Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș

Charles Michel, alături de liderii de la Chișinău și Kiev: „Drumul vostru european este călătoria noastră comună”

missing
22 noiembrie 2023, ora 15:21

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a asigurat pe Volodimir Zelenski și pe Maia Sandu că nu va „precupeți niciun efort în a sprijini ambițiile și aspirațiile legitime” ale Ucrainei și Republicii Moldova de a deveni membre ale Uniunii Europene, scrie Calea Europeană.

Prezent la Kiev pentru a marca un deceniu de la „Revoluția Demnității”, care a arătat „puterea solidarității și libertății”, precum și „puterea și reziliența poporului” ucrainean, plasând astfel țara pe ”calea europeană”, Charles Michel s-a referit la ambele țări pentru a-și exprima admirația față de ”progresele impresionante” pe care le-au înregistrat.

„Dragă domnule președinte Zelenski, dragă doamnă președinte Sandu, dragă popor al Ucrainei, dragă popor al Moldovei, nu voi precupeți niciun efort în a vă sprijini ambițiile și aspirațiile legitime. Progresele atât ale Ucrainei, cât și ale Moldovei sunt impresionante. Aderarea la UE nu se face peste noapte. Extinderea este și va rămâne un proces bazat pe merit. 

Este un proces solicitant. Uneori poate fi frustrant, iar eforturile trebuie să continue, în special în ceea ce privește statul de drept. Chiar și la aniversarea simbolică de astăzi, continuați să faceți progrese în ceea ce privește reformele importante în domeniul anticorupție. Tocmai ați votat astăzi, în Rada, trei legi foarte importante. Vă felicit, deoarece acest lucru arată hotărârea dumneavoastră fermă de a face ceea ce este necesar”, este mesajul transmis de președintele Consiliului European după ce s-a întâlnit cu cei doi lideri.

În viziunea sa, nu doar țările aspirante trebuie să depună eforturi, ci și UE trebuie să se pregătească pentru a primi noi membri.

„Nu este vorba doar de a face UE mai mare, ci și de a deveni mai puternică, mai eficientă și mai în măsură să ne apărăm interesele și să ne promovăm valorile fundamentale. Trebuie să fim pregătiți, de ambele părți, să ne extindem până în 2030. Astăzi, <<Revoluția demnității>> arată puterea valorilor și principiilor europene. În urmă cu zece ani, aderarea la UE părea un vis îndepărtat, iar Ucraina se afla sub o presiune uriașă din partea Rusiei. Poporul dumneavoastră a făcut o alegere clară – suveranitatea. Uniunea Europeană va continua să vă fie alături. Drumul vostru european este călătoria noastră comună”, a conchis Michel.

Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană a luat hotărârea de a le oferi Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, pentru ca miercuri, 8 noiembrie, să decidă recomandarea deschiderii negocierilor de aderare.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
O casă din stânga Nistrului, în flăcări din cauza unui încălzitor electric. Proprietarii au ajuns la spital
/PROMO/ Criza energetică din stânga Nistrului, alimentată de falsuri și dezinformări - astăzi, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ Criza energetică din stânga Nistrului, alimentată de falsuri și dezinformări - astăzi, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/FOTO/ Alertă în zona frontierei Tudora! Un pescar a sunat la poliție. Ce a descoperit
/FOTO/ Alertă în zona frontierei Tudora! Un pescar a sunat la poliție. Ce a descoperit

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1048: Dezvăluirile lui Zelenski, scuzele lui Lukașenko și ofensivă-surpriză! Rusia a capturat un oraș

06 ianuarie 2025, ora 14:12

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dorește să se întâlnească cu viitorul președinte american, Donald Trump, pentru a conveni asupra unui plan de pace înainte de orice negocieri cu Vladimir Putin. Președintele ucrainean a afirmat, de asemenea, că este „foarte important ca Europa să aibă o voce” în discuții. Mai mult, Zelenski i-a spus preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, că Ucraina vrea să cumpere arme americane în detrimentul celor 300 de miliarde de dolari în active ruseşti înghețate.

