Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

/VIDEO/ Locuitorii din Florițoaia, îngrijorați de construcția unei platforme de gestionare a deșeurilor lângă sat: „Va veni miros urât”

missing
14 noiembrie 2023, ora 21:15

Cei peste 600 de primari, aleși din primul tur, dar și următorii 300 care vor obține mandatele din a doua încercare, moștenesc veșnica și marea problemă a localităților: gestionarea deșeurilor. Deși nimeni nu a numărat, putem să afirmăm, fără să exagerăm, că fiecare localitate are cel puțin o gunoiște, care, în aproape toate cazurile, este ilegală. Chiar dacă primăriile, cu suportul agenților economici, au grijă de aceste platforme, ele oricum nu sunt autorizate, așa cum cere legea, pentru că e nevoie de studii de fezabilitate privind modul în care afectează mediul ambiant. 

Începând cu anul 2013, autoritățile se conduc de o strategie națională prin care se urmărește soluționarea acestei mari probleme. O prevedere este ca țara să fie împărțită în 8 regiuni de management al deşeurilor, care să cuprindă întreaga republică. De câțiva ani, se lucrează mai intens la construcția zonei numărul 5, ce va deservi o populație de 185 de mii de locuitori din trei raioane: Ungheni, Călărași și Nisporeni. S-au găsit și terenurile pentru construcția platformei și a stațiilor de transfer. Și... cam atât. 

„- Bună ziua. Asta e groapa de gunoi de la Florițoaia? - Nu. - Dar unde e? - Care vor s-o facă nouă? - Da. - Vă duceți înapoi și e pe partea dreaptă, unde a fost găinărie înainte. Cam în drept cu drumul de la Rezina. - Dar groapa care este deja, asta e? - Nu. - Dar Florițoaia unde duce gunoiul acum? - Aici aduce. - Și cea nouă va fi peste drum. - Da, când o s-o facă. - Dar când vor s-o facă? - Dumnezeu întrebați-l. - Bun, mulțumesc mult.” 

În cele din urmă, ghidați de săteni și autoritățile locale, am identificat locul viitoarei platforme de depozitare. La o margine de pădure, pe un deal pitoresc.

„Dintr-un grant de 15 milioane de euro, urmează ca, în spatele meu să se construiască un poligon pentru gestionarea deșeurilor. Un poligon care va acoperi raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Terenul pe care îl vedeți este cel ales pentru crearea acestui poligon, iar el aparține satului Florițoaia Veche. Suntem curioși ce părere au oamenii din sat despre construcția poligonului aici, lângă localitatea lor. E de menționat faptul că, peste drum, dincolo de șoseaua care merge la Ungheni, există o groapă de gunoi, actuala groapă de gunoi, activă și, după cum ni s-a spus de la primăria Florițoaia veche, această groapă este autorizată.” 

Majoritatea sătenilor pe care i-am întâlnit în timpul filmărilor s-au arătat îngrijorați de potențialele efecte pe care le-ar putea avea construirea platformei de depozitare a deșeurilor, lângă localitatea lor.

„Doar să nu fie ca acum, când mergem spre Ungheni, acolo e așa un miros insuportabil! Să nu fie ca acolo. - Deci, nu prea sunteți... - Dar, clar că undeva trebuie de evacuat acest gunoi”. 

„Eu sunt din Anenii Noi, acolo este groapa de la Țânțăreni. Toata apa, toate fântânile au fost murdare”. 

„Eiiii, cam suntem contra că o să vină miros urât. Toată lumea zice așa.” 

„- Știți că aici la dumneavoastră, la ieșirea din sat, vor să construiască o platformă pentru gunoaie? - Daaaaa, da. - Și ce părere aveți? - Nu vrem, nu vrem, că e aproape de sat. Și fumul, poate să deie foc acolo. Și hai, iarna, toamna nu va fi, dar vara când se stârnește căldura aia mare, ce miros o să vină de acolo aici la noi? În loc să vină aer curat de la pădure, o să vină de la... acolo sunt și mortăciuni și ce vreți. - La Rezina da, la groapa veche înțeleg, dar proiectul nou nu va fi groapă de gunoi clasică, va fi o platformă unde se vor recicla deșeurile. - Așa am auzit și noi, dar... 

