Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 632: Șansa Moldovei, atac prin ceață, copii deportați și iad de foc! Zelenski: „Iarna va fi grea”

17 noiembrie 2023, ora 16:24

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova are şansa istorică de a adera la Uniunea Europeană şi astfel „de a evada din blestemul geografic”, scrie Digi24. Mai mult, Republica Moldova ar putea fi atuul României în bătălia economică pentru reconstrucția Ucrainei, crede Geoană. Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care anunță că urmează o iarnă grea. Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Între timp, un studiu al Universității Yale arată că mii de copii ucraineni răpiți de Rusia au fost deportați în Belarus pentru pregătire militară. Totodată, Kievul susține că ocupanții ruși preferă să atace dimineața, când e multă ceață, pentru că astfel dronele sunt mai greu de doborât de apărarea ucraineană.

Forțele ruse atacă cu disperare unitățile ucrainene care au trecut de partea stângă a râului Nipru, avansând în teritoriul ocupat de ruși din regiunea Herson, în încercarea de a opri o nouă ofensivă a armatei ucrainene înspre peninsula Crimeea, potrivit CNBC. Vladimir Saldo, un oficial prorus pus de Kremlin să conducă regiunea Herson, anexat ilegal de Rusia, transmis pe Telegram că unități ucrainene au reușit să treacă râul – prima confirmare a avansului armatei ucrainene venită din partea unui oficial rus de rang înalt – și a precizat inițial că Ucraina a trimis trupe adiționale pe care „mijloacele noastre de distrugere au putut să le distrugă”. „Forțe adiționale au fost aduse”, a mai spus Saldo, care susține că trupele ucrainene sunt blocate acum în satul Krinki, amenințând că îi așteaptă „un iad de foc”, scrie Digi24.

UPDATE „Trebuie să lucrăm cu Republica Moldova şi să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Ei au o geografie interesantă, cunosc şi limba şi cultura locului. Ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova. Totul trece prin infrastructuri, este obligatoriu să creăm infrastructură care să lege Republica Moldova şi Ucraina de Europa prin România, evident şi prin Polonia şi Slovacia”, a afirmat Mircea Geoană.

UPDATE Armata ucraineană a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a desfăşurat ”o serie” de operaţiuni pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de forţe ruse, în sudul Ucrainei, după ce Rusia a recunoscut în urmă cu două zile că Kievul ocupă poziţii în zonă, relatează AFP.

UPDATE „Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa", a afirmat Geoană. Acesta şi-a exprimat speranţa ca la Consiliul European ce va avea loc peste doar câteva zile, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene şi să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina. "Sunt absolut convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu uşor, dar realizabil”, a arătat oficialul NATO, potrivit Realitatea.

UPDATE Kremlinul a susținut vineri, 17 noiembrie, că afirmaţiile potrivit cărora Rusia este gata să declanşeze un război nuclear sunt ”o nebunie inacceptabilă” şi fac parte din ceea ce a calificat drept un cvasi-război purtat de Occident împotriva Rusiei, informează Reuters.

UPDATE Finlanda va amplasa bariere la punctele de trecere a frontierei finlandezo-ruse pe care intenționează să le închidă la miezul nopții, ora locală, a anunțat vineri Garda de Frontieră finlandeză, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a început livrările gratuite de cereale promise de preşedintele Vladimir Putin către mai multe ţări africane, primele fiind Somalia şi Burkina Faso, a anunţat vineri ministrul agriculturii rus, Dmitri Patruşev, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE Șefa statului Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu noul ministru de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, care se află în tranzit în R. Moldova. Oficialii au discutat despre interesul comun pentru consolidarea relațiilor strategice dintre Moldova și Marea Britanie, concentrându-se asupra beneficiilor pentru diaspora noastră. Popescu susține cu au abordat subiecte precum semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor și reducerea tarifelor la roaming, „inițiative ce vor aduce avantaje semnificative pentru comunitatea noastră din Regat”.

UPDATE Ministerul rus al Justiției a anunțat vineri, 17 noiembrie, că a solicitat interzicerea „mișcării internaționale LGBT” pe motiv de „extremism” și că o audiere în acest sens a fost programată pentru 30 noiembrie la Curtea Supremă din Rusia, transmite Le Figaro.