Totodată, Zelenski a dezvăluit că în a doua sau a treia zi după ce Rusia a invadat Ucraina, președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, l-a sunat să își ceară scuze pentru loviturile cu rachete lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul țării sale. În plus, Lukașenko chiar a sugerat ca Ucraina să riposteze la atacuri și să lovească rafinăria de petrol Mozyr din Belarus, a adăugat liderul de la Kiev, scrie Ukrainska Pravda. Între timp, forțele armate ucrainene au început duminică o ofensivă surpriză în regiunea Kursk din Rusia, într-o aparentă încercare de a recâștiga inițiativa pe câmpul de luptă înainte de revenirea iminentă a lui Donald Trump la Casa Albă, potrivit The Guardian. Pe de altă parte, după câteva luni de lupte intense, armata rusă ar fi preluat controlul asupra orașului Kurahove, un bastion strategic în estul Ucrainei, a afirmat luni Ministerul Apărării rus într-un comunicat, transmite EFE, conform Agerpres.

UPDATE Poziţia armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, în care desfăşoară o ofensivă din vară, va fi „importantă” în cadrul unor eventuale negocieri între Kiev şi Moscova, apreciază luni secretarul de Stat american în exerciţiu Antony Blinken.

UPDATE Rusia a capturat aproape 3.600 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024, relatează chiar presa de la Kiev. Teritoriul cucerit este aproximativ de dimensiunea Insulei Mallorca sau cât Long Island, din New York. Ucraina a suferit cele mai mari pierderi teritoriale în luna noiembrie, pierzând 610 kilometri pătraţi, după ce forţele ruse au capturat zilnic aproximativ 20 de kilometri pătraţi, a relatat blogul Militarnyi, citând date furnizate de DeepStateMAP, un alt blog militar, scrie Gândul.

UPDATE Oficialii ucraineni au confirmat că este în desfășurare o operațiune de amploare, iar bloggerii militari ruși au relatat despre lupte intense. Statul Major General al Ucrainei a anunțat că duminică au avut loc 42 de confruntări armate în zona Kursk, dintre care 12 erau în desfășurare. Au apărut rapoarte neconfirmate conform cărora trupele ucrainene ar fi intrat în două sate rusești. În timpul nopții, geniștii ucraineni au îndepărtat mine, iar măsuri extinse de contramăsuri electronice au fost utilizate pentru a neutraliza unele drone rusești, scrie Spotmedia.

UPDATE Mii de militari britanici vor “debarca“ în România în cadrul exercițiului ”Steadfast Dart 25” pentru a proba desfășurarea rapidă a Forței de Reacție a NATO nou înființat. Militarii britanici vor avea la dispoziție aproximativ 750 de vehicule de diverse tipuri. La ”Steadfast Dart 25” Divizia 1 a Regatului Unit va prelua comanda forțelor terestre ale NATO implicate în exercițiu, a subliniat Ministerul Apărării de la Londra, pe 3 ianuarie, scrie NewsWeek.

UPDATE Publicația britanică The Telegraph scrie că, indiferent cât ar susține propaganda rusă că forțele sale “înfrâng” contraofensiva Ucrainei în regiunea Kursk, Vladimir Putin este în mod clar îngrijorat de aceasta, pentru că l-a trimis pe unul dintre cei mai duri generali ai săi să organizeze apărarea împotriva contraofensivei surpriză. Este vorba de generalul Iunus-Bek Evkurov, promovat în decembrie 2024 chiar de Putin la comanda forțelor de apărare a graniței Rusiei, dar și în coordonarea proiectelor din Africa, ce implică mai ales mercenari ruși, potrivit Spotmedia.

UPDATE Administrația Biden intenționează să impună mai multe sancțiuni Rusiei din cauza războiului său cu Ucraina, vizând veniturile sale din petrol prin acțiuni împotriva petrolierelor care transportă țiței rusesc, au declarat trei surse care cunosc problema pentru Reuters.

