O femeie de 40 de ani a fost salvată de la moarte după ce a suportat cu succes două intervenții chirurgicale complexe. Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) au luptat pentru viața pacientei, diagnosticată cu anevrism cerebral.
Aceștia au implantat, cu succes, într-o arteră cu diametrul de doar 2mm, un deviator de flux care a exclus anevrismul din circulație.
Pentru prima dată pacienta s-a adresat în Departamentul de Primiri Urgențe IMU în luna ianuarie 2023, iar în urma investigațiilor de medicii specialiști din zona galbenă și medicii neurochirurgi i-a fost stabilit un diagnostic crud.
Hemoragia subarahnoidiană (HSA) este consecința ruperii unui vas din spațiul subarahnoidian sau din vecinătatea acestuia. Majoritatea cazurilor de HSA (85%) sunt secundare ruperii unui anevrism cerebral, care reprezintă o dilatare anormală sau balonare a unei artere cerebrale.
Echipa de medici neurochirurgi a IMU a decis, în prima etapă, să recurgă la securizarea endovasculară de anevrism prin metoda endovasculară, cunoscută sub numele de coiling, pentru a preveni recidiva. Pacienta a fost externată după peste două săptămâni, prezentând semne de ameliorare a stării neurologice.
Ulterior, la mijlocul lunii noiembrie, femeia a fost supusă celei de-a doua intervenții chirurgicale - o embolizare endovasculară prin deviere de flux. Această procedură, ce presupune implantarea unui stent împletit în artera parentală, a exclus anevrismul din circulație și a diminuat semnificativ riscul complicațiilor legate de cateterizarea sacului anevrismal.
Intervenția, desfășurată în doar 30 de minute, s-a încheiat fără complicații, iar pacienta a fost externată în stare satisfăcătoare după doar două zile.
Cu un cost total de 340 de mii de lei, toate cheltuielile legate de cele două etape ale tratamentului au fost acoperite integral de către Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), oferind astfel o nouă șansă la viață femeii de 40 de ani.