UPDATE Compania Marsh McLennan, unul dintre cei mai mari furnizori globali de în domeniile riscului, a lansat în colaborare cu guvernul ucrainean serviciul Unity pentru a oferi asigurări accesibile care susțin exportul de cereale și alte produse alimentare critice din porturile ucrainene situate la Marea Neagră, potrivit unui comunicat, scrie G4media.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să lanseze atacuri asupra Ucrainei în timpul iernii. Cu toate acestea, potrivit liderului ucrainean, există probabilitatea ca atacurile să nu fie la fel de mari ca cele de anul trecut. Zelenski a subliniat, pentru presa occidentală, că trupele ruse stochează rachete, pregătindu-se pentru lovituri masive asupra sectorului energetic al Ucrainei. „Cred că stochează (rachete, n.r.), dar nu au mult mai multe decât înainte. Altfel, ar fi început deja să bombardeze” – a remarcat liderul ucrainean, citat de „Le Monde”. Președintele consideră că Ucraina este mai bine pregătită pentru posibile atacuri rusești decât era în 2022, când ocupanții au încercat să-i lase pe ucraineni fără electricitate și încălzire. Anul acesta, potrivit lui Zelenski, atacurile nu vor fi la fel de mari. „Cred că suntem mai pregătiți pentru iarnă decât eram înainte. Dar nu cred că Rusia va folosi mai puține arme. Iarna va fi grea… Din punct de vedere al apărării aeriene, suntem într-o poziție mai bună decât eram iarna trecută” – a adăugat președintele, notează Rador.

UPDATE Ministrul ucrainean al industriilor strategice, Oleksandr Kamişin, a declarat că Ucraina a început producția în serie a variantei autohtone a dronei iraniene Shahed. Zeci de astfel de drone sunt produse în fiecare lună – potrivit oficialului ucrainean, transmite agenția RBC, citată de Rador.

UPDATE Capacitățile sistemului ucrainean de apărare aeriană sunt în creştere, a declarat joi seara Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina lucrează cu diverse ţări la realizarea unui scut aerian amplu, menţionând că deocamdată nu poate oferi mai multe detalii din motive de securitate, scrie news.ro.

UPDATE Ucraina transmite oficial că hotărârea de a folosi denumirea de „limba română” în loc de „limba moldovenească” pe teritoriul țării este luată și nu va fi modificată. Guvernul de la Kiev a făcut o comunicarea oficială în care arată că, în momentul de față, se desfășoară un proces de actualizare a legislației ucrainene existente pentru a se conforma acestei decizii (de înlocuire a limbii moldovenești cu limba română), implicând o serie de reglementări interne. „De asemenea, dorim să subliniem că toate deciziile guvernamentale viitoare vor fi luate în considerare aceste prevederi. Funcționarii publici care nu respectă această hotărâre vor fi supuși sancțiunilor disciplinare”, mai arată Executivul ucrainean. În comunicatul publicat și în limba română se mai menționează: „Informațiile apărute în mass-media referitoare la manualele tipărite se referă la exemplarele care au primit aprobarea pentru imprimare în luna mai a anului curent. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite în timpul verii, înainte de adoptarea hotărârii de a renunța la utilizarea termenului de limba moldovenească”, scrie Adevărul.

UPDATE Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că trupele care deservesc obuzierului D-20 de lângă Soledar a lovit o concentrație a forțelor de infanterie ale Ucrainei și depozitele de muniții ale acestora, scrie agenția rusă TASS. Ministerul Apărării Rus a adăugat că bombardamentul a fost executat de un obuzier D-20 de 152 mm. Loviturile artileriei sunt executate pe baza informațiilor provinite de la drone de recunoaștere care identifică țintele. După aceasta, coordonatele lor sunt trimise la punctul de control, care calculează datele unde trebuie să ajungă obuzele, adaugă TASS, scrie Adevărul.

