Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană (CE) va recomanda oficial țărilor membre UE să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Negocierile ar putea începe anul viitor dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare.
Recomandarea ar urma să vină când Comisia Europeană va publica un raport privind progresele înregistrate de Moldova și Ucraina în implementarea recomandărilor UE. Publicația Politico notează că UE discută necesitatea reformelor pentru a înțelege „cum poate funcționa eficient Uniunea, în special în contextul planurilor de extindere, pentru a evita blocajul instituțional”.
„Această inițiativă de reformă a UE a fost prezentată cu câteva zile înainte ca Comisia Europeană să-și publice raportul privind progresul Ucrainei și al altor țări care aspiră să adere la UE. Bruxelles va recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova, cu condiția ca aceste țări să facă progrese „tehnice” mai mari - de la crearea unei justiții puternice și independente până la protejarea drepturilor minorităților și introducerea de măsuri anticorupție”, notează Politico.
Potrivit publicației, raportul va conține atât o evaluare a progresului realizat, cât și anumite „rezerve” și „dorințe”. În general, Comisia Europeană va recomanda începerea negocierilor privind aderarea acestor două țări la UE. După raportul Comisiei Europene, chestiunea va fi discutată în Parlamentul European. Iar decizia finală va fi luată de Consiliul European în prima jumătate a lunii decembrie.
TV8.md reamintește că pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.
Potrivit CE, actuala conducere a Republicii Moldova a făcut progrese importante în agenda sa de reformă. În același timp, s-a confruntat din ce în ce mai mult cu amenințări directe la adresa stabilității sale, venite atât din partea grupurilor interne cu interese create, cât și din partea Rusiei.
În acest context, la ședința Consiliului Europei din 23 martie 2023, liderii UE s-au angajat să continue să ofere întreg sprijinul relevant țării, inclusiv să își consolideze reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi.
Pe 24 aprilie 2023, UE a lansat misiunea civilă a UE în Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniile managementului crizelor și amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și contracararea. manipularea și interferența informațiilor străine.