Viitorul Europei va depinde de supremația Ucrainei în război. Și, de asemenea, soarta Republicii Moldova, a Georgiei, a Balcanilor de Vest, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, citat de Rador. Alarmele de avertizare a populației au fost activate în regiunile Herson, Nicolaev, Krîvîi Rih, Zaporojie și Dnipro noilor atacuri rusești folosind drone de tip „Shahed”. Pe de altă parte, apărarea antiaeriană rusă a distrus în cursul nopții patru drone ucrainene deasupra a patru regiuni rusești, printre care și regiunea Moscova, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. Dronele au fost distruse în regiunile Moscova, Tambov, Orlov și Briansk, a adăugat ministerul, potrivit Reuters.
Luptele au cuprins zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, forțele Moscovei intensificând bombardamentele aeriene și încercând să avanseze cu forțe terestre. Oficialii ucraineni au afirmat că forțele Moscovei au suferit pierderi grele în jurul orașului. De asemenea, aceștia au declarat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în alte zone de pe linia frontului, notează HotNews. Totodată, șefa ministerului german de Externe, Annalena Baerbock, susține că liderul rus se bucură prea devreme, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski laudă România și Olanda pentru veștile bune.
UPDATE Comisia Europeană a anunțat, marți, că va furniza Ucrainei asistență umanitară suplimentară, în valoare de 100 de milioane de euro, precizând că Republica Moldova va primi zece milioane de euro, pentru eforturile de găzduire a refugiaților ucraineni, notează Gândul. ”În condițiile în care continuă războiul Rusiei împotriva Ucrainei, situația umanitară din țară rămâne precară. Venirea iernii generează provocări suplimentare pentru comunitățile vulnerabile deja din cauza războiului. În acest context, Comisia Europeană alocă asistență umanitară în valoare de 110 milioane de euro, dintre care 100 de milioane sunt destinate operațiunilor din Ucraina, iar zece milioane vor susține refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova”, a transmis marți Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
UPDATE Ungaria şi compania rusă de energie nucleară Rosatom au căzut de acord asupra calendarului extinderii centralei nucleare de la Paks, aflată la 100 kilometri sud de Budapesta, relatează marţi Reuters și Agerpres.
UPDATE Un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană va sista importurile de diamante rusești. Asta prevede cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni, care urmărește tăierea veniturilor pe care Federația Rusă le obține din vânzarea acestor pietre prețioase, despre care se presupune că se ridică la patru- cinci miliarde de dolari pe an. Documentul urmează să fie supus votului în Consiliul Uniunii Europene, iar pentru a fi aprobat, este nevoie de unanimitate. În urma invaziei ruse în Ucraina, UE a impus mai multe restricții față de importul și exportul produselor rusești și a înghețat activele oligarhilor ruși aflate pe teritoriul Uniunii Europene.
UPDATE Vladimir Putin, actualul şef al Rusiei, a semnat amendamentele la legea privind alegerile prezidenţiale din Rusia, programate pentru martie 2024. La fel ca la alegerile regionale din septembrie, votul va avea loc şi în zonele ucrainene anexate de Moscova în septembrie 2022 şi supuse legii marţiale: Republica Populară Doneţk, Republica Populară Lugansk, Zaporojie şi Herson. Legea restricţionează şi mai mult accesul presei la secţiile de votare, interzicând jurnaliştilor neacreditaţi să filmeze şedinţele Comisiei Electorale şi să înregistreze videoclipuri în secţiile de votare din locaţiile militare, scrie Mediafax.
UPDATE Armata ucraineană se confruntă cu o creştere a numărului de asalturi ruseşti pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul oraşului disputat Avdiivka, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson, relatează agenţiile AFP şi EFE.
UPDATE Ucraina anunţă că nu a înregistrat niciun progres în discuţiile cu Polonia în legătură cu protestele şoferilor de la graniţă. Şoferii polonezi au blocat drumurile către trei puncte de trecere, în ceea ce ei numesc un răspuns la inacţiunea guvernului în legătură cu pierderile pe care le au din cauza concurenţilor străini, în special ucraineni, de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, notează Biziday.
