Secretarul de Stat american, Antony Blinken, nu a reuşit să-şi ascundă emoțiile și posibil disperarea atunci când preşedintele american Joe Biden l-a catalogat din nou pe omologul său chinez Xi Jinping drept „dictator”, la finalul întâlnirii celor doi, joi, la San Francisco, scrie News.ro.
Şeful diplomaţiei americane, aşezat în primul rând, în faţa lui Joe Biden, îşi strânge brusc încheietura mâinii drepte cu mâna stângă şi îşi lasă capul în jos, ca tulburat de o catastrofă iminentă sau de o gafă.
În spatele său, în sala de presă, un jurnalist tocmai întrebase „domnule preşedinte, după (întâlnirea de) azi (cu preşedintele chinez) îl consideraţi în continuare pe Xi Jinping un dictator? Este un cuvânt pe care l-aţi folosit mai devreme anul acesta”.
Privirea secretarului de Stat arată că ştie că locatarul Casei Albe nu se va abţine.
„Păi este”, răspunde Joe Biden şi apoi încearcă să se justifice.
„Vreau să spun că este un dictator în sensul în care este un tip care conduce o ţară comunistă. Este o formă de guvernare total diferită de a noastră”, declară el.
În timp ce Joe Biden spunea aceste câteva cuvinte, Antony Blinken nu a reuşit să-şi ascundă jena şi disperarea.
El şi-a întors brusc capul, şi-a coborât privirea, s-a încruntat şi s-a stâmbat de durere.
Această înregistrare video - memorabilă - a devenit deja virală.
Poate că nu se va şti nicidată la ce s-a gândit în acelmoment, dar lasă impresia unui subordonat care asistă neputincios la o gafă a şefului său pe care va fi nevoit să o repare.
Ministerul de Externe al Chinei a denunțat joi comentariul președintelui Joe Biden, care l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping „dictator” pentru a doua oară în acest an, scrie Politico.
„Această declarație este o manipulare politică extrem de greșită și iresponsabilă”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, reporterilor.
Ministerul de Externe al Chinei a spus că „se opune ferm” remarcilor lui Biden.
Cu toate acestea, în cadrul întrevederii liderii au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează AFP.
Întâlnirea va duce totuşi la reluarea comunicaţiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an, au precizat cele două superputeri.
Summitul de patru ore, desfăşurat într-o reşedinţă de lux la circa patruzeci de kilometri de San Francisco, a fost „constructiv şi productiv”, potrivit lui Joe Biden.
Democratul în vârstă de 80 de ani a asigurat audienţa că cei doi bărbaţi vor putea să ridice telefonul şi să vorbească „direct şi imediat” în caz de criză.
Cei doi lideri au făcut „progrese reale” în faţa „provocărilor globale”, a dat asigurări Joe Biden pe reţeaua de socializare X (fosta platformăTwitter), scrie Agerpres.
Preşedintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile „constructive şi productive” cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţând în special un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări şi angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.
La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor „insuportabile” ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot „întoarce spatele”.
„Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere”, a afirmat el, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.
„Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală”, a declarat Xi Jinping, avertizând în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a „remodela” China.
Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să „înceteze înarmarea Taiwanului”, dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunţat joi Beijingul.
„Statele Unite (...) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei”, declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.
De asemenea, Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina, notează AFP.
Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali.