta. Statul nu este jucător în domeniul producției cinematografice. Acest lucru trebuie să o facă agenții privați. Statul trebuie să creeze condiții pentru ca acești producători privați să se dezvolte, să creeze mecanisme de susținere, de încurajare”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Patimile unui actor celebru. Drama sex-simbolului anilor '80, Gheorghe Grîu, care a rămas fără un ochi: „Sunt un bețiv”
/VIDEO/ De la filme dictate de partid, la producții selectate pentru Oscar. Drumul anevoios al cinematografiei moldovenești
/VIDEO/ Destinul tehnicianului care a jucat uimitor rolul lui Eminescu la Chișinău: Unde e și ce face acum Vasile Zubcu-Codreanu

Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. /Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria R. Moldova - „Furtul miliardului”. /Nu ratați, astăzi, la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.

/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Agricultorii, cu roada putrezită pe câmpuri din lipsa muncitorilor. „Tinerii au plecat în țări străine, pentru salarii mai mari”
/VIDEO/ Agricultorii, cu roada putrezită pe câmpuri din lipsa muncitorilor. „Tinerii au plecat în țări străine, pentru salarii mai mari”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp
/VIDEO/ Investiție cu scandal: Un parc fotovoltaic de 4.000.000 de lei se prăfuiește pe câmp

Daniella Misail-Nichitin a preluat șefia MAI: Studii, experiență și averea declarată

missing
19 noiembrie 2024, ora 11:06

Daniella Misail-Nichitin este noua ministră a Afacerilor Interne. Aceasta a depus astăzi jurământul de învestire, preluând astfel fotoliul lui Adrian Efros. Anterior, Misail-Nichitin a activat drept secretară de stat în cadrul aceluiași minister.

În 1999 a absolvit Facultatea de Medicină Generală la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” și a făcut rezidențiatul în medicină de familie. Ulterior, a urmat studii de drept la Academia de Studii Economice din Moldova (2002-2005). 

Formarea sa continuă include două programe de master în advocacy și administrarea organizațiilor non-profit, derulate în cadrul CREDO Moldova (2002-2004).

În 2024, a finalizat Oxford Executive Leadership Programme, cu accent pe drept și medicină.

De-a lungul carierei, Misail-Nichitin a participat la numeroase stagii de formare în SUA, Ungaria, Israel și Marea Britanie. A fost activă în prevenirea și combaterea violenței de gen, a violenței domestice și a infracțiunilor privind exploatarea sexuală a copiilor.

Înainte de a veni la MAI în 2021, drept șef al cabinetului ministrului, Daniella Misail-Nichitin a lucrat timp de 20 de ani la Centrul Internațional „La Strada”, unde a ocupat inclusiv funcția de președintă și directoare de programe femei.

Noua șefă de la Interne a mai fost membră a Consiliului Consultativ al Societății Civile - convocat de UN Women și membră a Consiliului de Administrare a Coaliției Naționale „Viața fără violență”.

În declarația de avere pentru anul 2023, Misail-Nichitin indică salariu de circa 381.000 de lei de la minister, peste 20.000 de lei pentru servicii de consultanță didactică la Centrul Internațional „La Strada” și alte venituri.

Ministra de Interne deține două apartamente, în valoare totală de aproximativ 810.000 de lei, dar mai indică și apartamentul părinților de peste 560.000 de lei, al cărui beneficiar efectiv este. În declarația de avere se mai regăsește un garaj.

TV8.md amintește că Guvernul Recean are noi miniștri din 19 noiembrie. Vladimir Bolea a fost primul care a citit jurământul, fiind desemnat ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Antreprenoarea Ludmila Catlabuga este noua ministră a Agriculturii și Industriei Alimentare, iar Daniella Misail-Nichitin a fost învestită în funcția de ministră a Afacerilor Interne.

Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.