UPDATE Marţi, rubla rusească a crescut cu 1,3% în raport cu dolarul, atingând cel mai ridicat nivel din iulie, în condiţiile în care controalele de capital, preţurile mai mari la petrol şi creşterile agresive ale ratelor de dobândă s-au răsfrânt asupra monedei, notează ZF.
UPDATE Rusia îşi intensifică atacurile pe linia frontului, în timp ce Kievul solicită Occidentului să îşi sporească livrările de arme înainte de iarnă, declară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Rusia atacă în jurul oraşelor Doneţk, Kupyansk şi Avdiivka, scrie Mediafax.
UPDATE Sute de mii de refugiați din Ucraina își riscă viețile și se întorc în țară. Sunt nemulțumiți de țările vest europene și spun că sistemul medical ucrainean e mai ieftin și medicii sunt mai atenți, notează B1 cu referire la un articol din The New York Times.
UPDATE Serghei Kadzikurbanov, un fost ofiţer de poliţie rus condamnat la 20 de ani de închisoare pentru rolul său în uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia în 2006, a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin pentru că s-a alăturat forţelor ruse în Ucraina, a declarat marţi avocatul său, potrivit Agerpres.
UPDATE Pakistanul a fost acuzat că ar fi furnizat în secret obuze de artilerie în valoare de 463 de milioane de dolari Ucrainei prin intermediul a două companii americane. Publicația BBC Urdu relatează că Pakistanul ar fi semnat contracte de vânzare a obuzelor de 155 mm cu Global Military și Northrop Gruman în august 2022, citând sistemul federal de date privind achizițiile publice din SUA, notează NewsWeek.
UPDATE Finlanda pregăteşte un set de măsuri deoarece se confruntă cu o creştere a numărului de cereri de azil de la persoane care sosesc din Rusia, notează Mediafax.
UPDATE România este, clar, cel mai important culoar de export pentru produsele agricole din Ucraina, a spus președintele Klaus Iohannis, marţi, aflat într-un turneu în Africa, notează Antena3.
UPDATE Premierul finlandez Petteri Orpo a declarat marți după-amiaza că Rusia pare să organizeze o provocare cu migranți la granița dintre cele două țări în contextul unor activități neobișnuite ale grănicerilor ruși și că situația trebuie luată în serios, relatează Reuters.
UPDATE Un fost mercenar rus din rândurile grupării „Wagner” a înregistrat un mesaj video adresat dictatorului rus Vladimir Putin. Acesta se plânge că Rusia nu îi plătește pensie și l-a amenințat pe Putin că mercenarii lui Prigojin își vor arăta din nou forța, scrie Ziare.com. „Vom demonstra oricui, chiar și ție prostule, că suntem respectați”, i-a spus rusul lui Putin.
UPDATE Rusia a semnat un contract pentru furnizarea de rachete antiaeriene portabile Igla-S Indiei şi pentru a permite producţia lor sub licenţă în această ţară, a transmis marţi agenţia rusă de ştiri de stat TASS, citând un oficial de rang înalt din domeniul exportului de arme, potrivit Reuters, citat de Digi24.
UPDATE Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui, consideră că se apropie un punct de cotitură în război. Anul 2024, în opinia sa, va fi decisiv, potrivit Bloomberg, care citează declarația lui Yermak în timpul unui eveniment desfășurat luni seara la Institutul Hudson din Washington, notează NewsWeek.
UPDATE Luptele dintre trupele ruse și ucrainene s-au intensificat pe frontul de est, fără ca niciuna dintre părți să facă progrese semnificative, în timp ce Kievul se pregătește să respingă atacurile masive împotriva infrastructurii sale energetice înainte de venirea iernii, relatează EFE, conform Rador.