UPDATE Operațiunea secretă ucraineană numită „Cutia Neagră” a cauzat Rusiei daune de 900 de milioane de dolari în opt luni, a declarat joi Fundația Come Back Alive, care a spus că printre componentele acestui proiect tehnologic militar se află și o dronă, denumită „Beaver” („Castor”), care poate zbura până la 800 de kilometri, relatează Kyiv Independent. Drona Beaver a fost folosită pentru a ataca în interiorul teritoriului rus, scrie Realitatea.

UPDATE Potrivit lui Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, împiedicarea lui Putin să câștige războiul din Ucraina este în interesul securității naționale a tuturor aliaților NATO. El a declarat acest lucru  la o conferință de presă cu președintele Letoniei, se arată într-un comunicat de pe site-ul NATO, scrie Adevărul.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de joi spre vineri, rușii au atacat cu 10 drone kamikaze de tip Shahed, precum și cu rachete S-300. Forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus nouă dintre dronele lansate de ruşi, notează Rador. „În noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2023, inamicul a atacat cu zece drone de tip Shahed din direcția Primorsko-Ahtarsk (Federația Rusă). Avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și grupuri mobile de foc au fost implicate în respingerea atacului aerian”, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei. Potrivit armatei, nouă drone de atac inamice au fost distruse în spaţiul aerian al regiunilor Mikolaiv, Odesa, Jitomir și Hmelniţki. În plus, Rusia a lansat mai multe rachete ghidate antiaeriene S-300 spre direcția Donețk. Potrivit datelor preliminare, atacul de noaptea trecută nu s-a soldat cu victime. 

UPDATE Un activist anti-război din Rusia a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a înlocuit etichetele de prețuri din supermarketuri cu mesaje anti-război. Sasha Skochilenko, în vârstă de 33 de ani, un artist din Sankt Petersburg, se află în detenție din luna aprilie a anului trecut, scrie BBC, potrivit Adevărul.

UPDATE Războiul dintre Israel şi Hamas a dus la o încetinire a livrărilor de obuze către Ucraina, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, citată de Agerpres. „În Orientul Mijlociu, ce credeți că au început să cumpere mai întâi? Obuzele de calibru 155. Rezervele noastre s-au diminuat”, a spus el, potrivit Agerpres.

UPDATE În satul ucrainean Maslovka, regiunea Herson, soldații ruși au împușcat doi civili, soț și soție, scrie canalul de Telegram ASTRA, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, "pur și simplu minte", când susține că Chișinăul și Moscova nu au subiecte de dialog bilateral, a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează TASS preluat de Rador Radio România. "Maia Sandu pur și simplu minte. '...' Ea încearcă să prezinte problema ca și când cele două țări nu au ce să vorbească - aceasta este o minciună" - a spus diplomatul rus, ca răspuns la o solicitare de a comenta afirmațiile Maiei Sandu, potrivit cărora Republica Moldova nu are subiecte de discuție comune cu Federația Rusă.

UPDATE Forțele rusești au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove-Kremina, lângă Bahmut, lângă Avdiivka, la vest și sud-vest de orașul Donețk, în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie, lângă Robotîne și la nord-est de Vasylivka și au avansat lângă Avdiivka, Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut, dar nu au făcut progrese confirmate, scrie HotNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu publicat vineri, că speră ca președintele Vladimir Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte al Rusiei, o decizie care l-ar menține pe șeful Kremlinului la putere cel puțin până în 2030, transmite Reuters.

UPDATE Republica Moldova trebuie să studieze cazul Ciprului care a aderat la Uniunea Europeană în pofida unui conflict teritorial. O spune expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru, potrivit căruia diferendul transnistrean nu ar trebui să împiedice europenizarea Republicii Moldova. Potrivit expertului, modernizarea și europenizarea malului drept al Nistrului va atrage și cetățenii din stânga Nistrului care-și vor dori un nivel mai ridicat de trai. În același context, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, spune că în curând Republica Moldova va obține un răspuns clar privind o eventuală începere a negocierilor de aderare, notează IPN.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, principalul succesor al KGB) susține că a arestat un bărbat care transmitea Ucrainei informații despre infrastructuri militare din Siberia. Într-un comunicat preluat de agenția de presă de stat TASS și AFP, FSB acuză un bărbat din regiunea Tiumen, situată în vestul Siberiei, că a colectat informații despre infrastructurile militare din regiunea sa și le-a transmis serviciilor secrete ucrainene în schimbul unei remunerări financiare, notează Adevărul.

