Din anul 2025, statul va subvenționa plantarea livezilor cu material săditor certificat după standarde europene. În acest context, tot mai mulți agricultori apelează la serviciile singurului laborator din țară care produce material săditor in vitro. Acesta este curat din punct de vedere genetic, nu conține boli sau viruși și asigură o calitate mult mai înaltă și predictibilă a fructelor.
Laboratorul modern de multiplicare a materialului săditor devirusat a fost deschis la Universitatea de Stat în anul 2021. Acesta are capacităţi pentru a obţine portaltoiuri de plante fructifere, de uz medicinal, precum şi decorative. Anul trecut acesta a produs în jur de 100 de mii de plante portaltoi de cireș, prun, cais, piersic, nuc sau alun, iar solicitările din partea fermierilor sunt în creștere în ultima perioadă.
„Piața noastră absoarbe cantități mari de material săditor de categoria in vitro, virus free, dar pe care îl cumpără în mod preponderent din Grecia, Italia, Franța. Dacă un producător agricol înființează o plantație și are nevoie de 1000 de fire de plante mai degrabă le găsește la noi decât să le comande și să aștepte încă un an de la un laborator european și este și mai ieftin, scoateți costurile de transport, devamare”.
Spre deosebire de plantele multiplicate natural în câmp, cele din laborator pot scuti agricultorii de foarte multe cheltuieli suplimentare.
„În condiții egale de sol, climă ele o să tindă să fie toate la fel. O să vegeteze cu aceeași forță, o să înflorească în același timp, o să facă aceleași fructe, o să maturizeze în același timp și o să fie culese în același timp. Tot asta îngustează lucrările, necesitatea de personal, permite automatizarea la maxim a plantațiilor”.
Perspectivele de dezvoltare a laboratorului sunt foarte mari. Serviciile acestuia sunt solicitate chiar și de specialiștii de peste hotare. Laboratorul multiplică și speciile aflate pe cale de dispariție.
„Gentiana galbenă este o plantă medicinală utilizata pe larg în lume în industria cosmetică, cea farmaceutică și alimentară. Problema este că aceasta e pe cale de dispariție la nivel mondial. Recent, academicienii din Italia au cerut ca planta să fie multiplicată, iar acum de sarcina respectivă se ocupă cu succes laboratorul din Chișinău. În scurt timp, în Italia vor fi trimise 1000 de astfel de plante”.
În cadrul laboratorului activează de câțiva ani și un agronom italian. Acesta oferă expertiză prețioasă de muncă, în condițiile în care în prezent, Italia este pe locul întâi la producția de puieți in vitro pe care îi comercializează în toată lumea.
„O problemă este că nu avem personal calificat la standarde europene, dar cred că dacă o să muncim mai mult și aici sunt toate condițiile pentru a lucra eficient, iar în doi, trei ani o să atingem standardele europene”.
Perspectivele sunt bune în contextul în care în prezent mai mulți studenți de la Facultatea Biologie și Geoștiințe a USM, fac practica și chiar lucrează part-time în cadrul laboratorului. Unii dintre ei planifică să activeze aici și după absolvire.
„Foarte puțini studenți au această pasiune de a lucra cu plantele și foarte și puțini aleg specialitățile care sunt la facultatea noastră. O motivație pentru noi este acest laborator unde avem posibilitatea de a crește, de a ne dezvolta și chiar este o experiență pentru noi unică”.
„Niciodată nu m-am gândit că o să ajung să activez într-un laborator, acum sunt mândră că am ajuns aici. În următorii doi, trei ani, cred că voi fi aici, pe parcurs vedem”.
În prezent, în laboratorul de la Chișinău sunt crescute in vitro în jur de 200 de mii de plante, iar capacitatea lui poate ajunge chiar și la jumătate de milion de plante anual.