UPDATE Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a confirmat pe 13 noiembrie că UE are întârziere în livrarea a 1 milion de obuze de artilerie, motivând starea proastă a industriei europene de apărare, scrie The Kyiv Independent.
UPDATE „Știu că nu este ușor. Suntem democrații, există întotdeauna o altă agendă - internă, socială, alte crize precum Orientul Mijlociu acum, dar avem un plan și trebuie să ne ținem de el. Viitorul Europei va depinde de supremația Ucrainei în război. Iar soarta Republicii Moldova, a Georgiei, a Balcanilor de Vest va depinde de supremația Ucrainei în război. Cred că vor exista consecințe uriașe legate de modul în care se va încheia războiul pentru Ucraina. Avem interes să ne ținem de plan și o vom face. Desigur, noi susținem, așa cum a spus și secretarul general Stoltenberg de mai multe ori de la începutul războiului, că acest război va dura, va dura mult. Devine un război de uzură. Desigur, toată lumea speră că contraofensiva începută de Ucraina în urmă cu câteva luni va duce la progrese semnificative, în unele cazuri au reușit să străpungă toate cele trei linii de apărare rusești. Știam de la început că va fi scump. În calitate de lider politic, președintele Zelenski are o alegere grea de făcut”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu special pentru postul bTV de la Sofia, notează Rador.
UPDATE Uniunea Europeană nu va reuşi, cel mai probabil, să livreze Ucrainei cele 1 milion de proiectile convenite anterior, a declarat ministrul apărării al Germaniei, Boris Pistorius, marţi la Bruxelles, transmite dpa, citată de Agerpres.
UPDATE Armata rusă susține că a reușit să oprească avansul forțelor ucrainene folosind unitățile sale de artilerie autopropulsata de 155 mm „Ghiațînt-S” pe direcția Kupiansk, fiind trase aproximativ 87 de lovituri pe zi, potrivit Ministerului rus al Apărării, scrie agenția TASS, citat de Adevărul. Ministerul rus al Apărării a adăugat că echipajele de artilerie distrug zilnic instalațiile militare, fortificațiile și trupele inamice. „Tunarii trebuie să lucreze în fiecare zi în cele mai dificile condiții, dar echipajele antrenate petrec doar câteva minute după ce au primit ținta înainte de a trage un foc”, a subliniat departamentul militar, potrivit TASS.
UPDATE Rusia caută cu disperare bani pentru finanțarea războiului lui Vladimir Putin din Ucraina, folosindu-se de diferite metode pentru a subjuga din nou Occidentul. Dar acum Joe Biden îi mai dă o lovitură liderului de la Kremlin, impunând noi sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i bloca exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) spre țările din Vest de la noua exploatare Arctic 2, ce ar urma să înceapă producția în 2024, notează Ziare.com.
UPDATE Franța a trimis primul lot de transportoare blindate Bastion în Armenia, blindate care au fost destinate Forțelor Armate ale Ucrainei, asta pentru că Ucraina ar fi susținut că sunt „insuficient protejate de focul de artilerie și rachetele antitanc" rusești, transmite publicația franceză Ouest France, relatează presa ucraineană. Publicația subliniază că Franța a reacționat pozitiv la cererea Erevanului de asistență militară, deoarece acesta din urmă se teme că Azerbaidjanul va încerca să străpungă coridorul către enclava sa Nahicevan prin forță, încălcând sudul Armeniei, scrie Știripesurse.
UPDATE În timp ce invazia rusă intră în a doua iarnă și numărul victimelor continuă să crească de ambele părți, programele de instruire oferite militarilor ucraineni de către aliații țării aflate în război îi oferă mijloacele necesare ca să reziste și să își păstreze șansele de victorie, relatează AP.
UPDATE Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, marți, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 313.470 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie. Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 920 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană. De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.362 de tancuri, 10.086 de blindate, 7.589 de sisteme de artilerie, 322 de avioane, 324 de elicoptere și 5.649 de drone, scrie Libertatea.