- Dar în general, oamenii în sat ce părere au? - Nu, nu vor, sunt contra. A fost adunare mai anul trecut și toți categoric au zis nu, nu vor. Ce s-a rezolvat taman aici, aproape de sat. Era vorba mai încolo, în partea cealaltă, acolo nu e populație. - Dar să știți că nici groapa de la Rezina nu e departe, și aia e aproape de sat. - E tot aproape, dar până ajunge la sat e mai departe. Dar asta vine mai aproape. - A lângă pădure, am văzut. Atunci când a fost adunare, parcă cincizeci la cincizeci era. - Ei vor să nu mai zboare gunoaiele pe câmpuri, adică să-l recicleze. Dumneavoastră sunteți de acord? - Da.”. 

L-am întrebat pe bărbatul din imagine și de ce este de acord, iar răspunsul lui a fost scurt și... simplu. Nu din considerente de mediu sau de sănătate, dar... „Dap' acolo de-amu se umple. Nu mai e loc.” 

Am ajuns în satul Florițoaia Veche în ultima săptămână a campaniei electorale. Pentru a obține o mai multă claritate, am bătut la ușa primăriei, dar aici cam bătea vântul.

„- E cineva la primărie cu care pot vorbi despre terenul acesta unde se plănuiește să se construiască stația pentru deșeuri, aici în Florițoaia? - Păi cu primarul trebuie să vorbiți. - Dar e în funcție, nu mai candidează? - E în funcție, da. - Dar unde este, îl găsim? - Vă dau numărul de telefon și-l sunați. - Vă rog, e prin localitate? - Nu pot să vă spun, era plecat la Ungheni, nu știu dacă s-a întors.”

„- Domnule primar, bună ziua. - Bună. - Constantin e numele meu, sunt jurnalist la TV8. Sunt la dumneavoastră la primărie, vă găsesc prin localitate? - Nu, nu am să fiu degrabă. - Eu trebuie să discut cu dumneavoastră, pentru că în timpul mandatului dumneavoastră s-a luat decizia de a se construi aici. - Da, dar eu la moment nu pot să vin, că nu sunt în teritoriu. - Dar nu e nimeni la primărie care ar putea să-mi povestească puțin despre situație? Inginer cadastral aveți? - Da este, este la primărie. Doamna Iulia. - Doamna Iulia deci.” 

Doamna Iulia s-a dovedit a fi persoana pe care am întâlnit-o ceva mai devreme. După câteva insistențe, a acceptat, dar nu la camera de filmat, să ne vorbească la subiectul viitoarei platforme de deșeuri din localitate.

„Nu-i nimic construit, nu-i nimic construit, numai terenul și că au crescut copaci. - Dar știți dacă se vor începe lucrările acolo? - Nu știu asta, când o să hotărască de sus. - Dar nu aveți nici o informare că va începe ceva curând? - Nu, nu. - Dar cum s-a luat decizia de a se construi aici? - Cum s-a luat decizia? Asta a fost în 2017, eu atuncea nu lucram. - Păi și din 2017 până acum nu s-a făcut nimic? - S-a făcut, e deja teren pentru construcții, sunt toate deciziile. - Doar să înceapă construcția. - Da. - Dar groapă de gunoi aveți în localitate? - Este. Puțin mai la vale de unde e terenul ăsta. Când veniți de la Ungheni, pe partea stângă, se vede.”

Întrebată dacă știe că stația ce ar urma să fie construită va face reciclare, iar pentru asta oamenii ar trebui să fie informați pentru a colecta deșeurile selectiv, doamna Iulia ne-a spus răspuns sec. 

„- Am băiat în Germania și el îmi spune, că acolo tot e pus separat. Pentru sticlă aparte, pentru peliculă aparte. - Aveți serviciu de salubritate în sat? - Este și se duce la groapa veche. - Dar oameni colectează separat? - Nu, nu, nu, pun în saci. - Ați încercat măcar? - Nu, că trebuie tomberoane, dar noi nu avem tomberoane.”