UPDATE Peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste cuprinse între șase și 17 ani au fost duși în 13 centre din Belarus de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit unui studiu publicat joi de Universitatea Yale, potrivit HotNews. „Aceste dezvăluiri privind implicarea Belarusului fac referire la o campanie mai amplă dirijată de Rusia. Statele Unite vor continua să urmărească tragerea la răspundere a actorilor implicați în abuzuri legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat. „Printre principalele constatări din raportul de 39 de pagini se numără faptul că respectivii copii au fost luați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, în ceea ce cercetătorii de la Yale au descris drept o activitate continuă. 

UPDATE Propagandistul rus de origine armeană Armen Gasparian a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru rolul său în promovarea narațiunii conform căreia Ucraina trebuie „denazificată” și pentru incitare la genocid, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), scrie Adevărul.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că atacurile ruseşti cu drone au loc, de obicei, pe timp de noapte, dar joi au fost înregistrate atacuri şi dimineaţă devreme. "La o astfel de oră, este și greu să le dobori (dronele, n.r.), din cauza ceții dense" - a declarat Ihnat, relatează Korespondent, citat de Rador Radio România. Armata ucraineană a doborât 16 dintre cele 18 drone de atac lansate de Rusia, precum și o rachetă în timpul atacurilor executate noaptea trecută, au mai transmis forțele aeriene din Kiev. Autoritățile ucrainene au mai precizat că infrastructura civilă din regiunea de est a Harkovului a fost avariată de rachetele S-300, dar că nu au fost raportate persoane decedate sau rănite.

UPDATE Forțele de Apărare ucrainene au avut, în ultima zi, 72 de lupte cu forțele ruse pe front, a anunțat vineri dimineață armata ucraineană. Potrivit Kievului, rușii au lansat 12 rachete și 47 de lovituri aeriene asupra pozițiilor trupelor ucrainene și zonelor populate. În acest timp, armata ucraineană a continuat în această săptămână operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și a confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine, potrivit unei analize făcută de specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATÈ 852 de civili au căzut victime minelor terestre în Ucraina, a transmis, joi, colonelul Pavlo Vozniuk, șeful adjunct al Departamentului de Planificare, Organizare și Coordonare a Activităților de Mine. „De la începutul invaziei pe scară largă până joi, 16 noiembrie, au avut loc 576 de incidente în rândul populației civile care au implicat mine și resturi explozive. 852 de civili au căzut victime, dintre care 265 au murit și 587 au fost răniți”, a precizat Pavlo Vozniuk. Oficialul militar ucrainean, a cerut respectarea strictă a regulilor de siguranță în mine și să se acorde atenție marcajelor care avertizează asupra unui potențial pericol.

UPDATE Autoritățile de la Kiev au luat decizia de a colora benzina și motorina destinate armatei, în speranța că vor limita cantitățile mari care sunt vândute pe piața neagră, scrie RBC.ua. Potrivit Ministerului Apărării, furnizorii de carburant vor colora benzina în verde și motorina în roșu. Ministerul a pregătit aspectele logistice pentru ca măsura să poată fi aplicată de săptămâna viitoare. Carburanții colorați astfel ajunge pe front la finalul lunii, notează Cotidianul.

UPDATE Specialiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) anunță că Forțele de Apărare ucrainene au confirmat câștiguri teritoriale în apropiere de Robotine, după ce au analizat mai multe date, transmite Pravda. Potrivit ISW, trupele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporojie și au confirmat câștiguri teritoriale lângă Robotine pe 15 noiembrie.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 631: Alerta lui Zelenski pentru Moldova, fals cu bijuterii și general mort! O țară închide vămi cu Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 630: Bilanț negru, sancțiuni UE și punct fierbinte! General: Rusia poate fi învinsă cu două arme de top
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.