UPDATE „Pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, noi (n.r. Guvernul R. Moldova) am venit cu soluții concrete foarte viabile. […] A fost propusă modalitatea de cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES. Până astăzi, nu avem niciun răspuns la această formă de cooperare. […] Moldovagaz și Energocom au propus Tiraspoltransgaz un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale. Tiraspoltransgaz însă a refuzat această formă de cooperare”, a declarat Constantin Borosan, secretarul de Stat al Ministerului Energiei. Republica Moldova mai datorează Gazprom doar 3 milioane de dolari, nu 700 de milioane, așa cum susține compania rusească, iar datoria va fi plătită în acest an, potrivit oficialului de la Chișinău.

UPDATE Transnistria, regiunea separatistă cu o populație estimată la 450.000 de oameni, încă așteaptă gazul rusesc și refuză gazul gratuit oferit de Republica Moldova. Acest lucru are loc în contextul în care locuitorii au rămas fără căldură și fără apă caldă.

UPDATE Aceasta este una dintre consecințele majore ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022: Europa a trebuit să-și pună capăt în mod dureros dependenței de importurile de gaz rusesc, o sursă crucială de venituri pentru Kremlin. Miercuri, 1 ianuarie, a fost făcut un nou pas în acest proces de separare. După încheierea de către Kiev a contractului de cinci ani cu gigantul rus Gazprom, nici un metru cub de gaz rusesc nu mai trece prin Ucraina. În septembrie 2024, această axă mai permitea transportul a aproximativ o treime din importurile rusești către Uniunea Europeană, potrivit Rador.

UPDATE Rusia a anunțat luni, 6 ianuarie, că trupele sale au capturat un „important centru logistic” din estul Ucrainei. Este vorba despre orașul strategic Kurahove, relatează ziarul independent The Moscow Times.

UPDATE Unități ale Marinei Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus două sisteme autopropulsate rusești de rachete antiaeriene și tunuri „Panțîr” în regiunea Kherson. Potrivit Ukrinform, comandantul Marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neizhpapa, a postat acest lucru pe Facebook și a postat un videoclip. „Minus două Panțîr în regiunea Herson. Soldații noștri continuă să transforme echipamentele rusești în fier vechi”, a declarat Neizhpapa, scrie Digi24.

UPDATE Rusia este aproape de a împărtăși tehnologie avansată privind sateliții cu Phenianul, după ce dictatorul nord-corean Kim Jong-un a furnizat trupe pentru a-l ajuta pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina, a avertizat luni, 6 ianuarie, secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken.

UPDATE Potrivit unui sondaj recent realizat de Levada, majoritatea rușilor privesc cu optimism spre anul 2025. Trei sferturi dintre respondenți au declarat că au speranțe pentru noul an, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, cu toate acestea, 65% anticipează tensiuni economice în țara lor, scrie Libertatea.

UPDATE Armata rusă ar fi preluat controlul asupra orașului ucrainean Kurahove. Localitatea a fost cucerită după luni de lupte intense, transmite luni, 6 ianuarie, Ministerul Apărării rus într-un comunicat. Kurahove juca un rol strategic important, iar victoria rușilor ar putea slăbi poziția armatei ucrainene și în regiunea Donețk, notează Ziare.com.

UPDATE Pozițiile armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, unde desfășoară o ofensivă din vara anului trecut, vor fi „importante” în orice negocieri de pace între Kiev și Moscova, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken. „Poziția lor în Kursk este importantă, pentru că este cu siguranță un element care trebuie luat în considerare în orice negocieri care ar putea avea loc în cursul anului viitor”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă la Seul, prima etapă a unui turneu de adio care va continua cu opriri în Japonia, Franța și Italia. Aceste declarații vin în contextul în care Moscova a afirmat duminică că respinge o nouă ofensivă ucraineană în această regiune de frontieră, unde forțele Kievului controlează deja câteva sute de kilometri pătrați, potrivit AFP, citat de HotNews.

UPDATE Administrația Joe Biden intenționează să impună și mai multe sancțiuni Moscovei, vizând veniturile sale din petrol prin acțiuni împotriva navelor care transportă țiței rusesc, au declarat pentru Reuters două surse la curent cu această chestiune, scrie HotNews.