MinistraM mediului cunoaște despre temerile oamenilor, dar susține că implementarea proiectului va fi transparentă și nu vor exista pericole pentru sănătatea oamenilor sau a mediului. 

„Oamenii au rezerve foarte mari, este adevărat. Lumea nu are încă o doză mare de încredere că sistemul nou va fi unul prietenos mediului, unul care nu va genera mirosuri, unul care va capta toate impuritățile. De aceea și lucrăm, lansăm campania de informare odată cum avem echipa consolidată ca să fie în paralel, proiectarea, construcția, campania de informare, procurare de pubele, echipamente, angajările, deci toate să meargă și să nu se piardă firul acesta. Stația va fi modernă, fără emisii. Ceea ce avem la moment, de la aceste sisteme vrem să plecăm și să facem sistemele moderne.” 

Am cerut câteva detalii și de la fosta ministră a mediului Iuliana Cantaragiu, care în perioada în care își exercita funcția de ministru a participat la consultările cu oamenii, pe marginea acestui subiect.

„Percepția oamenilor cu privire la deșeuri este .. La Florițoaia este gunoiștea Ungheniului astăzi.” 

Din planul de acțiuni privind implementarea programului național pentru gestionarea deşeurilor pentru anii 2022-2027 aflăm că proiectul care cuprinde raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași ar trebui să fie finalizat până în anul 2025. Acest lucru ne-a fost confirmat și de către fosta ministră a mediului, Iuliana Cantaragiu.

Conform strategiei de gestionare a deșeurilor, elaborată încă acum 10 ani, autoritățile urmează să dezvolte, pe teritoriul țării, opt regiuni de management al deșeurilor. La momentul de față, simultan se lucrează la trei dintre ele, amplasate strategic în Nord, Centru și Sud. La nord, acolo unde este planificată să apară regiunea cu numărul 8 vor intra raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Ne mutăm mai spre Centru-vest, unde se muncește la regiunea cu numărul 5 și în care intră raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. iar la Sud se regăsește regiunea 1, care cuprinde raioanele Cantemir, Cahul, Taraclia și Comrat. 

Dezvoltarea primei zone de management a deșeurilor necesită o investiție estimată la circa 19,48 milioane de euro. Acesta va fi finanțat prin prima tranșă de 6,94 milioane de euro din împrumutul BERD, o sumă similară este oferită de Banca Europeană de Investiție. În luna martie, autoritățile de la Chișinău, reprezentate de ministerul Finanțelor, au încheiat un Acord de Grant de 5,6 milioane de euro cu BERD, ca finanțare nerambursabilă. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Ișnovăț luptă cum poate pentru un mediu mai curat: Vrea păduri în locul gunoiștilor istorice
/VIDEO/ Incertitudine la Nișcani: Sătenii așteaptă din 2017 lichidarea unei gunoiști și construirea stației de transfer a deșeurilor
/VIDEO/ Întârzieri în selectarea proiectelor de mediu: Circa 170 de participanți la concurs așteaptă verdictul autorităților centrale

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/METEO/ Cer noros și înghețuri dimineața. Prognoza pentru astăzi, 18 octombrie 2024

missing
foto simbol
18 octombrie 2024, ora 07:00

Pe 18 octombrie vom avea parte de cer variabil, iar vremea va fi, îndeosebi, fără precipitații. Noaptea se prevăd înghețuri la suprafața solului. Potrivit meteorologilor, temperaturile vor ajunge la +14°C, iar noaptea vor coborî până la 0°C.

La Nord, temperaturile maxime vor ajunge până la +12 de grade, iar noaptea coboară până la +0 grade.

În Centru, termometrele vor indica până la +13 grade Celsius. Noaptea, valorile termice vor coborî până la +1 grade.

În Sudul țării, vom avea parte de +14 grade pe timp de zi, iar noaptea va fi minim +2 grade.

În Capitală, maximele se opresc la +13 grade, iar noaptea vom avea în jur de +2 grade.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.