UPDATE Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, cel care l-a numit anterior pe dictatorul rus Vladimir Putin ”fratele meu”, a aprobat trimiterea de echipament militar în Ucraina. Departamentul american al Apărării (DoD) a cumpărat 60 de tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard din Iordania pentru a le transfera în Ucraina, a relatat la 13 noiembrie ziarul olandez De Telegraaf, citând surse anonime, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Înființate în luna aprilie a anului 2023, așa-numitele detașamente rusești de asalt Storm-Z au fost ”gândite” pe modelul unităților de mercenari Wagner, iar apoi s-au transformat – potrivit informațiilor transmise de Ministerul britanic al Apărării, în adevărate unități disciplinare unde sunt trimiși soldații cu ”probleme” sau cei proveniți din închisorile Rusiei lui Putin, notează Gândul.
UPDATE Deputatul Oleksandr Dubinski, cunoscut sub pseudonimul “Buratino” (varianta rusească a lui Pinocchio), a fost acuzat de trădare și colaborare cu agenția rusă de informații GRU, în cadrul unei campanii de dezinformare, care a vizat relațiile dintre Ucraina și SUA precum și sabotarea procesului de aderare al Ucrainei la UE și NATO, notează Biziday.
UPDATE Ocupanții ruși continuă să jefuiască ceea ce a mai rămas din combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, după bombardamentele constante în 2022.De această dată, soldați din Cecenia și Ingușeția au intrat pe teritoriul uzinei pentru a fura fier vechi.Canalele media rusești anunță că incidentul a avut loc ieri, 13 noiembrie, seara târziu pe teritoriul Azovstal, relatează Baza, citată de Ziare.com.
UPDATE În cadrul ședinței Consiliului UE la nivelul miniștrilor de externe s-au ridicat întrebări cu privire la influența escaladării conflictului din Orientul Mijlociu asupra sprijinului UE pentru Ucraina, scrie DW. „Nu vă este teamă că războiul din Orientul Mijlociu va umbri conflictul ucrainean?”, a întrebat înalt diplomatul UE Josep Borrell. Pe acest fond, șefa Ministerului german de Externe, Annalena Berbock, a anunțat demonstrativ creșterea ajutorului militar german către Ucraina în 2024: „Putin se bucură prea devreme de situația dramatică din lume. Nu numai că vom continua să sprijinim Ucraina, ci vom extinde și vom crește ajutorul”. Colegul ei lituanian, dimpotrivă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situație. „Putin este gata să arunce praful de pe planurile sale de Ziua Victoriei, pe care le-a pus în așteptare de ceva timp. La urma urmei, uitându-mă la discuțiile care au loc la Washington, precum și la incapacitatea Europei de a da sprijin militar Ucrainei și la presiunea tot mai mare asupra ucrainenilor de pe front, cred că poate începe cu bucurie să planifice și acum depinde doar de noi cum se vor concretiza planurile lui”, a spus Landsbergis înaintea reuniunii miniștrilor. El le-a cerut colegilor săi să ia „decizii importante”, notează Ziare.com.
UPDATE Cel puțin trei persoane au murit, iar alte 17 au fost rănite, printre care și un bebeluș de două luni, în bombardamentele ruseşti de luni, a anunțat şeful Administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin, într-o postare pe Facebook.
UPDATE Statele Unite se confruntă cu provocări simultane de securitate în Europa, în nord-estul Asiei și în Orientul Mijlociu, iar o reducere semnificativă a angajamentelor militare americane în aceste regiuni de importanță strategică ar conduce la intensificarea tentativelor Rusiei, Chinei și Iranului de a profita de vidul de putere, comentează cotidianul Financial Times.
UPDATE Un deputat ucrainean care a fost înștiințat oficial săptămâna aceasta că este suspectat de trădare pentru că ar fi cooperat cu serviciile de informații militare ale Rusiei a declarat miercuri că un tribunal din Kiev a dispus reținerea sa pentru 60 de zile. Oleksandr Dubinsky, care se află pe o listă de sancțiuni americane, a fost informat luni că este suspectat și de răspândirea de dezinformări despre conducerea politică a Ucrainei, potrivit autorităților, scrie HotNews.