UPDATE După aproape trei ani de război, tot mai mulți ucraineni strămutați aleg să se întoarcă în teritoriile ocupate de Rusia, din cauza lipsei de suport adecvat din partea statului ucrainean. Guvernul nu oferă destule locuințe, iar ajutoarele financiare sunt insuficiente pentru cei care au fost forțați să-și părăsească casele. În contextul șomajului ridicat, al reducerii sprijinului guvernamental și al condițiilor dure de trai, pe măsură ce Rusia bombardează infrastructura energetică a Ucrainei, Kyiv Independent a surprins realitatea trăită de migranții interni, notează Digi24.

UPDATE Compania germană de apărare Rheinmetall va deţine o participaţie de 51% la Rheinmetall Defence Lietuva, o nouă companie care va construi o fabrică de muniţie în Lituania, conform unui acord de parteneriat, relatează News.ro care citează Reuters.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că alegerile în Ucraina sunt posibile doar după încheierea războiului sau dacă se vor face schimbări în legislaţia privind organizarea scrutinului, scrie Mediafax. Într-un interviu acordat podcasterului american Lex Fridman, Zelenski a subliniat faptul că alegerile nu se pot organiza în timp ce legea marţială se află în vigoare, scrie Ukrainska Pravda.

UPDATE La scurt timp după începerea invaziei la scară largă a Rusiei, dictatorul belarus Alexander Lukașenko și-a cerut scuze președintelui Volodimir Zelenski pentru implicarea țării sale în război. Conform Kyiv Independent, Zelenski a dezvăluit acestea într-un interviu cu podcasterul american Lex Fridman, publicat pe 5 ianuarie. „La câteva zile după război, am vorbit cu Lukașenko la telefon, iar el și-a cerut scuze… a spus: „Nu am fost eu, rachetele au fost lansate de pe teritoriul meu, iar Putin a fost cel care le-a lansat’. Acestea sunt cuvintele sale, am martori”, a declarat Zelenski în amplul său interviu. „‘Și îmi cer scuze’, a spus el. ‘Dar credeți-mă’ – asta mi-a spus – ‘Volodya, acesta nu sunt eu. Eu nu sunt la conducere’”, a adăugat Zelenski. În replică, Zelenski a declarat că l-a numit pe Lukașenko „un criminal”, întrebând de ce Lukașenko a permis Rusiei să lanseze rachete spre Ucraina de pe teritoriul Belarusului, scrie AlephNews.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu apărut duminică că vrea să se întâlnească cu viitorul lider american, Donald Trump, pentru a conveni asupra unui plan de pace înainte de orice negocieri cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează France 24. „Mai întâi cu Trump, să ajungem la o înțelegere asupra modului în care punem capăt războiului, în care îl oprim pe Putin”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu de trei ore cu podcasterul american Lex Fridman, afirmând, de asemenea, că este „foarte important ca Europa să aibă o voce" în discuții. „Eu şi Donald Trump vom ajunge la un acord şi sunt sigur că va putea oferi garanții de securitate puternice cu Europa, iar apoi vom putea vorbi cu ruşii”, a subliniat el, în interviului dat la Kiev, la sfârşitul lui decembrie. Preşedintele ucrainean a repetat că se aşteaptă ca Donald Trump să poată pună capăt războiului. „Noi și Trump suntem pe primul loc, iar Europa va sprijini poziția Ucrainei”, a mai spus el.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1047: Linie roșie, atac la Kursk și tensiune la Pokrovsk! Onet: „Rusia folosește o altă armă în Moldova”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1046: Atac cu drone și civili morți la Kiev. Zelenski: Pierderi grele pentru Rusia și Coreea de Nord
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/PROMO/ Criza energetică din stânga Nistrului, alimentată de falsuri și dezinformări - astăzi, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/PROMO/ Criza energetică din stânga Nistrului, alimentată de falsuri și dezinformări - astăzi, de la 19:55, la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Cum se face economie la Chișinău: Iluminatul decorativ rămâne conectat pe mai multe străzi
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul
/VIDEO/ Dezastru pe o stradă din Chișinău: 7 mașini distruse și un rănit. Cum s-a întâmplat carambolul

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.