Primul Centru European NATO de Instruire a piloților de avioane F-16 a fost inaugurat astăzi în România. Potrivit autorităților de la București, centrul va fi un hub internațional al aliaților NATO. Totul pentru a consolida flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, în contextul amenințărilor generate de invazia Rusă în Ucraina.
„Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi în fața Dvs. la inaugurarea noului Centru European de Instruire F16. Luând în considerare actualul context geopolitic și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre Centrul devine un hub esențial al consolidării securității și solidarității dintre aliații și partenerii NATO.”
La Baza 86 Aeriană de la Fetești, județul Călărași, România, vor fi instruiți atât piloți NATO, precum și piloți ucraineni. În prezent sunt înscriși șapte cursanți români, foști piloți de avioane MiG-21 LanceR, iar instructorii care îi pregătesc sunt foști piloți de F-16.
Centrul de Instruire de la Fetești a fost înființat de Ministerul român al Apărării și Ministerul Apărării din Olanda, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Țările NATO și-au propus să instruiască piloți români pentru a întări flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, dar și piloți ucraineni care vor primi avioane moderne de la parteneri.
Conform acordului de colaborare, țara vecină pune la dispoziție Baza 86 Aeriană și facilitățile de instruire, iar Forţele Aeriene Regale ale Ţărilor de Jos asigură avioanele F16. Primele cinci aeronave olandeze au aterizat la Fetești săptămâna trecută, iar în curând urmează să mai ajungă încă 13.
Experții militari susțin că instruirea piloților pe aeronave F16 poate dura între 6 și 9 luni. Un grup de piloți ucraineni a început deja antrenamentele pe acest tip de avioane în SUA, iar altul în Danemarca.
Recent, generalul american David Petraeus, fost șef CIA, a declarat pentru presa americană că piloții ucraineni învață repede și ar putea primi primele avioane F16 mai devreme, chiar în această iarnă, deși anterior se vorbea că aeronavele militare vor ajunge în Ucraina în primăvara- vara anului viitor. Printre țările care au promis avioane F16 Ucrainei se numără Olanda, Norvegia și Danemarca.