UPDATE Imaginile din satelit arată progrese în construcția în Rusia a unei uzine care va produce în masă drone kamikaze de concepție iraniană pe care Moscova ar urma să le folosească împotriva instalațiilor energetice ucrainene, a spus luni o organizație de cercetare, notează HotNews.
UPDATE Vitaliy Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat pentru agenția de știri de stat Ukrinform că pierderile rusești în actuala ofensivă asupra orașului se ridică la minimum 3.000-4.000 de morți și alți 7.000-8.000 de răniți, notează HotNews. El a precizat că „nici măcar o singură clădire" nu mai este intactă în orașul în care au rămas puțin peste 1.500 din cei 32.000 de locuitori de dinainte de război, iar evacuările continuă. Spitalul funcționează sub bombardamente constante și un singur magazin a rămas deschis. „Este foarte simplu, (este vorba de) Avdiivka și de poziția sa strategică, este situat geografic pe înălțimi și se poate vedea Donețk... de aici. Și de asta au nevoie de el", a spus Barabaș.
UPDATE Șeful diplomației americane, Antony Blinken, i-a promis luni unui înalt oficial ucrainean că Statele Unite vor continua să sprijine Kievul, chiar și în timpul iernii, când sunt așteptate din nou lovituri rusești asupra infrastructurii esențiale, scrie HotNews.
UPDATE Comisia Europeană speră să anunţe miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar trebui să conducă la încetarea exporturilor de diamante ruseşti către UE, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, notează HotNews.
UPDATE Luptele au pus stăpânire pe zona din jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a anunțat luni armata ucraineană, adăugând că forțele Moscovei și-au intensificat bombardamentele aeriene și încearcă să avanseze cu forțe terestre, dar au pierderi grele, transmite Reuters. „Continuă luptele. În ultimele două zile, ocupanții au mărit numărul de lovituri aeriene cu bombe ghidate lansate de avioanele Su-35", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, la televiziunea națională.
UPDATE Statul Major General al Ucrainei, în raportul său de luni seară, a transmis că forțele sale au respins 15 atacuri rusești în apropierea orașului Maryinka, îndelung contestat, aflat la est de Avdiivka, precum și 11 în apropiere de Bahmut, la nord-est, și șase în apropiere de Kupiansk, în nord-estul Ucrainei.
UPDATE Disensiunile dintre președintele Volodimir Zelenski și principalii săi lideri militari reprezintă încă un semn că, la aproape doi ani de la atacul forțelor lui Vladimir Putin, lucrurile evoluează într-o direcție greșită pentru Ucraina, iar apropierea iernii va complica și mai mult situația atât pentru soldații ucraineni care luptă în prima linie, cât și pentru guvernul de la Kiev. Analiștii cred că realitatea conflictului actual este departe de cea existentă la sfârșitul anului 2022, când trupele ucrainene au reușit să obțină mai multe victorii spectaculoase în fața forțelor invadatoare trimise de Moscova. O avalanșă de vești proaste a afectat Ucraina în ultima perioadă, notează G4media.
UPDATE Liderul ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit luni seara compatrioților despre „veștile bune” din România și l-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis și premierului olandez Mark Rutte pentru deschiderea centrului de instruire a piloților pentru F-16 de la Fetești, cu atât mai mult cu cât, într-o aparentă respingere a propunerii fostului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, ca Ucraina să adere la alianță fără teritoriile ocupate de Rusia, Zelenski a reiterat obiectivul de a elibera toată țara, inclusiv Crimeea, și a anunțat că inamicul va fi lovit „corect și puternic”, atât pe teren, cât și în Marea Neagră, grație, în mare parte, activității serviciilor ucrainene de spionaj, notează Gândul.