Cetățenii își vor afla gradele de vulnerabilitate energetică la sfârșitul lunii noiembrie - începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md.
Precizarea a fost făcută de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, potrivit căruia categoriile vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie.
La etapa actuală, sistemul doar validează informațiile incluse în cerere, iar în cazul în care sunt depistate erori, cetățenii sunt informați să corecteze datele eronate.
Conform Regulamentului aprobat de Guvern, pot depune cererile online, pe platforma compensatii.gov.md, toate gospodăriile care se includ în una dintre următoarele situații:
1. sursa principală de încălzire este energia termică centralizată, gazele naturale sau energia electrică.
2. sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și au beneficiat de ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) în sezonul rece precedent.
3. sursa principală de încălzire este soba pe combustibili solizi (lemne, cărbune) și are stabilit dreptul la APRA pentru perioada rece următoare.
Gospodăriile care au drept sursă principală de încălzire soba/cazanul bazat pe combustibili solizi, însă nu au beneficiat anul trecut de APRA, trebuie să se adreseze la asistentul social din localitate, pentru a depune cererea pentru compensații.
Începând cu ziua de luni, 20 noiembrie, persoanele care se află în această situație se pot adresa și la bibliotecar sau la specialistul din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) din localitate.
În cazul în care solicitantul a selectat drept sursă de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în una dintre cele trei situații descrise mai sus, cererea nu va fi validată de sistem. Respectiv, solicitantul trebuie să se adreseze la registrator pentru a completa cererea.
Actualmente, în sistem sunt înregistrate peste 500 de mii de cereri și doar unele dintre ele nu au fost validate din motiv că solicitanții au selectat sursa de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în cele trei situații prevăzute de Regulament.
Dacă nu ați apucat să vă înregistrați, o mai puteți face până pe 25 noiembrie. Cei care nu vor reuși să depună cererile până atunci, vor putea solicita compensații și mai târziu, însă acestea vor fi acordate începând cu luna următoare.
În sezonul rece 2023-2024, compensațiile vor fi acordate atât sub formă de reducere a costurilor în facturile de energie termică, gaze naturale și energie electrică, cât și sub formă de plată lunară în sumă fixă de 800 de lei.
Mărimea compensației va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 7 categorii de vulnerabilitate energetică: primară, extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută și fără vulnerabilitate.
Potrivit Ministerului Muncii și protecției Sociale, în acest an atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi mai bine corelată cu cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care vor fi diferențiate în funcție de mediul de trai: rural sau urban.
Totodată, se va ține cont de prezența în gospodărie a persoanelor cu dizabilități severe, pentru care cheltuielile de consum sunt mai mari, astfel familiile care au membri cu un grad sever de dizabilitate vor putea beneficia de compensații mai mari la energie.
Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că în cazul acestora, din venitul global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.
Compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md.
Pentru a primi compensații, trebuie să vă înregistrați pe platforma online compensatii.gov.md, personal sau cu ajutorul asistentului social/bibliotecarului. Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.
Cei care au întrebări despre programul de compensații la energie „Ajutor la contor” sau care întâmpină dificultăți la înregistrarea cererii online, pot apela Linia verde 0 8000 5000 sau scrie pe adresa de e-mail: suport@compensatii.gov.md. În regim normal, Linia verde activează de luni până vineri, de la 10:00 până la 20:00, iar sâmbăta – de la 10:00 până la 16:00.